Chcete se zasmát? Tentokrát to vyjde!

17:27:00 11 Comments A+ a-

Sedíte v útulně kavárně a lačně usrkáváte své oblíbené cappuccino. Mléčná pěna vám vytváří typický bílý knír. Posloucháte ztřeštěné plány své kamarádky na pomstu bývalému příteli. To co byste jindy zcela racionálně odsoudila jako hroznou blbost, vám z úst kamarádky přijde jako ta největší legrace. Chcete se na ní usmát, když tu najednou zjistíte, že sedíte v kavárně sama. I když ne tak docela sama, v ruce držíte knihu. Knihu Tentokrát to vyjde! od Gillese Legardiniera. Při čtení tohoto románu se vám totiž může snadno stát, že se tak začtete, že budete mít pocit jako byste právě seděly s kamarádkou na drbech.


Marie právě prochází velice těžkým obdobím. Firma, ve které pracuje, bývala takovou její druhou rodinou, jenže s rozvojem výroby přichází i nový šéf, který touží jen a pouze po penězích a neváhá použít na podřízené jakýkoliv podraz, jen aby dosáhl svého. A Marii se snaží zneužít jako svého prostředníka, posla špatných zpráv a donašeče. Navíc se okolo ní všichni vdávají a plodí děti, jen Mariin prsteníček je stále prázdný a prázdný ještě nějakou dobu zůstane. Marie se totiž po deseti letech partnerství nedočká zásnubního prstýnku, ale krutého vystřízlivění. Její partner Hugues si našel novou mladší partnerku a po ní chce, aby se okamžitě sbalila a vypadla. Jaká to náhoda, že se zrovna jedna známá známého rozhodne odjet na rok pryč a dobrovolně půjčí byt někomu, koho vlastně ani nezná, jen aby se o něj někdo postaral. A tak se Marie ocitá ve vilové čtvrti, v bytě, který by si z nás mohl pravděpodobně dovolit jen málokdo. Aspoň nějaká náplast na bolavé období a skvělá základna pro strategické vymýšlení pomsty. Chlapi Marii natrápili až dost. Teď je čas vyrazit do útoku (co na tom, že její zbraně jsou pouze rukavice, brambory, muffiny a dřevěné prkno). Jenže Mariino válečné tažení vezme brzy za své. Život bez mužů zkrátka není to pravě ořechové a jeden anonymní ctitel dokáže i z rozumné ženy znovu udělat bláznivou puberťačku. 

„Odteď bude všechno úplně jinak. Ten hajzl Hugues teď bude pořádně pykat. Každý hráč může jiným rozdat tisíc facek. Za všechno se pomstím. A protože z žádného iluzorního nebe nesestoupí žádné štěstí, jsem připravená jít hledat tu trošku, která mi náleží, třeba do posledního kouta pekla. Hodná Marie právě zemřela, utopila se v kanále. A vynořila se z něj ta zlá Marie. Má strašný účes a navíc jen jednu botu. Odteď budu všechno vracet do poslední drobné mince. Každý teď dostane pěkně po zásluze. Pomsta je sladká jako zmrzlina a na tu já jsem zmrzlá dost. Dusím se vzteky a pohlcuje mě nenávist.“

Gilles Legardinier se netají tím, že se nesnaží psát kvalitní literaturu, ale chce pouze prodávat příběhy, které sleduje a které mu nadšeně vypráví kamarádi a známí. Jeho knihy mají za úkol především pobavit a zkrátit dlouhou chvíli. Jeho předchozí kniha Všechno je jinak mě uchvátila příjemným a vcelku inteligentním humorem, takže jsem po Legardinierově nové knize sahala s podobným očekáváním. Trochu jsem se obávala, jak si autor poradí s ženským pohledem na svět, ale myslím, že se s tím popasoval velmi statečně. Gilles je totiž skvělý vypravěč a dokáže velice dobře popsat nejen pocity hlavní hrdinky, ale také celou scénu a okolí včetně drobných detailů. Čtenář má tak velmi dobrou představu, jako kdyby celou scénu pozoroval zblízka. Při představě některých scén je pak těžké nesmát se nahlas.


„Nasadím si rukavice. Myslela jsem na všechno, je ze mě opravdový profík. Hlavně žádné otisky prstů. Problém je, že jediné rukavice, které jsem našla, jsou lyžařské. Jen s obtížemi vydoluju klíč z kapsy, protože ty obrovské rukavice značně omezují moje hmatové schopnosti. Ze všeho nejdřív jsem dvakrát nahmatala rtěnku... Pak jsem klíč málem upustila, ale nakonec se mi podařilo vsunout ho do zámku se zručností hodnou profesionálního zloděje. Otřepu se hrůzou, když si představím, co by nastalo, kdybych místo lyžařských našla boxerské rukavice.“

Nejednou se mi při čtení vybavila Renée Zellweger a její filmová Bridget Jones. Obě hrdinky jsou si v něčem podobné, život se s nimi nemazlí a oni přesto neztrácí humor a nadšení do dalšího kola boje se životem. Ačkoliv jsou obě velmi ztřeštěné a za spoustu kiksů si můžou vlastně sami, máte pocit, že jsou vám něčím hrozně blízké. Jako kdyby to byly vaše kamarádky, kterým se nedaří a přestože jednají kolikrát iracionálně, vy s nimi nejen soucítíte, ale necháte se do jejich bláznivých akcí i přemluvit. Nebudu vám lhát, že je kniha zcela reálná, poučná a  s vytříbeným jazykem. Naopak, přiznávám, že nelogických částí je zde asi jako dílů Ordinace v Růžové zahradě, neuvěřitelné náhody střídají jedna druhou skoro stejně často jako reklamy střídají film a Marie vymýšlí během knihy bláznivin snad tolik, kolik je listí na podzim. Jenže, i přes to to zkrátka baví. Po dočtení dopijete kávu, zaklapnete knihu a rozlije se ve vás pocit, že je všechno tak, jak má být, a že je vaše kamarádka Marie zase na dobré cestě ke spokojenosti. Nic více, nic méně. Ale, co od takové knihy vlastně chtít více.

Tentokrát to vyjde! Gilles Legardinier. Domino: Ostrava, 2015. 445 stran. ISBN 978-80-7498-051-0.
Recenze napsána pro nakladatelství Domino. 

11 komentářů

Write komentářů
SeaBook
AUTHOR
úterý, ledna 19, 2016 delete

Skvělá recenze!! :)
Na knihu si mě docela dost nalákala,takže se po ní musím co nejdříve mrknout :)

Reply
avatar
středa, ledna 20, 2016 delete

Knihu mám objednanou, tak jsem na ni zvědavá :)

Reply
avatar
Danuš
AUTHOR
středa, ledna 20, 2016 delete

velmi pekne napisana recenzia :))

http://7bluedots.blogspot.cz/

Reply
avatar
Lenka
AUTHOR
středa, ledna 20, 2016 delete

Přidávám se s chválou - takhle krásně napsanou recenzi jsem už nějakou dobu neviděla, opravdu radost číst :) Je vidět, že tě ta knížka fakt bavila. Podle popisu to tedy není můj příběhový šálek kávy (abych zůstala u tvých kulis), ale stejně - hezké!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, ledna 21, 2016 delete

Tak to jsem zase zvědavá na tvůj názor :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, ledna 21, 2016 delete

Moc děkuji za pochvalu :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, ledna 21, 2016 delete

Moc děkuji za pochvalu, věřím, že tahle knížka není pro všechny, ale když člověk přijde po třech 14 hodinových stresově náročných směnách v práci, je to přesně to, co ho dostane do pohody :)

Reply
avatar
Jitty
AUTHOR
sobota, ledna 23, 2016 delete

Skvělá recenze.
Pokud byste chtěla dát tipy i dalším, tak Vás možná zaujme: Otázka pro dnešní den - které knihy mě nejvíce oslovily? https://www.facebook.com/zivotniitinerar/photos/pcb.1692458871034443/1692458734367790/?type=3

Reply
avatar
Kata
AUTHOR
neděle, února 28, 2016 delete

Výborná recenze!!
Musím říci, že se na ni moc těším :)
Já jsem si nedávno přečetla na odreagování Já ti to opepřím, miláčku a myslím, že by se Vám mohla líbit :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
středa, března 23, 2016 delete

Wow. Zní to dobře. Děkuju za tip. :)

A.

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)