Recenze: Emily Strange: Divná a divnější

16:23:00 9 Comments A+ a-


Autor: Reger, Rob a Gruner, Jessica
Jazyk: český
Překlad: Volhejnová, Veronika
Originální název: Emily the Strange: Stranger and Stranger
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2011
Počet stran: 216
Díl: druhý

Obsah:
Emily Strange, černovlasé holčičce s ofinou, je 13 a za žádnou cenu nechce být jen jedna ovce ze stáda. A rozhodně taková není. Ne každý totiž dokáže a vyrobit to co ona. Koho by vůbec napadlo sestrojit rušičku telefonů a přesměrovat tak 665 čísel na jiná náhodná čísla. Kdo jiný by prováděl sousedům neškodné, ale geniální zlomyslnosti a vtípky? Vždyť bez toho by byla přeci taková nuda.  Emily věčně nestíhá a tak si v předchozí knize vytvořila golemku Havranu, která však neposlouchá tak úplně jak by měla. Rozhodla se tak vymyslet duplikační přístroj, aby nebyla na všechno sama. Co se však stane, když se tu najednou místo jedné Emily objeví dvě? Rozhodně to nebude taková pohádka, jak si Emily myslela. Navíc když její milované kočičky s ní najednou přestávají mluvit...

Obálka a vzhled
Obálka je asi jedna z věcí, které mě na téhle knize uchvátili, je opravdu moc povedená. Krásná, lesklá a hned evokuje náladu, kterou má kniha přinést. Líbí se mi že nakladatelé mysleli i na desky knihy, které jsou kreslené a trojbarevné a vytváří opravdu propracovaný dojem. Přídeští a předsádka jsou udělány ve stylu tapety a to jménem Emily. Řekla bych, že každá část této knihy je do detailu propracovaná a za to opravdu palec nahoru

Postavy:
Hlavní postavou je Emily, třináctiletá holka, která rozhodně není "normální". Ti kdo četli předchozí knihu či komiksy jí jistě dobře znají, kniha však naštěstí myslí i na ty, kteří o ní předtím nečetli a nenápadně a ve zkratce  jí v průběhu děje představí. Její vynalézavost přesahuje hranice lidského chápání. Ze všech těch jejích vynálezů mi šla hlava kolem, byly to takové kravinky, většinou dost užitečné, ale člověka by to nikdy vyrobit nenapadlo. Než jsem se pustila do čtení téhle knihy znala jsem Emily pouze jako symbol gothic stylu a tak jsem se toho trošku bála, ale Emily předčila všechny mé představy. Nejde si ji nezamilovat, provádí sice lumpárny, ale takové nevinné. Není to žádná pitomá holčička v pubertě a s některými jejími názory se nedalo než souhlasit. Jenže pak vyrobí duplikační přístroj a objeví se tu dvě Emily, nejdříve se zdají být stejné, ale postupem času se začínají odlišovat. Zdá se jako by se všechno dobro nahromadilo do jedné Emily a všechno zlo do Emily druhé. Takže jsou to vlastně dvě rozdílné bytosti a každá má něco do sebe, autor skvěle přeplouvá od jedné k druhé a schválně nás občas trochu mate, která Emily je vlastně která.

Další postavou, kterou bych chtěla zmínit je maminka Emily, která tedy zaslouží můj obdiv, plno rodičů by takovou dceru nezvládali, křičeli by na ní, napomínali jí a podobně, ale maminka Emily řeší všechno v poklidu, domluvou a je moc milá, jenže mi přijde, že to není vůbec reálné, žádná maminka by se ve skutečnosti asi takhle nechovala, ale to je detail.

Styl psaní
Kniha je psaná formou deníku a to se vším všudy, na každé stránce se tak nachází různé malůvky, obrázky a nápisy. Myslím, že to dokresluje celkový dojem knihy, bez toho by byla jen další kniha z mnoha. Emily je  přece vědkyně a je jí třináct a tak je jasné, že styl psaní je tomu přizpůsoben, proto oceňuji, že se vyvarovali takových těch hloupých pubertálních sprosťáren a podobně. Kniha se tak četla velice dobře a rychle a ani na chvíli mě nenudila.

Hodnocení
Knihy jsem se nejprve bála, říkala jsem si, že bude moc dětská nebo, že mi tenhle styl vůbec nesedne, ale přečetla jsem jí za pár hodin a nemohla se odtrhnout. Kniha je velmi čtivě psaná, forma deníku se čte obvykle lépe, navíc propracovaná malůvkami a nápisy po celé knize, což se mi zdá moc dobrý nápad. Je mi jednadvacet let a kniha je spíše pro mladší, ale ráda jsem se vrátila na chvíli do svých mladších let, kdy bych podobné knihy asi hltala a musím říct, že jsem ani teď v tomhle věku nebyla vůbec zklamaná. Máte.li chuť si přečíst něco oddechového, vtipného a vrátit se na chvíli do dětství, tak doporučuji proto hodnotím čtyřmi hvězdičkami. 


Za tento výtisk děkuji nakladatelství CooBoo a jejich možnosti soutěžit o něj :)


S recenzemi začínám, tak to prosím berte na vědomí, za případné kritické připomínky budu moc ráda :)

9 komentářů

Write komentářů
Madde
AUTHOR
čtvrtek, ledna 19, 2012 delete

Ahoj musím se přiznat, že jsem zatím ty Dcery pana Dracyho nečetla, tak že ti moc nepomohu. Ale v dohledné době se na to chystám, tak když tak později najdeš na mém blogu recenzi. :)

Reply
avatar
Fleur
AUTHOR
čtvrtek, ledna 19, 2012 delete

jee, Emily Strange je výborná, ale ta knížka mě yrovna neláká :D

Reply
avatar
Teresa Andrew
AUTHOR
pátek, ledna 20, 2012 delete

čítala som keď som bola mladšia,je to fest fajná kniha, :)
PS:Nechcela by si spriateliť?:)

Reply
avatar
Kelly
AUTHOR
sobota, ledna 21, 2012 delete

Znám akorát tu postavičku, moc se mi ale nelíbí, takže těžko říct, jestli bych se pustila i do knížek.
Jinak slovo Whedonovec jsem si trošku vymyslela, je to od Joss Whedon, tvůrce Buffy, Angela, Dollhouse, Firefly, takový můj osobní polobůh :D
Castle je detektivní seriál o policistce Kate Beckett z NYPD, která se stala policistkou, aby mohla vyřešit vraždu své matky. Jednoho dne najde tělo naaranžované podle knihy spisovatele Richarda Castla. Kate s ním případ konzultuje a Castle si nakonec díky svému přátelství vynutí účast při vyšetřování i dalších případů, protože se rozhodl napsat knihu založenou na Kate, dělá tak svůj "průzkum". Mají skvělou chemii a hlášky :)

Reply
avatar
Kristýna
AUTHOR
neděle, ledna 22, 2012 delete

Zrovna včera jsem na ní koukala v knihkupectví, ale neměla jsem odvahu si jí koupit. Říkala jsem si, že to nebude nic pro mě, ale možná že to zkusím :)

Reply
avatar
Babunka
AUTHOR
úterý, ledna 24, 2012 delete

ha :D ani jsem nevěděla, že Emily je nějakej komiks, kniha nebo tak:D já ji prostě jenom znala:D..

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
neděle, srpna 05, 2012 delete

Emily Strange - Ztracené dny.. mohu jedině doporučit!! Je vážně boží! Takové napínavé a prostě .. MOc hezké! :))

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
sobota, ledna 05, 2013 delete

Četla jsem, skvělá knížka :)

Reply
avatar
Mima
AUTHOR
sobota, ledna 19, 2013 delete

Tú knihu by som si rada prečítala :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)