Každá sedmá vlna je osudová

20:51:00 16 Comments A+ a-

Daniel Glattauer napsal v roce 2006 román v emailech s názvem Dobrý proti severáku. Kniha měla obrovský úspěch, avšak spousta čtenářů nebyla spokojená s tím, jak autor virtuální vztah Emmi a Leika zakončil. Tak vznikla Každá sedmá vlna a já musím říct, že jsem opravdu ráda, že ji autor dopsal. Protože je dle mě ještě o něco lepší, zajímavější, rozumnější a hlavně reálnější. I když jsem asi výjimka.
85% 
Emmi a Lea jsme opustili ve chvíli, kdy si Leo zrušil emailovou schránku a odjel pryč. Emmi přesto nevydrží a jednou za čas pošle na jeho email zprávu. Odepíše jí automatický správce systému, stává se to pro ni rutinou, záchytným bodem v jejím nespokojeném životě. Jenže, při jedné další rutině správce mlčí. A místo něj se znovu ozve Leo. O devět měsíců starší Leo se však z Bostonu vrací jako zadaný muž, jehož přítelkyně se k němu má brzy nastěhovat. Znovu se rozpoutává obsáhlá emailová komunikace. A pak...dojde k setkání, poslednímu, musí to přeci celé zakončit důstojně. Avšak tohle setkání všechno mění. Už nejde jen o virtuální realitu, o přátelství bez tváře. Míchá se do toho reálný svět, ostatní lidé. Emmino manželství je v rozpadu a Leo si zase vytvořil svoji iluzi štěstí s reálnou Pamelou. Mezi řádky se skrývá tolik emocí, střídavě se jim daří je skrývat a pak v nečekané chvíli zase vyplouvají napovrch. Pořád se míjejí. Má jejich virtuální vztah nevztah vůbec naději? Budou někdy mít společnou budoucnost?

Nemůžu si pomoci, ale tento díl se mi zdál ještě lepší, propracovanější. Není tak lehký, cynický a humorný jako první díl. Naopak je vážnější a reálnější. Už nejde jen o virtuální posílání zpráv, do kterých můžeme psát cokoliv. Emmi už není tak hysterická, ví, že se něco změnilo. Už nepřemýšlí jen nad tím, zda se setkat či ne, teď přemýšlejí nad tím, zda mají či nemají společnou budoucnost. Leo věří tomu, že reálný vztah s Pamelou je to pravé, že mají budoucnost a společný základ, s Emmi mají své emaily a tak by to mělo zůstat. Pro Lea se štěstí skládá z pohody, pocitu bezpečí, důvěrnosti, sdílení, podpory, zážitků, inspirací, nápadů, myšlenek, představ, výzev a cílů. Ale co když dostane i Emmi svou pravou podobu a společné emaily se stávají závislostí, důvěrností a opěrným bodem pro oba dva?

„Proč Ti píšu? Protože mám chuť. A protože nechci beze slova čekat na sedmou vlnu. Ano, tady se vypráví o nepoddajné sedmé vlně. Prvních šest je vypočitatelných a vyvážených. Podmiňují jedna druhou, stavěji jedna na druhé, nepřinášejí žádné překvapení. Udržují kontinuitu...
Ale pozor na sedmou vlnu! Je nevypočitatelná. Dlouho je nenápadná, podílí se na monotónním průběhu, přizpůsobuje se svým předchůdkyním. Ale někdy vyrazí. Vždycky jenom ona, vždycky jenom sedmá vlna...”

Dobrý proti severáku mě především pobavil, kdežto Každá sedmá vlna mě donutila přemýšlet. Nad virtuální realitou, anonymitou, mezilidskými vztahy a nad zásadním problémem moderní doby - komunikací. Jak málo by stačilo, aby se dali dohromady hned v první kapitole. Do toho připočtu Emmi a její cynismus a s výsledkem jsem naprosto spokojená. Nemohla jsem se od čtení odtrhnout, stejně jako Emmi jsem chtěla ještě alespoň jeden další email.

Daniel Glattauer. Každá sedmá vlna. Přeložila Iva Kratochvílová. Brno : Host, 2012. 264 stran. ISBN 978-80-7294-561-0
Velice děkuji nakladatelství Host, které mi poskytlo e-knihu k recenzi a na jejichž stránkách můžete knihu také zakoupit.

16 komentářů

Write komentářů
Rachel Roo
AUTHOR
středa, července 02, 2014 delete

to jsem si vubec nevsimla, ze ctes :) pekna recenze a super ukazka

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 02, 2014 delete

Děkuji, já to právě přečetla skoro hned, během oběda v práci půlku a druhou večer :)

Reply
avatar
katerina
AUTHOR
středa, července 02, 2014 delete

Týjo, teď jsem vážně na vážkách. Až do teď jsem totiž byla přesvědčená, že si knihu nepřečtu, protože ji většina kritizuje. Po Tvé recenzi si ale nejsem tak úplně jistá... :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 02, 2014 delete

Já mám poslední dobou pocit, že to, co se líbí mně, většina kritizuje a naopak, ale mě zkrátka baví mezilidské vztahy, složitosti, psychologické náznaky, sledování chování a tak :)

Reply
avatar
Ciniminisek
AUTHOR
středa, července 02, 2014 delete

Vypadá to dobře, vubec to neznam. Dekuji za recenzi. :-D

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
čtvrtek, července 03, 2014 delete

Aj toto vydal Host? Moje nervy, to si vážne musím chcieť prečítať každú knihu, ktorú kedy vydali? :-D Ale vážne, nečítala som ani Dobrého proti severáku, ani Každou sedmou vlnu (mimochodom, úžasný názov, hneď som sa doňho zamilovala, lebo mi pripomína jednu obľúbenú pesničku od Stinga), ale je mi jasné, že to musím napraviť. Toto by mohlo byť niečo práve pre mňa.

Reply
avatar
Jana CM
AUTHOR
čtvrtek, července 03, 2014 delete

Já to číst nebudu, ale jsem ráda, že je druhý díl lepší (zrovna včera jsem ho viděla v knihovně), a doufám, že mi na tajňačku prozradíš, jestli si myslím, že to dopadlo.... nějak :-)

Reply
avatar
olivia
AUTHOR
čtvrtek, července 03, 2014 delete

Četla jsem loni v létě oba díly a líbily se mi skoro stejně, takže nejsi úplná výjimka :) Ještě jsem si pak v nadšení koupila Navždy tvůj od stejného autora, ale nedostala jsem se k tomu.

Reply
avatar
čtvrtek, července 03, 2014 delete

První díl jsem nečetla, takže nemůžu porovnat. Ale Každá sedmá vlna je super kniha. Je hodně na zamyšlení, i když mi Emmi připomínala puberťačku. Ale Leo je sympatický a milý chlapík. S hodnocením teda souhlasím. :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, července 03, 2014 delete

Ano, já to tak taky mám :D :D :D Zkus, není to nic, z čeho padneš na "hubu", ale mně se to líbí :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, července 03, 2014 delete

Tak to jsem ráda, já všude četla, jak byl druhý díl slabší :) Tak až se dostaneš, tak řekni, také nad tím přemýšlím :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, července 03, 2014 delete

No trošku, ale já zažila něco trošku podobného takové řešení zda být spolu nebo ne, přes internet a trošku jsem jí i chápala :)

Reply
avatar
Jana
AUTHOR
pátek, července 04, 2014 delete

Na čtení druhého dílu už se nechystám, pro mě ta jednička skončila prostě perfektně a bojím se, že by mi to dojem z knížky zkazilo. Nicméně hrozně pěkná recenze. ; )

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, července 04, 2014 delete

Děkuji, od Tebe to těší dvojnásob :) Jo to jo mně ten konec taky nevadil, ale když jsem věděla, že to pokračuje, nešlo si prostě myslet, že to skončilo jedničkou a musela jsem si to přečíst a nelituji :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)