Recenze: Čaroděj (Scott, M.)

19:16:00 6 Comments A+ a-

Autor: Scott, Michael
Název: Čaroděj
Originál: The Magician
Jazyk: český jazyk (org. anglický)
Překlad: Zábrodská, Zuzana
Žánr: pro děti (od 10 let), fantasy
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2008
Počet stran: 454
Série: Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela (2/6)

Anotace

http://triste-le-roy.tumblr.com/post/28486628322/alchemy-chart-nicolas-flamel-14th-century
Nicolas Flamel pokračuje v zápiscích dalších dvou velmi hektických dnů. Nyní se nachází v Paříži a s ním i dvojčata a Scathach. Uvědomuje si, že musí rozvíjet sílu Sofie a Joshe, aby mohli naplnit proroctví. Setkávají se s dalšími nesmrtelnými bytostmi, a jejich pobyt ve francouzské metropoli způsobí více než velké zmatky. Nicolasovi a Perenelle se však čas neúprosně krátí. Každý den stárnou o rok, jejich schopnosti slábnou a tělesná schránka chřadne. Podaří se probudit i Joshovu skrytou moc? Zvládne Sofie umění ovládat další živel? V pokračování Alchymisty se samozřejmě znovu střetnou s dávným čarodějem Johnem Dee, který tentokrát proti nim nebude stát sám. Druhý díl Tajemství Nicolase Flamela je opět napínavý a plný nečekaných bitev a zvratů... (z webu Bux.cz)
Pozor navazuje na předchozí díl Alchymista

Nejbohatší pán nad Seinou

Čaroděj přesně navazuje na Alchymistu. Po útěku z Ojai se dostávají do města lásky. Do Paříže. Jestli si mysleli, že si teď chvíli odpočinou, tak se šeredně spletli. Dee je totiž daleko a tak na scénu přichází další protihráč - filozof a politik Niccolo Machiavelli. Popravdě jsem si dr. Dee nějak neoblíbila, za to Machiavelli si mě získal hned. Chytrý, klidný, distingovaný a navíc v současnosti velitel Francouzské policie. I on má rozkazy od svých pánů (zajímalo by mě, jestli se někdy dozvíme kdo je mocný pán Machiavelliho a komu slouží Dee) a ty zní chytit Flamela i dvojčata. Čeká na ně hned před východem z baziliky Sacre-cour, kam se přenesli z Ojai. Sofie použije svou nově nabytou sílu a vytvoří hustou mlhu, ve které se ztratí. To je však jen začátek další části hry na honěnou po ulicích Paříže, do které se připlete i příšerka Nidhog, obávané Valkýry a podobně. Mezitím se také dozvídáme, že je Perenela uvězněná na Alkatrazu, hlídaná obávanou sfingou, která saje její energii. Jak z toho všeho ven? Flamel stárne a musí honem najít někoho, kdo zasvětí Sofii do tajů dalšího ze živlů a pomůže jí vyrovnat se s hlavou plnou vzpomínek čarodějky z Endoru. A kdo se jeví lepší, než mistr ohňostrojů a známá rocková hvězda, který je ve skutečnosti několik století starý hrabě Saint-Germain a jeho žena slavná Johanka z Arku...


Správně jsem to nazvala hra na honěnou, protože celá série mi zatím přijde jako jedna velká honěná. Vždycky utíkají, někde se zastaví, tam je najdou, pár stránek boje a zase se utíká. Vždy je zajímavé, jaká starodávná či historická bytost se zase někde vynoří, ale stejně víte, že jim zase všichni utečou a nic z toho. Ráda ale objevuji nové postavy z historie a bájí, jen by mohli dostat mnohem více prostoru, než se jen objevit a zase potom ztratit. Jedna část knihy se více věnuje Sofii a jejímu vyrovnávání se s tím, že jí v hlavě kolují vzpomínky čarodějnice z Endoru a že je neustále oslabená používám své moci a druhá část se zase věnuje Joshově touze po tom být zase stejný jako Sofie. A když se mu do ruky dostane meč Klarent, dvojče Exkalibra, touží po tom víc a víc. Někde jsem četla, že ani hlavní postavy nejsou moc propracované, mě naopak přijdou. Sofii se to nelíbí, chtěla by se vrátit zpátky v čas, naopak Josh touží po tom být mocný. a proto se také nechá snadno zlákat i zlou stranou. Flamel je pro mě stále trošku záhada, na druhou stranu to tak prostě má být, myslím, že je to autorův záměr. Machiavelli je skvělý, propracovaný, chytrý, prohnaný, přesto v sobě má jistou lidskou část na rozdíl od "robotického" dr. Dee. Perenela je také velice zajímavá, příjemná, chytrá, zbytečně neriskuje a přesto jí odvaha nechybí. Saint-Germain, Johanka z Arku, Scatty a další postavy celý děj oživují, vždycky se objeví a pak zase zmizí, přesto Vám jsou celkem dobře nastíněny i jejich charaktery. Vše je navíc skvěle prošpikováno různými, leckdy úsměvnými, scénami z běžného života hrdinů např. když Saint-Germain věnuje Joshovi notebook, pak jde skládat písně a podobně.

Závěrečné hodnocení

Děj je poutavý, zajímavý, zápletka srozumitelná, většina věcí je Vám vysvětlená (někdy až moc), některé si Flamel (autor) nechává skryté. Pořád se něco děje a tak Vás to nenechá jen tak utéct, protože Vás zajímá, jak to bude dál. Druhý díl je přeci jen o něco lepší než první, ale pořád mi tam více propracovaný děj. Hodnotím stejně čtyřmi hvězdičkami. Jelikož jsem teď dočetla i Vědmu, vidím, že kvalita se stále zlepšuje. Tak třeba ještě nakonec série dospěje k pěti hvězdičkám :)

Poznámka k vydání

Bohužel ani u druhého dílu se nic nezměnilo a obrovské množství gramatických a tiskových chyb se nezlepšilo, bohužel i to knize trošku ubírá, ale doufám, že tato série je jen výjimka. Každopádně až u tohoto dílu jsem ocenila, jak je obálka dokonalá. Krásná, reliéfní a navíc plná různých symbolů, které když si přečtete knihu Vám dají smysl, za obálku klobouk dolů!


6 komentářů

Write komentářů
Zrzunka
AUTHOR
pondělí, ledna 14, 2013 delete

tvůj název blogu mě fascinuje! :) knížky miluju, určitě se porozhlédnu
a knížka Čaroděj mě taky zaujala

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, ledna 14, 2013 delete

Děkuji, konečně někdo ocenil název :) Budu moc ráda, když se porozhlédneš a bude se Ti tu líbit :)

Reply
avatar
Erný
AUTHOR
pondělí, ledna 14, 2013 delete

Hele jako, že jsem nic neřekla k názvu, neznamená, že se nelíbí i mně!:D Dobře se pamatuje a je hódně originální ;)) K recenzi.. na tuhle sérii jsem pokukovala na internetu, tak uvidím ^^ Docela by mě zajímal život Flamela a jeho dobrodružství.:)

Reply
avatar
Zrzunka
AUTHOR
pondělí, ledna 14, 2013 delete

a jaké pečivo teda jíš? já se snažím to bílé vůbec nejíst!
polenta mi chutná, a dá se z ní udělat snad cokoliv :D a hlavně.. chutná podle toho, jaké použiješ koření :)
pod toasty s banánem dávám normálka máslo!
a děkuju za držení palců, je to na hlavu...
hru o trůny mi doporučil přítel, který normálně nečte, takže to bude stát asi za to! nemůžu se dočkat :)
a ještě máš u mě jeden bod, za HP v levém sloupci! :D srdeční záležitost :)

Reply
avatar
Zrzunka
AUTHOR
čtvrtek, ledna 24, 2013 delete

studuju zdrávku :) přesněji zdravotnické lyceum - příprava na vejšku
a test najdeš zde: http://www.jagrfit-sport.cz/tukova-kalkulacka.php :)

Reply
avatar
Zrzunka
AUTHOR
čtvrtek, ledna 24, 2013 delete

to je hrozně těžká otázka! :)
přemýšlím o něčem skrz výživu, nebo fyzioterapie, farmacie.. podle toho jak dlouho budu chtít ještě studovat.. výživa a fyzioterapie by byly jen na bakaláře (tři roky), ale farmacie bych byla PhMr. jenže už je to zase pět let:D ještě mám naštěstí čas na rozmyšlenou..

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)