Recenze: Alchymista (Scott, M.)

12:11:00 5 Comments A+ a-

http://knihy.abz.cz/prodej/alchymista-tajemstvi-nikolase-flamela
Autor: Scott, Michael
Název: Alchymista
Originál: The Alchemyst
Jazyk: český jazyk (org. anglický)
Žánr: pro děti (od 10 let), fantasy
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2007
Počet stran: 400
Série: Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela (1/6)

Anotace
http://triste-le-roy.tumblr.com/post/28486628322/alchemy-chart-nicolas-flamel-14th-century
Josh a Sophie jsou obyčejná dvojčata, která si chtějí během prázdnin vydělat na první auto. Josh si najde práci v malém knihkupectví u manželů Flemingových a jeho sestra v kavárně naproti přes ulici. Jednoho dne se jim změní celý život, když se v ulici objeví podivné auto s ještě podivnější posádkou. Jsou svědky kouzelnického souboje o starodávnou knihu kouzel, která má nevídanou moc. Obsahuje totiž všelijaké návody a postupy popisující mimo jiné výrobu zlata z běžných kovů nebo elixír mládí. Není divu, že po ní touží chamtivý Dr. Dee, který se spojil se starší nesmrtelnou rasou, jež zemi vládla dávno před příchodem lidí. Dee zaútočí na Nicka Fleminga, který ale není jen ledajakým obchodníkem, ale především strážce tajemství knihy kouzel a také alchymista v jedné osobě. Dvojčata se mu popočátečním šoku snaží pomoci ubránit knihu, ale je to marné. Dee si odnáší nejen pro co přišel, ale také unáší alchymistovu ženu Perenelu. Naštěstí Josh v boji vytrhne z knihy nejdůležitější část pro rituál, který by umožnil návrat nesmrtelných na zemi a tím uvrhl lidstvo do jejich otroctví, ne-li hůře. Dvojčata se tak dostávají do nebezpečí, protože Dee bude chtít získat i zbylé stránky a on nenechává svědky... (z webu Databáze knih)

Dva,  kteří jsou jedno
Nicolas a Perenela Flamelovi, bohyně Bastet, Morigana, Persfona, Hekaté, upíři, vkodlaci, královna Alžběta, dr. Dee, agent 007, dvojčata ze San Francisca... Říkáte si, co mají všechny tyto věci společného? Odpověď zní Michaela Scotta. Ten se totiž v této knize celkem odvážně pustil do spojení mytologických a historických postav se současným světem. Popravdě jsem se na tuhle knihu strašně těšila, ale zároveň se bála, jak si s tím autor poradí. Musím říct, že podle mého si s tím poradil více než dobře. Některým vadí, že nesmrtelné bytosti z historie jezdí auty a používají Iphone a Mac, mě se na tom naopak líbí. Přeci si nemyslíte, že budou nesmrtelní chodit pět století v dobovém oblečení? Vždyť technologické vynálezy umožňují tolik věcí.


http://zeleneslunce.websnadno.cz/HERMETICKE-VEDY-TAROT-CGJUNG.html
Nicolas Flamel je obyčejný chlapík, který vlastní knihkupectví a poklidně si žije se svojí manželkou Perenelou, která zase vlastní kavárnu. Tedy aspoň tak si to myslí dvojčata Josh a Sophie, kteří u nich pracují. Že je vše úplně jinak se dozví poté, co se připletou do cesty známému dr. Dee, který honí Nicolase a jeho ženu celá staletí, především proto, aby získal důležitý Kodex, který obsahuje formule na vyrábění zlata či elixíru života. Dee se pokusí Kodex ukrást, ale Joshovi se podaří zachránit dvě stránky. Zrovna ty dvě stránky, které Dee tak potřebuje a od té doby začíná hon kočky s myší, v tomto případě spíše s myšmi. Dvojčata totiž "náhodou" mají aury (energii) v barvě zlata a stříbra, tedy přesně ty, o nichž se píše v Kodexu v předpovědi, která může znamenat, že mají moc zachránit či zničit svět, a stávají se tak další položkou na seznamu osob, které chce Dee dostat.

"DVA KTEŘÍ JSOU JEDNO... A JEDEN, KTERÝ JE VŠÍM... SPOLEČNĚ MOHOU ZACHRÁNIT SVĚT... A NEBO HO ZCELA ZNIČIT..."

http://www.ucesy-2009.info/ucesy-pro-polodlouhe-vlasy/annasophia-robb-medium-length-hair-styleKnihu jsem si koupila, protože jsem o ní už několikrát slyšela, a také pro to, že se mi strašně líbila obálka, za což děkuji nakladateli, že ponechal původní. To hlavní, proč je kniha tak dobrá je již zmíněná provázanost mýtů, historie a současného světa. Autor neustálé zmiňuje historické postavy či události a vždy má nějaké věrohodné vysvětlení, co, jak a komu se tehdy stalo. Ten, kdo se trošku vyzná v historii a mytologii, musí být tak jako já nadšen hledáním "mezi řádky". Zmiňuje třeba velký požár v Londýně, bájnou Atlantidu, i alžbětinskou dobu a jejího agenta 007, kterým nebyl nikdo jiný než dr. Dee. To je to, co dělá tuhle sérii zajímavou.Trochu jsem se obávala toho, že je to knížka údajně spíš pro děti. Po dočtení jsem si říkala, že je ta knížka skvělá, ale teď když píšu s odstupem času recenzi, přeci jen mi pár drobností vadilo. Občas mě napadalo, že autor jisté věci dokola opakuje a Nicolas slouží tak trochu jako vyprávěč, který pořád vše vysvětluje (asi aby to děti pochopili). Chápu, že jsou to často věci podstatné, ale v rámci plynulosti děje, by bylo lepší možná trošku ubrat detailů. Děj se navíc odehrává v rozmezí pouhých dvou dnů a za dva dny přeci nemusí vědět o celém životě Nicolase a všech dalších postav. Spousta postav a věcí jsou zmiňovány, aniž by měli nějaký zásadní vliv na děj a to trošku knize škodí, protože jednak to ubírá dynamičnosti a jednak se pak stává trošku nepřehledná.
http://www.fanpop.com/clubs/josh-hutcherson/images/32814318/title/josh-photo
Proti postavám v podstatě nemůžu nic říct, ani jedna postava mi nevadila nebo mě nerušila, spíš naopak Líbil se mi krásný vztah mezi dvojčaty, který je však narušený tím, že Sofiiny schopnosti jsou probuzeny, kdežto Joshovi ne. Josh samozřejmě závidí, kdo by nezáviděl, přesto se o Sofii stará a má o ní strach. Ani jedna postava není dokonalá a to se mi líbí, každá má své slabosti, prohřešky nebo tajemství. Zajímavá postava je Scanatch, která si žije takovým svým samotářským životem, avšak její občasné sarkastické poznámky oživují celou knihu. Díky této knize mám tak konečně v oblibě i nějakého upíra, ačkoliv z upíry ze Stmívání a podobně má prach málo společného :) Jen bych pár nepodstatných postav ubrala.

Závěrečné hodnocení 
Tuto knihu jsem si i přes jisté drobnosti zamilovala. Postavy jsou promyšlené dobře, nejsou černobílé a mají svojí osobnost. Občas se děj malinko vleče, když autor vysvětluje a opakuje vše, co se kdy událo, avšak není to nic, co by knize nějak moc škodilo. Hodnotím čtyřmi hvězdičkami, protože si nechávám rezervu pro další díly, které jsou prý ještě lepší. Doporučuji přečíst všem, kdo mají rádi trošku historie, mytologie, fantasy, čarování a humoru. Teď právě čtu Čaroděje a těším se na další a další díly této série :)

Poznámka k českému vydání
Věc, která mi na knize vadila nejvíc, nesouvisí ani s obsahem ani s autorem, ale s překladem. Vadil mi totiž překlad některých jmen. Například pro mě byl vždy jen Nicolas Flamel s C a výraz Nikolas s K mě neskutečně vytáčel, chápu, že s překlady jmen jsou problémy, ale myslím, že jsou jména, která by se takhle počešťovat neměla, nemám nic proti tomu, když se anglické jméno nějak smysluplně přeloží do českého, ale tak to známá jména by se podle mě překládat nemusela a hlavně ne pouze stylem předělat C na K. Navíc v knize bylo tolik neuvěřitelných chyb, chyběly písmenka, někdy celá slova, myslím, že redakční práce byla opravdu špatná. Jediné, co chválím, je ponechání původní obálky, která je dokonalá.

Sakra asi bych se měla naučit psát kratší recenze, když já bych to prostě chtěla sdělit všechno, co mě napadá :)

PS: Brzy se začne natáčet film podle této knihy a hned, jak jsem se to dozvěděla, mě napadly dva herci do hlavních rolí, které by se mi líbily a to AnnaSophia Robb jako Sofie a Josh Hutcherson jako Josh. Teď koukám, že mají ty postavy i vepsány ve jméně, to je náhoda :) Tyhle dva herci spolu hráli ve filmu Most do země Terabithia a krásně spolu ladí, myslím, že by skvěle zvládli vyjádřit vztah mezi Sofií a Joshem. 


5 komentářů

Write komentářů
Kane
AUTHOR
sobota, prosince 15, 2012 delete

Ti dva vypadají dobře. :) Už kvůli Joshovi bych na ten film šla. :) Trochu mě zaráží, že je to od desíti let. Nevím, jestli by se mi to líbilo. Navíc v historii, mytologii apod. mám celkem mezery, takže bych mezi řádky nic nenašla. :D No ale nevadilo by mi, když by "staré" postavy používali moderní technologie. To by totiž potom všem musel vadit Percy Jackson apod.

Reply
avatar
Clare
AUTHOR
sobota, prosince 15, 2012 delete

víš, že jsi to případný obsazení celkem vystihla? :) :D

Reply
avatar
Pompin
AUTHOR
úterý, prosince 18, 2012 delete

Ahoj, nechceš spřátelit, můj blog je: http://word-of-book.blog.cz/ ? dík, Pompin*Ka*

Reply
avatar
Aynarra
AUTHOR
neděle, prosince 23, 2012 delete

Dokonale jsi to vystihla. Když jsem psala recenzi na tuhle knihu, byla jsem ještě stále v euforii a tak jsem pominula a zapomněla na některé věci, jako chyby v textu, ale tys to dala všechno hezky do hromady :)

Reply
avatar
Paži
AUTHOR
čtvrtek, ledna 03, 2013 delete

Jestli je to od deseti let? Mě je osmnáct na téhle knize ujíždím pořád ;). Je to výborná série a už se nemůžu dočkat až jí budu mít komplet doma.
PS: Tito herci mi do toho moc nesedí (můj názor ;)), Joshe Hutchersona si prostě vybavuji jako Peetu a asi by mi dělalo problémi se ho jako Joshe představit. Co se týče Soffie... to bych asi souhlasila. Jinak PĚKNĚ(Á) dlouuuhá recenze ;)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)