Stane se z Gena a jeho přátel Kořist?

10:00:00 12 Comments A+ a-

Když se k nám dostal Hon, první díl upírské série, rozdělil se blogový svět na dva tábory. Jeden po letech vlády sexy upírů ocenil nový pohled na věc a druhý byl zklamán nepříliš akční první polovinou a drobnými nelogickými nesmysly. Já se přikláněla spíš k prvnímu táboru. Ačkoliv Hon měl pár drobných logických nesmyslů, představoval pro mě zajímavé osvěžení. A nyní je tu Kořist. Bude lepší než Hon a osloví více i druhý tábor?
80%

Upíři jsou lovci, prahnou po glupaní krvi a neváhají obětovat sami sebe, jen aby ji dostali. Genovi a jeho novým glupaním přátelům z Kopule se podařilo před nimi utéct z Ústavu a míří teď na voru po řece Nedě neznámo kam. Doufají, že se dostanou do země zaslíbené, do země mléka, medu, ovoce a slunečního svitu. Cesta však není jednoduchá, neboť lovci jsou jim po břehu stále v patách. Gen navíc neustále přemýšlí, jak je možné, že je Vědec jeho otec. Proč ho nechal samotného doma? Co měl v plánu? Navíc myslí na ubohou Záři, kterou musel nechat v ústavu. 

Postupně se dostávají do vesnice, kde je přivítají jako hrdiny a dají jim najíst a napít. Jenže Gen a Sisy zůstávají ostražití a postupně odhalují čím dál více podivných věcí. Je tohle ta země zaslíbená, o které mluvil Vědec? Komu můžou Sisy a Gen důvěřovat? A co si mají počnout se svými navzájem propukajícími city?

Musím přiznat, že Andrew Fukuda dokázal, že druhé díly nutně nemusí být horší než první. Naopak. Kořist je ještě o stupínek lepší než Hon. Celá zápletka je perfektně vymyšlená a postupně graduje až do finále, které jsem rozhodně nečekala. Hon byl takový úvod do světa krvelačných upírů a hlavní postavy nedostaly tolik prostoru se projevit. Oproti tomu Kořist se soustředí hlavně na postavy a jejich emoce: zmatek, nejistotu, strach, naději i vznikající pouto. 

Obě postavy se postupně otevírají nejen sobě navzájem, ale i nám čtenářům. Žádný z nich do teď neprožil běžný život, jak ho známe. Gen vyrůstal mezi upíry, skrýval své emoce i své pravé já. Je pro něj problém projevit radost i nadšení, neboť tyto emoce pro něj do teď představovaly jistou smrt. Sisy zase vyrůstala s ostatními glupany pod Kopulí. Nemá ani nejmenší ponětí, jaký je život za sklem. Aby přežili, musí Gen a Sisy spojit své poznatky dohromady. Jenže jak si mohou věřit dva zcela neznámí lidé? Jak může Gen věřit Vědci, který zklamal jako otec?

Celkově je Kořist napínavější i zajímavější a vy jí tak slupnete jako lovec glupana. Krátké kapitoly jsou vždy ukončeny v napínavé části, takže zde stoprocentně platí oblíbená věta: "ještě jednu kapitolu." Nebudu tvrdit, že se jedná o dílo hodné literárních snobů či příznivých literárních kritik, stále je to jen upírská YA dystopie. Avšak po všech těch přeslazených upírech a milostných trojúhelnících je to pro mě příjemné osvěžení, takže autorovi odpustím i pár drobných logických chybek. Fukuda navíc umí opravdu překvapivé závěry a nechává nás tak napjaté až do posledního dílu, který vyjde v příštím roce s názvem Past. 

A co vy, necháte se také ulovit Fukudovým stylem a stane se i tento díl vaší Kořistí?

Andrew Fukuda. Kořist. Překlad Jakub Kalina. Praha : Fragment, 2014. 342 stran. ISBN 978-80-253-2053-2
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

12 komentářů

Write komentářů
Pavl
AUTHOR
sobota, listopadu 29, 2014 delete

Hon se mi taky moc líbil, i když taky musím uznat, že tam bylo pár věcí, nad kterými jsou kroutila hlavou. Kořist už na mě čeká doma a moc moc se na ni těším!

Reply
avatar
průvodčí
AUTHOR
sobota, listopadu 29, 2014 delete

Hon mám právě rozečtený, jako recenzní výtisk od Fragmentu, a dnes ho plánuji dočíst. :)
Naprosto souhlasím s tím, že druhé díly nemusí být zásadně horší, než první. Kořist je rozhodně na stejné, byť i možná na lepší úrovni, než Hon... :)

Reply
avatar
sobota, listopadu 29, 2014 delete

První díl jsem četla, dokonce ještě tu verzi jen na papírech, ne knihu jako takovou. :) Docela se mi to líbilo, i když nejsem až zas tak velký fanoušek upířích a dystopických příběhů. :) Myslím, že Kořisti šanci dám. :)

Reply
avatar
Aires
AUTHOR
sobota, listopadu 29, 2014 delete

Pěkná recenze :) Právě se chystám začít číst první díl a podle skvělé anotace si od knížky slibuji hodně :)

Reply
avatar
sobota, listopadu 29, 2014 delete

Ahoj, moc se mi líbí tvoje stránka, proto jsem se rozhodla vytvořit také knižní blog. A chtěla bych tě poprosit, zda by se sem tam koukla na ten můj, také bych chtěla přidávat recenze atd. Předem děkuji :) Si mooc dobrá a já bych ráda byla tak jako ty !!!! Tady je odkaz: http://milujemeliteraturu.blogerka.cz/

Reply
avatar
Sayury
AUTHOR
sobota, listopadu 29, 2014 delete

Aaaaach to jsem ráda, že se ti Kořist líbila! Nadchla mě víc než Hon a hlavně ten konec..! Moc se těším na třetí díl, doufám, že to nepokazí... :)

Reply
avatar
Wichita
AUTHOR
neděle, listopadu 30, 2014 delete

Moc se těším na první díl a věřím, že se mi bude líbit :) už když jsem četla Tvoji recenzi, tak jsem si říkala, že bych si ji mohla pořídit. Uvidíme, uvidíme :)

Reply
avatar
Anet
AUTHOR
neděle, listopadu 30, 2014 delete

O tejto sérii som počula veľa ako kladných, tak aj záporných ale naozaj ma tieto knihy zaujali. Tvoja recenzia ma ešte viac presvedčila, že si ju mám kúpiť! :)

http://readingbookswithlove467.blogspot.sk/

Reply
avatar
Sabča
AUTHOR
pondělí, prosince 01, 2014 delete

Hon na mě čeká v mé knihovně a jsem velmi zvědavá, co na něj budu říkat :-)
velmi pěkná a zajímavá recenze!

Reply
avatar
pondělí, prosince 01, 2014 delete

Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

Reply
avatar
středa, prosince 03, 2014 delete

Knížku momentálně čtu a moc se mi líbí :)

Reply
avatar
AdrisBooks
AUTHOR
sobota, února 21, 2015 delete

Vypadá suprově, já stále sháním první díl, tak snad potom..:)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)