Recenze: Viděla jsem vraždu (Christie, A.)

23:19:00 4 Comments A+ a-

Autor: Christie, Agatha
Název: Viděla jsem vraždu
Originál: Hallowe'en party
Jazyk: český jazyk (org. anglický)
Žánr: detektivky
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2010
Počet stran: 208
Série: Hercule Poirot
Vazba: vázaná

Oficiální anotace
Během halloweenského večírku pořádaného v domě Roweny Drakeové pro mládež z městečka Woodleigh Common dojde k surové vraždě třináctileté dívenky. Slavná spisovatelka Ariadne Oliverová, která se zábavy náhodou zúčastnila, se rozhodne oslovit Hercula Poirota – nezdá se jí, že by mohlo jít o zločin spáchaný vyšinutým vrahem v pominutí smyslu. Klíč k záhadné smrti totiž patrně tkví ve větě, kterou pronesla zavražděná Joyce při přípravách večírku: Viděla jsem vraždu… Pozadí vzniku tohoto detektivního příběhu z roku 1969 má pro české čtenáře jedinečný význam: předlohou jedné z postav, au pair dívky Olgy Seminoffové, se stala prachatická učitelka, s níž si Agatha Christie dlouhá léta dopisovala (z webu nakladatelství Knižní klub)

Musela zemřít?
Slavná spisovatelka se "náhodou" účastní halloweenského večírku v domě Roweny Drakeové. Při přípravách se třináctiletá Joyce vychloubá, že: Viděla vraždu a shodou náhod je na konci večírku nalezená mrtvá, utopená v kyblíku, kde se lovili jablka. Musela Joyce zemřít kvůli větě, kterou pronesla? Nebo jde o čirou náhodu? Nebo jde o něco víc jako u Agathy Christie vždycky? Takové otázky se honí hlavou slavné spisovatelce Ariadně Oliverové a proto povolá svého přítele slavného detektiva Hercule Poirota. A tak se na scéně opět objevuje náš malý belgický přítel. Nenápadně vyzvídá všemožné informace a nechává pracovat své šedé buňky mozkové. Ale jak už to u Agathy bývá, nic není tak, jak se zdá. Na povrch vyplouvají nové postavy, tajemství i vraždy...

První část knihy mě opravdu nadchla. Některým znalcům Agathy to mohlo připomenout jinou knihu od Agathy a to Prasklé zrcadlo, ale mě se i přes menší podobnost ten nápad líbil. Líbila se mi hlavně spojitost posledních slov Joyce s její smrtí. Poirot okamžitě začal pátrat po podivných a náhodných smrtích, které se v městečku odehrály a vše, co se dozvěděl bylo velice zajímavé. Některé dialogy byly opravdu precizní. Postupně se však nic moc nového nedělo. Poirot se pořád vyptával  a dozvídal se většinou to samé, až na pár malých informací, na kterých na  konci postavil motiv i zápletku. Výjimečně jsem odhadla i vraha , což se mi u Agathy nestává, ovšem další postavu, do případu zapletenou, a zápletku jsem opravdu nečekala. Jednou z věcí, která mi na knize vadila, bylo, že Poirot měl neustále nějaké poznámky na to, jaká je současná mládež strašná. Na druhou stranu, kniha byla psána v 60. letech, kdy se začaly objevovat dlouhé vlasy, pestrobarevné kalhoty a vyzývavé chování, tak jí to odpusťme :)

Závěrečné hodnocení 
Tato kniha rozhodně nepatří mezi Agathiny nejlepší kousky, avšak ani mezi ty nejhorší. Je někde na pomezí, tzn. že neurazí, ani nenadchne. Je to spíš taková oddychovka, která by byla o kousek lepší, kdyby Agatha vynechala kritiku současné mládeže a přidala více děje. Hodnotím třemi hvězdičkami a doporučuji přečíst těm, kteří hledají zkrácení dlouhé chvíle a nebo těm, kteří jako já, čtou všechny knihy od Agathy :)

Poznámka k českému vydání
Vydání Agathy Christie od Knižního klubu jsou vždy zpracovaná opravdu pěkně i překlad bývá velmi dobrý. Někdy mě mrzí, že Poirotovi francouzské hlášky nepřekládají alespoň do poznámek nebo tak, ale v případě zájmu se překlad dá nalézt na stránkách společnosti Agathy Christie.


4 komentářů

Write komentářů
E_V_E
AUTHOR
neděle, ledna 06, 2013 delete

Hanbím sa od Agathy som nič nečítala 8D
Nie je to celkom môj žáner 8P
ale pekná recenzia 8)

Reply
avatar
Martina F
AUTHOR
pondělí, ledna 07, 2013 delete

Agathu Christie jsem četla ještě v pubertě, ale jen knihy se slečnou Marplovou. Poirotovi jsem nějak nemohla přijít na chuť. Možná je načase oprášit i tuto literaturu.

Reply
avatar
Terez
AUTHOR
úterý, ledna 15, 2013 delete Tento komentář byl odstraněn autorem.
avatar
Terez
AUTHOR
úterý, ledna 15, 2013 delete

Stejně jako ty čtu od Agathy všechno :). I když se musím přiznat, že mi už děje jednotlivých knih trochu splývají..

jakjsempotkalknihy.blogspot.com :))

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)