Letní knižní tipy

18:12:00 43 Comments A+ a-

Ahoj,

léto je již v plném proudu a tak Vám konečně také přináším dlouho slibované video Letní knižní tipy. Jelikož vím, že ne všichni mí čtenáři sledují videa, udělala jsem pod videem i psaný přehled, ale samozřejmě budu ráda, když si pustíte i video. Mrzí mě opět špatné světlo, můj pokoj zkrátka není ideální natáčecí studio, ale jednou najdu to ideální místo!

Užijte si poslouchání nebo čtení. Napište mi Vaše letní tipy, na co se chystáte, co jste z mých tipů četli a hlavně se mějte krásně!


Něco trošku romantického
Něco od Nicolase Sparkse - léto přímo vybízí k lehnutí si na zahradě, parku, u bazénu či na zahrádku kavárny a přečíst si něco krásného a romantického a kde jinde hledat, než u asi jednoho z nejoblíbenějších romantických autorů. Já se přiznám, že jsem ještě nic nečetla, ale díky Verunce z Knižního přátelství, která mi věnovala dvě knihy od tohoto jejího oblíbeného autora se chystám přes léto také ponořit do knihy plné lásky a nejen jí a přečíst si Bezpečný přístav. Máte rádi tohoto autora? Jaké knihy máte od něj nejraději?

S hlavou v oblacích - znáte to léto, dovolená, cesta z města na venkov, do přírody, to úplně vybízí k přečtení si o jedné měštačce, co jede za svou kamarádkou a cestou “ztroskotá” v té největší díře, kde není signál, místo toho je tam jeden neotesaný chlapík, u kterého zůstane přes noc, jenže protiklady se přitahují a tak o lásku také není nouze, skvělá vtipná odpočinková letní věc. Kdy jindy než v létě si člověk připadá jako S hlavou v oblacích?

Nezapomeň na minulost
I když je léto a většina z nás si užívá volna nebo aspoň popracovních teplých letních večerů, neměli bychom zapomínat na historii a věci, které se opravdu staly. Kniha V šedých tónech se zabývá tématem, o kterém se moc nemluví, o hrůzách, kterých se dopustili komunisti v balkánských zemích (litvě, lotyšsku, estonsku a dalších), je to především YA knížka, tak od toho nečekejte syrový, drsný popis, nýbrž úžasně napsaný příběh očima mladé dívky, která popisuje pracovní tábor a zároveň vzpomíná na minulost. Klid je síla řek’ tatínek - je příběh Češky Zdeny Fantlové, která jako jediná z rodiny přežila holokaust a rozhodla se o tom sdělit světu, proč si chodit číst zahraniční knihy, když i česká autorka napsala úžasné dílo plné zrůdnosti, bolesti, hrůzy, zoufalství, ale i naděje!

Něco epického
Hra o trůny - asi tu není nikdo z nás, kdo by o téhle sérii v životě neslyšel, ale většina z nás se podívá na tloušťku a zase nás to přejde. Ale je léto, většina má prázdniny a my pracující se můžeme jednou překonat, kdy jindy zkusit přečíst něco tak epického?! Já už mám první díl za sebou a chystám se teď pokořit přes léto druhý díl Střet králů, kdo se přidá?

Pojďmě se bát
Edgar Allan Poe - za okny zuří vichřice, blesky pročesávají oblohu, hromy duní jako stádo koní, krásná atmosféra a kdo se k ní hodí nejvíce? Přeci Edgar Allan Poe! Já jsem četla jen pár osamělých povídek a mám doma krásnou sbírku od nakladatelství Omega, takže jedné letní bouře se do ní pustím a to by bylo, abych se trochu nebála! :)

Něco klasického
Shakespeare - každý rok v létě se v Praze konají Shakesperovské slavnosti a hrají se divadelní hry, jenže v Praze nebydlí všichni a Ti, co tu bydlí, nemají často tolik peněz, aby si zaplatili představení. Co takhle si nějakou tu divadelní hru alespoň přečíst? Na výběr toho máte spoustu - komedie (Zkrocení zlé ženy, Mnoho povyku pro nic…), tragédie (Hamlet, Romeo a Julie..) či něco pohádkového (Bouře, Sen noci svatojánské…), každý si může vybrat to své! :)

Pýcha a předsudek, Rozum a cit - jak jsem již říkala, léto vybízí k romantice a poslední dobou poznávám lidi, kteří od autorky stále nic nečetli a to je škoda. Ano je to romantika, trochu klišé, ale je to pěkně napsáno, občas trošku humorné, občas trošku smutné, reflektuje to dobu a Elizabeth je hrdinka jak se patří, nechce se nechat svázat konvencemi, chce se cítit svobodně a nejvíce se můžeme cítit svobodní v létě!

Drsná krajina
Dcera sněhu - je léto, venku třicet stupňů, pařák a vy nevíte co dělat? Co takhle sáhnout po knize Dcera sněhu? Příběh odehrávající se v odléhlé aljašské končině. Má samá kladná hodnocení a téma zní zajímavě. Jedná se o manželský pár, který trápí marná touha po dítěti, když v lese zahlédnou bloňdatou holčičku naskýtá se otázka, zda se jedná o skutečnost nebo o pouhý přelud. Údajně silný a brilantně napsaný příběh plný krásné, tajuplné a drsné Aljašské krajině. No nezní to úžasně?

Trochu napětí
Knihy od Jeffery Deavera - Léto není jen časem odpočinku a válení se u vody, ale také o aktivním trávení času, výlety, akce, sportovní události, noční bojovky. Že vy na to moc nejste? Nevadí. Stačí si lehnout na louku, vzít sebou nějakou knihu od Jefferyho Deavera a rázem se přenesete do napínavé a geniálně vymyšlené akce. Budete honit pachatele, abyste v poslední chvíli zjistili, že jste úplně mimo. Co víc si přát?

Smrt na Nilu - když už jsme u toho Egypta, můžete také zkusit Smrt na Nilu z pera královny detektivek Agathy Christie, moje první a nejoblíbenější! :D

Cizí jazyky
Když chcete někam cestovat, musíte umět nějaký jazyk, abyste se domluvili. Léto je příhodná doba k tomu popadnout nějakou učebnici, slovík či knihu v cizím jazyce a něco se naučit. Já si pro tuto příležitost objednala Němčinu pro samouky a Harryho Pottera první díl v němčině :)

43 komentářů

Write komentářů
středa, července 09, 2014 delete

To jsou snad nejlip zpracovany tipy na leto, co jsem videla. Libi se mi, ze tam nemas pouze "letni cteni". A i kdyz jsem myslela, ze muj plan je jasnej, tak ho nejspis pozmenim :-)

Reply
avatar
středa, července 09, 2014 delete

Vydarený článok.
Shakespeare je skvelý, rada by som od neho ešte niečo prečítala :)

Reply
avatar
Martina F
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Děkuji za tipy. určitě mám v plánu E. A. Poea, doma máme povídky Jáma a kyvadlo od Omegy, ale nějak jsem se k tomu ještě nedostala.

Hry o trůny bych si chtěla taky přečíst, ale odrazuje mě ta tloušťka. Možná někdy.

Sparkse jsem taky četla, tuším, že to byl Vzkaz v láhvi, takže to taky doporučuji přečíst.

Agathu jsem taky četla, naposledy asi na základce, ale byla jsem z ní nadšená. V knihovničce mám asi tři knihy od Christie, snad se někdy k ní taky dostanu.

PS: opět super video!

Reply
avatar
Jana CM
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Ty bys měla ty knihy prodávat. Bez ohledu na to co jsem už četla (a mám doma) mám chuť číst (a koupit) všechno co popisuješ, protože si k tomu představuju ty výlety a bouřky a čtení v posteli. Moc se mi líbí i styling (klobouk) a vaše kazetové dveře. :-) Hezké video!

Reply
avatar
středa, července 09, 2014 delete

Sparkse miluji - přečetla jsem od něj snad téměř vše. :) Nejraději mám snad jeho nejznámější (pro mě tedy určitě) Zápisník jedné lásky - i ten film miluji. Pak se mi moc líbila Poslední píseň. Doma na mě také čeká Bezpečný přístav a Útěk do samoty. Moc mě láká jeho novinka Nejdelší jízda.

Dceru sněhu jsem četla v zimě, doladila jsem si atmošku, která venku trochu scházela. Austenovou miluji, takže tyhle dvě dílka mám již za sebou, ale moc bych si je chtěla přečíst znovu. Přeci jen, už to nějaký ten pátek, co jsem je četla, je (až je neslušné zveřejňovat kolik let uběhlo). :))

Edgar mě moc láká, poslouchala jsem audioknihu a to byl zážitek! :) Co se týče Hry o trůny - nemám v lásce tyhle "proflákliny", ale kamarádka mě pár měsíců zpět přesvědčovala o tom, že je to boží, stejně jako psané Hunger Games, takže asi překonám svůj "odpor" a zjistím, co na tom sakra všichni mají?

Jinak děkuji, žes (nejen pro mne) to i sepsala, nejen natočila. :)

Hnízdo zvrhlé Narcisky

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Díky za tipy! Určitě se vrhnu na napínavé knihy. Jinak od Sparkse se mi líbila Poslední píseň. Právě dočítám Z. Fantlovou. Kniha S hlavou v oblacích se mi taky líbila. Jelikož jdu v srpnu na P. hrad na Mnoho povyku pro nic, asi si předtím přečtu i knihu. A v plánu mám rovněž studování francouzštiny. Hezké léto, spolužačka Tereza H.

Reply
avatar
Zrzunka
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

taky mě moc zaujaly!

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Skvělé tipy! Já teď mám v plánu dočíst The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making, Good Omens a taky Goldfinger, což je bondovka. :) Taky se chystám na další miliardu knížek, mimo jiné i tu Hru o trůny, což mám doma v angličtině. :)

Reply
avatar
středa, července 09, 2014 delete

tak na Hru o tróny sa vrhnem hneď ako mi príde (v SK) ... ách konečne sa do toho zakusne, len ma mrzí, že som videl seriál a tak prídem o dosť dvôležitých prekvapení :/ .... ále i tak sa nenormálne teším
inak úplne skvelé video aj typy , Deavera by som tiež bral, ale nie som schopný prečítať ani toho čo mám doma :D snáď sa mi to podarí ešte cez leto

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Děkuji, to jsem moc ráda, snažila jsem se to pojmout nějak zajímavěji, tak jsem ráda, že se líbí :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Děkuji a co už jsi četla? :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Děkuji za pochvalu. Toho Poea by chtělo číst víc lidí, takže to vidím na nějaké společné čtení! :) Právě mě taky, čtu to dlouho a na etapy, ale to je zrovna kniha, kde to ani tolik nevadí, tam se pořád něco děje, že se člověk hned dostane do děje :) Marti určitě sáhni, jaké máš doma? Oni ne všechny nejsou tak dobré :)

Reply
avatar
Suzanne
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Úžasné video a skvělé tipy. Já jsem většinu knih četla, takže s tebou můžu jen souhlasit:) Každopádně knihy, které doporučuješ, jsou skvělé v jakémkoliv ročním období:)
Akorát, kdybych četla Poe za bouřkové noci, tak si nedojdu ani na záchod - jeho knihy mě děsí i za jasného a slunečného dne.
Chystám se na V šedých tónech a Dceru sněhu - na obě knihy jsem slyšela spoustu chvály. Akorát mám ošklivé tušení, že se budu ráda, když se k nim vůbec dostanu v tohle kalendářním roce, času je málo.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Děkuji, to mě moc těší, to byl účel, teda aby to nebylo suché, ne donutit všechny všechno koupit :)

Reply
avatar
Martina F
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Poslední weekend, Zapomenutá vražda a Vražda na faře. Co ty na to? Patří tyto tři kousky k těm lepším? :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Zápisník jsem viděla jako film a líbil se mi, tak jsem ráda, že se Ti všechny líbily, doufám, že mě taky, nějakou tu romantiku už opravdu potřebuji :)
Já se na ní těším teď v létě, až mě přenese někam úplně jinam :) Jo jo já právě taky Austenovou miluji a nechápu, že jí tolik lidí ještě nečetlo :)
Všichni chtějí číst Edgara, vidím to na nějaké společné čtení! :)
Hunger games a Hra o trůny? Zajímavá kombinace :D Jako dobré to je, ale opravdu trošku rozveklé :)

Není zač, pro své čtenáře s radostí :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Ahoj,
to mě těší, že jsi ke mně zavítala a že Tě mé tipy zaujaly! :) Jak se Ti líbila Fantlová? Pro mě je to opravdu jedna z nejlepších knih, ale možná je to hlavně tím osobním setkáním s autorkou. Francouzštinu bych se taky ráda někdy naučila, tak držím palce, ať Ti to jde dobře!
Krásné léto a užij si představení!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Děkuji. Tak to jsi dobrá, pro mě je Hra o trůny i tak výzva a ještě v angličtině, máš můj obdiv :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Já se seriálu i informacím o něm raději vyhýbám, i když spousta věcí je prý v seriálu a knize jinak :) Díky! A jakého máš doma? Mě fakt chytil hodně! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Děkuji za pochvalu! To je pravda, všechny knihy jsou úžasné kdykoliv :) Já se právě chci aspoň trošku bát, takže se na to vysloveně těším :) Suzanne taky to tak mám, tolik skvělých knih a tak málo času, ale na Dceru sněhu si prostě čas udělat musím! :) Děkuji za krásný komentář! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 09, 2014 delete

Poslední víkend jsem nečetla, Zapomenutá vražda je dobrá a Vraždu na faře mám moc ráda, protože tam vystupuje poprvé slečna Marplová, takže tím nic nezkazíš, doufám :)

Reply
avatar
MishyV
AUTHOR
čtvrtek, července 10, 2014 delete

Do prvniho dilu Harryho v nemcine jdu s tebou :) do klasiky taky a Hru o truny bych rada konecne precetla :))

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, července 10, 2014 delete

Super! Akorát mně to bude trvat tak půl roku :D Jsem ráda, že Tě taky něco zaujalo :)

Reply
avatar
Monika
AUTHOR
čtvrtek, července 10, 2014 delete

no, četla jsem poea, romea a julii (už se o tom nevyjadřuju :D), od petrusky jen ty 2 díly bavettovců, mnoho knih od agáthy a už nějaký ten počet cizojazyčných (anglických) knih také na kontě mám :D

Reply
avatar
čtvrtek, července 10, 2014 delete

tak už dobrých pár mesiacov mám od starkej požičanú Hranu , raz sa už budem musieť k nemu dokopať , lebo vyzerá to naozaj veľmi dobre :)

Reply
avatar
čtvrtek, července 10, 2014 delete

Já jsem se konečně vrhla do čtení v angličtině. Přestala jsem se přeceňovat a vytáhla jsem knížky, které jsem četla jako puberťačka, akorát je teď čtu v angličtině. Je to jediné, na co se se svou slovní zásobou zmůžu.=) Takže teď zrovna čtu třetí díl Sesterstva putovních kalhot, je to docela nostalgie, v nějakých 13 se mi to ohromně líbilo a ani teď mi to nepřijde úplně špatné.
Z tvých tipů uvažuji na Hrou o trůny - chci si na to udělat vlastní názor a to bez čtení nepůjde, chystám se na nějakou další Austenovou - četla jsem zatím pouze Pýchu a předsudek (asi 4x ehmm...) a nějakou Agathu Christie bych taky mohla vytáhnout. Jinak mám v plánu přečíst si nečtené knížky v mojí knihovně - Ve jménu nebes, Piknik u cesty, Svět podle Garpa, Krakatit a Muž se psem.
A ještě jedna věc! Moc mě baví tvoje videa, mluvíš poutavě, bez nějakých zbytečných výplní. Je to skvělé. Jen bych někdy přivítala, kdybys trošku zpomalila, je škoda, že je ti někdy hůř rozumnět. Neber to prosím jako rýpání, fakt mě tvoje videa baví, spíš je to takový tip. ;)

Reply
avatar
čtvrtek, července 10, 2014 delete

Já mám typicky letní období. Mám napůjčované samé oddechovky. Tedy až na jednu výjimku, tou je Mons Kallentoft a jeho Páté roční období. On píše takovým poetickým stylem, že se to v té letní smršti knih ztratí :). A jinak jsem rozečetla novou "Sašu Hrnčířovou" ;-), mám připravenou novou Kate Morton, něco od Cathy Kelly, novinku od Lindsay Kelk, Lásku v Provence a tak podobně. Prostě oddechovky, ale žádné slepičárny :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
čtvrtek, července 10, 2014 delete

Bezva článek a super výběr :) Jen ta Agatha se tam nedostala? :) Sparks je vyloženě oddechovka, jsem zvědavá, jak se Ti bude líbit Bezpečný přístav :) Co se týče cizích jazyků, Ty plánuješ Harryho v němčině, já v angličtině :D už jsem tak četla 7. díl, tak mi jich ještě šest zbývá :))

Reply
avatar
čtvrtek, července 10, 2014 delete

Zapomněla jsem dodat, že Mons píše detektivky, ale to ty určitě víš a kdo ne,ten si to najde, když bude potřebovat. Proto mi vlastně do toho letního výběru až tak nezapadá :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, července 10, 2014 delete

Ano, taky jsem si na Tebe hned vzpomněla s Romeem a Julií :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, července 10, 2014 delete

To bývá nejlepší tyhle známé knížky, co se nám líbily :) Podle mě je kromě Pýchy nejlepší Rozum a cit, ale každá má něco do sebe :) Krakatit je skvělý a Svět podle Garpa bych taky ráda někdy přečetla! :)
Děkuji za pochvalu i kritiku, já to bohužel vím, snažím se, ale jak se do toho zapálím, melu jako blesk, ale co jsem koukala na jiné, není to tak hrozné a určitě se na tom budu snažit zapracovat :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, července 10, 2014 delete

Jo to já bych taky ráda, alekdyž všechny ty knihy jsou tak zajímavé! :) A Lásku v Provenci bych si přečetla ráda :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, července 10, 2014 delete

Dala jsem tam tematicky Smrt na Nilu má nejoblíbenější! :) Já právě potřebuji nějakou oddechovku, čtu poslední dobou samé těžší knihy :) Vidíš já četla druhý v aj a kousek prvního a teď čekám na ten německý :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, července 10, 2014 delete

Ano ano, to vím, taky už po nich pokukuji :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
čtvrtek, července 10, 2014 delete

Super výber, hneď mám chuť si všetky tie knihy prečítať, ale momentálne mi to vychádza až na ďalšie leto :-D Len tá Hra o tróny... čo ja viem... Viem si predstaviť, že je to úžasné dielo, Martinov štýl sa mi páči, ale sedem 800 stranových kníh? Keby tri, tak by som do toho išla, ale takto to pri mojom časovom vyťažení vyzerá, že by som nemohla čítať nič iné ako Hru o tróny a to ma trochu odrádza. Radšej trochu rozmanitosti. :) Rada by som povedala, že žiadne plány na leto nemám a budem sa riadiť momentálnym rozpoložením, ale mám 4 recenzné e-knihy (ešte že sú takí trpezliví), tri knihy požičané od mamy a jednu, ktorú mám objednanú z knižnice, takže myslím, že mám o program na leto postarané :-D A to mám neskutočné nutkanie si ešte tri konkrétne knihy kúpiť (a samozrejme prečítať). Zatiaľ sa úspešne presviedčam, že ich vážne práve teraz nepotrebujem a nikam mi neutečú. Snáď mi to ešte chvíľu vydrží :)

Reply
avatar
Monika
AUTHOR
čtvrtek, července 10, 2014 delete

když ze mě si ségra dělá neustále legraci, že jsem antiromantik a odpůrce lásky :DD ale já bych řekla, že spíš na věci v téhle oblasti nahlížím realisticky :D

Reply
avatar
Sayury
AUTHOR
pátek, července 11, 2014 delete

Super tipy na léto! Sparks je na léto prostě numero uno, brousím si zuby na tu, co teď vyšla, i když by mi od něj nevadila žádná - všechny jsou krásné a všechny dojmou. Pýcha a předsudek je každoroční povinnost (ať už v tištěné nebo zfilmované podobě) a nad knihou V šedých tónech jsem vážně přemýšlela. Teď mám sebou jen Alianci a Království a ve čtečce pár kousků v angličtině, tak až se tím prokousám, vrhnu se konečně na Trůny, a pak na všechno ostatní :-)

Reply
avatar
MishyV
AUTHOR
pátek, července 11, 2014 delete

Zaujalo mě toho i víc, ale teď šetřím, tak se poohlížím po knížkách, co si budu moct půjčit nebo už je mám doma :)))

Reply
avatar
Rachel Roo
AUTHOR
pátek, července 11, 2014 delete

premyslim o Trunech, asi do toho pujdu s tebou, prece jen kdyz mam vsechny dily mohla bych se do toho pustit :)

Reply
avatar
Nika
AUTHOR
neděle, července 13, 2014 delete

Děkuji za báječné tipy :)
Od Sparkse jsem také ještě nic nečetla, chystám se na jeho knihy již delší dobu a léto je na to podle mě ideální :)
Píseň ledu a ohně je skvělá série. Mám ráda autorův styl a překvapivé zvraty, které se v knihách odehrávají . Se čtením je to opravdu běh na dlouhou trať, protože knihy jsou rozsáhlé ( v Bouři mečů z celkových 1 200 stran tvoří seznam rodů stran 50 :D). Já to beru jako velké plus, protože si tak knížky můžu pořádně vychutnat :) Zrovna čtu Tanec s draky.
Taktéž mě zaujalo: S hlavou v oblacích,V šedých tónech, knihy od J.Austenové
Měj se krásně :) Budu se těšit na další videa a články :)

Reply
avatar
pondělí, července 14, 2014 delete

Na Hru o tróny sa tiež chystám. Prekladá sa aj u nás, tak som zvedavá. Pozerávala som seriál a celkom sa mi páčil, len teraz už dlhšie stojím na tretej sérii. Musím sa do toho znovu dostať, ale akosi mi to nejde. Možno kniha pomôže :D

Reply
avatar
Ciniminisek
AUTHOR
středa, července 16, 2014 delete

Super, musím se k něčemu z toho dokopat. :-D
Třeba Edgara, hmm. :-)

Reply
avatar
Lenny
AUTHOR
pátek, července 18, 2014 delete

Máš to pěkně zpracované! Nejvíc mě zaujala Dcera sněhu, místo Poea bych klidně sáhla i po Lovecraftovi. A držím palce s tou němčinou!

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)