Kočka na (cizím) plotě

19:39:00 17 Comments A+ a-

Jednou za čas mám chuť sáhnout po knize, o které nevím skoro nic. Jak víme, anotace toho někdy moc kloudného neřeknou, a tak je to často takový skok do neznáma. Když jsem narazila na knihu Jarmily Pospíšilové Kočka na plotě, řekla jsem si, že by bylo fajn zkusit zase něco z našich luhů a hájů. Anotace pro mě také nezněla nejhůře, tak co mohu ztratit (kromě drahocenného času). Jaké bylo mé překvapení, když se k obsahu anotace dostanete až na posledních 60 stranách. Co je tedy Kočka na plotě vlastně zač? Psychologický román analyzující drobné příběhy postav, jejichž život ovlivnila holčička nalezená v babyboxu.
77%
Sestřička Markéta pracuje v nemocnici již delší dobu a prožila by jen další běžnou službu, kdyby se u nich poprvé nerozezvučel zvuk vycházející z babyboxu. Někdo právě odložil své dítě a dal mu naději na vcelku normální život.

Ocitáme se v hotelu, kde se mladá žena Zuzana rozhodne spáchat sebevraždu. Než to však vykoná, rozešle několik dopisů na rozloučenou. A ještě předtím odloží svou dcerku Anežku i se všemi doklady do babyboxu. Proč to Zuzana udělala? Jaký bude Anežčin osud? Jaká bude její nová rodina, která na dítě marně čeká již několik let? A co se stane, až jednou vyjde najevo, že Anežka je vlastně kukaččí mládě?

Kočka na plotě je velice milé překvapení. Jarmila Pospíšilová vykreslila hned několik postav, které byly odložením Anežky do babyboxu nějak zasaženi, ať už se jednalo o sestřičku, doktora, adoptivní rodiče, Zuzaninu psychiatričku či její rodiče. Každá postava má svůj vlastní charakter, ačkoliv některé postavy jsou více propracované a některé méně. Rozhodně se nedá říct, že by některá postava byla vysloveně kladná nebo vysloveně záporná, všechni měly své kladné i stinné stránky povahy. Největším vývojem v rámci knihy prošla Zuzanina matka, která celé roky žila dle požadavků svého manžela. 

Na všechny události se díváme z různých pohledů a můžeme tak sledovat, jak dva lidé vidí stejnou situaci jinýma očima. Někdy jsem měla chuť na postavy zakřičet: proč si sakra spolu pořádně nepromluví, když oba zjevně trápí to samé. Ale takové už mezilidské vztahy jsou, komplikované. Ženy i muži zkrátka někdy mluví jinou řečí a dost často spolu nemluví vůbec. To je na této knize to dobré, ukazuje postavy v dobrém i špatném světle, nechává je chybovat a poté své chyby napravovat, tak jako to lidé dělají i v běžném životě. 

Tento kratší román má podle mě velký potenciál, který však není plně využit. Uvítala bych ještě více stránek, hlubší analýzu postav, činů a události. Závěr, který slibovala anotace se udál na posledních pár stranách a dle mého je to škoda, neuškodilo by to ještě malinko rozpracovat. Příběh i postavy se mi moc líbily, ale někdy mi bylo líto, že s nimi nemohu strávit ještě o trochu víc času. Dobré knihy pro nás zkrátka asi nikdy nejsou dostatečně dlouhé.

Jarmila Pospíšilová. Kočka na plotě. Brno : Moba, 2014. 208 stran. ISBN 978-80-243-6155-0.
Recenze napsáno pro nakladatelství Moba
Tato recenze také na Databázi knih

17 komentářů

Write komentářů
Ivcca
AUTHOR
úterý, února 03, 2015 delete

Nikdy jsem o této knize neslyšela, ale mám ráda psychologické romány, jen mi chybí nějaké tipy na dobré knihy z této oblasti :) Takže Ti za tento děkuji. Skvělá recenze, mám prostě ráda Tvůj styl psaní :)
P.S.: Musím pochválit nový design stránek!! Moc se povedl, líbí se mi :)

Reply
avatar
Berenika
AUTHOR
úterý, února 03, 2015 delete

Obsah anotace až na konci? To zní zvláštně. Anotaci jsem sice nečetla, ale evokuje mi to pocit, že bych četla knihu s očekáváním určité události/zvratu, na který dojde až někde za půlkou, ačkoli jinak to podle recenze vypadá zajímavě.

Mnohem raději mám ale to Volání kukačky pod Kočkou na plotě, to je skvělá knížka. :D

Reply
avatar
středa, února 04, 2015 delete

Už jsem se lekla, že celá kniha bude o kočkách. A to mě jako pejskomila moc nebavilo:) Hezké, že se z toho vyklubalo něco jiného:) A moc zajímavého:)
A samozřejmě nesmím zapomenout pochválit design! :) Je moc, moc hezký:) i když minulý taky nebyl špatný, tento je víc... holčičí? :) ^^ Moc moc se mi líbí:)
Pěkná recenze! ;)

Reply
avatar
středa, února 04, 2015 delete

Kniha mi není úplně neznámá, ale nejspíš to není moc pro mě. A určitě je velká škoda, jak píšeš, že by mohla být propracovanější, protože podle námětu měla potenciál. Jinak máš úplně krásný dess. Vůbec se nedivím, že jsi nad ním strávila tolik času. Ale stálo to rozhodně za to. Krása! :) :3

Reply
avatar
Jity
AUTHOR
čtvrtek, února 05, 2015 delete

Knihu neznám, slyším o ní poprvé, vypadá zajímavě :)

PS: U mě na blogu právě probíhá GIVEAWAY!:)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 05, 2015 delete

Moc děkuji jak za pochvalu vzhledu, tak recenze! :) Tahle není rozhodně špatná, ale není tolik do hloubky :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 05, 2015 delete

Přesně tak to je, anotace popisuje knihu jako zvrat, který nastane až na posledních 60 stránkách, to jsem viděla prvně :D Jo ta na mě chudinka pořád čeká :( :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 05, 2015 delete

Jo to já jsem taky radši pejskomil, i když paradoxně má oblíbená knížka má v názvu kočky :D Moc děkuji, jsem ráda, že se líbí, asi je víc takový holčičí, ale já se snažila najít něco takového veselejšího a optimističtějšího, modrá je chladná, žlutá není moc dobře vidět, zelená je moc jarní a tak to nějak zůstalo u tohohle :)

Reply
avatar
Myanmar
AUTHOR
čtvrtek, února 05, 2015 delete

Kniha mě na první pohled nezaujala, ale tobě se normálně podařilo mě nahlodat...a to ani nejsem milovnice koček! :D Ach jo, zakážu si recenze :) Mám ráda knihy o mezilidských vztazích a tahle vypadá fajn, jako takové příjemné zpestření. Moc pěkně napsané!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 05, 2015 delete

Moc děkuji Ilonko, těší mě, že se to líbí :) Právě, ta knížka se mi moc líbila, ale ještě bych klidně přidala do hloubky :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 05, 2015 delete

Děkuji za pozvání :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 05, 2015 delete

Já taky ne, ale v anotaci o kočce nebylo ani slovo, i když ono v té anotaci nebylo skoro nic podstatného :D Krásně jsi to vyjádřila takové příjemné zpestření, žádná důkladná psychologická ani naturalistická analýza jako třeba u Zoly, ale mám z ní dobrý pocit :)

Reply
avatar
Myanmar
AUTHOR
pátek, února 06, 2015 delete

Ono kdyby měl člověk číst jen psychologické analýzy, brzy by se zbláznil :) Tedy alespoň já mám sem tam pocit, že mi z těch všech rozebíračů psýché vyroste druhá hlava :D

Reply
avatar
Jan Švancara
AUTHOR
pátek, února 06, 2015 delete

Díky za recenzi, babyboxům stejně jako původní české próze fandím!

Reply
avatar
Barlie
AUTHOR
neděle, února 08, 2015 delete

Já upřímně nerada čtu moc o čem kniha je. Já ráda vím, co je kniha za žánr a přečtu si u recenzí jen názor na knihu, ale nerada čtu o čem to je.. Nechám se radši překvapit :)
Ale líbí se mi, že čteš i české autory, měla bych se do toho taky pustit, moc jich není a tak ať je podporujem! :)

Reply
avatar
Orvokki
AUTHOR
středa, února 11, 2015 delete

Už nejedenkrát sa mi oplatilo siahnuť po neznámom autorovi a knihe, o ktorej neviem prakticky nič. To býva častokrát prekvapenie, aké klenoty nám unikajú. Zaujímavý námet s tým babyboxom, skúsim sa ku knižke dostať :)

Reply
avatar
Beka
AUTHOR
pátek, března 06, 2015 delete

Moc díky za vynikající tip na knížku.Hned se po ní podívám. Právě jsem dočetla jednu, vrhám se na další, námět mě docela azjímá. :) https://bekaknihomolka.wordpress.com/

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)