Vánoční tradice (Vánoce jsou zase tady 1.)

14:08:00 6 Comments A+ a-

Tento projekt pořádá Niklaus z Life Full of Books. A cílem je utvářet vánoční atmosféru a psát každý týden nějaký článeček na zadaná vánoční témata. Jelikož já Vánoce miluji, tak jsem se musela hned přidat, i když se zpožděním :) První téma jsou Vánoční tradice.

Naše rodina dodržuje takové základní vánoční tradice. Vánoce u nás začínají přibližně již od října vánočním úklidem. Když ještě žila babička s dědou uklízeli jsme asi tak na desetkrát, u nich aspoň dvakrát, na chalupě, kde Vánoce slavíme aspoň třikrát a doma taky minimálně třikrát. Taky pečeme cukroví a ujídáme a smějeme se u koled. Každou adventní neděli zapálíme jednu svíčku na adventním věnci. Na Barborku (tedy na můj svátek :) trháme "barborky" a čekáme, zda do Štědrého dne vykvetou, jestli se vdáme nebo ne. Den před Štědrým dnem zdobíme vánoční stromeček, každoročně ladění do červeno zlaté. Na stromeček taky věšíme prskavky, které pak zapálíme než si dáme dárky. 
http://www.ladiesmagazine.cz/clanek/vanoce-vanoce-prichazejiŠtědrý den se nese ve znamení vánočních koled, balení dárku, koupání, slavnostního oblečení a společné přípravy večeře. Jako malé děti jsme sice věřili na zlaté prasátko, ale rodiče nás nechtěli nechat trpět hladem, takže jsme snídali kousek vánočky s kakaem a k obědu měli rybí polévku, jinak jsme nic nesměli jíst. Rybí polévka se správně jí až večer, ale to už pak nikdo nemohl zbytek, tak jsme to tak rozdělili :) Dříve jsme vždycky šli na oběd k babičce a dědovi, ale to už teď nejde :( K večeři máme bramborový salát, kapra a řízek, loni jsme měli i vinné klobásy. Moje sestra totiž ryby nejí a tak jsme dělali kvůli ní řízek a děláme ho dodnes. Než se pustíme do jídla připijeme si, zhodnotíme celý rok a popřejeme si vše nejlepší. Když se usadíme ke stolu  kromě mamky (hostitelky) nesmí nikdo vstát dokud se, protože je pověra, že kdo vstane, ten umře. Pod talířem máme samozřejmě pár šupinek, aby jsme měli v Novém roce penízky. 
http://www.halonoviny.cz/articles/view/230130Po dojedení se jdou rodiče podívat, zda už "přišel Ježíšek", zhasne se světlo, pustí koledy, zapálí prskavky a zazvoní na zvoneček. Dárky se tam dřív dávali tajně, teď se tam prostě nanesou někdy v průběhu :) A pak se rozbaluje, papá cukroví a pak tradičně kouká na pohádky. Vždycky jsme pak přecpaný a jdeme se projít. Také krájíme jablíčka a pouštíme svíčky v misce s vodou, koho svíčka vydrží nejdéle, nejdéle se dožije. 
Na první vánoční svátek se radujeme a chlubíme dárky, koukáme na pohádky a užíváme rodinné vánoční pohody. Na druhý svátek jsme se scházeli s příbuznými, kteří bydlí někde jinde a jindy se scházíme spíše tak po různu, ale většinou ne všichni. Celé Vánoce pak čtu, koukám na pohádky a odpočívám :)
Jsem už velká, ale vždycky jsem tohle všechno milovala, obávám se, že letos jsou to moje poslední Vánoce takhle s rodinou v tomhle duchu, protože nejspíš příští již budu slavit s mým přítelem :)

A jaké jsou Vaše tradiční zvyky? Přidejte se také :)

6 komentářů

Write komentářů
Skodulka
AUTHOR
pondělí, listopadu 26, 2012 delete

Když to takhle čtu tak se těším na tu Vánoční pohodu :) sice bude trvat pro mě jen několik dní, ale už se tak těším! A hlavně už to nutně potřebuju! :D

Reply
avatar
Hráblík
AUTHOR
úterý, listopadu 27, 2012 delete

Já už jsem vlastně taky "velká", ale máme doma dva prcky, takže ještě máme Ježíška, průběh dne máme skoro stejný, až na to, že nemáme polívku :) u nás ji totiž nikdo nejí a každý potom večer musí mít kapra, jinak by nedostal dárky :D :)
Upřímně na Vánoce se těším, ale už v tom nepociťuji takovou atmosféru, když vím, co vlastně dostanu... :) ale jsem ráda, že jsem s mamkou a s rodinou a to je o hodně důležitější než nějaké dárky

Reply
avatar
Kane
AUTHOR
úterý, listopadu 27, 2012 delete

Upřímně ti takové Vánoce závidím. :) My s bráchou už jsme "velcí", a tak jsme většinu tradic opustili. Což je škoda, ale zase na druhou stranu jsme ty tradice nikdy nijak nedodržovaly. Vždy jsme napekli, celý den se pouštěly do zblbnutí koledy a na Štědrý den se zdobil stromeček. Je to takový mišmaš. Věšíme na to čokolády, ozdoby, baňky a hromadu řetězů a světýlek. Vlastně se skládá z ozdob, které kdy babička dostala. Na stolech jsou ubrusy, všude je uklizeno a byt voní vonnými svíčkami. Většinu dne si čtu nebo koukám n a pohádky. Kolem šesté zasedneme ke stolu. Jíme mám dojem jenom salát s řízkem, protože rybu s bratrem nejíme. Rybu jí (pokud se zadaří) jenom babička s dědou. Po večeři musíme zmizet, aby Ježíšek mohl donést dárky. Při rozbalování dárků nám jede Popelka (to se stalo tak nějak taky tradicí). Když je po všem, každý se "rozuteče". No, my s bratrem jsme v dětském pokoji a naši prarodiče v obýváku. Další Vánoce trávíme potom u taťky (většinou den po Štědrém dnu) a na víkend k nám přijdou teta, strejda a bratránci. Vánoce máte opravdu krásné, brala bych to pouštění lodiček i tu procházku. :)

Reply
avatar
Clare
AUTHOR
středa, listopadu 28, 2012 delete

Já se letos Vánoc děsím, protože nemám kdy nakoupit dárky. :D Každý rok je to horší, marně vzpomínám, jak jsem je ještě před pár lety zbožňovala...

Reply
avatar
Marmeli
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 29, 2012 delete

Hrozně obdivuji rodiny, které stále dodržují tyhle hezké tradice... u nás z toho nějak pomalu odchází ta správná atmosféra, co stárneme. Ačkoliv pár tradic samozřejmě dodržujeme - na Vánoce nejíme oběd (jen vánočku, domácí), na večeři ryba a salát + hrachová polévka, poté ke stromečku, rozbalit dárečky a pak koukat na pohádky :) Jen si užívej Vánoce s rodiči, s přítelem budete spolu moci být po celý zbytek života :)

Reply
avatar
Erný
AUTHOR
pátek, listopadu 30, 2012 delete

Já se každý rok pokouším držet hladovku, ale asi po čtvrtině dnu se stejně pustím do ujídání cukroví--> zejména vanilkových rohlíčků ^^
Naše rodina, nemá nějaké extra zvyky. Jedině, že rozkrajujeme jablko. :))
To jste dobrý, že tohle všechno dodržujete ~__~

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)