Jak vybrat tu správnou nevěstu?

15:30:00 24 Comments A+ a-

Byl jednou jeden princ, který poznal jednu chudou dívku a zahořel po ní láskou. Přes mnohé úklady a intriky k sobě našli cestu a žili šťastně až do smrti. Tak to obyčejně bývá, jenže co když je těch dívek 35 a kromě prince se zde objevuje také chudý chlapec? Vítejte v dystopické pohádce. Vítejte v Selekci.
78%
Ocitáme se v království Illéa, v podstatě na území Ameriky jen o mnoho mnoho let později. Společnost je rozdělena do osmi kast, přičemž První jsou ti nejvyšší a Osmí jsou ti nejchudší. America patří mezi Páté, kde se vyskytují především umělci. Ona a její rodina nežijí v přepychu a jsou chvíle, kdy se musí hodně omezovat, aby vůbec měli co jíst. Přesto by America byla celkem spokojená. Jenže to by tu nesměl být Aspen, kluk z kasty Šestých, s kterým prožívá svou první zakázanou lásku. Vztah ženy s mužem z nižší kasty totiž není zrovna lehký. America stále věří, že ji Aspen jednoho dne požádá o ruku a budou spolu šťastní, i když budou žít nuzný život. Aspen však ví, že by nedokázal zabezpečit svou rodinu i rodinu s Americou a ona by mohla být nešťastná. 

Co by Americe a její rodině mohlo změnit život i životní podmínky, je Selekce, kterou vyhlašuje královská rodina, aby svého syna Maxona provdala za ženu z lidu. Ze všech dívek z různých kast je na základě přihlášky vybráno 35 nejlepších a nejšikovnějších, které budou usilovat o princovu ruku. Americe se do Selekce vůbec nechce, ale ví, že její rodině by to pomohlo, a když Aspen odmítá společný život, rozhodne se, že to zkusí, pomůže alespoň své rodině a pokusí se na něj zapomenou. Jaké je její překvapení, když zjistí, že princ Maxon není namyšlené princátko, ale v podstatě obyčejný chlapec, navíc nesmírně milý a vtipný. Vyhraje America Selekci a zůstane s Maxonem nebo bude stále věrna svému chudému Aspenovi?

Vezměte pohádku o Popelce, přidejte dystopické prvky z Hunger games a to celé zasaďte do reality show Milionář hledá ženu. Ano, Selekce nepřináší téměř vůbec nic nového, co se tématu týče. Děj je opravdu lehce předvídatelný, psaný celkem jednoduchým stylem a v podstatě se nic tolik akčního ani dramatického nestane, přesto se mi kniha líbila. Při jejím čtení jsem měla pocit, že se vracím zpátky do dětských let, kdy většina z nás věřila na pohádky a tajně doufala, že se stane princeznou. 

Tak jako v pohádkách jsou kladné i záporné postavy, i zde se objevují různé intriky ze strany ostatních soutěžících, ale také útoky rebelů na palác. Myslím si, že by Selekce mohla být opravdu skvělá, kdyby autorka trochu víc zapracovala na detailech. Přijde mi, že všechno jen tak načrtne a dál nepokračuje, přihodí malinko politiky, malinko útoků rebelů, ale zdá se mi, že to vyzní tak trochu naprázdno. Knize by určitě neuškodilo, kdyby to trochu rozpracovala a věnovala i ostatním tématům více prostoru. To platí i pro postavy. Více než polovina postav jsou pro vás jen nic neříkající jména, což je podle mě škoda, ráda bych se více přiblížila i některým jiným soutěžícím či královské rodině. 

Nejlépe můžeme poznat Americu, protože vše vnímáme z jejího pohledu. Opět je to celkem typická hrdinka, na povrch drsná a vzdorná, ale v jádru docela křehká. Někdy mi byla sympatická, někdy jsem jí moc nerozuměla, ale i tak jsem si jí celkem oblíbila, protože byla upřímná a nehrála si na něco, co není. Další postavou, která mě zaujala byl Maxon, u kterého mi však přišlo až příliš nápadné, jak dokonalý a chápavý byl, na to, že žil v královské rodině, přepychu a bez přátel. Doufám, že v dalších dílech dostane prostor i Aspen, který byl podle mě asi nejvíc reálná postava. Chápala jsem jeho obavy o Americu i o svou rodinu a důvody, které ho vedly k jejímu odmítnutí. Někdy je potřeba volit mezi srdcem a rozumem. 

Celkově se kniha čte příjemně a rychle. Není to nic, nad čím by si literární kritikové mnuli ruce, ani nic, co by vám nedalo spát, ale jen příjemná pohádka pro větší děti, která vás na chvíli zabaví. Komu by se nelíbil krásný palác, luxusní šaty, ochotné služebnictvo a vlastní kino s popcornem?

Kiera Cassová. Selekce. Překlad Jana Doležalová-Montorio. Praha : CooBoo, 2014. 287 stran. ISBN 978-80-7447-624-2.
Recenze původně psaná pro e-magazín Kultura21.


24 komentářů

Write komentářů
úterý, listopadu 11, 2014 delete

Možná po ní sáhnu, když budu mít chuť vypnout.=) Vždycky si říkám, že na takové knížky mě moc neužije, ale pak po nich ve chvíli, kdy si potřebuji odpočinout, sáhnu.

Reply
avatar
Melinda
AUTHOR
úterý, listopadu 11, 2014 delete

Já jsem ze Selekce nikterak odvázaná nebyla. Ne že by se mi nelíbila vůbec, to ne, ale taky na mě úplně hustě nezapůsobila. Pro mě exsitují i lepší dystopie :)
Co mě na knize rozčílilo nejvíc bylo to evidentní cílení na výdělek. Trilogie by se klidně dala smrsknout do jedné knihy a ta by aspoň byla pořádně našlapaná...ale já jsem samozřejmě v tomhle moc málo zásadová a i přes tuto nevoli si asi koupím i další díly :D Hm.. :D Styl mě celkem bavil a jsem prostě zvědavá jak to dopadne :) A co si budeme povídat, ty knížky vedle sebe v knihovničce budou vypadat úplně úchvatně :)

Reply
avatar
úterý, listopadu 11, 2014 delete

Vlastní kino s popcornem? Bože, to bude vážně jenom pohádka, že? :D Ale jinak jsem na knihu zvědavá. Obálka je překrásná, o to žádná, a určitě nalákala spoustu čtenářů, kteří poté byli zklamaní. Já pořád váhám, protože... Chci jenom říct, že dystopií je už tolik!, že zkrátka se mi nechce plést hlava další. :)

Reply
avatar
Sabča
AUTHOR
úterý, listopadu 11, 2014 delete

Krásně napsaná recenze! Tuto knížku jsem si zamilovala :-)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
úterý, listopadu 11, 2014 delete

Kolem série je asi největší BUM, co jsem kdy zažila. :D Moc pěkná recenze, děkuju! :)

Reply
avatar
úterý, listopadu 11, 2014 delete

Já chci být princeznou furt :D Selekci si možná někdy půjčím v knihovně, počkám až mě přepadne touha po nějakém oddechovém čtení. :-) I když dle tvého popisu mě bude America asi děsně štvát :D

Reply
avatar
průvodčí
AUTHOR
úterý, listopadu 11, 2014 delete

Selekci jsem přečetl během dvou dnů, a moc se mi líbila! :)
Má to svoje mouchy, ale ve výsledku je to super! :)

Reply
avatar
sayury
AUTHOR
úterý, listopadu 11, 2014 delete

Oooooooh!! Tak se na knihu těším!! Úplně mě to na ni navnadilo!! Už jen Hon, Manželovo tajemství a pak konečně "dobrovolná kniha" - SELEKCE!! <3 :D

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
středa, listopadu 12, 2014 delete

Zrovna čtu druhý díl a musím říct, že jak mi také byla v prvním díle America sympatická, tak v druhém mě pěkně štve :(

Reply
avatar
Ivcca
AUTHOR
středa, listopadu 12, 2014 delete

Čekala jsem, že hodnocení bude nižší a jsem příjemně překvapena :) K přečtení Selekce jsem se ještě nedostala, ale má očekávání určitě nejsou vyšší, než tvé hodnocení této knihy. O to víc jsem se na ni začala těšit, třeba mě příjemně překvapí. Pohádky mám ráda :) Dobrá recenze!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 13, 2014 delete

Mám to úplně stejně a když sáhnu ve správné chvíli jsem i spokojená :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 13, 2014 delete

Jj přesně tak, podle mě by to klidně mohlo být takhle rozdělené, ale víc se věnovat postavám nebo okolnímu dění :) A taky si seženu i ty další díly, to je jasný, aspoň pro ty obálky, když už nám autorka stejně sama řekla, jak to dopadne :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 13, 2014 delete

Já už jsem několik recenzí předtím četla, takže jsem věděla do čeho jdu a i když to má spoustu much, nelituji, že jsem si to přečetla :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 13, 2014 delete

Já se od toho právě odosbnila, věděla jsem, že mě nečeká žádný super trupr kniha, takže jsem to brala jako takovou milou pohádku a líbilo se mi to :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 13, 2014 delete

Však jsi princenza Jednorožců! :) No prý hlavně v dalších dílech je na zabití tak uvidím, tady to bylo ještě dobré :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 13, 2014 delete

Radši zklidni své nadšení, abys pak neplakala, že to stojí za starou bačkoru, já se ráda někdy vracím do obyčejným pohádek ;)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 13, 2014 delete

Tak to se mám asi na co těšit :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 13, 2014 delete

Já jsem na ty knihy hrozně hodná, snažím se vypíchnout i negativa, ale i tak se mi to vždycky líbí a nemůžu tomu dát málo nějak :D Děkuji, nevím, zda se Ti také bude líbit, ale je to taková příjemná pohádkovka

Reply
avatar
Marky
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 13, 2014 delete

Třetí odstavec zní, jako bys mi četla myšlenky. Na Tvoji recenzi Selekce jsem se těšila a nezklamalas :) Souhlasím s Tebou skoro ve všem... Ještě bych možná víc vyzdvihla (a ve svojí recenzi jsem to taky udělala :) předvídatelný děj a hru na city, ale zaujalo mě, kterých jiných věcí sis všimla. Třeba když jsem četla o rozpracovaných myšlenkách, které potom Kiera Cass zahodila do kouta, uvědomila jsem si, že s Tebou vlastně úplně souhlasím. Když jsem ale psala svou recenzi, vůbec jsem si to neuvědomila. Je vidět, že ani po přečtení, pauze a recenzi dvě oči nevidí totéž co čtyři :) Ještě jednou chválím :)

Reply
avatar
madlenka
AUTHOR
pátek, listopadu 14, 2014 delete

Skvělá recenze! Máš sice pravdu, že knih jako tahle je hodně, ale Selekce vypadá zajímavěji, než jsem čekala.

Reply
avatar
pátek, listopadu 14, 2014 delete

Krásná recenze. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
sobota, listopadu 15, 2014 delete

Děkuji za povedou recenzi. :) O Selekci jsem uvažovala, pak si řekla, že spíš ne, že to asi není tak úplně pro mě, čemuž ten popis jaksi odpovídá. Ale kdo ví, třeba se k ní jednou nějak dostanu. :)

Reply
avatar
AdrisBooks
AUTHOR
sobota, února 21, 2015 delete

Souhlas. Mě se příběh moc líbil ale není to nic závratného. Každopádně to byla moje první dystopie:)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)