Vraždy, žába, troll a bláznivý Jackaby

18:58:00 9 Comments A+ a-

Nakladatelství Host se do vydávání fantasy a young adult literatury pustilo opravdu s vervou. Jackaby je dalším slibným koněm v této stáji. Ačkoliv je řazen do kolonky young adult, hlavní hrdinka je o něco starší než typické představitelky young adult literatury, avšak stejně jako oni teprve hledá své místo v životě. Spojení historické detektivky s nadpřirozenými prvky je v této oblasti opravdu neotřelým počinem, bohužel je na knize stále výrazně cítit její cílová skupina.


Mladičká Abigal Rooková přicestovala roku 1892 do New Fiddlehamu v Nové Anglii. Je to již nějakou dobu, co utekla ze studií (a od rodičů) vstříc dobrodružství. Po nevydařených eskapádách se plánovala vrátit do Anglie, když zjistila, že loď do Nové Anglie nemíří do Anglie, ale do Ameriky. No co. Nová Anglie, nové příležitosti. Jenže kde najít práci a bydlení, když veškeré peníze vyčerpala? Shodou náhodou, nebo snad řízením osudu, se jí do cesty připlete podivný chlapík, detektiv Jackaby, který právě hledá asistentku. Abigail je zprvu z výstředního a excentrického Jackabyho nesvá, ale brzy zjišťuje, že opravdu rozezná nadpřirozené jevy a že jeho nespolečenské a netaktní chování je vyváženo geniální myslí. Jackaby pro samé nadpřirozené jevy leckdy vidí velblouda i tam, kde poletuje komár, Abigail si zase dokáže všimnout často úplně obyčejných detailů, které mohou být při vyšetřování užitečné. Dva rozdílné prvky, které však dohromady vytváří zajímavou sloučeninu. A ta je právě teď potřeba, ve městě totiž řádí sériový vrah a nebyl by to Jackaby, kdyby v tom nebyla zapletena nějaká nadpřirozená potvora.

Upíři, víly, elfové...to všechno už tu bylo mockrát. Teď na řadu přichází vzteklé žáby, zakletí kačeři, trollové a bánší. Williamu Ritterovi se povedlo sepsat čtivý příběh s fantaskními, lehce až groteskními prvky, a velmi zajímavými hlavními postavami. Je znát, že se autor inspiroval slavným Sherlockem Holmesem a vytvořil podobně zajímavé "viktoriánské prostředí", boj mezi oficiální policií a soukromými detektivy a geniálního, i když trošku excentrického, hrdinu. Stejně jako Sherlockovi také dopřál Jackabymu inteligentního a odvážného pomocníka, v tomto případě Abigail, která se rozhodně nenechá svazovat dobovými konvencemi. Tyto dva rozdílné, a přitom doplňující se prvky, vykreslil autor opravdu velmi dobře. Oblíbíte si, jak samotné postavy, tak především jejich vtipné a svižné dialogy. 

Autor se ovšem natolik soustředil na prostředí a na Jackabyho s Abigail, až mu na tak krátkém rozsahu (necelých 300 stran) nezbylo příliš prostoru na ostatní postavy. Ty působily spíše plasticky a o téměř nulovém výběru podezřelých ani nemluvě. I samotná dějová linka dost pokulhává, Ritter neposkytuje příliš vodítek ani podezřelých, a všechno pak probíhá tak nějak mimovolně. Hlavního pachatele odhalíte snad nejpozději v půlce a celé závěrečné finále vyznělo také nějak prázdně. 

Jackaby je určitě slibným počátkem série pro mladší čtenáře. Těm se bude líbit neotřelý nápad, nadpřirozené a trochu úsměvné prvky a především zajímavé neufňukané postavy, které značí slibný vývoj. Ocení také, že autor v knize okatě necpe milostnou linku a nezatěžuje je zdlouhavými popisy. Trošku náročnější čtenáře bohužel zklame příliš jednoduchá dějová linka. Doufejme však, že se jedná jen o drobnější neduh prvotiny a že se Ritterovi podaří v dalším díle s názvem Beastly Bones trochu spravedlivěji podělit prostor mezi postavy (nejen ty hlavní) a dějovou linku.

William Ritter. Jackaby. Překlad Vratislav Kadlec. Brno : Host, 2015. 276 stran. ISBN 978-80-7491-484-3.
Knihu mi věnovalo nakladatelství Host.

PS: Všimli jste si, že když odhlédneme od psané podoby a měkkého/tvrdého i, tak Jackaby končí na vyslovené Aby jako vyslovujete začátek jméne Abigal?! :)

9 komentářů

Write komentářů
čtvrtek, března 03, 2016 delete

Skvěle napsaná recenze - na knihu už se chystám díky spoustě dalších názorů, které jsem na ni četla a jsem zvědavá, jak se bude líbit mně :)
Krásný den

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, března 03, 2016 delete

Moc děkuji za pochvalu, budu ráda, když pak dáš vědět, jak se ti líbila :-)

Reply
avatar
vanessam
AUTHOR
čtvrtek, března 03, 2016 delete

Musím se přiznat, že mě maličko odrazují ti trollové, víly a zakletí kačeři, avšak na druhou stranu mě zaujala ta bánší. Knihu mám na svém 'wishlistu' již dlouho a těším se, až se konečně dostanu k tomu ji koupit. :-)
Mimochodem, máš neuvěřitelně čtivě psané recenze!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, března 04, 2016 delete

Neboj se, je to jen takové okrajové prostředí, které naopak krásně knihu doplňuje :) A moc děkuji za pochvalu, moc jsi mě potěšila! :)

Reply
avatar
Myanmar
AUTHOR
sobota, března 05, 2016 delete

Jo, je fakt, že zdaleka ne všechny postavy dostaly tolik prostoru, kolik by si zasloužily. Snad v dalších dílech :) A ten "okatý" vrah mě též docela zklamal, tak doufám, že v příštím díle se autor vytáhne, aby to napravil.

Jinak si mě ale Jackaby získal - jak super ústřední dvojicí, tak (a to především) atmosférou.

Moc pěkná recenze (jako vždycky :) !

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, března 06, 2016 delete

Jojo já jsem se na to nehorázně těšila, takže ačkoliv mě chytila atmosféra a hlavní postavy, tak mě fakt mrzel ten zabitý "děj", ale jsem zvědavá na další díly! A moc děkuji, od tebe mě ta pochvala vždycky těší dvojnásob! :)

Reply
avatar
neděle, března 20, 2016 delete

Knihu jsem si doslova zamilovala! Hrozně moc se těším na další díl. Moc hezká recenze :) Líbí se mi, že odpovídáš na komentáře ☺.

http://my-ideallife.blogspot.cz/

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 21, 2016 delete

Děkuji za pochvalu :) Snažím se odpovídat, přiznávám, že někdy zapomínám, když nestíhám, ale snažím se, protože si každé reakce moc vážím :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 21, 2016 delete

Děkuji za pochvalu :) Snažím se odpovídat, přiznávám, že někdy zapomínám, když nestíhám, ale snažím se, protože si každé reakce moc vážím :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)