Dopřejte si o Vánocích královskou Snídani u Florentýny

16:46:00 19 Comments A+ a-

Dáváte si k snídaní každý den chleba s medem? Rohlík se sýrem? Jiné pečivo s jiným mazáním? A nudí vás to už? Potom je Snídaně u Florentýny přímo pro vás. Autorka Jana Zatloukalová byla jednoho dne vhozena do víru kuchařského náčiní a jako dosud vařením nepolíbená zažila stejná úskalí v podobě "dobře rozehřáté trouby", "středně propečené kůrky" a dalších. A vznikla z toho kniha Kuchařka pro dceru. Potom se rozhodla poradit i s masem v Rozhovorech s řezníkem. A teď jsou tu královské snídaně. Vánoce jsou za dveřmi. Proč si o nich nedopřát báječnou snídani?

Snídaně u Florentýny nepotěší jen vaše chuťové pohárky úžasnými fotografiemi, ale také potěší milým psaným slovem. Kniha je rozdělena na 4 základní etudy: snídaňové, svačinové, obědové a brunch s přáteli. Ty jsou pak dále rozděleny do menších etud jako například Etuda o ovesné, jahelné a vtipné kaši, Pomazánková etuda, Etuda o dopoledním pečivu, Těstovinová etuda a další. Z toho vidíte, že je opravdu plná receptů na nejrůznější druhy jídel i nápojů. Každá část je navíc uvozena krásným a milým textem s různými tipy, historií pokrmů či výživovými radami. 

Přiznám se rovnou: mám obě ruce levé. Na manuální práci nemám trpělivost a umělecká činnost vždycky dopadne hrozně (už chápete, proč mé fotky vypadají tak, jak vypadají). S vařením je to podobné. Nikdo mě nenutí do žádné kreativní činnosti jako je malování, zdobení apod., ale vařit po mně přeci jen občas něco chtějí. A já se snažím. Po nezdařených pokusech, kdy nic nevypadá tak, jak má, se občas objeví světlý bod, kdy se mi daří. A v tu chvíli se stále zásobuji knihami o vaření a doufám, že jednou se vařit naučím. Když jsem viděla novou knihu od Jany Zatloukalové nabízet k recenzi, neodolala jsem. 

Knížka je psaná opravdu hezky, vše je dobře vysvětleno, ale občas jsem se jako nešika a věčný začátečník malinko nechytala. Pohybuji se ve dvou domácnostech, přitom v té jedné není žádný časový prostor na vaření a v té druhé zase stále chybí velká spousta kuchařského vybavení. Slinatala jsem nad všemi báječnými recepty, ale pak jsem došla k tomu, že na pečivo nemám robota, na grilování nemám gril, na některé pečení nemám nádoby a koupit zakysanou smetanu, použít z ní 1 lžičku a pak po víkendu jet domů a nestihnout z ní nic uvařit, je škoda. Nakonec se mi povedlo vybrat některé recepty, které nepotřebovaly přílišné vybavení a já se do nich s radostí a chutí pustila. A výsledek?

Ovesnou kaši, dělám už přes rok, ale málokdy jsem trefila správný poměr. Díky Florentýně teď mám poměr vyvážený. Některé recepty jsem znala již dříve, takže jsem je jen obnovila jako například recepty na ledový čaj, citronády, některé saláty, kompoty atd. Ale největší radost jsem měla ze 3 báječných receptů, které jsem ještě předtím nezkoušela. Omeleta z trouby byla vynikající, i když nám srababa chtěla po stranách zdrhnout z pánve. Jablečné šneky jsou skvělou obměnou stále dokola tvořeného štrůdlu a dvojsýrová pomazánka se bude skvěle hodit na jednohubky.
 
Snídaně u Florentýny je báječná kuchařka, která potěší na pohled, přečtení i při praktickém využití. Já si nejprve dokoupím pořádné kuchařské náčiní a knihu Kuchařka pro dceru, třeba se dozvím nějaké důležité věci, které mi příště pomohou při vytváření dalších báječných snídaní. Jen varuji, některé recepty jsou doslova kalorickou bombou, takže zájemci o zdravější životní styl si na své moc nepřijdou, na druhou stranu nikdo vám nebrání experimentovat s výměnou surovin za zdravější verzi.

Krásné odpoledne a zítra báječnou snídaní přeje Basterka a Jana Florentýna Zatloukalová

Jana Florentýna Zatloukalová. Snídaně u Florentýny : dopolední kuchařka pro dceru. Zdiby : Mrs. Wolf, 2014. 336 stran. ISBN 978-80-905806-0-2
Za poskytnutí krásného voňavého výtisku k recenzi i milé věnování mockrát děkuji autorce Janě Florentýně Zatloukalové


19 komentářů

Write komentářů
úterý, prosince 09, 2014 delete

Tvé výtvory vypadají úžasně, stejně jako kniha. Já jsem na vaření naprostý poleno, ale s podle všem reakcí to podle této knihy musí být téměř snadné.. Popravdě po této kuchařce už delší dobu pokukuji, ale stále jsem se nerozhodla si ji koupit.. Ale teď.. Musím ji co nejdřív mít! :) Krásná recenze, opravdu :)

Reply
avatar
úterý, prosince 09, 2014 delete

Krásné fotky. Povedlo se ti to. :))

Reply
avatar
úterý, prosince 09, 2014 delete

Fotky se ti povedly :) a mám hlad :D

Reply
avatar
Kristie
AUTHOR
úterý, prosince 09, 2014 delete

Shodou náhod jsem se tuhle kuchařku rozhodla pořídit své mamce k Vánocům! :D A po tomhle článku jsem ještě víc přesvědčená, že jsem vybrala dobře. Samotná knížka vypadá naprosto báječně a i proto jsem se rozhodla po knize sáhnout. Plus mamka pořád hledá nové nápady třeba na tu snídani, tak snad díky téhle kuchařce najde nové zajímavé recepty. :) Já jsem zrovna teď fakt nadšená, že jsem jí tu kuchařku pořídila, tak snad bude nadšená i ona, no. :D :)

Reply
avatar
úterý, prosince 09, 2014 delete

Seriozně uvažiji se z tvého blogu odhlásit a přestat tě sledovat. Pokaždé mi naděláš šílené chutě! Mé tukové buňky a chuťové polštářky tě ale milujou a jelikož jsou to ony, co řídí veškeré mé chování, tak zůstavám šťastnou followerkou i nadále.. jen si musím skočit pro něco dobrého a hlavně sladkého :D :D

Reply
avatar
Florentýna
AUTHOR
středa, prosince 10, 2014 delete

Báro, díky tobě mám dnes krásnou snídani. Děkuju za báječnou recenzi.

Jsem ráda, že tahle knížka přinesla do tvého života zase něco nového. Naprosto tě obdivuju, jak zvládáš pendlovat mezi dvěma kuchyněmi a k tomu ještě psát pečlivé recenze. Musí to být občas pěkně náročné. Nám smrtelníkům někdy dává docela zabrat jen jedna kuchyň :-)

Reply
avatar
středa, prosince 10, 2014 delete

Všechno to vypadá moc dobře. Mé pokusy v kuchyni bývají tragické (třeba jsem teď zjistila, že pečicí papír normálně v troubě hořet nezačne) :D Takže zatím se v kuchyni držím pomocných prací, ale třeba se mi taky jednou povede něco uvařit. :D

Reply
avatar
Charrlie
AUTHOR
středa, prosince 10, 2014 delete

Mňam! všechno to jídlo vypadá úžasně, úplně se mi sbíhají sliny. Já sama jsem taková pekařka, nepařka, zpravidla peču jen o zkouškovém, protože to je pěkná forma prokrastinace :D Ale peču jen s kuchařkami, protože sama nemám v oko nic, a měla bych strach, že někde něco zapomenu, nebo tak :))

Reply
avatar
Míša
AUTHOR
čtvrtek, prosince 11, 2014 delete

Ahoj, zaujal mě tvůj komentář na Knižním kukátku, kde píšeš, že se díky recenzím vlastně stále zlepšuješ a že díky nim stále rosteš. To je moc hezké. Ráda se od tebe "přiučím". :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, prosince 12, 2014 delete

Moc Vám všem děkuji za krásné komentáře, nejsem umělecký člověk, takže vím, že mám opravdu velké mezery, ale Vaše komentáře mě vždycky nesmírně potěší! Pro Vás je radost něco psát a tvořit! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, prosince 12, 2014 delete

Děkuji za komtenář, nevím, zda se ode mě můžeš něco přiučit, ale jestli ano, budu jedině ráda :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, prosince 12, 2014 delete

Milá Florentýno,
jsem moc ráda, že se Ti recenze líbí a udělala Ti radost, mně udělala radost Tvoje kniha i Tvůj milý přístup!

Florenýno, je to náročné, do toho škola, práce, ale aspoň se nenudím a naštěstí brzy snad budu mít pod palcem jen jednu kuchyň a tu si časem uzpůsobím k obrazu svému :)

Krásný den!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, prosince 12, 2014 delete

Péťo takový šok mi nedělej, úplně jsem se vyděsila, že to myslíš vážně :D

Reply
avatar
C.ind.ere.lla
AUTHOR
pátek, prosince 12, 2014 delete

Možná si tu kuchařku pořídím. :) Sice jsem nadšenec spíš do italské a francouzské kuchyně, ale na druhou stranu malá změna určitě neuškodí. :)

Reply
avatar
Ciniminisek
AUTHOR
pátek, prosince 12, 2014 delete

Ježiši já mám hlad! Že já sem lezla. :-D Moc krásné napsané, upečené a nafocené. Jsi prostě jednička. :-)

Reply
avatar
Míša
AUTHOR
pondělí, prosince 15, 2014 delete

Kuchařky nejsou mým vyhledávaným "žánrem", ale ti jableční šneci vypadají opravdu fantasticky! :) Děláš mi chutě! :D

Reply
avatar
čtvrtek, prosince 18, 2014 delete

Snídani u Florentýny mám taky. Je výborná, krásně se čte a ty ilustrace! Je to milé, vtipné, hravé a zřejmě se podle toho dá udělat i snídaně (v reálu nikdy nevyzkoušeno, rána bejvaj krutá) :-D

Reply
avatar
EM
AUTHOR
neděle, prosince 21, 2014 delete

Ůžasné fotky. Všechno to jídlo vypadá skvěle. Tahle knížka by se moc líbila mé sestře. =)

Reply
avatar
Owlie
AUTHOR
čtvrtek, ledna 01, 2015 delete

Panebože..takové chutě mi děláš! Já snídám ovesné kaše, pečivo mě nějak opouští..ale snažím se jíst co nejkreativněji, a mám takový pocit, že je tohle kniha přímo pro mě! Máš báječně napsanou recenzi..ale ty fotky..ty jí dnes snad překonají <3 :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)