Když se Bílá změní v Rudou

21:31:00 16 Comments A+ a-

Bílá jako sníh, rudá jako krev od nakladatelství Jota měla při svém vydání u nás těžkou pozici. Hned od začátku dostala "nálepku" pro milovníky knihy Hvězdy nám nepřály. Obě knihy totiž pojednávají o těžkém období dospívání ovlivněným zákeřnou nemocí. I přes společné téma je Bílá jako sníh, rudá jako krev jiná a rozhodně ne o tolik horší. Nenásilným způsobem spolu s Leem hledáme odpověď na otázky, které si lidstvo klade celé věky. Jaký je život? Co je to smrt? Máme se držet svých snů?

82%

Leo je obyčejný šestnáctiletý kluk. Někdy se cítí méněcenný a někdy na sebe zase strhává veškerou pozornost. Zkrátka typický puberťák. Vidí svět v barvách, především v bílé, která symbolizuje jeho nicotu a prázdnotu, a nebo rudé, která je vášnivá a pulzující. Jednoho dne k nim přijde nový suplující učitel, kterého nazve Snílek. Zprvu z něj Leo není zrovna odvařený, protože Snílek hbitě reaguje na jeho slovní přestřelky, avšak s postupem času si začíná uvědomovat, že na jeho slovech něco je. Hlavně na jeho slovech o snech. Leovým snem je Beatrice s nádhernými rudými vlasy.

Svoboda nám dává možnost snít a sny jsou krví našeho života, i kdyby nás to mělo stát cesty plné nebezpečí a pár výprasků. „Nikdy se nesmíš vzdát svých snů! Neboj se snít, i kdyby se ti ostatní smáli za zády,” řekl mi tehdy můj děda, „protože kdyby ses vzdal svých snů, vzdal by ses sám sebe."

Beatrice, jeho sen, který mu krade leukémie. Beatrice podstupuje léčbu, a proto často chybí, čas tráví v nemocnici a Leo se snaží za každou cenu aspoň na chvíli zkusit splnit si svůj sen o dívce s rudými vlasy. Naštěstí má vedle sebe kamarádku Silvii, která je jeho andělem, má vždy čas a ví, co udělat, aby se Leo necítil tolik plný bílé barvy. A pak je tu profesor Snílek, který mluví jako knihy, které sám čte. Leo mu občas nerozumí, ale o jeho myšlenkách přemýšlí. Jeho cynický pohled na svět se postupně mění, Leo dospívá a poznává, že život je příliš krátký a svět se nedá rozdělit jen na rudou a bílou.

Bílá jako sníh, rudá jako krev je kniha, která nemusí sednout každému. Leo vidí svět po svém, cynicky si komentuje svět sám pro sebe, rozděluje ho na bílou a rudou a má pocit, že mu nikdo nerozumí. Líbily se mi jeho narážky na současný, především kulturní, svět. Smála jsem se u hlášek obsahujících Spidermana, Gandalfa, Gluma apod. Chvilkami byl Leo dle mého trochu na zabití. Jeho posedlost Beatricí byla skoro až směšná a některé názory byly dětinské, avšak když člověk četl dál, uvědomoval si, že to není Beatrice, po které Leo tak touží, ale spíš rudá barva, která ji obklopuje. Rudá barva, která ho vysvobodí z obyčejného bílého života puberťáka a dá mu nový rudý rozměr.

Ale není podpis jako podpis. Jako když si koupím něco od Freda Perryho, dockersky, nikey, i tohle jsou podpisy, co nosím na věcech a dřív nebo později je vyměním, zahodím, ztratím… Cítím se díky nim o něco lepší, ale pominou. A pak jsou jiné podpisy. Ty, co si nosím na srdci. Tyhle podpisy mi říkají, kdo doopravdy jsem a pro koho tu doopravdy jsem.
Se Snílkovým příchodem se navíc kniha stává plnou metafor a hlubokých myšlenek se skoro až filozofickým nádechem. Všechny tyto myšlenky, otázky a moudra byly úžasné a pravdivé, jen občas tak ledabyle poskládané, že chvílemi příliš nedržely při sobě. Někdy člověk těžko mohl uvěřit, že takové myšlenky vychází z úst teprve šestnáctiletého kluka, který v jednu chvíli filozofoval nad světem a v druhé se choval jako typický puberťák. V závěru mě také zaskočila rychlá změna pocitů, která obvykle trvá delší dobu, avšak nechci vám nic prozradit. Ale také jsem kdysi byla ve věku, kdy jsem měnila nálady jako na běžícím páse a hledala si to své místo v životě na půli cesty mezi dětstvím a dospělostí, takže jsem mu ledacos odpustila.

Kdyby autor zbytečně tolik netlačil na pilu, vyzněl by příběh reálněji, takhle může někoho zbytečně odradit a to je rozhodně škoda, protože i přes drobné nedostatky mě tahle kniha chytila a pustila až na konci. Pobaví, donutí vás přemýšlet i zasáhne vaše srdce. My všichni jsme přece také kdysi viděli svět očima puberťáků.

Alessandro d'Avenia. Bílá jako sníh, rudá jako krev. Překlad Zdeňka Nováková. Brno : Jota, 2014. 270 stran. ISBN 978-80-7462-555-8.



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Míše z nakladatelství Jota
Co vy, jaký má pro vás svět barvy? A držíte se svých snů?

16 komentářů

Write komentářů
MishyV
AUTHOR
úterý, srpna 26, 2014 delete

Hvězdy mě neuchvátily, ale tahle knížka vypadá líp...

Reply
avatar
úterý, srpna 26, 2014 delete

Asi si ji přečtu vypadá zajímavě :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, srpna 26, 2014 delete

Míšo je to zvláštní, ale lidem, kterým se Hvězdy líbily, tak Bílá neuchvátila tolik a těm, co se Hvězdy líbily méně, tak si Bílou zamilovaly, třeba se Ti bude taky líbit :)

Reply
avatar
Natalie S.
AUTHOR
úterý, srpna 26, 2014 delete

Hezká recenze! Mně se Bílá příliš nelíbila, hlavně asi kvůli hlavnímu hrdinovi, který byl posedlý svojí představou o Beatrice, kterou vlastně ani neznal.

Reply
avatar
LennaS
AUTHOR
středa, srpna 27, 2014 delete

Já jsem knihu ještě nečetla. Sice je pro fanoušky Hvězdy nám nepřály, takže bych v podstatě neměla váhat, tak uvidíme, jestli se ke mně nakonec kniha dostane. :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
středa, srpna 27, 2014 delete

Páči sa mi, ako si to zhrnula. Ono je to vždy problém s tými knižkami o puberťákoch, že ak autor vystihne postavy veľmi dobre, môžu čitateľovi strašne liezť na nervy. :) Napríklad čo si pamätám, Harrymu P. dosť veľa ľudí vyčítalo, že sa v knihách správal na svoj vek. :) Takže závisí od toho, ako ti ten konkrétny puberťák sadne. Toto vyzerá na celkom zaujímavý štýl a prvých niekoľko stránok, ktoré som si prečítala, bolo fakt dobrých. Len stále váham, či po knihe siahnuť, alebo nie. Predsa len, teraz som oveľa pragmatickejšia a neviem, či by mi sadlo to množstvo síce pekných, ale pomerne nadnesených myšlienok... Uvidím, či ju nájdem pri najbližšej ceste do knižnice. :)

Reply
avatar
Frozie
AUTHOR
středa, srpna 27, 2014 delete

Knížku si chci určitě přečíst, protože mám ráda lidské příběhy s nádechem tragédie. A podle ukázek, které máš v recenzi to vypadá víc než dobře :)

Reply
avatar
středa, srpna 27, 2014 delete

Tohle je v poslední době populární kniha a slyším na ni vesměs kladné ohlasy, i ten tvůj se dá za jeden z nich počítat. Snad si ji někdy budu moct přečíst. :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
středa, srpna 27, 2014 delete

Vždycky mě tak trochu rozladí škatulky. Knížce se prostě plácne nálepka a první dojem je v háji. :) podle úryvků vypadá knížka zajímavě a Tvoje názory beru za hodnotné, tak doufám, že se ke knize třeba někdy dostanu :)

Reply
avatar
Owlie
AUTHOR
středa, srpna 27, 2014 delete

Hodně jsem po ní koukala. Vlastně ani nevím proč jsem si ji nevzala. Ale teď už mám jasno. Chci jí. Díky za skvělou recenzi :)

Reply
avatar
středa, srpna 27, 2014 delete

Hvězdy mám hodně ráda a na tuhle knihu už mám dlouho zálusk. Když jsme kolem ní dneska procházeli, tak jsme si vzpomněla na tvoji recenzi :D A že jsi mezi těmi málo lidmi, kterým se líbí, protože jsou na ni dost záporné recenze. :) Jinak je fakt krásná recenze a je skvělé že se ti kniha líbila. :)

Reply
avatar
Karla
AUTHOR
středa, srpna 27, 2014 delete

Mě tyhle knihy nějak moc v poslední době netáhnou. Ani Hvězdy nám nepřály jsem ještě nepřečetla, protože k tomu stále tak nějak nemám odvahu. Ale hezká recenze, zaujala mě. :-)

Reply
avatar
Bary
AUTHOR
středa, srpna 27, 2014 delete

Knížka vypadá hrozně hezky a už delší dobu po ní pokukuju, ale já tyhle smutná témata nemám ráda :(

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, srpna 28, 2014 delete

Moc vám všem děkuji za komentáře, recenze píši tak, jak na mě kniha působí i jak může působit na ostatní, někdo jí vychválil do nebes, někdo zkritizoval, podle mě má mouchy, ale i tak se mi líbila :)

Reply
avatar
Maggie
AUTHOR
pondělí, září 01, 2014 delete

Skvělá recenze! Knihu jsem si moc přečíst nechtěla, ale tvoje recenze mě přesvědčila, že za to kniha určitě bude stát. Děkuji! :)

Reply
avatar
Infinity
AUTHOR
čtvrtek, září 11, 2014 delete

Tato kniha byla prostě úžasná, já jsem si její četbu neskutečně užila. :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)