Bubble Bubble, bum...

10:13:00 13 Comments A+ a-

Závěrečný díl napínavé švédské krimi trilogie Game od autora Anders de la Motte. Poslední díly skládačky zapadají na své místo a Bubble opravdu dramaticky uzavírá celý příběh okolo Henrika, jeho sestry Rebeccy a záhadné Hry. Při čtení tohoto dílu mě napadlo, že je to takové knižní Mission imposibble a Henrik něco mezi Jamesem Bondem a Johny Englishem. Napětí, akce, ale i humor od začátku do konce. Myslíte si, že už Vás nemůže nic překvapit, jenžetak jako každá bublina chtě nechtě jednou praskne, prasknou i všechny Vaše představy. Navíc je v sázce kromě několika životů také spousta důležitých a osobních informací
85%

Henrika jsme v předchozím díle opustili ve chvíli, kdy si myslí, že přechytračil hru a napálil AgrosEye. Jenže co znamenalo to podivné setkání se strýčkem Tagem na hřbitově? Má rok na to, aby splnil úkol, který on opravdu plnit nechce. Jenže tady nejde už jen o něj, ale i o Rebeccu, jeho sestru. HP se poflakuje doma a chytá paniku z každé maličkosti. Autor Vás ani na začátku nenechá rozkoukat. Hned na prvních stránkách na Henrika pošle policejní komando kvůli podezření z plánování útoku na královskou rodinu. Brzy ho však zase musí pustit a Henrik se chtě nechtě musí znovu ponořit do tajemných a riskantních akcí, aby zjistil, o co tu jde a jednou pro vždy udělat GAME OVER.

Dost často se stává, že každý další díl série má klesající tendenci, to u knih Anderse de la Motty rozhodně neplatí. Naopak. Game byl dobrý, Buzz o něco lepší a Bubble je prostě jízda nahoru dolů od začátku až do konce. Autor totiž sakra dobře ví, o čem píše. Uplatňuje zde svoje poznatky z práce policisty a šéfa ochranky IT firmy. Já osobně mu žeru každé slovo. Opět se zde objevují ve velké míře anglické věty, ale podle mého to k tomu prostě patří a nedovedu si už HP představit bez jeho Epic failYou name it, Oh yeah apod. Ale co vlastně především dělá tuhle sérii tak skvělou?
Autorův střih. Když někdo píše knihu z pohledu dvou a více lidí, vypadá to jako by napsal dva příběhy, pak je rozstříhal a slepil jako pejsek a kočička. Bubble ne. Pohledy Henrika a Rebbecy k sobě pasují jako zadek na hrnec. Tam kde skončí jeden, začíná druhý. Je to celé tak geniálně promyšlené, že Vás ani nenapadne přeskakovat nějakou pasáž, naopak, čtete pořád jako šílený. Do toho Vás i Henrika autor láká do pastí, aby z Vás i z něj mohl o pár pasáži dál udělat totální blbce. Konspirace, falešné identity, měnící se plány, hadi (ano živí odporně slizcí hadi) informace, požáry, pár ran do hlavy... Děj se převrací ze strany na stranu a nezbývá než jen čekat, kdy konečně definitivně praskne ta správná bublina a doufat, že spolu s ní nepraskne i jeho nebo Rebeccy život. Nemůžete věřit nikomu. Ani vlastní sestře...

Lednička byla prázdná.
Nebo aspoň skoro. Uprostřed nejhořejší police stál úhledný stojánek s pěti plnými injekčními stříkačkami.
Vydrápal se na nohy, urval přitom jeden skleněný regál, pak další. Natáhl se po stojánku s injekcemi a sevřel v prstech jeho chladný povrch.
Pak všechno zčernalo.
...
Černé letadlo přistálo dvě minuty před stanoveným časem, ale Rebecca byla tak pohroužená do svých myšlenek, že si toho sotva všimla.

Ano, občas je tam trochu náhody navíc, ale autor udržuje tak zběsilé čtecí tempo, že nemáte ani pořádně čas si postesknout a už musíte zase sledovat děj, aby Vám něco neuniklo. Jediná výtka tak směřuje ke konci, který byl na můj vkus příliš krátký. Celou sérii Vás autor napíná a pak bum tři stránky a je po všem, možná by mi nevadilo o pár stránek navíc, ale to tak u dobré knihy bývá, pořád čekáte na ten dokonalý závěr a když pak přijde, je Vám smutno, že kniha nemá ještě dalších x stran navíc.

Shrnutí

Poslední díl trilogie skvěle uzavírá celý příběh. Je akční, napínavý, nepředvídatelný a plný překvapení. Zkrátka Yeah right. Je to overdrive, mastermind, first runner-up, book number one! A já se těším na letní rereading, kdy mi do sebe zapadnou i ty nejmenší detaily. A nezapomeňte, v sobotu si můžete přijít s autorem "pokecat" a nechat knížky podepsat na Světě knihy!

Anders de la Motte. Bubble. Přeložil Čeněk Matocha. Praha : Knižní klub, 2014. 444 stran. ISBN 978-80-242-4377-1
Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji portálu Severské detektivky, kde si můžete přečíst recenze i na jiné zajímavé severské krimi a thrillery.

13 komentářů

Write komentářů
Bastera
AUTHOR
pátek, května 16, 2014 delete

To téma asi nesedne každému, ale ta série se prostě skvěle čte a vážně jsem si jí užívala :) A copak čteš? :)

Reply
avatar
Ciniminisek
AUTHOR
pátek, května 16, 2014 delete

Už dost jsem o této sérii slyšela. Musím se po ní mrknout. :-)
Pěkná recenze. :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, května 16, 2014 delete

Určitě mrknu, mohla by Tě také bavit :) Děkuji.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pátek, května 16, 2014 delete

Prima :) mně konec nevadil, naopak mi přišlo, že to je přesně autorův styl a nechává hodně prostoru pro vlastní teorie a fantazii :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
pátek, května 16, 2014 delete

Takže očividne odporúčaš :-D Sakryš, niekedy, keď nebudem mať natoľko povinnosťami nabitý "reálny život", knihy zoženiem a niekoľko dní ma nikto neuvidí :D

Reply
avatar
Lenka
AUTHOR
pátek, května 16, 2014 delete

Bože! :D Od jednich slyším, že je to strašné, ať si to nekupuju a další to vychvalují do nebe. Zamíchala jsi mi to tak, že mám vážně chuť si tam game zítra koupit, ale nevím. :/

Reply
avatar
pátek, května 16, 2014 delete

Sériu by som si chcela prečítať :)

Reply
avatar
katerina
AUTHOR
pátek, května 16, 2014 delete

Tato série mě láká čím dál tím víc,asi si ji budu muset pořídit!:-) Vím, že se to k recenzi moc nehodí, ale přeju Ti, aby sis moc užila Svět knih!:-)

Reply
avatar
by_Jitulikaaa
AUTHOR
pátek, května 16, 2014 delete

Dobře. Přesvědčila jsi mě. Tuhle sérii musím mít doma. :-)

Reply
avatar
Rachel Roo
AUTHOR
pondělí, května 19, 2014 delete

Já mám doma Game, ale ještě jsem se do toho nepustila, ale když slyším, jak o té sérii pořád mluvíš, asi to budu muset napravit a pak se dostanu až k Bubble, který má teda krásnou obálku!

Reply
avatar
Melinda
AUTHOR
úterý, května 20, 2014 delete

Tak to byla ovšem jízda. Zrovna jsem dočetla a jsem nadšená! :) Anders prostě umí :) Prostě jen...WOW!
HP i Rebecca mi budou chybět :)
Obálky jsou naprosto luxusní!

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
úterý, května 27, 2014 delete

Mamka mi půjčila první díl.. tak jsem jí koupila druhý, abych si ho mohla přečíst. Hm, asi jí musím koupit i třetí, v létě má narozeniny :D

Reply
avatar
Jeannette
AUTHOR
čtvrtek, května 29, 2014 delete

Těším se na třetí díl, jsem zvědavá :) Předem se obrním proti anglickým větám a náhodám a vychutnám si to :) Také se mi líbí, jak autor propojuje vyprávění HP a Rebeccy, pokud dobře vzpomínám, tak jsem to ještě nikde neviděla takhle skvěle provedené. A čtivost je největší přednost této série! :) Nebo spíš hltání, než čtivost :D

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)