Jakub s Anežkou musí zachránit Meč a dívku z Herštejna + soutěž

20:33:00 7 Comments A+ a-

Před půl rokem se mi dostalo cti, kdy mě sama autorka Jindřiška Mendozová oslovila, zda bych nesepsala recenzi na její knížku pro děti. Vzhledem k tomu, že se mi autorky styl líbil z jejího blogu a že se knížka odehrávala na místě, které jsem si oblíbila, pustila jsem se do Meče a pánů z Velhartic s radostí. O to větší radost jsem měla po dočtení, kdy se mi vybavily všechny vzpomínky na mladou Basteru, která si hrála na Správnou pětku a doufala ve vyřešení nějaké "děsně napínavé záhady". Dobrodružný příběh s historickým motivem a lehkými prvky fantasy nyní pokračuje v knize Meč a dívka z Herštejna.


Letní dobrodružství Jakuba a Anežky sotva skončilo a u Bušků v chalupě se schyluje k další záhadě. Anežce se v noci zjevuje Františka z Herštejna, jedna z dcer Jana z Velhartic. Pamatuje si, že se chtěla schovat před tajemným jezdcem, který jí neustále pronásledoval a najednou se ocitla v chalupě u Bušků o několik století později. Vyprávění vás tak opět zavede do současného života dvou dětí, na které se záhady jen lepí. Bodejť by ne, když jedním z nich je Anežka, prapředek rodu Bušků, rádců Karla IV a ochránců mocného meče. Právě meč je znovu to, po čem Temný muž touží. Děti musí opět spojit své síly v boji proti zlu. Už jednou se jim to povedlo, neměli však vedle sebe šlechtičnu Františku a Péťu, který na ní může oči nechat.

Pokračování dobrodružného příběhu se nese ve stejném duchu. Dvě časové rodiny se velice dobře prolínají. Příběh ze současnosti znovu připomíná dětská léta strávená touláním na vesnici řešením záhad. Části z minulosti, z pohledu Temného, prozrazují nejprve jen drobné střípky informací, které se postupně skládají do kompletní mozaiky. Líbil se mi střet kultur z různých časových období. Františka má pravé chování trochu rozmazlené šlechtičny, problémy se současným oděvem i uvěřitelný smutek nad osudem, který potkal její domov Herštejn.


Tak jak se mi postavy v prvním díle zdály sympatické, líbily se mi i tentokrát. Nejsou to bezduché dokonalé figury, které nikdy nezaváhají, nýbrž dokážou pocítit i negativní emoce jako strach, vztek či nerozhodnost. Tyto drobnosti přispívají k tomu, že se vám postavy zdají bližší a reálnější. Autorka také nezaspává dobu a používá i moderní prvky jako mobilní telefony či zmínky o aktuálním dění. Jediné co musím opět vytknout je, že mi příliš nesedí jedenáctileté děti courající celé dny i noci bez dozoru a přílišné zmiňování toho, jak se Péťovi Františka líbí, působilo to na mě už trošku rušivě.

Máte-li chuť na trochu pohádkou knížku plnou dobrodružství, lehkých fantaskních prvků a historie, určitě s touto sérií nešlápnete vedle. Skvěle se čte, lehce se u ní zabavíte a také něco zajímavého dozvíte. Co víc od knížky pro děti chtít?

A jelikož byla Jindřiška tak hodná a poskytla mi jeden podepsaný výtisk navíc, můžete si o Meč a dívku z Herštejna zasoutěžit. Jediné, co pro to musíte udělat je: napsat mi do komentářů své jméno, email a odpověď na následující otázky. Čas na to máte do 18.11.2015, kdy vylosuji jeden z komentářů.

  1. Které památky máte v České republice nejraději?
  2. Do kterého historického období byste se chtěli podívat, kdyby jste měli tu možnost?
  3. Čtete rádi knížky pro děti? Kterou z novějších byste mi doporučili?
Jindřiška Mendozová. Meč a dívka z Herštejna. Ilustrace Jarmila Růžičková. Praha : Grada, 2015. 147 stran. ISBN 978-80-247-5444-4.

7 komentářů

Write komentářů
neděle, listopadu 08, 2015 delete

1) Mám ráda památná místa, rodná údolí a domky slavných. Třeba Babiččino údolí, tam jsem byla už dvakrát a zbožňuju to tam. A vřele bych to každému doporučila. :)
2) Hmm, asi do novověku, do devatenáctého století plného změn, vývoje. I když, kdybych měla možnost podívat se kamkoliv, neodmítla bych ji. :D
3) Hmm, vlastně se přiznám, že jsem mnoho novějších knížek v poslední době nečetla. Ale své mladší sestřičce často čtu nějaké, co četli rodiče nám, a ty mě baví. Večerníčkové příběhy, klasické pohádky, Mikulášovy patálie... :)

Vlasta (rencovav@seznam.cz)

Reply
avatar
Miamo
AUTHOR
pondělí, listopadu 09, 2015 delete

1. Předminulý víkend jsem s přítelem na Lounsku navštívila Panenský Týnec a prostě... wow. Jednoduše wow, protože je to prostě místo, které je neskutečné. Ty obrovské nedostavěné zdi... Před očima jsem měla chrám, jak měl vypadat, slyšela jsem nadávající tesaře, jejichž ruce s námahou zkušeně opracovávaly kameny a jenom... wow. Neskutečně silné místo, které doporučuji.
2. Středověk - procesy s čarodějnicemi, a 19. století. 19. století bylo úžasné, džentlmeni byli všude, ženy bojovaly za sebe, prostě období, které bylo plné zvratů a bylo úchvatné. Moc ráda bych se do něj podívala, ovšem asi spíš jako muž - jako žena bych nic moc neviděla. Ale ne, jak se znám, já bych za sebe bojovala! ^^
3. Během jednoho dne jsem přelouskala první dva díly ze série Pax - fantasy série pro děti. Neoplývá bohatými charaktery, ale je neustále plná zvratů a záhad a s dvěma malými hrdiny určitě budeš soucítit a ve skrytu jim držet palce.

Barča (alias Jamie) z blogu liscidoupeknih.blogspot.com (baruskakut@seznam.cz)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pondělí, listopadu 09, 2015 delete

1. Mám moc ráda technické památky, třeba Dolní olast Vítkovice je úžasná. Ráda si prohlížím i větrné mlýny, možná proto, že v dětství jsem blízko jednoho z nich trávila víkendy :-)
2. Těžko říct, ale asi bych si vybrala starověké Řecko.
3. Knihy pro děti čtu ráda (a lituji, že za mého dětství byl o tolik menší výběr). Z poslední doby bych doporučila O nevyřáděném dědečkovi nebo Příhody Tappiho z Šeptajícího lesa. A hrozně moc se mně líbí historické příběhy Veroniky Válkové.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
středa, listopadu 11, 2015 delete

Musí to být moc zajímavé počteníčko :D

Reply
avatar
neděle, listopadu 15, 2015 delete

Nedávno jsem hlídala bratrance a sestřenici a byla jsem docela zklamaná, že dnešní děti už nemají tak hezké pohádky, jako jsme měli my, když jsme byli malí. Dneska je to samej Naruto a jiný šikmooký animáci a občas v tom jsou scény, kdy i já zalejzám pod deku....Určitě je super, že se stále píšou nový hezký pohádky, akorát je rébus k tomu ty děcka přivést, když jsou navyklý na pravidelnou dávku emocí a světelný meče :) Jinak vždycky hrozně nadávám, když je nějaký super napínavý příběh třeba a autor do toho namotá i milostnou zápletku, to tak hrozně ruší!

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
středa, listopadu 18, 2015 delete

1) Nejraději mám klasicky zámky, hrady, zříceniny. Vždy se tam cítím jako doma, naprostý klid a pohoda, dýchá na mne minulost-tato místa zbožňuji
2)Renesance ve Francii
3)Jelikož mám dvě dcery a jedna z nich má 2,5 roku, tak hrozně rádi čteme Medovníčkovy příběhy

Jana Szkutková (jancurka@seznam.cz)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, listopadu 23, 2015 delete

Děkuji všem za odpovědi, které mě moc potěšily :)
Vítězem se stala Vlasta, kterou vylosoval random.org :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)