Není co závidět? To si jenom Severokorejci myslí

17:24:00 33 Comments A+ a-

"Náš otče, není světu co závidět. Náš domov je v náručí strany práce. Jsme všichni bratři a sestry. I kdyby se proti nám vrhlo ohnivé moře, naše děti se nemusejí bát. Náš otec je zde. Není co závidět." Tuto píseň zpívaly severokorejské děti tak často jako naše děti Prší, prší. Ono je co světu závidět, jen o tom Severokorejci do nedávna ani nevěděli. Americká novinářka Barbara Demick v knize Není co závidět umně střídá holá fakta s opravdovými příběhy uprchlíků a vytváří tak jasný a docela znepokojující obrázek obyčejného života v Severní Koreji.
100%
Nakladatelství Kniha Zlín vydalo knihu, kterou by si měl přečíst každý z nás, neboť k těmto informacím se člověk jinak téměř nedostane. Barbara Demick nepíše o Severní Koreji ve spojitosti s jadernou hrozbou jako většina, ale zaměřila se na životy obyčejných lidí. Životy lidí, kteří věřili tomu, že opravdu Není světu co závidět, ale postupně poznali, že je to všechno jen dobře nakamuflovaná lež. V průběhu několik let se autorka s těmito lidmi setkávala nad hrnkem kávy a nechala je vyprávět o životě v Severní Koreji i o životě, který vedou nyní. Poznáváme věrnou komunistku paní Songovou a její rodinu, včetně rebelské dcery Ok-hi. Mladý pár, který se několik let setkával tajně za noci. Až v Jižní Koreji oba zjistili, že utekl i ten druhý. Mladého chlapce Hjoka, který uteče ze sirotčince a toulá se městem a hladoví. Doktorku Kimovou, která by pro svou práci udělala téměř vše. I teď v Jižní Koreje studuje lékařství (titul ze Severní Koreje ji nebyl uznán) a věří, že jednou se do Severní Koreje vrátí a pomůže vylepšit tamní lékařské služby.

Tyto jednotlivé osudy jsou vetkány do pozadí společensko-politických událostí, které jsou nám důsledně vylíčeny. Většinu informací autorka spatřila na vlastní oči či vyslechla od různých lidí. Všechno dohromady vytváří svět, který nám při čtení připomíná dystopickou novelu od George Orwella. Města, kde po setmění vládne tma. Obchody, kde lidé v lepších časech stojí fronty, v horších časech jsou rádi, když vůbec mají za co si něco koupit či vyměnit. Práci, kde musí makat od rána do večera na plný plyn a nedostanou za to pomalu ani mzdu. Vlakové nádraží, kde všichni pevně doufají v odjezd na lepší místo, ale sotva kdy se vůbec vejdou do vlaku, který přijede nečekaně jednou za x dní. V lepším případě se nevejdou, v horším případě je někdo ušlape. Lidé nemají co jíst, děti nerostou, všichni nehledě na věk umírají. Nejhorší na tom je, že umírají s vírou v lepší zítřky, s vírou v to, že velký vůdce pro ně dělá to nejlepší.

„Po ideologické výchově přišly na řadu dětem bližší věci, ale na Velkého vůdce nesměly zapomenout nikdy. Ať už se zabývaly matematikou, přírodními vědami, čtením, hudbou nebo uměním, učily se uctívat svého vůdce a nenávidět nepřátele. Třeba v učebnici matematiky pro první třídu byly následující slovní úlohy: 

  • Osm chlapců a devět dívek zpívá písně oslavující Kim Ir-sena. Kolik dětí zpívá celkem?
  • Dívka plní roli posla našich vlasteneckých jednotek za války proti japonské okupaci. Nosí zprávy v košíku, kde je pět jablek, ale na kontrolním místě ji zastaví japonský voják a dvě jablka ji sebere. Kolik jablek dívce zbude?
  • Tři vojáci Korejské lidové armády zabili třicet amerických vojáků. Kolik amerických vojáků zabil každý, pokud všichni zabili stejný počet vojáků?”

A pak jednoho dne někdo z nich zjistí, jak to funguje za zdmi. Kdo má štěstí, dostane se do Číny, pořádně se nají a pak se musí rozhodnout, co dál. Pár z nich se dostane až do Jižní Koreje, jenže ani tady nemají klid, přemýšlí nad svými rodinami, nedokáží zapadnout. Útěkem nic neskončilo, nemohou zapomenout na to, co bylo a hlavně co stále je v Severní Koreji. Chtějí, aby se informace šířily dál a většina z nás si tak mohla uvědomit, které hodnoty jsou důležité a jaká je cena svobody.

Jeden by si mohl myslet, že faktografická kniha bude nudná a těžkopádná, ale Demick je především paní spisovatelka. Ví, kdy má přednést fakta, kdy lidský příběh, kdy přidat plyn a kdy situaci odlehčit nějakou až groteskně absurdní situací. I když se čte někdy pomaleji díky obsaženým faktům, je kniha zajímavá. Autorka používá bohatý a publicisticky beletristický styl. Přeskakuje mezi lidskými osudy a nechává nás tak v napětí, co s nimi bylo dále. Na několika posledních desítkách stran také autorka přidala ke každé kapitole poznámky, kde k jednotlivým informacím přišla a vy se tak můžete přesvědčit, že snad veškerá tvrzení mají řádný podklad.

A co je hlavní, autorka Vám předkládá fakta, realitu, ale nesoudí. Kniha je drsná, ale je zkrátka taková, jaká je realita. Není zahořklá a nenutí Vám knihu plnou lamentování. Předkládá realitu a je jen na Vás, jaký vy si utvoříte názor. A to je ten důvod, proč musím dát této knize poprvé plné hodnocení. Napsat knihu o něčem tak šíleném a v dnešní době těžko uvěřitelném a nezapadnout jen do bláta a lamentování, to chce pochvalu.

Barbara Demick. Není co závidět. Obyčejný životy v Severní Koreji. Překlad Eva Lee. Zlín : Kniha Zlín, 2014. 353 stran. ISBN 978-80-7473-159-4.
Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji nakladatelství Kniha Zlín.
Obálka převzata ze stránek nakladatelství.

33 komentářů

Write komentářů
Ivcca
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Je dobře, že v současnosti knih o situaci v Severní Korei přibývá. A po takové chvále v recenzi nad touto začínám vážně uvažovat. Naposledy jsem četla Útěk z tábora 14, který rozhodně stál za to díky poselství Sina, ale nemohla jsem se zbavit pocitu, že se Blaine Harden chce na příběhu severokorejce jen přiživit a proslavit..

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Děkuji za komentář, já se přiznám, že jsem žádnou jinou pořádnou knihu o Severní Koreji nečetla, ale o Útěku z tábora 14 jsem slyšela různorodé názory, včetně toho přiživování se, ale tady mi opravdu přišlo, že to autorka psala velice objektivně a opravdu s cílem informovat. I tak si chci Útěk někdy přečíst. Teď jsem si objednala Syna správce sirotčince, tak jsem na to zvědavá :)

Reply
avatar
katerina
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

O knize jsem už párkrát slyšela, ale bohužel jí nevěnovala větší pozornost. Teď teprve zjišťuji, jakou jsem udělala chybu. Zajímám se o životní prostředí a jednou bych se ráda věnovala i lidským právům. Tahle kniha by na začátek nemusela být vůbec špatná! Super recenze, Baru, úplně profesionálně napsaná! Krásně jsi to dokázala vylíčit!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Děkuji za pochvalu, opravdu si toho vážím, ještě mám opravdu velké mezery, ale snažím se psát aspoň trošku "profesionálněji" :) A jestli Tě zajímají lidská práva, myslím, že tahle kniha bude pro Tebe ta pravá :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Perfektná recenzia! Toto vyzerá na hrozne zaujímavú knihu. Vždy ma desí a fascinuje, ako sa rozhorčujeme nad sci-fi dystopiami, a pritom v skutočnosti na Zemi existuje režim, ktorý je takmer horší ako všetko, čo spisovatelia dokážu vymyslieť. A najhoršie je, že pre Severnú Kóreu je so súčasným režimom len minimálna šanca na zlepšienie.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Kniha vypadá opravdu zajímavě, jestli se to tak v kontextu dá říct. Je dobře, že se o tom mluví. Slova jsou někdy jedinou zbraní. Moc pěkná recenze :)

Reply
avatar
Lucie
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

doporučuji kouknout na youtube Vítejte v kldr , česka vyjednala povolení pro natáčení její cesta po zemi , prisne strezeno kam se mohli podivat , nesmeli mit telefony , fotaky ,.. nechapu jak v dnesni dobe jeste muze byt země kde na tom jsou takto ..,

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Děkuji za tip, určitě se podívám. Sama autorka mi v poznámkách dala spoustu tipů, takže se určitě po něčem dalším podívám.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Přesně tak, četla jsem to a říkala si a my řešíme, co se děje v knížkách a přitom se to děje přímo v naší době, jen se o tom málo ví. A děkuji! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Děkuji. Hezky jsi to řekla, slova jsou někdy jedinou zbraní, bohužel tahle zbraň je snadno zmanipulovatelná a síla slova se dost často používá pro mystifikaci.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Naprosto skvěle se Ti to podařilo sepsat :-) Mě se kniha hodně líbila, byla jsem jí tak nějak fascinovaná (asi lehce zvráceně, být fascinovaná tímhle tématem asi není až tak dobrý), ze začátku jsem teda četla s otevřenou pusou, když jsem došla k tomu, jak dívky nemohly jezdit na kole, protože se to považovalo za vulgární, to mě dostalo. Pak už jsem si tomu přivykla, každopádně se mi to hrozně dobře četlo, akorát jsem si vždy chvílema uvědomila, že je to realita...

Reply
avatar
Myanmar
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Perfektní recenze! :) Z knihy jsem byla také naprosto nadšená a souhlasím snad s každým tvým slovem. A moc se mi líbí ukázka, cos vybrala - myslím, že ty slovní úlohy vypovídají o propagandistickém vymývání mozků prostě všechno. A naprosto souhlasím s tou poslední větou - i když je to takové téma, autorka to podala docela objektivně. O to silněji pak příběhy zapůsobí.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Děkuji, už jsem sesbírala trošku kritiky, ale aspoň mě to posune dál :) Přesně jak říkáš, já se soustředila na každé slovo, protože jsem si říkala, že je to realita a ráda bych o ní věděla všechno.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

Děkuji za pochvalu, od Tebe to těší o to více! :) A přesně tak, ta ukázka dle mě dokonale vypovídá o celé knize.

Reply
avatar
Rachel Roo
AUTHOR
neděle, července 27, 2014 delete

pochytila jsem, ze o knize mluvis a ze ji ctes, ale po tomhle tvym hodnoceni se na ni budu muset zamerit pecliveji :)

Reply
avatar
Charrlie
AUTHOR
pondělí, července 28, 2014 delete

Knížku jsem četla a mám na ni úplně totožný názor co ty. Je to síla a knížku musím doporučit snad úplně každýmu v mém okolí! A recenze se ti hoooodně povedla, to musím ještě říct :))

Reply
avatar
Frozie
AUTHOR
pondělí, července 28, 2014 delete

Moc krásná recenze. Obecně mám pocit, že v Asii jsou tyhle totalitní režimy úplně jiné než kdy byly v Evropě nebo v jiných částech světa. Nedávno jsem viděla dokument o Číně během vlády Maa a taky mě to dost zasáhlo. On když člověk vidí ten až zfanatizovaný dav, který opravdu bezmezně věří svému vůdci... z toho běhá mráz po zádech. A že se něco takového děje i dnes...

Vím, že jedna cestovní kancelář v ČR pořádá zájezdy do Severní Korei a i ohlasy lid, kteří to absolvovali byly zajímavé.

Reply
avatar
pondělí, července 28, 2014 delete

Mně Vítejte v KLDR přišla jako naprostá kravina. Prostě si partička Čechůnů vyjela za senzací do KLDR. Vypovídací hodnota skoro žádná. Tahle kniha vypadá zajímavěji. :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, července 28, 2014 delete

Radynka, tak to je jasné, člověk musí získat, co nejvíce informací a pak si z toho teprve udělat obrázek :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, července 28, 2014 delete

Myslím, že je určitě lepší než Index hrůzy :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, července 28, 2014 delete

Moc děkuji, teď jsem četla tu Tvojí a také jsi to skvěle vystihla a přesně, měl by si jí přečíst každý! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, července 28, 2014 delete

Děkuji! Přesně jak říkáš, úplně z toho mrazí, jak jsou zfanatizovaní a vůbec neví, co se děje okolo nich :(
To jo, to může být zajímavé, ale ti právě uvidí jen to, co jim Severní Korea chce ukázat, takže v podstatě nic reálného :)

Reply
avatar
Anna
AUTHOR
úterý, července 29, 2014 delete

Zrovna jsem ti chtěla doporučit úplně ten stejný dokument, takže o důvod víc se na něj vážně podívat :) Jinak nejlepší je tam pán v knihovně, který funguje trochu jako google a odpovídá na všechny otázky :D

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
úterý, července 29, 2014 delete

Skvělá recenze! Kamarád mi o téhle knížce říkal ještě než vyšla tady u nás a kousek mi z ní přečetl, musím říct, že to je hrůza, jak ty úlohy, tak příběhy. Viděla jsem záznam, jak lidé cestovali do Severní Koree, jak tam na ně pořád mířili samopaly, prostě děs.

Reply
avatar
úterý, července 29, 2014 delete

Jaderná hrozba ze strany těchto států mě osobně opravdu hodně děsí... Zvlášť když není ve světě moc dobrá situace, fakt se toho bojím :// Nemám tyto národnosti moc ráda, národy, které se ženou, komunisti.. no to je jedno, každopádně je to znepokojující i pro nás z určité stránky... ale už z Tvé recenze mi běhá mráz po zádech, když si představím ty děsivé a strašlivé podmínky!! Je šílené, že v dnešní době se toto děje!!Severní Korea je opravdu šílená... my obyčejní lidi si to ani moc dobře neumíme představit... fakt hrozný, i teď to tam takové je a zítra taky bude :/(

Reply
avatar
Kane
AUTHOR
středa, července 30, 2014 delete

Že tobě se ty recenze vždy tak povedou! Vždy mám chuť vzít knihu do ruky a číst, ať už je jakákoliv. :)
Ty úlohy jsou docela drsný. Jde mi mráz po zádech z představy, že by se takhle učily naše děti. Na knížku se zkusím více zaměřit a najít ji v knihovně, pokud někde bude.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 30, 2014 delete

Děkuji. Je to vážně hrůza, obzvlášť, když člověk ví, že se to opravdu děje!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 30, 2014 delete

Právě. Oni za to ti obyčejní lidé nemohou, že vyrůstají v takových podmínkách a vymývají jim mozky :(

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 30, 2014 delete

Děkuji, snažím se, každá recenze mi trvá třeba dva tři dny sepsat :)

Reply
avatar
Jana CM
AUTHOR
středa, července 30, 2014 delete

Jsem moc ráda, že kniha vyšla v češtině! Super recenze, skvělé doporučení, já hltám vše o Severní Koree, takže mám velkou radost, že se ti kniha líbila a doporučuješ ji!!!

Reply
avatar
Sayury
AUTHOR
čtvrtek, července 31, 2014 delete

Páni, opravdu povedená recenze, jsem překvapená, co se z té knihy vyklubalo. Je to neuvěřitelné, že lidi tam žijí na stejné planetě jako my. Jsme ve 21: století a stále se takové věci dějí, ale je jasné, že oni o tom nic neví, dostanou chleba a je jim řečeno, že zbytek světa dostává jen půlku chleba a oni jsou rádi, že jsou rádi. Před pár měsíci jsem zveřejňovala odkaz na dokument "útěk ze Severní Korei", určitě doporučuji zkouknout, je to šokující a poučné.

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)