Roky pod psa nejsou vždycky pod psa

10:24:00 10 Comments A+ a-

Na úplnou prvotinu Roky pod psa autora Marka Zusaka jsme byli všichni jistě velmi zvědaví. Jeho Zlodějka knih se u nás těší velké oblibě, ale dosáhnou i Roky pod psa stejného úspěchu nebo skončí, jak se říká, opravdu pod psa? 

65%

Cameron a Rubeus Wolfovi jsou totální lůzři. Alespoň si tak připadají. Nacházejí se právě v té “nejtěžší” etapě života: dospívání. Cameronovi je patnáct a jeho bratrovi o rok více. Náplní jejich dne je vymýšlení lotrovin a detailní plánování loupežných přepadení, která však většinou končí těsně před dveřmi banky. Nebo v čekárně u zubaře (v Austrálii se totiž za vyšetření u zubaře platí vysoké částky), kde se Cameron zakouká do zubní sestřičky, kvůli které vysype celé “prasátko” na vyšetření a nechá si pak o ní zdát. 

Cameron často sní a jeho sny jsou propojené s realitou. Jednou při práci potká Rebeccu a poprvé se zamiluje. Už chápe, po čem vždycky toužil, po skutečné holce a rozhodne se, že on Rebecce nikdy neublíží jako jiní. Cameron je totiž sice trošku lůzr, ale rozhodně ne žádný sígr, je to zkrátka jen obyčejný teenager, který občas vyvede nějakou lumpárnu, například v podobě boxerské bitky s bratrem Rubikem, a který právě prožívá pomalou a náročnou proměnu z chlapce na muže. 

Roky pod psa vyšly v originále již v roce 1999, avšak u nás až nyní. Je to škoda, protože každý má po Zlodějce knih vůči Zusakovi velká očekávání a ty Roky pod psa zkrátka nemohou splnit. Zusak se zde teprve hledá. Jeho vyprávění je velice úsporné, skoro až syrové. Pro vytvoření toho správného Cameronova rozpoložení často kouskuje věty po jednom slově. Někdy to dokonale přispěje k dynamice vyprávění a někdy až příliš tlačí na pilu tam, kde se to zrovna tolik nehodí.

Skvěle zde naopak kombinuje právě střídání reality a snů. Některé kapitoly jsou psány kurzívou a popisují právě Cameronovi sny, které snovým způsobem vyjadřují jeho myšlenky, touhy a strach. A co už zde Zusak ukázal ze svého spisovatelského umění, je schopnost vcítit se do postav a dokázat je popsat, ať už jde o děti či dospělé. O jejich dialogy, pocity i sny. Cameron je postava, která je schopná sebereflexe, rozvíjí se a nebojí se použít trochu ironie.

V porovnání s knihami mého dětství jako Deníky Adriana Molea či Mládí v hajzlu je Zusak sice jen takový o něco slabší odvar a leckdy se může zdát, že dějově v podstatě tak trošku o ničem. I přesto si myslím, že se v knize leckteří najdou, ať už mladiství, kteří tímto obdobím právě procházejí či starší, kteří si mohou připomenout své mladé Roky pod psa.

Název: Roky pod psa (The Underdog)
Autor: Zusak, Markus
Překlad: Somogyi, Viola
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2014
Počet stran: 146
Hodnocení: 65%
Zdroj foto: topvip

Recenze původně psaná pro e-magazín Kultura21


10 komentářů

Write komentářů
Jeannette
AUTHOR
čtvrtek, října 02, 2014 delete

Nad touhle knížkou jsem přemýšlela od té doby, co vyšla, ale nejsem si jistá, jestli by mě bavila. Je škoda, že se knihy nevydávají postupně a člověk si tak nemůže projít dílem autora úplně od začátku, ale musí skákat od prostředka zase na začátek. Přeci jen, ty prvotiny většinou nebývají tak vydařené jako další knihy a pokud se to čte zpětně, může přijít zklamání.
Nicméně recenze se ti moc povedla a jestli se mi knížka někdy dostane do rukou, tak si ji přečtu, ale kupovat si jí teď asi nebudu.

Reply
avatar
Orvokki
AUTHOR
čtvrtek, října 02, 2014 delete

Obálka mi veľmi pripomína Příběhy z konce předměstí od Shauna Tana :). Ale Zlodejku knih som ešte nečítala, tak asi radšej najprv prečítam Roky pod psa a potom sa pustím do tej ospevovanej Zlodejky.

Reply
avatar
čtvrtek, října 02, 2014 delete

Mě kniha nějak moc nezaujala, i když od autora bych si chtěla jeho Zlodějku knih. :) Ale krásná recenze!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, října 02, 2014 delete

Jo jo, ale zase to chápu, že nejsme tak velký trh a vydává se víc to, co je úspěšnější a až když má autor jméno tak i něco jiného :) Děkuji, přesně tak, za přečtení stojí, ale mít doma není nutnost :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, října 02, 2014 delete

Jo jo, také mě to napadlo s tou podobnou obálkou! :)

Reply
avatar
Infinity
AUTHOR
čtvrtek, října 02, 2014 delete

Mně se kniha moc líbila, určitě bych jí dala víc procent než ty, ale recenzi jsi napsala povedeně. :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, října 02, 2014 delete

Děkuji, pár lidí ji opravdu zkritizovala, ale mě tak zlá nepřišla :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, října 02, 2014 delete

Děkuji, já teď četla samé skvělé knihy, takže jsem někde musela ubrat, když to nebylo tak skvělé jako jiné podobné knihy mého "mládí" :)

Reply
avatar
Monule13
AUTHOR
pátek, října 03, 2014 delete

Zlodějka knih je úžasná a je jasné, že prvotina nebude tak dobrá jako pozdější tvorba, ale stejně si Roky půjčím v knihovně a přečtu, jsem na ně docela zvědavá :) Skvělá recenze!

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)