Harry Hole se vrací a spolu s ním i Červenka

13:42:00 21 Comments A+ a-

Třetí díl série s oblíbeným, dosti svérázným a tak trošku zoufalým detektivem Harry Holem. Jestli si říkáte, že Vám to něco říká, máte pravdu. Tento díl u nás totiž již jednou vyšel a to v nakladatelství Moba v roce 2005 pod názvem Červenka nese smrt, avšak v té době se neujal, údajně také díky ne zrovna příliš povedenému překladu. O několik let později se nakladatelství Kniha Zlín rozhodlo vydávat Nesbøho knihy v novém překladu, ovšem až od čtvrtého dílu. Doplnění řady se tak dočkáme teprve nyní. Já se rozhodla sérii číst postupně, čili mě další díly teprve čekají a musím říct, že jestli je pravda, že je každým dílem lepší, tak jsem tedy silně zvědavá na další pokračování, protože Červenka mě opravdu chytla. Možná proto, že oproti novějším dílům, je Červenka spíš příkladem kvalitní a napínavé detektivky s historickým pozadím a na tom já jsem odchovaná. 

88%

 

Harry Hole se má účastnit hlídání amerického prezidenta při návštěvě v Norsku, avšak, jak už to tak bývá, nešťastnou shodou okolností postřelí tajného agenta. Harry je povýšen na vrchního komisaře a přeložen do tajné norské služby. Jestli jste se chtěli začít radovat, že se konečně Harrymu něco povedlo, jste na omylu. Harry byl zkrátka jen odklizen do kanceláře a má pracovat na nepříliš atraktivním případu. Jenže to by nebyl Harry Hole, aby se nezačal zajímat o případ daleko zajímavější. Případ pašovaných zbraní, do kterého se zaplétají i norští neonacisté. Jeho zájem se rozpoutá ještě více poté, co je zavražděn někdo z jeho blízkého okolí. Poprvé se však Harry vyrovnává s průserem celkem se ctí.

Mezitím se průběžně přesouváme na východní frontu do období druhé světové války. Skupina vojáků tu bojuje pod fašisty v domnění, že tak bojují za svobodné Norsko. Smrt je všudypřítomná a nevyhne se ani jednomu z nejodvážnějších vojáků Danielovi Gudesonovi, který si říká Urijáš. O pár kapitol dále se ocitáme v nemocnici ve Vídni, kde se mladá ošetřovatelka zamiluje do pacienta, který si nechává říkat Urijáš. Kdo je ten muž? Kde se vzal ve Vídni? Jak to vše souvisí s jednou z nejzajímavějších zbraní, která musí stát obrovské jmění? A co s tím má společného nemocný stařec, který se právě dozvěděl, že mu zbývají poslední chvíle života? Všechny stopy Harryho Holea směrují zpět na východní frontu. Musí zjistit, co se tam stalo, proč někdo zabíjí lidi, kteří s tím mohou mít něco společného a proč musel zemřít člověk, který mu byl bližší víc než ostatní...

Kapitoly se střídají tak jako děj, jednu chvíli bojujete v zákopu, v druhé chvíli se hrabete v papírech v kanceláři spolu s Harry Holem a Elen. Právě Harry a Elen mě oba velice bavily. Harry byl kupodivu ve velice dobré formě, žádné alkoholové výlevy, byl vtipný a poznali jsme ho tak i z jiné stránky. A musím říct, že mě tenhle sice svérázný, ale vcelku v pohodě Harry, bavil opravdu hodně. Seznamujeme se také s Rachel, která nás a především Harryho provází i v dalších dílech.

Užívala jsem si i scény z války, byly opravdu zajímavé a odhalovaly spoustu věcí. Ze začátku jsem však měla problém se trochu orientovat. O tom, jak v Norsku probíhala válka, opravdu nemám žádné informace, takže jsem se trochu ztrácela v těch různých frontách, odbojích apod., ale postupně jsem se začala orientovat. Usnadňovaly mi to taky přehledně označené kapitoly. Co musím ocenit je také způsob, jakým autor přistupuje k vrahovi. Sledujeme ho celou dobu, vnímáme jeho myšlenky, ale nevíme, kdo vlastně je. Přiznám se, že jsem ho odhadla dříve než Harry, ale byla to spíš taková intuice a ani to mi nedovolilo se odtrhnout až do konce a užít si závěr a vyjasnění celé zápletky. Spoustu otázek však zůstalo bez odpovědi a nezbývá mi, než se brzy pustit do dalšího dílu. Nemusím snad ani zmiňovat, že jednou z autorových největších předností jsou postavy. Někomu se jich může zdát až příliš, ale i při tom množství jsou velice dobře propracované a to jak postavy hlavní, tak i vedlejší.

Shrnutí

Pokud čtete postupně jako já, budete si užívat dobře vystavěnou detektivku s válečným motivem a budete se nadšeně chtít pustit do dalšího přitvrzujícího pokračování. Pokud jste přečetli všechny ostatní díly, budete možná zklamáni tím, že Červenka je méně akční, ale o to více dedukční a rozhodně jí to neubírá na kvalitě. Nebo možná budete rádi, že se svět kolem Harryho na chvilku zpomalil a vy si tak konečně můžete užit Harryho v dobré formě. Pro fanoušky severské krimi a Nesba nutnost přečíst. Jenom si dávejte pozor, ať se jako já neztratíte v zákopech.

Vychází už 20. března!

Jo Nesbø. Červenka [reading copies]. Překlad Kateřina Krištůfková. Zlín : Kniha Zlín, 2014.
Za poskytnutí reading copies děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde si můžete knihu objednat.

21 komentářů

Write komentářů
Rachel Roo
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Super recenze zlato, jak ty to děláš, takový dlouhý :) O Července jsem hodně slyšela, ráda bych si jí přečetla. Líbí se mi ta poslední věta se ztrácením v zákopech :-D

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Prima recenze :) Už se na ní taky docela těším - za prvé v tom kvantu čtení si ji až tak moc nepamatuju a za druhé už mi Harry docela chybí :)

A stejně jako Rachel Roo, holka Ty jsi frajer, psát to takhle dlouhý :)) máš můj obdiv :)

Reply
avatar
Niky
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Já od Nesba ještě nic nečetla, ale tahle recenze mě na Červenku nalákala, myslím, že by se mi to mohlo líbit :-) Je nutné si přečíst i ty předchozí dva díly nebo klidně můžu začít tímhle?

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Dlouhý? Přijde Vám to moc dlouhé, to mě trochu děsí :) Děkuji to mě ta napadlo při psaní :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Já myslím, že zrovna u téhle to moc nevadí, není tam moc věcí z předchozích dílů, spíš se na tohle dílo hodně navazují ty následující :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Děkuji :) Četla jsi to vydání od Moby? Děkuji, ale nevím, jestli je to zrovna k radosti, že Vám to přijde dlouhé :)

Reply
avatar
Jana CM
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Jé, nový design! Já čtu zrovna Spasitele...

Reply
avatar
pondělí, března 17, 2014 delete

Za prvé: Design je moc, moc pěkný. :) Tedy, líbí se mi o hodně víc, jak ten předchozí. Tím samozřejmě nechci říct, že ten předchozí byl špatný. Rozumíme si, že? :D
Nečetla jsem knížku, za to spoustu recenzi na ni. A říkám ano! (To zní jak z nějaké reality show- a nebo pak u svatby. :D)

Reply
avatar
Owlie
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Hned pro začátek - parádní design! :) Opravdu je super :) také pracuji na novém, ale je to takové všelijaké, tak uvidíme jak to dopadne :)
Na knížku čtu zatím samé kladné recenze, tak uvidím jak osloví mě, až se k ní dostanu :)

Reply
avatar
Lenny
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Pěkná recenze, je vidět, že to psal někdo, koho to čtení i psaní bavilo. Zrovna nedávno jsem četla jednu od někoho, kdo zkritizoval násilí v detektivkách, pak napsal že svět se řítí do záhuby a dřív bylo všechno lepší a tím pádem je Nesbo špatný... Tohle je vážně mnohem lepší!

Reply
avatar
Šárka S.
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Mně se tenhle díl líbil z celé série pravděpodobně nejmíň společně s Nemesis. Působilo to na mě hrozně rozvlekle. :/
PS: Pěkný nový design. ;)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Tiež sa pridávam - vidím, že si Červenke prispôsobila aj nový design :) Pekné :) Čo sa týka knihy - ja Harryho celkom môžem, aj keď som čítala len dve knihy (Nemesis a Sněhuláka). Táto konkrétna téma ma láka, je tam spojenie s Druhou svetovou vojnou a to ja môžem. Človek sa aspoň pri tom čítaní dozvie niečo nového - a ešte k tomu pútavou a zaujímavou formou. Vsadím boty, že ľudia, ktorí čítali Červenku, už budú vedieť navždy, ako to malo Nórsko s priazňou k Hitlerovi. :) Mmch, dĺžka recenzie mi vyhovuje, pretože keď chceš opísať všetky dôležité aspekty knihy, tak to nejakých pár viet dá. Nenechaj sa znervózňovať tým, že sa to niekomu zdá príliš dlhé a píš presne tak, ako to robíš - lebo tak má správna recenzia vyzerať ;) Jo, a ešte taká drobnosť, je to nakladatelství Kniha Zlín, raz to máš napísané správne a dvakrát bez Kniha :)

Reply
avatar
Noogeta
AUTHOR
pondělí, března 17, 2014 delete

Knížka se mi moc líbila, četla jsem jí ještě pod původním názvem. Jako učitelka dějepisu mám moc ráda historické pozadí.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 18, 2014 delete

Rozumíme, mě se taky líbí víc :) Ano, vezmu si Tě, ale až přečteš Červenku :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 18, 2014 delete

Moc děkuji, není to zase až taková sláva, ale na moji nešikovnost je celkem zdrařilý :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 18, 2014 delete

Moc děkuji Lenny, od Tebe mě to vážně těší! No jo no, ono já i když se mi kniha nelíbí, tak se snažím ji popsat tak, aby zaujala třeba ty, kterým by seděla. Nemám ráda moc násilí, ale někdo třeba ano. Ale tak každý má svůj styl a těší mě, že můj se Ti líbí :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 18, 2014 delete

Já mám právě zase radši ty rozvleklé myšlenkové pochody než samou akci, ale chápu to, navíc když jsi četla ty další díly :) Děkuji

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 18, 2014 delete

Vidíš to mě ani nenapadlo, že se to k sobě hodí :) Sněhulák je údajně jedna z nejlepších, takže doufám, že nebudeš zklamaná z téhle, ale jestli máš ráda téma 2. světové války tak možná ne :) Ano já už to teď vím taky, i když mi trvalo se zorientovat :)
Děkuji za Tvůj komentář, moc mě potěšil. Máš pravdu, já si myslím, že když chci popsat vše důležité, tak je třeba trošku delší, ale lidi se pak často bojí, že když je dlouhá, že moc prozradí, já se snažím prozradit jen minimum a pak nastolit otázky a popsat popisy a styl a nerada bych, aby si jí lidi nepřečetli, že je moc dlouhá, i když mě se zdá akorát :)
A ano vidíš, já věděla, že mi tam někde něco chybí, jdu to napravit ;)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 18, 2014 delete

Vidíš a jaký byl ten překlad? :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
úterý, března 18, 2014 delete

Já četla staré vydání jako první svojí "Nesbovku" :) V postavách jsem se dost ztrácela (což byla vlastně i část zápletky, jestli se to tak dá říct), ale bylo to super a v nejbližší době se chystám na Netopýra a ve čtečce už na mě čekají další dva díly, které patří až do závěru série, tak si je zatím šetřím :) Nechápu jak jsem Nesba mohla tak dlouho míjet...
Jinak nový design vypadá super... :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 18, 2014 delete

Taky si to říkám, ale já chtěla opravdu vydržet až do nového vydání Červenky, abych to měla pěkně za sebou :) Děkuji :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)