Poezie a čtenářství aneb seznámení s projekty

15:26:00 13 Comments A+ a-

Chtěla bych Vás stručně seznámit s dvěma projekty, které nosím v hlavě již delší chvíli a které jsem však chtěla důkladně promyslet. Zatím ani k jednomu nemám žádné logo. Oba projekty jsou koncipované tak, že se může zapojit každý z Vás. Podrobnosti u každého z nich.

Nedělní chvilka poezie

Poslední dobou na mě číhá poezie ze všech stran a já se rozhodla věnovat jí v té naší knižní blogosféře trochu prostoru. Cílem tohoto projektu je zveřejňovat na mém blogu ukázky poezie, ať už od slavných autorů či od Vás tvůrců amatérů

Můžete mi na mail bastera@seznam.cz posílat:
a) návrhy autorů či přímo básní, které máte rádi a které byste rádi, aby poznali i ostatní
b) svoji vlastní tvorbu či tvorbu někoho z Vašeho okolí (samozřejmě nutný souhlas dotyčné osoby) uvedení zdroje je samozřejmostí, ale je možno i anonymně či pod přezdívkou, pokud si někdo nepřeje zveřejňovat své jméno

Nestyďte se a pojďte společně se mnou dát té naší povětšinou prozaické knižní blogosféře trochu poetický nádech. Jste-li začínající poeta můžete si zde navíc svou tvorbu zadarmo zpropagovat ;)

Samozřejmě můžete články sdílet i na svém blogu ale prosím o uvedení názvu a loga projektu, to je slušnost :)

Těšit se můžete již tuto neděli!

100 důvodů proč číst

Ano vím, že to teď vypadá jako že se opičím po těch, kteří v poslední době postovali články o tom, proč číst, ale tento projekt mě napadl již v době, kdy jsem narazila na stránky 1000 věcí co mě serou, jen jsem měla spoustu jiných povinností a chtěla jsem projektu věnovat více času. Nakonec mě články ostatních blogerrů (např.Margareta, Katherine Paul, Katie) inspirovaly k tomu, že by bylo fain, kdyby jsem na to nebyla sama. 
Takže čtenáři a knihomolové všech zemí spojte se! Pojďte společně se mnou vymyslet pro ostatní nečtenáře jedinečných 100 důvodů, proč by měli začít číst! 
Ráda bych se svolením autorek zapojila i nějaké jejich důvody. Máte vy nějaký zcela ojedinělý důvod, proč by měli lidé číst? Napište mi jej zde do komentářů nebo nejlépe na mail: bastera@seznam.cz s předmětem 100 důvodů.

A teď další hlavní věc, ráda bych postovala důvody po deseti a moc ráda bych je doplnila Vašimi fotkami. Máte doma nějakou fotku, jak čtete? Nebo můžete někoho poprosit, aby Vás vyfotil? Je jedno jak, důležité je prostě na fotce číst. Chcete se stát součástí tohoto projektu a přesvědčit dalších pár lidí, že čtení je skvělá věc?
Zní odpověď: ANO? Pak pište, posílejte, sdílejte, účastněte se! 
Uvedení zdroje nápadu je samozřejmostí.

Logo bude snad brzy a první článek doufám také.

Abyste si nemysleli-vykopávám také jeden důvod proč číst:
Kdy jindy byste mohli milovat několik mužů/žen najednou, aniž by Vaše druhá polovička měla důvod žárlit?

PS: oba projekty budou probíhat ve vší počestnosti, žádné urážlivé ani vulgární věci nemají šanci projít!

13 komentářů

Write komentářů
Monika
AUTHOR
pondělí, ledna 13, 2014 delete

Vtipný důvod :DD
Nejsem poeta, sem tam něco splácám a tem romantickým autorům většinou nerozumím, ať žije Erben a jeho úžasné a smysluplné básně!
Oni do těch pozlátek vždycky všichni skryjou tolik svých myšlenek, že si až říkám, že to tak určitě zpočátku nemysleli, ale všichni si v tom jen něco vyšťtourali :D

Reply
avatar
Monika
AUTHOR
pondělí, ledna 13, 2014 delete

A s tím Erbenem to nebyla ironie;):D

Reply
avatar
Charrlie
AUTHOR
pondělí, ledna 13, 2014 delete

Tak na tu část s poezií se opravdu těším. I když jsem si o sobě vždycky myslela, že tohle je věc, která jde zcela mimo mně objevila jsem i pár básnických sbírek, které se mi fakt líbili (díky maturitní četbě teda - to přiznávám :D). Za mě určitě Havran od Poe, toho prostě žeru! :) A pak se mi ještě hodně líbila Wolkerova Těžká hodina (i když co přesně, ti asi nepovím, páč se mi to už tak nějak slilo dohromady O:)). Jsem zvědavá, jestli se tu dozvím i nějaké nové básnické tipy - jak říkám, nikdy jsem na to moc nebyla, ale teď si přece jen někdy něco ráda přečtu. Ale musí to být kvalitní, na takové ty abstrakce o něčem (třeba Rimbaldův Opilý koráb) (a teď fakt nevím, jestli jsem toho básníka napsala dobře)... to teda ne :D

Reply
avatar
NikaRoovy
AUTHOR
pondělí, ledna 13, 2014 delete

Jůů, oba vypadají skvěle. :')

Reply
avatar
Kristýna
AUTHOR
pondělí, ledna 13, 2014 delete

Ano a ano :) Těším se a zkusím se zapojit.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, ledna 13, 2014 delete

Erben je úžasný! Jo taky si občas říkám, že to kolikrát mysleli prostě jen zcela obyčejně a my v tom hledáme nějaká moudra, ale zase je to zajímavé v tom hledat nějaký smysl :)

Reply
avatar
Katie
AUTHOR
pondělí, ledna 13, 2014 delete

Tak do poezie se snad pomalu dostávám, pořád mě to nijak zvlášť nebaví, ale už nemám k básním takový odpor jako před pár lety.:-) Celkem se mi líbí už zmíněný Erben (miluji jeho hororové scény) a Havran od Poe.:-)
A se 100 důvody držím palce. kdyby mě napadlo ještě něco dalšího, určitě napíšu.:-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, ledna 13, 2014 delete

Super, budu se těšit na případnou spolupráci! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, ledna 13, 2014 delete

Já právě taky, nikdy mě to nijak moc nebavilo, ale poslední době jí začínám přicházet na chuť :)
Děkuji, budu moc ráda a ty Tvoje důvody mohu tedy využít s citací na Tebe? :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, ledna 13, 2014 delete

Děkuji třeba se také zapojíš :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, ledna 13, 2014 delete

Tak to jsme na tom úplně stejně :) A Wolker je výborný, skvělá byla jeho "pohádka" o milionáři, který ukradl slunce, je Ti asi jasné, proč je pohádka v uvozovce ;) Ráda bych volila prozatím spíš něco lehčího pro začátek než příliš abstraktního a ráda bych podpořila i autory amatéry, jestli se někteří objeví :) A jmenuje se Rimbaud takže skoro blízko :D

Reply
avatar
Katie
AUTHOR
úterý, ledna 14, 2014 delete

Určitě využij.:-)

Reply
avatar
Monika
AUTHOR
úterý, ledna 14, 2014 delete

Až na to, že já nikdy žádný moudro v tom nenašla :D To všichni ostatní. A já se to akorát vždycky musela učit :D

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)