Dávejte pozor na dráty

18:57:00 7 Comments A+ a-

Je tomu již skoro rok, co jsem prvně sáhla po knize od Jefferyho Deavera. Tehdy se jednalo o soubor povídek Tak trochu šílení, který mě okamžitě katapultoval mezi fanoušky. Hořící drát je již čtvrtou knihou, kterou jsem přečetla, a přesto stále stejně dobrou. Jedná se o devátý případ ze série Lincoln Rhyme, který v lednu vyšel v novém vydání u nakladatelství Domino. Ačkoliv stále více začínám pociťovat jistou schematičnost jeho románů, stejně mě vždycky dokáže překvapit a to je to, co mě nejvíc baví.
83%

Je mocná, je všudypřítomná, je nebezpečná, a přesto jí bereme jako součást běžného života. Elektřina může zachraňovat lidské životy díky přístrojům, které pohání, ale může také zabíjet. A její síla je zdrcující. Nikdo z lidí si to však nepřipouští. Tedy až do chvíle, kdy jí neznámý pachatel použije jako zbraň. Někdo se naboural do interní sítě elektrárenské společnosti Algonquin Consolidated, přesměroval proud a pomocí obloukového výboje proměnil autobus v roztavený kov a zabil jednoho pasažéra. V domnění, že se jedná o teroristický čin, je k případu povolán i Lincoln Rhyme a jeho tým. Avšak Lincolnovu mysl navíc zabírá i stále otevřený případ Hodináře, který se teď odehrává za mexickými hranicemi a ve kterém Lincoln funguje jako telefonický konzultant. 

Sachsová a Ron Pulaski se pouští do pátrání po stopách neznámého pachatele. Šéf newyorské pobočky Tucker McDaniel se pouští do oblačné zóny internetu a odposlouchávání, aby vysledoval případnou spojitost s odposlechnutými výrazy Spravedlnost pro ... Ty by mohly odkazovat na ekoteroristickou skupinu. Fred Dellray se zase drží své tradiční metody infiltrace mezi práskače a informátory na ulici. Pachatel brzy posílá první vyděračský dopis s nesmyslnými požadavky. Začíná nejen závod s časem, ale také boj proti neviditelné zbrani. Jde o ekoteroristický čin? Nebo o osobní zúčtování s elektrárenskými společnostmi? 

Dopředu musím podotknout, že o elektřině nevím téměř nic jiného, než že si bez ní neuvařím kafe nebo nestihnu dopsat recenzi a musím za ní platit. No dobře, trošku přeháním, ale přiznám se bez mučení, že jsem ze začátku měla problém se začíst, když se popisovaly detaily práce s elektrikou. Jenže, jak už je u Deavera zvykem, o pár stránek dál se stalo něco zajímavého a podobným způsobem se stupňovalo napětí až do konce, že jsem stejně knihu nechtěla odložit. Poprvé se také stalo, že jsem dopředu odhadla pachatele, jenže nikoho asi nepřekvapí, že i když náhodou dokážete uhodnout kdo, stejně nedokážete přijít na to proč a jak. Deaver je zkrátka mistr zvratů a drobných léček, které na nás hraje, abychom se lapili do pasti a pak jen civěli s otevřenými ústy, jak to vlastně bylo.
Ačkoliv je u více přečtených knih znát jistá schematičnost, stejně nás vždycky dokáže překvapit a přijít s něčím novým. Tentokrát dostávají hodně prostoru dvě zajímavé postavy: mladík Ron Pulaski, který po jedné nehodě trpí výčitkami svědomí a bojuje i sám se sebou a "pasák informátorů" Fred Dellray. Je jedině plusem vidět pozadí případů i z jiné strany než jen z pohledu hlavních hrdinů. Zajímavá je také problematika energetických společností, obnovitelných zdrojů a zastánců alternativní energie. 

Lincoln je jako vždy geniální, sarkastický a věčně rozmrzelý, ale i v tomto románě nás nechá Deaver malinko pohlédnout pod jeho tvrdou slupku a jeho fanouškům ke konci připraví nejednu zástavu srdce. Závěrečné rozuzlení je opravdu brilantní, ačkoliv podle mě najednou až podezřele rychle vyřešené a posledních nečekaných pár stránek může jen sérii posunout zase novým směrem. Zkrátka až na brzké odhalení vraha a počáteční problémy s technickým popisem fungování elektřiny, jsem opět spokojena. U Deavera to snad ani jinak nejde.

Jeffery Deaver. Hořící drát. Překlad Jiří Kobělka. Ostrava : Domino, 2015. Vydání třetí. 604 stran. ISBN 978-80-7498-079-4.
Hrnek s knírem jako Hercule Poirot pro správné milovníky detektivů a mnoho jiného najdete na stránkách Postershop. 


7 komentářů

Write komentářů
Unknown
AUTHOR
sobota, března 21, 2015 delete

Miluju Jefferyho Deavera! Ale zatím jsem od něj přečetla jen Sběratele kostí a Tanečníka, k ostatním knihám se nějak nemůžu dostat, nemám vůbec čas.

Reply
avatar
sobota, března 21, 2015 delete

Letos se chystám na re-reading několika jeho knih (kdysi jsem přečetla všechno, co v tu dobu bylo k mání). Doma mám sice Spící pannu, ale asi začnu od začátku. :-) Doufám, že se mi bude líbit jako tenkrát.
Hořící drát jsem nečetla, ale vypadá to zajímavě. :-) A o elektřině vím tolik, co ty :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, března 22, 2015 delete

Já se na Tanečníka teprve chystám, ale jak říkáš, ten čas... :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, března 22, 2015 delete

Jo Spící panna na mě taky čeká, na tu se těším! Jsem ráda, že nejsem jediná :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, března 22, 2015 delete

Mně se líbí, že sice pořád čekám na ten zvrat, který jistě přijde, ale stejně mě vždycky dokáže překvapit, jaký zvrat zase vymyslel :) A právě ty postavy, které odhaluje postupně, v každém díle se těším na setkání se starou známou postavou, kterou zase poznám o kousek víc :) Ale chápu, nemusí to sedět všem :)

Reply
avatar
Niky
AUTHOR
pondělí, března 23, 2015 delete

Já se ještě pořád chystám na Tak trochu šílení, jen ten čas by to chtělo. A Hořící drát nevypadá vůbec špatně. Hlavně to téma elektřina jako vražedná zbraň zní zajímavě. I když asi bych měla taky trošku problém porozumět tomu, jak vlastně ta elektřina funguje :) Ale zas mám po ruce bráchu elektrikáře, to by se mohlo hodit :D
Mám ráda, když mě knížka překvapí a když je ještě k tomu pěkně napínavá, tak si nemůžu stěžovat :) Díky za recenzi, snad se ke knize někdy dostanu :)

Reply
avatar
Niky
AUTHOR
pondělí, března 23, 2015 delete

Mimochodem ten hrneček je úžasný! A fotky taky. Hlavně ten drát tomu dodává tu správnou šťávu! :D :))

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)