To k Vánocům patří

0:50:00 8 Comments A+ a-

Ahoj,
ve Vánočním knižním hopu jsem se Vás ptala, co si přejete pod stromečkem a ať napíšete něco o Vašich Vánocích. A většina z Vás se také ptala, co já a Vánoce, tak Vám to napíši. Předem se omlouvám za kvalitu fotek, některé jsou z mobilu a ten si nějak nerozumí s mými časovými možnostmi focení čili s šerem a umělým světlem :)

Tímto článkem Vám chci také všem popřát krásné a klidné Vánoce, užijte si klidu a pohody s rodinou a blízkými a přeji ať se Vám splní aspoň některá Vaše přání, hlavně ať jsme všichni zdraví a aspoň trošku šťastní :) Moc Vám děkuji za Vaše návštěvy a komentáře, dodáváte mi spoustu sil a za to Vám patří velké děkuji!

Vánoce trávíme posledních několik let vždycky na chalupě kousek za Prahou. Dříve to tak bylo kvůli babičce a dědovi, protože jsme jim vždycky pomáhali a na Štědrý den k nim šly dopoledne vždy na návštěvu, teď už je tam trávíme prostě ze zvyku a protože tam máme také všechny věci.

Cukroví pečeme vždycky o víkendu s mamkou zhruba dva týdny před Vánoci. Pečeme takové ty klasiky, ale nám chutnají prostě nejvíc a každý nový druh, co zkoušíme se nikdy moc neujme. Nejraději mám vanilkové rohlíčky, vosí úly a linecké. Dále potom děláme vaflové, kokosky a myslivecké knoflíky. Vždycky toho spoustu ujím a pak jsem přecpaná k prasknutí, ale baví mě péct. Pouštíme si u toho koledy a často se u toho trochu opijeme :)






Každý rok vytiskneme tzv. Tabulku vánočních přání, kam si každý napíše, co by si přál od Ježíška a pak se vyvěsí na vchodové dveře. Vždycky se pak tajně domlouváme, co kdo koupí a snažíme se splnit napsaná přání. Letos jsem si tam napsala tablet (který jsem si sama koupila, ale přítel na něj přispěl), pouzdro na tablet, činky, mixér a samozřejmě poznámku knihy viz seznam, který pak pošlu mailem nebo vytisknu celé rodině, aby mi koupili nějakou knihu ze seznamu, kterou bych si přála. Letos tam mám hlavně:
Zlodějka knih
Hvězdy nám nepřály (mám jen pracovní verzi a ráda bych normální)
Hledání Aljašky
Střet králů (druhý díl Hry o trůny)
a potom pár vybraných knih od Agathy Christie, každý rok totiž musím dostat alespoň jednu knihu od Agathy Christie do sbírky. Když Agatha měla každý rok napsat jednu knihu, vycházela vždy nová přesně na Vánoce, říkalo se Christie for Christmas, tak to přesně platí i u nás :)

 Stromeček zdobíme 23.12 večer. Vždycky já se sestrou a posledních pár let do červeno-zlaté barvy a každý rok nám ho všichni hrozně chválí :) Vždycky jsme měli živý, ale nakonec jsme jednoho dne koupili umělý a ačkoliv jsem umělý hrozně nechtěla, zvykla jsem si na něj docela dobře.
Na Štědrý den ráno pak děláme salát, řízky a kapra. Připravujeme štědrovečerní stůl a pak stůl v obýváku, který se prohýbá pod různými dobrotami: cukroví, ovoce, oříšky, chipsy a pak jsou tam také svíčky a různé ozdoby. 
V průběhu dne se všichni umyjeme, oblečeme nějaké pěkné oblečení, upravíme, nalíčíme, navoníme a čekáme na večeři. Správně by se na Štědrý den nemělo jíst, měl by se držet půst, ale my ráno snídáme Vánočku, obědváme rybí polévku a pak k večeři máme klasiku kapra a salát a také řízek, protože moje sestra kapra nejí. Snažíme se aspoň nejíst přes den nic jiného. Než se dáme do večeře, přineseme pod stromek dárky (Ježíšek přinese, abych někomu nekazila iluze :D). Naše milovaná Cattynka vždycky ležela pod stromečkem a čekala na svůj dárek, aby si ho mohla rozbalit. Vždycky byla u stromku první a trhala papír ze svých dárků a když se rozvášnila tak brala i ostatní :) Loni jsme jí dali papat už k obědu a ona si chudák myslela, že to byla večeře a nechápala, proč nejdeme rozbalovat, ležela pod stromkem už od oběda. Letos už bohužel nikdo nebude čekat pod stromečkem. Sestry čivavka zažila jen jedny Vánoce zatím a to byla malinká, takže ještě neví, co jí čeká. Bude to letos smutné, ale hlavní je, že už se má Cattynka v nebi dobře.
U večeře si popřejeme vzájemně hodně štěstí, zdraví, lásky a tak všeho, co je zrovna třeba. Pak se usadíme a dodržujeme zvyk, že nikdo kromě mamky nesmí vstávat od stolu dokud všichni nedojedí, protože se říká, že ten kdo vstane první, tak umře. Dále také krájíme jablíčko, zda najdeme hvězdičku. Po večeři také pouštíme svíčky po vodě. Správně se mají dát svíčky do ořechové skořápky, ale nám se vždycky potápí, takže kupujeme speciálně plovoucí svíčky. Pak všichni odejdeme někam nahoru do pokojů a za chvíli už slyšíme zvoneček a hrát koledy. Je tma, stromeček svítí a taťka s výrazem malého dítěte pouští prskavky :)
Koledy mám obecně ráda, ale těch klasických už jsem se přeposlouchala. Poslední dva roky posloucháme nejraději koledy z CD Pohodové české písničky 7 z rádia Blaník, kde jsou samé pěkné novější koledy.

Nejraději mám (názvy koled jsou zároveň odkazy na youtube, kdybyste si chtěli poslechnout)
To k Vánocům patří (česká verze krásného poselství Johna Lenona War is over)
a pak mám také ráda třeba All I want for Christmas is you a Last Christmas

A už se vrháme na dárečky. Vždycky se každému podá jeden, aby to bylo spravedlivé a rozbaluje se. Mám vždycky velkou radost, když někdo rozbalí dárek ode mě a vidím, že jsem se trefila a že má opravdu radost, je to krásný pocit :)  A pak tak rozbalujeme, koukáme se na novou štědrovečerní pohádku a užíváme si klidu a pohody. Můj přítel tráví Vánoce u své mamky, takže přijíždí za námi 25. prosince a pak si dáváme dárečky spolu a trávíme klid a pohodu u pohádek a stolních her případně na procházce, kde musíme vytrávit ty hory toho jídla :)

Letos byli všichni asi hrozně hodní, to mi tam ještě chybí dva dárečky pro sestru, jeden bohužel nedorazil a visí ještě někde na půl cestě na poště. Už se moc těším, jak jsem se trefila :)


A co Vaše Vánoce jak probíhají?

8 komentářů

Write komentářů
Zdeňka M.
AUTHOR
pondělí, prosince 23, 2013 delete

Skvělý článek, na Vánoce to u vás vypadá úžasně. Ten stromek je nádherný! My máme stromek do ruzných barev, kam dáváme postarší ozdoby všech tvarů. :-) A to cukroví je k nakousnutí.
Tobě také krásné Vánoce, bohatou nadílku a mnoho splněných snů. :-)

Reply
avatar
Veronika
AUTHOR
pondělí, prosince 23, 2013 delete

Bezva článek. Máte krásného pejsáčka. Bože, jak mně chybí naše Amberka, letos to budou už čtvrté Váoce bez ní. Užívejte si svého pejska, jak jen to jde a ať vám dělá jen samou radost. :-)
My jsme zase mívali umělý stromeček celé moje dětství a já ho měla docela ráda, ani jsem nad tím moc nepřemýšlela, ale posledních pár let už míváme živý, vlastně od té doby, co jsme se přestěhovali do Brna. Taky ho máme zlato-červený. To je nejkrásnější barevná kombinace na Vánoce.
Užij si letošní Vánoce, ať jsou plné radosti, splněných přání a nezapomenutelných okamžiků... :-)

Reply
avatar
pondělí, prosince 23, 2013 delete

Pěkná článek!
U nás Vánoce probíhají tradičně, jako všude jinde. Slavíme je doma, jenom naše malá rodinka (Sourozenci + rodiče + psík Albert) Vánoční cukroví moc nepečeme, o to se stará spíše babička, která nám vždy přiveze horu cukroví, jakoby pekla i pro nás. :)
Po Štědrém jdu jedeme k babičce, ale jinak si užíváme pohodu doma. Stromeček zdobíme 23. stejně jako vy, a po vánoční večeři uděláme horu popcornu a jdeme se s celou rodinkou koukat na pohádky! :)
I Tobě krásné Vánoce!

Reply
avatar
Monika
AUTHOR
pondělí, prosince 23, 2013 delete

Tak to je mi ještě, Barb, mnohem víc líto, když byla Catty takovýhle dokonalý střeštiprdlo! To s ní musela být legrace. Mimochodem ti přeju nádherné Vánoce :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, prosince 23, 2013 delete

Děkuji, mohlo by to být lepší, ale neustále bojujeme s místem, takže moc výzdoby nemáme :) Děkuji, já koukala na Tvé cukroví a to bylo moc pěkné, takže mě pochvala těší :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, prosince 23, 2013 delete

Veru pejska už právě nemáme, minulý týden odešel do nebíčka :( Máme už jen sestry čivavku, která nám aspoň malinko vynahrazuje tu prázdnotu :(
Já vždycky chtěla jen živý pro tu vůni a tak, ale na druhou stranu vždycky jsme ho museli natáčet, aby byl co nejhezčí a tenhle se dá krásně upravit :)
Děkuji Tobě přeji to samé, co si budeme povídat, hlavně ať jsme s blízkými pospolu, zdraví a aspoň trochu šťastní :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, prosince 23, 2013 delete

Byla skvělé štřeštiprdlo milované, byla s ní sranda to ano :) Tobě taky přeji krásné Vánoce, hlavně hodně zdraví, klidu, lásky a ať to jde ve škole aspoň trochu dobře! Tu matiku dáš! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, prosince 23, 2013 delete

Ta to máte dost podobné :) Ale teda popcorn si na Štědrý den nedáváme, my po večeři papáme zmrzku :D Tak si je užij pěkně! :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)