RC recenze: Hvězdy nám nepřály (Green, John)

13:19:00 20 Comments A+ a-

Autor: Green, John
Název: Hvězdy nám nepřály
Originál: The Fault in Our Stars
Jazyk: český jazyk (org. anglický)
Překlad: Kopecký, Mialn
Žánr: společenský román, rakovina
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2013 (originál 2012)
Počet stran: 240
Vazba: vázaná


Anotace

Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vypravěčskému talentu vyznívá velmi působivě. (z webu Bux.cz)

Jeden z nejočekávanějších bestsellerů od oceňovaného amerického autora Johna Greena. Kniha, která dostala přívlastek Nejvtipnější smutný příběh, protože nevíte, zda se máte smát příjemnému někdy až ironickému humoru, či brečet nad zlým osudem...

Hvězdy nám přejí, ale asi málo

Hazel je šestnáct. Říkáte si: ach ten nejkrásnější věk, ale má to jeden podstatný háček. Hazel má rakovinu. Nemůže dýchat a neobejde se bez speciálního přístroje, který jí dodává potřebný kyslík. Rakovinu bere jako svou součást, jako něco, co k ní z nějakého důvodu patří. Její rodiče mají pocit, že trpí depresemi a tak jí pošlou do speciální podpůrné skupiny, která mi teda přišla spíš pesimistická. Život jde zatím dál, až do doby, kdy do skupiny přijde i Augustus Waters. Kluk, který "se vyléčil" z rakoviny, ale přišel o nohu. Navzdory osudu, nebo možná právě proto mezi nimi začne vznikat přátelství a posléze velmi krásný křehký vztah, jenže...hvězdy přejí jen někomu.

Až se mě někdo bude ptát na mé nejoblíbenější knižní páry. Bez váhání odpovím, že mezi ně od teď patří i Hazel & Augustus. Tak krásný, něžný, křehký, šťastný a zároveň bolestný vztah jsem v knize již dlouho nepotkala. Hazel i Augustus jsou skvělé postavy. Hazel je správná milá holka, která se nelituje a bere rakovinu jako svoji část. Chová se rozumně, nechce, aby se Augustus do ní zamiloval a ona ho pak na věky opustila. On zase naopak chce život prožít naplno, chce, aby se na něj nezapomnělo. Je svéhlavý a libuje si v metaforách a ironii. Oba dva se mají ještě jeden od druhého co naučit. Spolu tvoří krásný pár, který se nelituje, naopak někdy si samy ze sebe utahují až moc. Kdo měl někdy nějakou nemoc, ví, že někdy člověku nic jiného nezbývá. Další postavou, která hraje v knize velkou roli je spisovatel Petr van Houten, autor knihy Císařský neduh, kterou Hazel tolik miluje a čte pořád dokola. Arogantní, zlý a nepředvídatelný chlap. Člověk by řekl, že je to špatná postava, ale skoro většina jeho myšlenek, měla svým způsobem hloubku, jen trochu zastřenou alkoholovými opary.

S Fanfánem Tulipánem se nestane nic. Není to podvodník ani nepodvodník, je to Bůh. Je to jasná a nedvojznačná metaforická podoba Boha, a ptát se, co se s námi stane, je intelektuálně asi na takové úrovni jako ptát se, co se stane s osamocenýma očima na plakátu doktora T.J. Eckleburga v Gatsbym.

Existuje spousta knih o lidech trpících rakovinou. Většina z nich jsou tragédie od začátku do konce. Hvězdy jsou jiné. Přehnaná lítost, soucit a fňukání zde nemají šanci. Postavy se s nemocí vyrovnávají s humorem (co jim také zbývá jiného než fňukat nebo si ze sebe utahovat) sobě vlastním a to je to, co toto dílo činí tak úchvatným. Kniha je napsána z pohledu Hazel. Obdivuji autora, že dokázal tuto knihu napsat právě z pohledu dívky. John Green na ní také údajně pracoval celých 12 let. Řekli by jste si, jak to, že mu tak dlouho trvalo napsat jen 240 stran, vždyť v tak hubené knížce nemůže být nic tak skvělého, ale opak je pravdou. Autor dokáže na pár stránkách a v pár větách vyjádřit vše podstatné a vyvolat tolik emocí, že si říkáte, že to snad není pravda. Kniha se tak čte velmi příjemně a celkový dojem vylepšují i trefně a citlivě použité metafory a citáty z jiných děl. Ze začátku se usmíváte nad prvními projevy přátelství, poté se dojímáte křehkou romantickou láskou a na konci Vás zasáhne vlna smutku a prolijete hektolitry slz. Nedá se však říci, že kniha končí vysloveně špatně, i v tak to krutém osudu se dá nalézt alespoň troška naděje.

V poslední době procházím docela velkou krizí svého života, nic nestíhám, jsem vyčerpaná, unavená a trpím depresemi. Tato kniha mi dokázala otevřít oči. Ukázala mi, že existuje i jiný směr života než sedět v koutě a litovat se. Hvězdy nám prostě někdy nepřejí a je jen na nás, jak se s tím popereme. Přála bych si, se jednou se svým životem umět poprat tak jako Hazel a Augustus. Věřte mi, jakmile jednou knihu přečtete, zamilujete si jí stejně jako já. Marně se snažím najít nějaké negativum, ale nic mě nenapadá. Snad jen rada: nečtěte na veřejnosti, protože při střídavém usmívání se a utírání slz Vás budou lidé považovat za blázny.

Závěrečné hodnocení

Kniha, která ve Vás zanechá tolik emocí. Je vtipná a zároveň smutná, máte chuť se v jednu chvíli smát a v druhé brečet. Tato kniha je nádherným důkazem toho, že i ty nejtěžší chvíle v životě se dají zvládat s humorem. Kéž by jsme to tak uměli my všichni, bylo by nám hned lépe. Pro mě jednoznačně zatím nejlepší kniha tohoto roku a zasloužených pět hvězdiček. Doporučuji k přečtení všem bez ohledu na oblíbený žánr. V červenci má vyjít další kniha od tohoto autora Kam zmizela Aljaška, už se na ní moc těším! :)

Poznámka k vydání

Hodně lidí kritizuje české vydání, že to nevynikne tak jako v originále a že obálku zkazili těmi českými překlady citací z knihy. Já jakožto horší angličtinář jsem naopak ráda, že došlo k českému vydání a myslím, že se i povedlo. Obálka je ve stylu původní s českými citacemi z knihy a mě se prostě líbí :)

Za pracovní výtisk této knihy děkuji nakladatelství Knižní klub, na jejichž stránkách knihu můžete zakoupit.

O autorovi

John Green je oceňovaný americký spisovatel. U nás se proslavil právě nyní díky knize Hvězdy, které nám nepřály. V červenci má prý v Čechách vyjít další skvělá kniha od toho autora Kam zmizela Aljaška. Autor je známý tím, že se svým bratrem tvoří velice vtipný a osobitý Vlog a je velmi komunikativní. 

Ukázka

Přečíst ukázku si může každý. Co takhle si jí jednou poslechnout? :)

20 komentářů

Write komentářů
Domika
AUTHOR
sobota, března 23, 2013 delete

Já tu knížku prostě musím mít doma, pořád jenom čtu a všude slyším samé pochvalné recenze :)

Reply
avatar
ROXY
AUTHOR
sobota, března 23, 2013 delete

Úžasná kniha!
Nemůžu se dočkat jeho další knihy :)

Reply
avatar
neděle, března 24, 2013 delete

Už se nemůžu dočkat, až si jí přečtu! :) Tvoje recenze je krásná, ještě mě víc navnadila... ach jo, čekat až bude v knihovně asi nevydržím :D.

Reply
avatar
Clare
AUTHOR
neděle, března 24, 2013 delete

Jsem ráda, že se ti to líbilo, je to jedna z mých nejoblíbenějších knih, stejně jako je John Green můj oblíbený autor. :) A pokud to zaujme i v češtině, asi překlad splnil svůj účel, takže ho tímto přestávám kritizovat. :D

Reply
avatar
neděle, března 24, 2013 delete

vypadá zajímavě :) mám tu na přečtení teď 8 knížek, v knihovně mám vyhlídnuté 3 další knížky a potom bych měla začít s povinnou četbou :D takže snad se k téhle knížce dostanu :) .. a ta tvoje ukázka je suprová :)

Reply
avatar
Charrlie
AUTHOR
neděle, března 24, 2013 delete

Po stodeseti letech jsem zavítala do knihkupectví a paní prodavačka mi papírek s touhle knížkou doslova a do písmene vrazila do ruky (no dobře,... bylo to do tašky). Původně jsem to chtěla vyhodit, ale teď si říkám - jo, to chci číst! Dejte mi to do knihovny! Prosíííím!

Reply
avatar
E_V_E
AUTHOR
pondělí, března 25, 2013 delete

Samá chvála od každého a ja nie a nie si to prečítať 8D Je mi jasné, že robím chybu, ale nemôžem si pomôcť, proste nejak necítim, že by ma to zaujalo. Určite by sa mi to však pri čítaní páčilo, možno raz sa k tomu nejako dostanem 8)

Reply
avatar
pondělí, března 25, 2013 delete

Číst o rakovině je tak smutné. Hlavně při té představě, že jí je 16. Děsilo by mě to, ale nakonec by to nemuselo být tak špatné, když je to román, protože ty já můžu :)

Reply
avatar
Vivi
AUTHOR
pondělí, března 25, 2013 delete

Určitě si knížku přečtu. Zaujala mě po přečtení tvojí recenze (i jsem se moc příjemně zaposlouchala) ;-).
Vivi

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pondělí, března 25, 2013 delete

Knížka vypadá zajímavě,díky tobě vážně uvažuju o přečtení :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 25, 2013 delete

To naprosto chápu, já to tak taky někdy mám... :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 25, 2013 delete

Moc Vám děkuji všem za milé komentáře :) Kniha se mi opravdu velmi líbila, nevím, zda to bylo mým zvláštním duševním rozpoložením nebo je ta kniha opravdu tak skvělá, ale za přečtení určitě stojí! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 25, 2013 delete

Zaujalo to i v češtině, v originále to bude asi o stopadesát procent lepší, ale i tak se mi to prostě líbilo! :)

Reply
avatar
Janina
AUTHOR
úterý, března 26, 2013 delete

No ja už si ju ale fakt musím kúpiť, lebo každý o nej píše aká je úžasná :)

Reply
avatar
Kejtý
AUTHOR
čtvrtek, března 28, 2013 delete

Ach, je to naprosto dokonalá kniha. Přečetla jsem jí jedním dechem. Přečetla jsem opravdu prvních pár řádků a bylo těžké se jen tak odtrhnout.
Jsem ráda, že při čtení jsem nebyla sama, když se střídal úsměv a slzy. Ta kniha mi přijde jako jedna velká životní úvaha a každý by si ji měl povinně přečíst. :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, března 28, 2013 delete

Zatím snad skoro každý, kdo psal recenzi má stejné pocity, je vidět, že je ta kniha opravdu úžasná :)

Reply
avatar
Adee
AUTHOR
čtvrtek, března 28, 2013 delete

Zrovinka dneska jsem ji dočetla. A asi mi ještě nějakou dobu potrvá, než se z ní vzpamatuju. :)

Reply
avatar
Ajka
AUTHOR
sobota, dubna 06, 2013 delete

prima recenze:-)

Reply
avatar
Calypso
AUTHOR
středa, června 25, 2014 delete

Moje nejoblíbenější kniha. Jsem si tak prostě odpoledne sedla a bylo přečteno. Plně souhlasím s tím,že čtení na veřejnosti není dobrý nápad. Ty výbuchy smíchu a hysterického pláče by vzbudili dojem,že vážně nejsem v pořádku (ale toho si už asi každý všiml). Můžu se zeptat ? Jaký je tvůj nejoblíbenější citát z knihy ? :)

Reply
avatar
Barlie
AUTHOR
pátek, ledna 02, 2015 delete

Mám tuhle knížku hrozně ráda, když jsem jí četla poprvé moc mě nenadchnula, ale podruhé už jo! :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)