Analytický popis jedné neopětované lásky

16:18:00 23 Comments A+ a-

Severská literatura mnohdy nabízí mnohem víc, než jen skvělé kriminálky. To dokazuje i román Svévole, který je první knihou spisovatelky Leny Andersson, jež vyšla česky. Svévole získala dokonce v roce 2013 cenu pro nejlepší švédskou knihu roku. Na přebalu se dočítáme, že se jedná o "Román o lásce". Já bych to trochu poupravila, je to román o lásce, zaslepenosti a touze někomu patřit.

Ester Nilssonová je jednatřicetiletá básnířka a esejistka. Vzdělaná, inteligentní a, přestože žije v dlouho trvajícím svazku, nezávislá. Jednoho dne dostane nabídku uspořádat přednášku o známém umělci Hugo Raskovi. Hugo jí okamžitě okouzlí hned díky informacím, které o něm sehnala, a jeho dílům. Jeho zase nadchne její přednáška. Ester ihned zahoří láskou a opouští svého stávajícího partnera. V tuto chvíli začíná nevyrovnaný vztah, který Ester bere jako osudný, avšak Hugo jako pouhou epizodu. Ester si bez něj už neumí život představit, jenže čím víc se ho snaží k sobě připoutat, tím víc se jí vzdaluje. Hugo však nemá dostatek odvahy, a asi ani chuti, vztah jednoznačně ukončit a tak drobnými plamínky ustavičně udržuje Ester v naději. Ačkoliv je Ester v některých chvílích schopna správně analyzovat situaci, po každém malém náznaku, že je ještě šance vztah zachránit, se jako tonoucí chytá sebemenšího stébla. Přestane Ester konečně poslouchat svou zaslepenost a prozře? Nebo se Hugo konečně odhodlá tento vztah nevztah rozuzlit? 

Lena Andersson do detailu rozebrala a analyzovala téma neopětované lásky. Příběh je vyprávěn z pohledu třetí osoby, který však sleduje v podstatě pouze Ester a její myšlenky a pohnutky. Hugova mysl je pro nás skrytá stejně jako pro Ester. Věty jsou krátké, úderné, žádné detailní popisy okolí.  Až dokonale realisticky popisuje psychologické pohnutky zamilované mysli. Autorka také dokáže ve správný čas ubrat na vážnosti a vytvořit z dané situace humornou či spíše ironickou mezihru.

Ačkoliv my čtenáři dávno vidíme, že Hugův zájem je pouze přechodný a mělký a ze všech jeho náznaků cítíme pouze slabost říci Ester pravdu do očí, Ester, ačkoliv jinak rozumně uvažující, nedokáže prohlédnout přes svou opojenou mysl. Stále dokola si bolestně uvědomuje Hugův nezájem, aby se vzápětí kvůli jedné hloupé sms, jednomu slovu či odtažitému doteku ruky znovu ponořila do oparu růžových brýlí. Toto věčné opětovné plácání se na jednom místě však bylo místy až iritující. Obzvlášť když stále nikam nevedlo.

Svévole je určitě originální kousek, který je sice o lásce, ale rozhodně se nejedná o červenou knihovnu. Naopak, spíše o psychologický rozbor dramatu o neutuchající touze po něčem, co nemůžeme mít. Ačkoliv je příběh napsán syrově a obsahuje množství zajímavých pasáží, rozhodně to není čtení pro všechny. Třebaže se jedná o krátké dílo, kdyby ho autorka ještě trochu zkrátila nebo kdyby přidala i trochu jiných popisů než jen Esteřiných myšlenkových pochodů, možná by udělala lépe. Po polovině Vám totiž věčně se opakující analýza poleze trochu krkem.

Lena Andersson. Svévole. Překlad Luisa Robovská. Brno : Host, 2015. 208 stran. ISBN 978-80-7491-527-7.
Výtisk věnovalo knihkupectví Knihcentrum

23 komentářů

Write komentářů
pátek, června 17, 2016 delete

Jé, konečně článek, musím říct, že už jsem se o tebe začínala trošku bát (:D) Musím říct, že i přesto, že na mě tvoje recenze působí trochu rozpačitě (myslím jako, že jsem tam úplně nerozpoznala, zda se ti kniha líbila nebo ne), mě Svévole docela zaujala a připisuji ji na svůj nekonečný TBR seznam.
Měj se krásně :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, června 17, 2016 delete

Ahoj, bát se nemusíš, ještě žiji ;) No ono těžko říct, já jsem z ní do teď pořád také taková rozpačitá, na jednu stranu se mi některé věci líbily, ale přišlo mi to někdy trochu opakující :) Taky se měj krásně! Ahoj

Reply
avatar
Amelie
AUTHOR
pátek, června 17, 2016 delete

Zajímavá kniha, díky za tip.

Reply
avatar
Iveta B
AUTHOR
pátek, června 17, 2016 delete

Tuhle autorku neznám a asi to budu muset změnit. Protože kniha vypadá zajímavě a poslední dobou mám na psychologické rozbory docela náladu. No nic, jdu si ji přidat na seznam. Díky za tip :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
sobota, června 18, 2016 delete

Není zač! :) Jsem zvědavá, zda se bude líbit, já jsem z ní pořád trochu rozpačitá :)

Reply
avatar
sobota, června 18, 2016 delete

tak Ti nevim,... zkusim uvidim, tema vypada fajn, neni to uplne ruzove, na leto si ji zkusim pujcit. Diky za tip. rada k tobe nakukuju. protoze máme podobný vkus co se knih týče. takže díky za recenzi.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
neděle, června 19, 2016 delete

Já asi zůstanu u severské krimi, nějak si nedokážu představit, jaké to může být :)
Katy

Reply
avatar
Myanmar
AUTHOR
neděle, června 19, 2016 delete

Mně Svévole moc nesedla, hlavně z důvodů, které jsi uváděla v recenzi :) Také mi připadalo, že je to takové...pořád stejné, navíc mi nesedla hlavní hrdinka. Ale rozhodně to bylo zajímavé čtení.

Reply
avatar
neděle, června 19, 2016 delete

Pekna recenze, i kdyz kniha asi neni uplne pro me :-)

Reply
avatar
Lenka
AUTHOR
neděle, června 19, 2016 delete

Román o lásce, který není červenou knihovnou? To budu muset zkusit, i přes ty zmíněné mouchy :) Dík za tip :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, června 20, 2016 delete

Já moc děkuji za komentář :) Ono s touhle knížkou je to takové těžké, na jednu stranu se mi na ní spousta věcí líbila, na druhou mi to někdy přišlo trošku monotónní, tak uvidíš, jak ti sedne. Měj se krásně!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, června 20, 2016 delete

No ono se to i těžko popisuje, ale jestli tě to nezaujalo vůbec, tak to raději ani nezkoušej :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, června 20, 2016 delete

Jojo mně se líbily některé pasáže opravdu hodně, hrdinka mi ze začátku až tak nevadila, ale postupně mě taky začala štvát svojí naivitou, ale každopádně nelituji, že jsem si jí přečetla :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, června 20, 2016 delete

Děkuji, taky si myslím, že zrovna třeba tobě by úplně neseděla :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, června 20, 2016 delete

Není zač, myslím si, že možná zrovna tobě by mohla něco říci :)

Reply
avatar
Orvokki
AUTHOR
úterý, června 21, 2016 delete

Tak teraz trošku ľutujem, že som si knižku nezobrala na dovolenku, mám pocit, že by sa mi tu dobre čítala. Musím sa do nej pustiť hneď po návrate.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, června 21, 2016 delete

Myslím, že tobě by se líbit mohla, ale ruku do ohně za to nedám :) Tak jsem pak zvědavá na reakci! :)

Reply
avatar
úterý, července 26, 2016 delete

Popsala jsi to trefně. Mě ta negativa a opakování, co píšeš, zas tak nevadily. Přeci jen je to taková kratší jednohubka :) Celkově jsem byla mile překvapená, jak inteligentní román o lásce to byl :)

Reply
avatar
Gemma
AUTHOR
neděle, srpna 21, 2016 delete

Za mě je to hodně působivá kniha. Chápu, že i přes celkově ne negativní recenzi jsou tu prvky, které je těžké prekousnout. Ester se vlivem své zaslepenosti naprosto mění a může působit velmi nepříjemné - hlavně z toho na mě šlo čiré zoufalství, obelhávání sebe sama a snaha izolovat se od všech, kdo by jí mohl otevřít oči. Sama jsem nedávno jednoho takového "bohémského umělce" poznala a musím říct, že kniha vůbec nepřehání. Člověk je zacyklený na jedné věci, jedné osobě, všechno ostatní ho dávno nezajímá. Může to být nuda a může to iritovat, ale bez toho by to nebyla realita.

Reply
avatar
Jan Hofírek
AUTHOR
středa, září 07, 2016 delete

V Hostu teď vyšla podle mne velmi pěkná knížka Kočičí host, recenze je zde:

http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/09/takasi-hiraide-kocici-host.html

Zdraví Honza

Reply
avatar
Buma Agda
AUTHOR
středa, srpna 05, 2020 delete

Môj príbeh TU JE SKUTOČNÝ A GENUINE. Volám sa Matta Agda Noah Vienna a som tu, aby som vypovedal o Veľkej matke, ktorá mi priviedla späť môjho muža, keď sa so mnou rozišiel kvôli inej žene, ktorú stretol na svojom pracovisku. Great Adeleke je veľmi silná, skutočná a jedinečná žena so zvláštnymi právomocami. Snažil som sa získať pomoc z mnohých miest a zdrojov, aby som priviedol späť môjho muža, ale nič nefungovalo, ale keď som kontaktoval Veľkú Adeleke, prinútila ma znova sa usmiať tým, že priviedla svojho muža späť ku mne so svojimi osobitnými právomocami. Ak máte nejaké problémy v Vaše manželstvo, vzťah a máte s tým podobný problém, obráťte sa na Veľkého doktora Adeleke, ktorý vám teraz pomôže. Tu je jej e-mailová adresa: (aoba5019@gmail.com) a môžete sa s ňou skontaktovať aj na vlastné číslo WhatsApp: (+27740386124) Môžete ju buď kontaktovať na svojom e-maile, alebo na čísle WhatsApp. Ďakujem Veľký Adeleke.

Reply
avatar
UNKNOWN
AUTHOR
neděle, září 20, 2020 delete

najlepším kúzelníkom kúziel do roku 2020 je Dr. Adeleke, veľký čarodejník z Afriky. Chcem mu pomocou tohto média poďakovať za to, že mi vrátil moju ženu, povedal mi iba to, aby som poskytol veci potrebné pre kúzlo a ktoré som urobil, a on mi povedal, že po dostal položky za 24 hodín, začnem vidieť výsledok a naozaj je človek podľa jeho slov, kontaktujte ho dnes a nechajte svoj problém vyriešiť. E-mail: aoba5019@gmail.com alebo ešte lepšie Whatasapp him on +27740386124

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)