Co se to děje v Nonstop knihkupectví pana Penumbry?

14:01:00 14 Comments A+ a-

Smíchejte knihovníka Flynna Carsena, Sandru Bullock z filmu Síť a firmu Google a vznikne z toho povedená čtivá (možná malinko za vlasy přitažená) směska Nonstop knihkupetcví pana Penumbry od autora Robina Sloana. Kniha, jež se snaží skloubit dohromady staré vědění v podobě knih s věděním dostupným pomocí moderních technologií. Kniha jež původně vyšla pouze jako e-kniha získala značný ohlas a dočkala se i papírové verze.


85%

Webdesginer Clay Jannon přišel kvůli ekonomické krizi o místo ve firmě na výrobu dokonalých bagelů. Od dětství je zažraný do fantasy série Kronika dračích písni a možná to byl ten důvod, proč se po zahlédnutí vyvěšeného inzerátu rozhodl vstoupit do knihkupectví pana Penumbryho a přijmout práci prodavače na noční směně. Pravidla jsou jednoduchá: nedívat se do knih ze speciálního "zadního" oddělení a zapisovat pečlivě a podrobně veškeré informace o zákaznících do deníku. No a co obyčejný čtenářský klub, proč z toho dělat vědu, jenže...

Obyčejných zákazníků aby člověk pohledal, členové klubu se chovají čím dál zvláštněji a zvědavost vítězí. Jaké je Clayovo překvapení, když zjistí, že knihy jsou plné šifer. Díky jeho reklamní kampani dorazí do knihkupectví Kat, která je specialistkou na vizualici dat v Google. Společně s ní opraví chybu ve své vizualizaci knihkupectví a po přidání výpůjček zjišťuje zvláštní algoritmy, které vedou k nečekaným událostem. Společně s Kat, spolubydlícím Matem, expertem na modely, a kamarádem milionářem Neelem se Clay (a později i starý a milý pan Penumbra) propracovávají k odpovědím na otázky: co je to za podivný spolek, jak do toho všeho zapadá jeho oblíbený font a co s tím má společeného oblíbená série Kronika dračích písní?

Jestli chcete slyšet o jaký žánr se jedná, pak Vám neporadím. Autor totiž nakombinoval zajímavé kousky z různých žánrů a zamixoval to vše dohromady tak, že to chutná. První část knihy máte pocit, že jste se ocitli v krásném starém knihkupectví a čekáte, jakou a kouzelnou pointu si pro Vás autor připravil. Jenže brzy se o slovo hlásí moderní technologie, bez které by náš hlavní hrdina nikdy nic nezjistil, a příběh se otáčí o 180 stupňů. Autor otevírá problematiku starého vědění ukrytého v knihách a sílu firmy Google a jejich počítačů, která chce všechno vědění získat, zdigitalizovat a zpřístupnit tak, aby v jakoukoliv denní dobu mohl kdokoliv na cokoliv nalézt odpověď. Tato linie se pak proplétá celou knihou a motá hlavy nejen hlavním hrdinům, ale také nám čtenářům.

Slyšela jsem nesouhlasné názory, že v knize toho bylo příliš o firmě Google, programování a podobně. Ano chvilkami to vypadalo jako menší reklama na vše od Google či Apple, ale jinak mi to přišlo celkem vyvážené. Většina termínů z IT prostředí je nenásilně osvětlena, takže i čtenáři, kteří nemají o IT ani pojetí, můžou pochopit o čem se mluví. Na své si přijdou i fanoušci fantasy, neboť naši hrdinové si libují v knize Kronika dračích písní a sami se často stylizují do obvyklých fantasy postav jako čaroděj, zloděj a podobně. Každý si tak ke knize může najít svou cestu. Navíc se zde objevuje plno různých odkazů na svět knih, moderních zařízení či fantasy, že člověka láká si k tomu Google sednout a vše objevit.

Jsem zmatený. Zdá se, že tady mají počítačů dost.
Kličkujeme mezi stoly. Jsou tu vztyčené všechny totemy kancelářské nudy: automat na kávu, malá vrnící lednička, obrovská víceúčelová laserová tiskárna s rudě blikajícím nápisem ODSTRAŇTE ZASEKNUTÝ PAPÍR.

Autor, kromě otázky zda lze zdigitalizovat a používat veškeré vědění na světě a zahodit klasické knihy, nepřinesl v podstatě nic nového. Naopak používá osvědčených prvků, avšak i osvědčené prvky mohou skřipat, nepodaří-li se je dobře spojit a promazat. Autor si s tím však poradil více než dobře a stvořil příběh, který je čtivý, vtipný a ve výsledku s celkem originální zápletkou. Co na tom, že je to malinko přitažené za vlasy a že postavy jsou sice sympatické, ale zase až tak moc do jejich duší nepronikneme.

Má jediná větší výtka směřuje ke konci, příběh postupně rozbíhá docela zběsilé tempo, avšak zdá se mi, že na samotném konci mu jaksi došel dech. Na pár posledních stránkách hop hop a je po všem, po tak náročném pátrání spolu s hrdiny bych si raději vychutnala pořádný konec. Musím ovšem podotknout, že samotné řešení záhady, mě mile překvapilo.

Shrnutí

Žánrově smíšený román o světě knih, IT a otázce, kterou se zabývá lidstvo už od nepaměti. Čtivý, humorný, milý a rychle utíkající i přes ne přiliš originální styl. Postavy jsou různorodé a sympatické, ale nemáme moc času je pořádně poznat. Zápletka je zajímavá a vyústění se mi líbilo, avšak konec pro mě byl přilíš rychlý, raději bych si ho vychutnalo o něco více rozepsaný.

Každopádně doporučuji k přečtení všem, kteří:
1) jsou pořádní geekové nebo nerdi
2) mají rádi starý svět knih a poznání, ale zároveň nejsou odpůrci moderních technologií
3) si bez Google nedojdou ani na záchod
4) pracují v Googlu, mají MacBook, aspoň čtyři čtečky a umí programovat
4) se zajímají o vymoženosti techniky a jejího využití
5) chtějí mít doma dokonalou obálku
6) studuji/studovali Informační studia a knihovnictví, párkrát jsem si u toho vzpomněla na něco ze školy

Velice děkuji nakladatelství Host, které mi poskytlo e-knih k recenzi, a na jejichž stránkách můžete knihu také zakoupit.
Robin Sloan. Nonstop knihkupetcví pana Penumbry (e-kniha). Přeložila Petra Jelínková. Brno : Host, 2013.

14 komentářů

Write komentářů
Q.ee
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Jedna zmála knih, která mě v poslední době zaujala.. už se na nic těším. I po Tvém hodnocení. :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Tak to jsem ráda, že jsem Tě neodradila :) Jsem zvědavá, jak se Ti bude líbit :)

Reply
avatar
Jana CM
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Taky jsem na knihu zvědavá, po závěru recenze váhám, jestli si ji nekoupit pod zástěrkou dárku pro manžela :D

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Vypadá to bezvadně :) zařadím do svého nikdy nekončícího seznamu, co bych si chtěla přečíst :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Zni ti zajimave... o knize uz jsem slysela, ale nemela jsem predstavu, o cem vlastne je. A nevim, jestli by o bylo neco pro me... ale mohla bych byt prekvapena

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Na jednu stranu to zní docela zajímavě, na druhou stranu se strašně bojím, že by mě taky zklamal konec a to hrozně nemám ráda. Když člověk hltá celou knihu a pak najednou nic.. Vůbec, prostě se tu snažím sama sebe přesvědčit, že už bych si na seznam v dohledné době neměla přidávat žádné knížky.. ale to k tobě asi budu muset přestat chodit :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Koupit jí pod jakoukoliv záminkou je výborný nápad :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Taky jeden takový vlastním :)

Reply
avatar
Owlie
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Tak tahle knížka mě moc neláká, nevím nevím..:) třeba jednou :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Právě většinou se o knize mluvilo stejně tajemně jako o celém knihkupectví. Uvidíš třeba se k ní někdy dostaneš :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Špatný konec není, jen mi přišel trochu rychlý :) Je mi to jasné, ale prosím choď ke mně i nadále, já Tě přeci nenutím to všechno číst! :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, března 05, 2014 delete

Správně třeba jednou přijde ta správná nálada :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
čtvrtek, března 06, 2014 delete

Toto vyzerá fakt dobre... Správna kombinácia písania o knihách, moderných technológií, a ešte k tomu nejaké to celosvetové spiknutie do toho :) Kniha ma zaujala už obálkou a anotáciou, teraz to mám tvojou recenziou potvrdené :) Teraz už sa k nej len dostať :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, března 06, 2014 delete

Přesně jsi to vystihla :) Jsem ráda, že Tě zaujala a že Tě moje recenze utvrdila, že stojí za přečtení :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)