Knižní zlozvyky (Zimní dumání 2.)

21:02:00 4 Comments A+ a-


Tento projekt pořádá jako vždy Syki z Knižního Doupěte. Jde o zamyšlení se nad vymyšlenými tématy. První téma jsem vůbec nestihla, ale to druhé přidávám. Kdyby Vás to zaujalo článek s informacemi najdete zde.


Knižní zlozvyky
Každý správný knihomol, má nějaké své zvyky a oblíbené činnosti, co se týče čtení knih. Některé jsou tak časté, či nejsou zrovna pěkné, že se stávají našimi zlozvyky.

Můj největší zlozvyk je asi očichávání knih. Všichni už se mi kvůli tomu smějí, že jsem prý feťák knih. Nemůžu za to, že se neudržím a když vidím knihu, tak ji nejprve očichám a navíc, když mi voní, tak ji očichám několikrát a pořádně a ještě se u toho slastně usmívám :D Miluji vůni nové knihy, ten papír i inkoust. Miluji vůni starých knih, takovou tu archivní, strarožitní, ta kniha dýchá historií... Kdo to nezná, asi nepochopí :)

Dalším zlozvykem je rozečtení několika knih najednou, dělám to často, chci si přečíst tolik knih najednou a nemohu se rozhodnout, kterou první, pak jednu rozečtu, ale je třeba moc tlustá na ježdění po Praze, tak si vezmu jinou. Nebyla bych to já, abych nečetla běžně alespoň dvě knihy, teď momentálně tři, ale nebojte nepletou se mi :D

Další je čtení na záchodě :D Vím, že je to nehygienické a nechutné, alen a záchodě mám na čtení aspoň chvíli klidu a času si číst :D Občas se u toho zaseknu, že mě naši volají, kde jsem se ztratila. Snažím si tam brát třeba starší knihy atd, ale když je něco napínavého, tak se neudržím a vezmu si jí tam taky :D :D :D Tak a teď jste o mě ztratily i poslední zbytky iluzí :D

Dříve jsem také hodně zakládala knížky vším, co mi přišlo pod ruku, teď používám nejčastěji záložky, ale mám jich spousty, takže mám třeba v knihách, které chci číst zastrkané záložky dopředu a podobně :D

A další z mých velkých zlozvyků. Čtu si stránky, kapitoly atd dopředu. Ne vždy, ale prostě někdy se neudržím a říkám si, jestli vůbec se dají dohromady, jestli to má smysl číst atd. Dřív jsem to dělala víc, ale pak jsem se připravila o to nejlepší a tak se snažím to nedělat :)

Za zlozvyk by se dalo i považovat to, že se sále dívám na svoje knihy, občas je vyndám, očichám, prolistuji, pohladím... :D A to jsou snad ty hlavní zlozvyky asi :)

Co Vaše zlozvyky, máte nějaké, jak moc je to s Vámi vážné? :)


4 komentářů

Write komentářů
Petik
AUTHOR
úterý, prosince 18, 2012 delete

Nemusíš si vůbec připadat divně. Knížky očuchávám stejným způsobem, dokonce i nové učebnice :D Napínavý knížky na záchod taky nosím a záložky ztrácím (zakládám) neustále. Dopředu se jednou za čas taky podívám ale snažím se to nedělat...

Reply
avatar
Mima
AUTHOR
středa, prosince 19, 2012 delete

Podľa mňa čítanie na záchode je úplne normálne :D a vôbec nie nehygienické alebo niečo také :D. Očuchávam knihy aj ja :P, ale zásadne nerozčítavam viac kníh naraz, to sa mi stalo možno 1x a to som bola tiež strašne nervózna :D.

Reply
avatar
Vendy
AUTHOR
středa, prosince 19, 2012 delete

Dva z tvých zlozvyků mám taky - rozečteno několik knih (jednu na doma, jednu na cesty a jednu záchodovou :-)) a čtení na záchodě. A myslím, že čtení na záchodě je běžné u spousty lidí, takže si vůbec nemusíš dělat vrásky... :-)
Když to tak vezmeš, máš čučet do blba? Nebo raději do stránek s nějakým zajímavým dějem? :-)

Reply
avatar
Ilma
AUTHOR
pátek, června 28, 2013 delete

Také používám záložky a také knihy očichávám, ačkoliv to spousta lidí nechápe. Ale právě ten dech historie, ta kniha, novota či stáří. je to nepopsatelné..

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)