Nej knihy roku 2013

19:41:00 10 Comments A+ a-

Většina bloggerů v posledních dnech seznamy top a nej knih roku 2013. Každý v trochu odlišné formě. Nemohla jsem se rozhodnout vybrat třeba jen jednu knihu ze žánrů ani určit nějaké pořadí, proto jsem knihy rozdělila do tří skupin a vybrala v nich ty opravdu nej, které jsem tento rok přečetla.

Dojemné, smutné a krásné

Julie Kiblerová - Odveď mě domů 
Tato krásná kniha trochu zapadla -nemá nálepku bestseller, ale dle mého by si ji s klidem zasloužila. Jedná se o příběh velké lásky, které společnost nepřála a příběh o ženě, která musela překonat všechny nástrahy a vyrovnat se svou minulostí. Je plná lásky, něžné romantiky, strachu, bolesti, poznání, předsudků i odpuštění. Přitom to není žádný přeslazený příběh, ale příběh jako život sám.




Kniha na skutečné motivy. Kniha jež mi až příliš připomínala vlastní zkušenosti s nemocným člověkem. Kniha o tom, že i naprosto odlišní lidé se mohou sblížit a naučit se spoustu věcí jeden od druhého. Kniha o životě, lásce a smrti, která je tak silná, krásná i krutá, jak jen někdy může život být. Mnozí tuto knihu kritizují za to, že je příliš podobná Pygmalionu od G. B. Shaw, především v tom, že dva lidé z rozdílných vrstev učí jeden druhého, především za to, jak se z Lou, chudé a trošku roztržité dívky, stane opravdová dáma. Ale já a několik dalších lidí si myslíme, že v této knize jde o mnoho více. Především o to, jak se vyrovnat s nelehkým osudem a najít své já.


John Green - Hvězdy nám nepřály
Myslím, že tato kniha nepotřebuje komentář. Viděla jsem ho snad skoro v každých top knihách roku 2013. Nejvtipnější smutný příběh. Příběh jenž i na menším množství stránek dokáže, že i s vážnými věcmi se dá vyrovnat se ctí a s humorem.






Vtipné a zábavné

Kateřina Petrusová - S hlavou v oblacích pejru
Kniha, při které se člověk směje téměř od začátku do konce. Ano není dokonalá, má pár svých drobností, a hlavní hrdinka je na konci trošku protivná, ale přesto si zaslouží být zde, protože mě opravdu pobavila a navíc dokazuje, že i v českém prostředí se dá napsat dobrá komická romantická kniha.





Leo Rosten - Pan Kaplan má třídu rád
Nejlepší humoristická kniha, kterou jsem kdy četla. Autor napsal skvělou knihu, ale velký podíl na její kvalitě má i český překlad pana Eisnera, který ukázal, jak je český jazyk také bohatý na různé hříčky a kolik může komolení jazyka způsobit komických situacích. Další kniha, která je napsána už dávno ale stále je aktuální. Kdo nečetl přichází o hodně!







Napínavé a dramatické

Lisa Jackson - Nechtěj nic vědět
Skvělý thriller na otřepané téma: matce se ztratí dítě a všichni jí tvrdí že se zbláznila. Pomalý rozjezd a postupné odkrývání pravdy spolu s hlavní hrdinkou, která sama pochybuje o sobě i všech ostatních. Dlouho jsem nečetla žádný thriller, který mě opravdu pohltil a nepustil, dokud jsem na to nepřišla.






Anders de la Motte - Buzz
Druhý díl série HP Pettersson. Nabušený a geniálně promyšlený thriller z prostředí IT. Hlavní hrdina Henke je tak nedokonalý, praštěný a impulzivní, že se vždycky jen divíte, že ještě nepřišel o kejhák. Jeho hlášky Vás baví po celou knihu a občas jsem měla co dělat, abych se nahlas nerozesmála. Z knihy vyplývá jedno poučení: Nikdy nevěřte nikomu!





Emmy Laybourne - Monument 14
Bezvadný postapokalyptický příběh spíše pro teenagery, ale myslím si, že i dospělým má co nabídnout. Parta mladých lidí a dětí zavřená v supermarketu. Venku zuří bouře, kroupy a chemický únik, který mění chování lidí. Tuhle knihu jsem vybrala proto, že se mi líbil styl, jakým je kniha napsaná. Všechny postavy měly svou danou charakteristiku, každý měl své kladné i záporné vlastnosti a ve vyhrocených situacích nereagovali jako nejlepší dokonalí hrdinové, ale jako reálné postavy. Celkově mě prostě velmi příjemně překvapila a už se těším na další díl.



Zklamání

Petra Soukupová- Marta v roce vetřelce
Kniha oblíbené české autorky a její velmi kontroverzní hlavní hrdinka. Jedni jí mají rádi, druzí jí nesnáší. Já se řadím do té druhé skupiny, Marta je pro mě nejprotivnější a nejnesnesitelnější postava, kterou znám. Za mě tedy bohužel letošní zklámání.







Camilla Läckberg - Vražda s vůni mandlí
Znáte ten pocit, když se na některou z knih těšíte tak moc, že jste po tom neuvěřitelně zklamaní, když kniha není taková, jak byste chtěli? Tak přesně tohle se mi stalo s touto knihou. Srovnávání s Agathou Christie mě navnadilo a dočkala jsem se obyčejného nudného příběhu bez zajímavých postav. Možná kdybych se tak netěšila dopadla by kniha lépe, takhle je to pro mě zklámání.






Zaujala Vás některá z knih a chtěli byste se dozvědět více? Stačí kliknout na název knihy a můžete si přečíst i mou recenzi. A co Vaše top knihy letošního roku? Pište, ať mám inspiraci :)

10 komentářů

Write komentářů
Monika
AUTHOR
sobota, ledna 04, 2014 delete

Vidíš, že se ti nakonec povedlo vybrat pár knih. Těší mě, že máš knihy, které tě potěšily a jež tě překvapily velice mile :) Alespoň něco pozitivního v tom životě, co?:D
Takže hodnotíš Hlavu lepší než Bavettovce? :) To je zajímavé. Děkuju za tento názor ;)

Reply
avatar
Brabikate
AUTHOR
sobota, ledna 04, 2014 delete

Už několik let si chci přečíst Pan Kaplan má třídu rád, ale pořád mi nějak proklouzává pod prsty... Díky za připomínku! :)

Já jsem seznam top knih pojala jako tipy na dárky ještě před Vánoci. Co se týče beletrie, tak mě letos nejvíc zaujala kniha Pád od Simona Mawera. :)

Reply
avatar
sobota, ledna 04, 2014 delete

Buzz mi straší na poličce už od te doby, kdy vyšel. Asi už bych se na to měla vrhnout

Reply
avatar
EM
AUTHOR
sobota, ledna 04, 2014 delete

S hlavou v oblacích a Než jsem tě poznala si chci přečíst. :) Vypadají dost dobře.

Reply
avatar
Aynarra
AUTHOR
neděle, ledna 05, 2014 delete

Pan Kaplan a monument 14 bych si vážně rada přečetla :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, ledna 06, 2014 delete

Já jsem asi dost skromná, mě příjemně překvapí většina knih, jak říkáš aspoň něco pozitivního v tom životě! :) No bylo to dilema, ale tohle je prostě taková vtipná jednohubka, po které člověk sáhne, když je mu zle :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, ledna 06, 2014 delete

Neváhej a jdi do něj! Teda znám pár lidí, kteří Kaplana zase tak nemilují, ale já osobně šíleně obdivuji jazykové hříčky a vtípky :) Jj koukala jsem na Tvůj seznam. A vážně je Pád tak dobrý? Asi se po něm také musím pohlédnout :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, ledna 08, 2014 delete

A Game jsi četla? :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, ledna 08, 2014 delete

Přečti oboje se mi líbilo :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, ledna 08, 2014 delete

Jsem zvědavá, jestli se Ti bude líbit :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)