RC recenze: S hlavou v (oblacích) pejru (Petrusová, Kateřina)

0:00:00 4 Comments A+ a-


Autor: Petrusová, Kateřina
Název: S hlavou v oblacích pejru
Jazyk: český jazyk
Žánr: romantika, humor
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2013
Počet stran: 119
Vazba: vázaná


Stačí okamžik a váš život může být vzhůru nohama! Něco o tom ví i Markéta, kreativní ředitelka malé reklamní agentury, které víkend v jižních Čechách změní život. Kam se poděla profesionálka z města, která to má v hlavě srovnané? Pár sebevíc příjemných chvil na vesnici po boku typického "vidláka" přece nemůže změnit celý pohled na svět! Nebo snad ano?... (z webu Fragment.cz)



Holka z města, vidlák, kůň na silnici, jeden víkend, jedna Lhota = zmatek, humor a láska 

Markéta Mrázová je měšťačka každým coulem, pracuje v reklamní agentuře a nikdy by jí ani ve snu nenapadlo, že se dá žít také někde jinde. Nechápe, proč její kamarádka chce pořádat víkendovou akci někde v jižních Čechách a proč jí její navigace táhne přes ty největší díry světa. Už se těší, až jí za to pěkně vynadá, když tu náhle zpanikaří a strhne volant do příkopu. Na silnici stojí kůň a netváří se, že by chtěl uhnout. Největší zděšení přichází ve chvíli, kdy zjišťuje, že v "roce 2011, všude tři zadky high-tech vychytávek, na jednoho občana Česka připadá asi jedna a půl aktivní sim karty, všichni jsou podělaní z děsně cool smarthphonů - a já si nemůžu zavolat asistenční službu." Ve chvíli kdy se kůň rozhodne s ní zkamarádit vzpomene si na své dětství u babičky na statku a  pokusí se využít jedinou možnost dopravy pro pomoc. Jenže koník má svoji hlavu, a tak jí doveze až na statek, kde na ní čekají tři sedláci do půl těla nazí popíjející lahváče. Vidláci hadr a navíc se zdá, že ten nejvíc nepříjemný, kterého si pojmenuje Velký zlý Marvin, bude ten, kdo jí může pomoci. Hlavní, co chce, je vypadnout z téhle díry, kde se dá chytit signál akorát tak na hřbitově. Jenže automechanik o víkendu nepracuje a Velký zký Marvin jí odvézt nechce. Markétě nezbývá nic jiného než přetrpět víkend hrůzy v téhle díře. Jenže není vše tak strašné, jak se na první pohled zdá. Velký zlý Marvin je vlastně docela milý a přitažlivý. Takže proč si neužít krásný romantický víkend a pak sbohem letní lásko. Ale jak už to bývá, věci nezůstávají bez následků a vše se nakonec zamotá úplně jinak, než si naše hrdinka myslí...


Jsou knihy, které mají 500 stránek a vy máte pocit, že se unudíte k smrti. Pak se taky objevují knihy, které na malém množství stránek vyjádří to, co je jejich podstatou. Nesednete si z nich na zadek, ani nebudete chytřejší o nějaká ta moudra, ale budete mít pár let života navíc, díky smíchu a krásným chvílím, které Vám přinesou. A přesně taková je i nová kniha oblíbené české autorky Kateřiny Petrusové. Kdo četl její předchozí dvě knihy (Nebezpečná láska, Nepřítel mého nepřítele) ví, že autorky styl rozhodně není obyčejná červená knihovna, ale spíš romantika plná úsměvných komických situací a vtipných dialogů.

Hlavní hrdinkou je trochu praštěná a velmi neprakticky založená pražačka Markéta, z jejíhož pohledu je také kniha vyprávěna. Její myšlenkové pochody byly jeden velký chaos a samá perla. Párkrát jsem si říkala, že je opravdu hodně zmatená, ale když občas vidím sama sebe, tak se jí ani nedivím :) O Marvinovi víme jen to, co sám řekl nebo udělal. Dal by se nazvat český pan Darcy, neboť byl ze začátku také protivný a tajemný a nakonec se z něj vyklubal celkem prima chlap. Na tak malém prostoru ani nejde postavy nějak široce charakterizovat nebo sledovat jejich vývoj. Můžeme jen sledovat, jak každá událost či rozhodnutí v životě má vliv na další události a následky a je potřeba nad nimi trochu přemýšlet.

Abych pořád jen nechválila, našlo se i pár drobností, které autorce utekly, třeba že se chodí telefonovat na hřbitov a přitom jí v noci normálně volá kamarádka a podobně. Také konec mi přišel celkově takový hrr, ale myslím si, že takové drobnosti rádi odpustíme. Stejně tak jako celkovou nereálnost příběhu. Markéta Vám to svými bláznivými myšlenkovými pochody bohatě vynahradí.

Ty jeho oči.. Jo na první pohled vypadaly trochu divně. Nebezpečně. Jenže teď, když se to spojilo s tím, že mě vzal do oblak a nenechal mě pak umřít při přistání, se to nějak pokroutilo a ta barva ne moc silného černého čaje byla prostě úchvatná. Čaje? Leda houby, na jazyk se mi pořád drala whisky. Anebo jantar. Hm...
"Bourbon." řekl Pavel. Trhla jsem sebou, přistižená, zmatená. Jak to věděl?
"Co?"
"Ten tmavší je Bourbon a ten světlejší Gin."


Závěrečné hodnocení

Lehká romantika s laskavým humorem a místy až komickými situacemi. Nečekejte žádné moudrosti, ale pár příjemných chvil s pusou od ucha k uchu. Hodnotím čtyřmi hvězdičkami a těším se na další knihu od této autorky.

O autorce

Kateřina Petrusová je česká autorka narozená 23. března 1982.  První povídky napsala již ve svých 14 letech. Veškeré povídky publikuje na serveru Bez hranic pod přezdívkou Nebraska. Nejvíce o sobě dala vědět románem Nebezpečná láska, který vyšel v roce 2012 a původně vznikal právě na internetu. Kniha Nepřítel mého nepřítele je její druhá kniha týkající se mafiánské rodiny Bavettů. Autorka právě píše další povídku ze světa Bavettů, tentokrát se zaměřuje na Henryho, v jehož bytě se právě Robert s Joan dali dohromady.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, kde také knihu můžete zakoupit.


Zdroje: obrázek 1, obrázek 2 vlastní výroba, o autorce

4 komentářů

Write komentářů
neděle, prosince 08, 2013 delete

Já už si ani nepamatuji na to, kolik jsem na tuto knížku četla recenzí. :D Většinou, nebo opravdu vždycky, ale blogeři psali přesně to samé jako ty:) já čekám na soutěže, kde se hraje zrovna o tuto knihu, ale jo, už bych si ji taky chtěla přečíst:)
pěkná recenze ;)

Reply
avatar
Myanmar
AUTHOR
neděle, prosince 08, 2013 delete

Na tuhle knížku jsem hodně zvědavá :) Četla jsem předchozí dvě autorčiny práce a až mě překvapilo, jak moc se mi líbily - po přečtení anotace a pohledu na obálku jsem to fakt nečekala :D Nějaké ty malé logické chybičky se objeví téměř v každé knize, máš pravdu, že se to dá přehlédnout :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, prosince 08, 2013 delete

Děkuji :) Ono nejde psát něco jiného, když to tak prostě je ;) A zúčastni se mého hopu, třeba se tam najde ;) http://bastera.blogspot.cz/2013/12/vanocni-knizni-hop-cz-sk.html

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, prosince 08, 2013 delete

Taky když jsem poprvé viděla autorky knihy jsem si říkala, no jo to zase bude taková ta klasika a byla jsem moc mile překvapena a autorky styl mě vážně baví :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)