Mých top pět knih od Agathy Christie

22:00:00 13 Comments A+ a-

S velkým zpožděním, ale přeci, je tu slibovaný článek. Ten, kdo mě sleduje delší dobu, ví, že jsem velký fanoušek knih Agathy Christie (což mi připomíná, že už jsem jí dlouho nečetla, v překladu už skoro půl roku :D). Hodně z Vás se mě ptalo, které knihy si mají přečíst, a tak jsem se konečně dokopala napsat pět mých nejoblíbenějších knih od Agathy. Každý jistě zná vynikající a oceňované knihy jako Vražda v Orient Expres či Deset malých černoušků, ale když mám vybrat mých pět nej, vybírám knihy, které jsou pro mě ještě něčím víc :) Obecně mám ráda skoro všechny knihy, kde vystupuje Jane Marplová, miluji, jak se vždycky tváří, že neumí do pěti počítat, a každý jí bere jen za zvědavou starou babču a hle, ona vždycky všechno vyřeší :) Mám ráda i Poirota a jeho věčně francouzské hlášky jako Eh bien a Mon ami.

Zajímavé je, že mé dvě úplně nejoblíbenější, mám stále ještě jen ve starém vydání, to svědčí o tom, že už je mám ráda tááák dlouho a mám k nim zvláštní vztah, ale měla bych si pořídit i nová vydání, aby mi hezky pasovaly :)

1)Smrt na Nilu

Srdcová záležitost. Kniha, která mě znovu nakopla do čtení. Kniha, díky níž jsem začala milovat Agathu Christie. Kniha, kterou jsem koupila za 10 korun v antikvariátu a původně byla pro přítele. Kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem po cestě domů a můžu jí číst kdykoliv znovu. A navíc kniha, která je opravdu skvěle do detailu propracovaná a s vynikajícím překvapujícím závěrem. Pro mě prostě the best! Láska, přetvářka, promyšlenost, krásné prostředí Egypta, kde to Agatha znala jako své boty, a šedé kůry mozkové Hercule Poirota. Co vše je člověk ochotný udělat pro lásku?


2)Pět malých prasátek

Šestnáct let od vraždy svého otce přijde za Poirotem žena domnívající se, že byla za vraždu neprávem odsouzena její matka, která zemřela ve vězení rok po odsouzení. Poirot má k ruce pouze protokoly o případu a pět živých svědků. Pět lidí, pět zdánlivě stejných pohledů a přeci jen se zdá, že se v něčem liší. Trvá to dlouho a je to náročné, ale přeci jen se Poirotovi podaří rozplést podivný milostný trojúhelník a pravý důvod vraždy. Tato kniha je považována za jednu z nejlepších od Agathy a její věrní fanoušci v ní vidí významou spojistost s osobním životem autorky. Milostný trojúhelník v knize se nápadně podobá trojúhelníku, který rozbil Agathino první manželství. Smrt malíře měla před 16 lety otrávit jeho žena a k dramatickému rozpadu Agathina manželství došlo 16 let před napsáním knihy. Silně propracované postavy prý naznačují, že Agatha do knihy vložila i své vlastní pocity.

3)Dům u kanálu

Tato kniha je možná taková trošku o ničem, dlouho se nic neděje, ale já jí mám ráda. Je taková roztomilá. A hlavně miluji tu roztomilou stařickou dvojici, Pentličku, která má tak trošku velmi bujnou fantazii, ale často nebývá daleko od pravdy, a Tommyho, věrného a trpělivého manžela. Po smrti vzdálené tety zdědí manželé obraz domu u kanálu, Pentlička se nudí a tak se rozhodne najít majitele obrazu případně zobrazený dům, jenže se zdá, že kolem domu i obrazu se dějí divné věci. A co to nebohé dítě, o kterém pořád mluví ta bláznivá stařenka, která pořád usrkává mléko a která se již objevila ve dvou jiných Agathy knihách?

4)Třináct záhad

Třináct záhad. Třináct povídek. A třináctkrát výborná Jane Marplová. Několik postav se sejde a rozhodnou se, že se každý týden pokusí vyřešit nějaký nevyřešený případ nebo záhadu. Povídky jsou zajímavé a opomíjená a nenápadná Jane Marplová vlastně vyřeší k překvapení všech veškeré záhady. Skvělé na čtení, když máte opravdu málo času, povídky zabírají většinou jen pár stránek. Prvních šest povídek bylo vydáno časopisecky v roce 1928 dalších sedm povídek Agatha dodala později. Prvních šest povídek je tedy úplně první seznámení s Jane Marplovou, ačkoliv se často chybně uvádí, že prvně vystupuje až v knize Vražda na faře, která je taky výborná :) U nás však tato kniha vyšla teprve až v roce 2010, a tak si to někteří pletou.

Kniha, kterou jedni milují a druzí nenávidí. Kniha, která je považována za jednu z nejkontroverznějších a nejdiskutovanějších detektivek všech dob. Kniha, ve které Agatha porušila základní pravidlo detektivek. Které, to Vám neprozradím, protože bych Vás ochudila o to překvapení. Paní Ferrarsová se má vdát za bohatého pana Rogera Ackroyda, jenže je nalezena mrtvá. Každý se domnívá, že šlo o sebevraždu kvůli výčitkám svědomí z toho, čeho se dopustila v minulosti. Druhý den je mrtev i Roger Ackroyd. Co bylo motivem obou vražd, kam zmizel Ackroydův nevlastní syn a proč se do toho plete ten záhadný kníratý cizinec od vedle? Ano to je přeci slavný Hercule Poirot na odpočinku a chvilku mu trvá, než odhalí tu "správnou" osobu.



13 komentářů

Write komentářů
Zrzunka
AUTHOR
úterý, dubna 30, 2013 delete

já četla jen deset malých černoušků, zatím, a top!

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
úterý, dubna 30, 2013 delete

Bezva článek, Agatha je moje nejoblíbenější spisovatelka, přečetla jsem od ní už snad všechny knihy a příběhy, co jsou v češtině dostupné :-) U mě stále ještě vede Deset malých černoušků, dále se mi moc líbí Třetí dívka, Zlo pod sluncem, Nemesis a samozřejmě Vražda v Orient Expresu :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, dubna 30, 2013 delete

Já jsem právě brala v potaz ty ne tak úplně známé :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, dubna 30, 2013 delete

Přesně tak! Jj tyhle všechny, co jsi jmenovala mám také ráda, bylo těžké vybrat jen pět, ale nakonec jsem zvolila takové různorodé, abych inspirovala ostatní k přečtení :) Zlo pod sluncem bylo i skvěle natočeno :)

Reply
avatar
mummy
AUTHOR
úterý, dubna 30, 2013 delete

Třináct záhad som čítala nedávno a fakt je super :)

Reply
avatar
čtvrtek, května 02, 2013 delete

Já jsem četla akorát Cyankáli v šampaňském, co jsem vyhrabala na chalupě, vydání asi z roku 1980 :D Ale máme doma spoustu jiných, a pořád si říkám, že si jednou musím přečíst ještě něco. Podívám se, jestli máme nějakou z těch, co doporučuješ :)

Reply
avatar
Kane
AUTHOR
pátek, května 03, 2013 delete

Já od ní ještě nic nečetla. Není to zrovna můj šálek kávy (nebo čaje? :D). Ale třeba k ní někdy dospěju. :)

Reply
avatar
Ajka
AUTHOR
středa, května 08, 2013 delete

Jo, má oblíbená.....
Ajka

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, května 13, 2013 delete

Zkus jí někdy, člověk má občas změnit zavedené šálky čaje :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, května 13, 2013 delete

Jj četla jsem Tvůj názor :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, května 13, 2013 delete

Tak šup šup a pak dej vědět, jestli se Ti líbilo :)

Reply
avatar
Mima
AUTHOR
úterý, května 21, 2013 delete

Knihy od tejto autorky zbožňujem :) Síce som nečítala všetky, z tejto tvojej zbierky som čítala iba jednotku a štvorku, ale boli super :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, května 22, 2013 delete

Já jsem také nečetla všechny ještě, je jich mnoho a ne všechny za to také stojí :) Tak kdyby jsi příště měla chuť zkus Pět malých prasátek :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)