RC recenze: Buzz (Anders de la Motte)

18:29:00 6 Comments A+ a-

Autor: Anders de la Motte
Název: Buzz
Originál: Buzz
Jazyk: český jazyk (org. švédský)
Překlad: Čeňek Matocha
Žánr: krimi/thriller, IT technologie
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 09/2013 (org. 2011)
Počet stran: 413
Série: HP Pettersson 2/3

HP, hrdina kultovního švédského thrilleru Game, je zpět. Zmizel v nejhlubším utajení, aby si zaslouženě užíval v potu tváře vydělané miliony, ale něco mu začíná chybět: adrenalinové vzrušení z riskantních situací, do nichž ho dostávala tajuplná Hra.
Po vášnivé noci, strávené v luxusním dubajském hotelu s neodolatelnou Annou Argosovou, je vtažen do víru událostí příliš neuvěřitelných, aby byly pouhými náhodami. A navíc u Anny zahlédl děsivě povědomý bezdotykový mobil...
Jeho sestra Rebecca Norménová konečně našla normálního přítele a byla povýšena. Ale ne nadlouho. Navíc si to s ní začal na svých stránkách vyřizovat záhadný blogger a kolegové se dobře baví...
Oba sourozenci se zaplétají stále hlouběji do přediva pravdy a lži. Co je skutečné a co je virtuální? Řídí nás všechny neviditelná síť manipulátorů? A co může člověk udělat, když mu vyhrožuje kdosi, jehož existence se nedá dokázat? (z webu Bux.cz)

HP je zpět a snad v ještě větším průseru než předtím. Jenže by to snad ani nebyl on, kdyby se nerozhodl podívat věci pořádně na zoubek, nebo spíš na "základní desku"

Síť ovládá všechny i Vás

Už je to nějaký ten pátek, co HP sbalil prachy, které vylustroval z konta Hry a vypadl. Poflakuje se, utíká z místa na místo a užívá si tzv. sex, drogy a rokenrol (v tomto případě spíš sem tam nějakou tu sambu nebo tak). Je to život, o jakém se mu vždy snilo, jenže i každá chuťovka se jednou přejí. Henkemu chybí adrenalin, vzrušení a obdiv, který mu dopřávala Hra, a tak se začíná nudit. Vše se změní ve chvíli, kdy se seznámí se záhadnou a šarmantní Annou Argosovou. Netrvá dlouho a HP se probouzí ve vězení obviněn z její vraždy. Tak rychle jako se HP do vězení dostal se z něj i dostává, ale místo, aby opět zdrhl pryč, vrací se do Švédska, vypátrat, kdo je Anna Argosová a proč na něj někdo chtěl hodit její vraždu. A především chce zjistit, co s tím má sakra společného jeho úhlavní nepřítel Hra. A jak jinak to zjistit, než si půjčit identitu svého kamaráda Mangeho, předstírat, že rozumí všemu z IT oblasti a vecpat se do firmy, kterou Anna vlastnila. Do firmy s přiznačným názvem ArgosEye. Že to nebude nic lehkého, a že se to jako vždy, ať už Henkeho vinou či náhodou, pořádně zamotá, o tom nemůže být ani pochyb.

Znovu se vrací na scénu Henke. Od minulého dílu je vidět, že se trošku vyvíjí. Jeho hlášky Vás opět baví celou knihu a opět chvilkami přemýšlíte, jestli je vážně tak hloupý nebo jen zhulený, ale přeci jen je vidět že trošku dospěl. Impulsivně jedná sice stále, ale občas i přemýšlí o tom, jaké následky to může zanechat a celkově je přeci jen o něco sympatičtější.

Spolu s ním se také opět setkáváme s jeho sestrou Beccou, která se také ocitá v pěkném maléru, když je
kvůli osobní chybě postavena dočasně mimo službu a probíhá s ní vyšetřování. Rebecca si je vědoma, že žádnou chybu neudělala a snaží se zjistit, kdo se jí snaží zbavit. Navíc když se k tomu objeví i záhadná virtuální postava, která toho ví až příliš o práci policie a především o ní samotné a neustále ji shazuje a pomlouvá. Kdo jí sleduje a o co mu sakra jde?

Stejně tak jako v předchozím díle se střídají pohledy HP a Rebeccy. Někdy navazují na sebe tak dokonale, že Vám chvíli trvá, než Vám dojde, že jste se přesunuli od HP k Becce a naopak. To je autorův účel jak Vás držet a nepustit. A daří se mu to skvěle. Neustálé překvapivé zvraty Vám málem přivedou infarkt a nutí Vás číst dále a neustále přemýšlet, kdo je kdo a o co mu jde. Tento díl je ještě zajímavější, svižnější a propracovanější než Game. Anglické vsuvky jsou tu stále, ale po přečtení prvního dílu si na ně člověk snadno zvykne a bere je jako součást.

Nejzajímavější je samotná firma AgrosEye, která se zabývá trollingem. Jestli jste to nikdy neslyšeli, jedná se o cílené ovlivňování informačních toků na internetu, ať už se jedná o psaní názorů v diskuzích či samotné blogování. Donutí Vás to zamyslet se nad tím, zda nad celým internetem neexistuje ve skutečnosti také nějaký ten Velký bratr, co si s Vámi dělá co chce. A nestojí za tím vším také náhodou Hra?!

Jediná a dost podstatná vada na tomto díle je, že končí zase tak šíleně překvapivě a otevřeně, že si snad začnu odškrtávat dny do vydání třetího dílu v češtině, protože jestli tohle mi autor nevysvětli, tak si to s ním pojedu vyřídit! :)

Závěrečné hodnocení

Ještě o něco lepší, napínavější, zajímavější a propracovanější než první díl. Henke se vyvíjí, ale stále mu nechybí sarkasmus, jeho humor a ulítlé nápady. Zápletka pokročila a nemůžete si nikdy být jistí, komu věřit a kdo je vlastně kdo. Dávám čtyři a půl hvězdičky, neboť si nechávám místo na závěrečný díl, který má hodně co vysvětlovat, neboť konec byl velmi překvapivý a otevřený. Zkrátka akutně potřebuji třetí díl! 

O autorovi

Ander de la Motte se narodil roku 1971. Pracoval jako policista, poté šéf ochranky jedné z největších IT firem a momentálně pracuje jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Trilogie GEIM (Game), BUZZ (2011) a BUBBLE (2012) tedy vycházejí především z jeho vlastních poznatků a zkušeností v této oblasti. Knihy přináší nový a originální styl do švédské kriminální literatury, o čemž svědčí nejen přeložení do 27 světových jazyků, ale i označení Nejlepší švédský kriminální debut roku 2010.

Děkuji za recenzí výtisk portálu Severské dekektivky , prostřednictvím nakladatelství Knižní Klub


Zdroje: obrázek 1, obrázek 2, info o autorovi

6 komentářů

Write komentářů
Anonymní
AUTHOR
středa, listopadu 06, 2013 delete

Už se na ní moc těším. Tina

Reply
avatar
Andy's diary
AUTHOR
středa, listopadu 06, 2013 delete

Vypadá to zajímavě. .) docela jsi mě navnadila.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 07, 2013 delete

To jsem ráda, ale nejdříve by jsi měla přečíst první díl Game :)

Reply
avatar
pátek, listopadu 08, 2013 delete

Přečíst si to rozhodně musím, ale případá mi (po přečtení první knihy a i tvé recenze), že autor rozehrává až přespříliš nevyjasněných věcí, že se trochu bojím, aby na úplném konci nezůstalo příliš otazníků.. působí to na mě tak, že ten člověk má v hlavě hromadu skvělých nápadů, ale nemusí nutně narvat všechny do jednoho příběhu. Ale už jsem četla knihu podobného žánru od nespisovatele a je to totéž.. ale rozhodně je to originální příběh a žeru všechno co jen trochu zavání nějakou konspirací :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
sobota, listopadu 09, 2013 delete

To je pravda, rozehrává moc otázek, po prvním dílu jsem se taky bála, ale i když ve druhém toho úplně moc nevysvětlil, je vidět, že to má celé promyšlené do nejmenšího detailu, takže věřím, že ve třetím díle se důležitých odpovědí dočkáme :)

Reply
avatar
Jeannette
AUTHOR
středa, května 14, 2014 delete

Buzz jsem nedávno dočetla a taky se mi ta série líbí, většinou se dost shoduju s tvými názory. Až na to, že mě ty anglické věty prostě vadí, nemůžu si pomoct, ale nezvykla jsem si na ně. A ještě jsem si během čtení říkala, že děj ovlivňuje nějak moc náhod, což nebylo moc reálné. Ale jinak rozhodně souhlasím s tím, že je Buzz lepší než Game a díky napětí a přechodu z HP na Beccu se to čte skoro samo. :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)