Konec světa v Kukuřičným městě

13:19:00 8 Comments A+ a-

Ospalé maloměsto, šestnáctiletý kluk, přítelkyně, teplý kámoš, chuť na sex, skejtování, cigára a přerostlé nenažrané kudlanky. Zní to šíleně? Zápisky Austina Szczerby o dospívání a konci světa ani jiné být nemohou. Vítejte v Kukuřičným městě a připravte se na šílenou, ale vcelku povedenou jízdu. 
69%
Městečko Ealing ve státě Iowa je tak nudné, jak jen maloměsto může být. Neděje se tu nic, co by stálo za to. Nic co by vášnivý zapisovatel dějin šestnáctiletý Austin Szczerba mohl zaznamenat do svých zápisků. A tak píše o sobě. O svém nejlepším kamarádovi Robbym, který je na kluky, o jejich zevlování se skejtem v ruce a cigárem v puse, o své dívce Shann a věčné pubertální snaze dostat se jí pod kalhotky a také o svých zmatených pocitech, které cítí jak k Shann tak k Robbymu. Je možné milovat dva lidi najednou? A je možné milovat dívku i chlapce? Že je Austin také teplý si myslí i partička kluků, která si z nich utahuje a následně je zbije. Tehdy ještě nikdo z nich netuší, že právě touhle událostí se spustí lavina dalších, které vedou k vylíhnutí hladových přerostlých hmyzích potvor. Poradí si s nimi Austin a Robby nebo je čeká opravdu konec světa?

Kdyby Mládí v hajzlu napsal Kurt Vonnegut, dopadlo by to asi podobně jako Kukuřičný město. Zprvu obyčejný příběh dospívání jednoho obyčejného kluka se v mžiku změní v šílenou groteskní sci-fi jízdu. Téhle knize se originalita rozhodně nedá upřít. Neotřelá kombinace slibuje zajímavou četbu především v druhé polovině. Austin a Robby mají jako správní puberťáci svéráznou mluvu, hodně nespisovnou, trochu vulgární, trochu zmatenou, někdy vtipnou a často překvapivě inteligentní.

I všechny postavy byly pozoruhodné a rozhodně ne ploché. Každá měla své světlé i stinné stránky. Austin je drzý puberťák ovládaný myšlenkou na sex, ale přesto inteligentní a v jádru slušný kluk. Bojuje se svými pocity vůči Shann a Robbymu, ale nechce ublížit ani jednomu z nich. Robby je skvělý kamarád do nepohody, vždy ví, co říct a jak se zachovat. Shann je skvělá holka, která má ráda Austina takového jaký je, i když jí trápí jeho rozporuplné pocity a občas se kvůli němu chová hystericky. I všechny další postavy byly charakteristické: Johnny (otec Shann), trošku bláznivý Ollie Jungfrau i Louis z Palačinkárny.

Jednalo by se o příjemný, celkem originální a trošku praštěný román. Jenže... Kukuřičný město je psáno dost zvláštním stylem. Austin ve svých zápiscích dost často skáče z jednoho místa na druhé, z jedné časové linie do další apod. Popisuje také historii svých předků, kteří pochází z Polska. Historie by to byla určitě zajímavá, jen kdyby jste to nečetli několikrát. Austin si totiž libuje ve věčném opakování, pořád a pořád dokola zmiňuje určitě události i hlášky. Někomu tenhle styl nevadí, avšak já se po přečtení Vesmír versus Alex Woods asi příliš namlsala a Kukuřičné město si nedokázala skvěle užít. Za to pro mě překvapivý konec mě opravdu mile překvapil.

Zápisky z konce světa určitě stojí za přečtení, jedná se o příjemnou bláznivou směs složitého dospívání a sci-fi akce. Pokud si však chcete čtení pořádně užít, připravte se na to, že opakování je matka moudrosti.

Adrew Smith. Kukuřičný město: Zápisky z konce světa. Brno : Host, 2014. 352 stran. Brožovaná. ISBN 978-80-7491-260-3.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Host.
Recenze napsána v rámci společného čtení s Knižním kukátkem

8 komentářů

Write komentářů
Anonymní
AUTHOR
sobota, ledna 17, 2015 delete

Vidíš, mne sa tam páčilo dokonca aj to opakovanie, bola som proste ideálny čitateľ v ideálnej nálade. :) A vo tom to je, chápete? ;) Super si to napísala. :)

Reply
avatar
Charrlie
AUTHOR
neděle, ledna 18, 2015 delete

Já se téhle knížky upřímně bojím :D Vůbec si nedokážu představit, jaká je, čtu na ni rozoporuplné recenze, ale hlavně... hlavně mě děsí na kudlanka na titulní straně. Mám špatný pocit, že z téhle představy konce světa bych pár dní neměla vůbec hezké sny :D

Reply
avatar
Orvokki
AUTHOR
pondělí, ledna 19, 2015 delete

Teraz si ma utvrdila v tom, čo som si o tejto knihe myslela, a to že je tak správne čudná. A že si ju chcem prečítať :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, ledna 19, 2015 delete

Přesně tak vo tom to je! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, ledna 19, 2015 delete

Zas tak děsivé to není, spíš takové bláznivé :) A knížka to rozhodně není špatná, ale patří k těm, které přečtu jednou a stačí to :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, ledna 19, 2015 delete

Jsem ráda, že i když recenze není vysloveně pozitivní, tak jsem Tě naladila, tak to má být, že mně v tomhle období tolik neseděla, neznamená, že pro Tebe to nebude to pravé! :)

Reply
avatar
středa, ledna 21, 2015 delete

O téhle knížce poslední dobou dost slýchám a byla jsem zvědavá, co to bude... A zní to tedy dost šíleně :D

Reply
avatar
Druzie
AUTHOR
úterý, února 03, 2015 delete

Už jsem na ni slyšela chválu z více stran, tak už asi vím, kdo bude mým favoritem na proložení biochemie =)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)