If we burn, you burn with us

19:58:00 15 Comments A+ a-

Fanoušci knižní série Hunger games s napětím očekávali, jak si filmaři poradí s třetím nejméně oblíbeným dílem. Filmová podoba prvního dílu nedopadla úplně nejlépe, nedokázala totiž vyjádřit pohnutky a myšlenky hlavních postav tak jako kniha. Naštěstí došlo k určitým personálním změnám a druhý díl dopadl opravdu o mnoho lépe. V závěrečném díle však ani sama autorka nedokázala udržet jednotu a kvalitu série a pro mnoho fanoušků se třetí díl řadí mezi nejhorší. Po informaci, že se závěrečný díl rozdělí na dvě části, tak jak je v dnešní době zvykem (co kdyby už nikdo nenapsal nic tak dobrého, co by vydělávalo), obavy vzrostly. A to především o první z částí, která i v knize působí méně akčně a více vycpávkově. Potvrdily se obavy?
80%

Katniss Everdeenovou (Jeniffer Lawrence) spolu s několika dalšími vítězi předchozích her dostali povstalci z arény Čtvrtoher na utajenou základnu ve 13. kraji. Ten byl sice v rámci potrestání při poslední revoluci srovnán se zemí, ale jeho obyvatelé nelenili a vytvořili důmyslnou podzemní vojenskou základnu. Celé základně velí charismatická, ale přesto tvrdá prezidentka Coinová (Julianne Moore), která si vede sice velice dobře, co se základny týče, ale k ohrožení Kapitolu to nestačí. Chybí jí ten nejdůležitější prvek. Prvek, který dokáže sjednotit všechny kraje a pozvednout lid. A tím prvkem se má stát právě Katniss - Reprodrozd. 

Veškeré její dosavadní vzdorovité chování v Hladových hrách totiž přimělo i některé lidi projevovat svůj odpor. Jenže nestačí, aby se pozvedlo pár jedinců, kteří nedokážou jen nečinně přihlížet. Je třeba, aby povstali všichni a vyrazili proti Kapitolu, kterému vládne neuvěřitelně arogantní prezident Snow (Donald Sutherland), jež neváhá použít jakýchkoliv prostředků k potlačení revolučních bojů. Tentokrát však Katniss nemá po ruce uměle vytvořený prostor, v jehož rámci si může dělat, co chce. Je tlačena do role, ve které nechce být a navíc bez Peety, který zůstal v aréně a dostal se do rukou prezidenta Snowa. Ten se ho nebojí použít jako mediálního prostředníka mezi Kapitolem a 13. krajem. A tak Katniss souhlasí, že se stane tváří revoluce, ale pod jednou podmínkou: Peeta se musí dostat do 13. kraje.
Síla vzdoru se nedá srovnávat s předchozími dvěma díly. Chybí zde aréna, chybí zde ostatní plátci a chybí zde nádherné přírodní kulisy v aréně i krásná hra barev v rámci Kapitolu. Podzemní základna je temná a ponurá, vybombardovaný 12, kraj působí jako typické zbytky města po prohrané válce a většina filmu se odehrává jako chutný předkrm před závěrečným rozuzlením v poslední části. Ať tak či tak, pro mě není Síla vzdoru v žádném případě zklamáním. Někteří kritici si stěžují na nedostatek akce, avšak žádná válka se nekoná jen na bojišti, ale i v kanceláři. Na každý tah, který jedna strana provede, musí druhá strana okamžitě reagovat, o to více, snaží-li se oba přesvědčit jeden dav o svých názorech. Média mají silnou přesvědčovací schopnost a je potřeba zvolit tu správnou tvář a ta správná slova, která dav přesvědčí o správnosti vašeho konání. Všechno se připravuje na závěrečné finále, a kdo se někdy připravoval např. na závěrečné zkoušky, dobře ví, že příprava se nesmí podcenit. 

Celou dobu promítání jsem byla napjatá jako struna, věděla jsem, co se bude dít, a přesto jsem sledovala se zatajeným dechem, jak ve všech postavách probíhají emocionální výkyvy a postupně se zvedá vlna nevole k současnému režimu a touha něco společně změnit. Sama postava Katniss procházela velkými výkyvy a tahle křehká a emocí schopná Katniss, která však ví, kdy je potřeba se zdravě naštvat, mi je mnohem sympatičtější než Katniss, která se snaží za každou cenu vzdorovat, aniž pořádně ví proč. Jeniffer Lawrence je díl od dílu lepší a Katniss díky ní dostává i věrohodnou polohu. Je pravda, že v tomto díle uvidíme Jeniffer především ubrečenou, ale i tak dokáže přesvědčivě vykouzlit drobné úsměvy či vzteklé grimasy. 

Na své si v tomto díle přijdou také příznivci Galea/Hurikána (Liam Hemsworth), který zde dostává opravdu více prostoru než kdykoliv předtím. Je faktem, že většinu scén mlčí, smutně kouká nebo se tváří neutrálně, ale vždycky přispěchá své milované Katniss na pomoc. V podstatě zkrátka jen typický pravý muž. Nejtěžší roli zde má Josh Hutcherson alias Peeta, který je vidět pouze v záběrech na počítači nebo ve stavu značně opotřebovaném a přesto pokaždé, když se na plátně objeví, mohou se fanynky uvzdychat. A já se jim nedivím, tento herec je můj oblíbený již od úžasného filmu Most do země Terabithia a i ne příliš příznivé scény zvládl s naprostou bravurností. Nedá mi to nevzpomenout také na úžasně osvěžující ironický prvek v podobě zesnulého herce Philipa Seymoura Hoffmana, představitele přeběhlého Plutarcha Havensbeeho. Je to až s podivem, že takto výborné herce si smrt bere předčasně. 

To, co Collinsová popsala v první půlce Síly vzdoru nepříliš poutavě, se filmaři pokusili dohnat výborně odvedenou technickou prací, depresivním laděním i skvěle padnoucí hudební kulisou. Myslím, že i ti největší kritikové musí uznat, že i díky této scéně, stojí zhlédnutí filmu za to. Když se postupně ke Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) zpívající „The Hanging Tree“ přidávají v jiném střihu další a další bojovníci z lidu, napjatá a emotivní atmosféra v kině by se dala krájet.
Chápu, že pro ty, kteří si potrpí na akci, rychlý střih a napětí, je tento díl zklamáním, ale pro ty, kteří si rádi vychutnají spíše psychologicky a emotivně laděnou přípravu na velké finále s pár drobnými vtipně laděnými dialogy, je to jen dokonalý předkrm před hlavním chodem.

Hunger games: Síla vzdoru 1. část. Režie Francis Lawrence. Scénář Danny Strong, Peter Craig. Kamera Jo Willems. Podle knižní předlohy Suzanne Collins - Síla vzdoru. USA, 2014. 125 minut. 

Za exkluzivní předpremiéru děkuji knihkupectví Neoluxor, kde můžete sehnat knižní podobu.
Zdroje obrázků: 12

15 komentářů

Write komentářů
Mary-berry
AUTHOR
neděle, listopadu 23, 2014 delete

Jsi jedna z mála, které znám (tebe jako neznám, ale..:D) a vím o nich, že se jim film strašně líbil. Vůbec nelituju, že jsem spolužaččino a ségřino pozvání odmítla. :D

Reply
avatar
Ciniminisek
AUTHOR
neděle, listopadu 23, 2014 delete

Nádherně napsané, nejlepší ze všech recenzí. Ve všem souhlasím. :-)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
neděle, listopadu 23, 2014 delete

Úžasná recenze Barunko. :) Mně se film moc líbil! :)

Reply
avatar
Melinda
AUTHOR
neděle, listopadu 23, 2014 delete

Já to tak moc potřebuju a chci vidět a to co nejdříve, nebo se snad zblázním!!! :) Nádherná recenze!!! :) :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pondělí, listopadu 24, 2014 delete

Baru jak jsi našla to boží video? Já to na youtube hledala jal blbec :D Jinak super recenze, ty pocity z něho si vyjádřila dost trefně. Já chci další díl!! :) :D

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pondělí, listopadu 24, 2014 delete

Zatím jsem slyšela jen všechno pozitivní, těším se až sama budu moct posoudit. :)

Reply
avatar
Charrlie
AUTHOR
pondělí, listopadu 24, 2014 delete

U tebe se mi vždycky strašně líbilo, že když se ti něco líbilo, tak z textu vyzařovalo doslova v každém slově. A jinak tomu není ani tady. Já sice viděla jen první díl, a díky němu jsem tak nějak ztratila chuť na ten druhý, ale teď má sto chutí si uvařit popcorn a podívat se na všechny tři díly a nejlíp naráz. :))

Reply
avatar
pondělí, listopadu 24, 2014 delete

Moc do země Terabithia tedy neznám jenom já? Bože, to bylo moje dětství! Přehrávaly jsme si ho se ségrou pořád a pořád dokola, Joshe jsem si zamilovala taky díky tomuto filmu. :) (A v roli kameramanky v HG byla herečka z Game of Thrones, také milé překvapení!)
Tak se mi zdá, že snad doposud všechny blogerky a blogeři mají na Sílu vzdoru stejný názor, naštěstí všichni pozitivní.
The Hanging Tree už mám v mobilu nastavené jako budík. :) takže vstanu, slyším budík, a pak melodii celý den nedostanu pryč z hlavy. :D
A moc hezká recenze, fakt. :) ;)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, listopadu 24, 2014 delete

Madlenko ani nevím, zadala jsem hunger games hanging tree a prohlédla vše, co vyjelo :) Děkuji, já to chci vidět všechno znovu i s posledním dílem :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, listopadu 24, 2014 delete

No jo jsem holt průhledná :) Určitě to udělej, možná nebudeš tak nadšená jako já, protože spoustě lidem se to nelíbilo, ale já nepotřebuji neustálou akci, aby mě něco bavilo :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, listopadu 24, 2014 delete

Nejlepší film! No vidíš, asi jsme holt jen banda puberťaček, ti inteligenti z ČSFD to zkritizovali akorát :D Hej přesně jsem to stáhla na buzení! Děkuji moc :)

Reply
avatar
by_Jitulikaaa
AUTHOR
pondělí, listopadu 24, 2014 delete

S tvou recenzí musím do puntíku souhlasit. Sama bych svoje pocity z filmu nedovedla popsat lépe. V kině jsem seděla celou dobu jako přikovaná, hypnotizovala plátno a když přišel konec, měla jsem chuť křičet NEEE! No a ta písnička! Pořád ji nemůžu dostat z hlavy. Musím si ji taky stáhnou do mobilu. A ještě mi to nedá se zmínit o Peetovi. I když měl ve filmu minimální prostor, zanechal ve mě nejhlubší dojem. Určitě k tomu přispěl výborný výkon herce, který Peetu hraje. V prvním díle se mi moc nezdál, ale musím se přiznat, že ho začínám mít čím dál tím radši.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pondělí, listopadu 24, 2014 delete

Já se na Hunger games teprve chystám a strašně se těším..i když si myslím že pro mě film knižní předlohu nepředčí :)

Reply
avatar
Marky
AUTHOR
úterý, listopadu 25, 2014 delete

Mně se Síla vzdoru líbila moc... Musím potvrdit, že nejlepší scénou je určitě dav zpívající The Hanging Tree (,který jsem se hned po návratu z kina naučila na kytaru)... A také se mi moc líbilo, jak autoři filmu ztvárnili Třináctý kraj a jeho obyvatele... S tvou recenzí opravdu souhlasím :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
sobota, prosince 20, 2014 delete

Skvělá recenze. :) Já osobně nějak nechápu, proč lidé řadí třetí díl jako ten nejhorší - sice chybí aréna, ale celé HG vnímám, že jde o něco víc, než se pozabíjet - a že je to vůbec i smysl destopií, ta politika a problémy... Nicméně film vážně dobrý, i na to, že je to první část - ze zkušenosti s HP i Stmíváním vím, že ty první díly bývají obyčejně horší. :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)