Zásnuby s diamantovým prstenem

19:58:00 19 Comments A+ a-

Zásnuby bývají úžasným romantickým zážitkem. Člověk by tentýž romantický zážitek čekal i u románu Zásnuby od J. Courtney Sullivanové. Ale chyba lávky. Tento mnohovrstevný román v sobě skrývá totiž mnohem mnohem víc než jen červenou knihovnu.
89%
Pět příběhů. Pět časových rovin. Pět pohledů na zásnuby, manželství a společnost od 50. let do současnosti. Frances vymýšlí reklamní kampaně pro firmu De Beers. V roce 1947 v podstatě jen tak na rychlo vymyslela slogan, který přetrval celá desetiletí. Diamanty jsou věčné. Její reklamní kampaně dokázaly v lidech vyvolat pocit, že diamanty zkrátka potřebují, ať už tím muži chtějí dokázat společnosti, že na to mají, nebo si ženy přejí diamantový prsten jako důkaz lásky. Sama Frances paradoxně žádný diamantový prsten dosud nedostala ani o něj nestojí, jediné o co stojí je uznání.

Její slogan se uznání dočkal, v jakémkoliv roce na jakémkoliv místě na něj člověk mohl natrefit. Diamanty jsou věčné, ale přinesou někomu věčnou slávu? Kromě historické exkurze do života Frances sleduje kniha čtyři příběhy pozoruhodných postav a jejich partnerů. V každém z příběhů hraje důležitou roli také diamantový prsten, ať už jde o příběh stárnoucí Evelyn, jejího manžela a zlobivého syna, který přivede domů milenku. Nebo o příběh Jamese, který neustále bojuje s penězi, nespavostí a pocitem, že nedokáže zaopatřit svojí rodinu. Delphine zase pro trochu pocitu dobrodružství a vášnivé lásky opustí stávajícího manžela i prostředí, které je jí blízké. A v neposlední řadě Kate, která za diamanty vidí krutou realitu jejich výroby a v manželství zbytečnou věc, kterou si všichni chtějí dopřát jen proto, že se to zkrátka dělá.

Na první pohled nesourodé příběhy se v rámci celého románu postupně propojují v různých drobnostech, které až na konci zapadnou do úžasného celku. Čtenář nesleduje jen problémy v mezilidských vztazích, ale především otázky a problémy celé společnosti. Evelyn se v roce 1972 podivuje, že se navzájem mohou brát bílí s černými, kdyby tak věděla, že o čtyřicet let později se mohou oficiálně vzít i lidé stejného pohlaví. Autorka se nebojí nakousnout jakékoliv téma, staví vedle sebe příběhy vysoce úspěšného umělce spolu s lidmi na kraji společenského žebříčku, pracovní život v reklamní branži proti problémům v mezilidských vztazích.

Zásnuby se dají číst dvěma způsoby:
  1. Knihu přečtete během chvilky a necháte jí jako pěkný román o lidech a mezilidských vztazích jen tak kolem vás proletět.
  2. Knihu budete číst pomalu po malých dávkách, budete vnímat všechny její dokonalé detaily, vžijete se do různých osobností a spatříte proměnu společnosti během uplynulých pětašedesáti let.
Kdo zvolí první variantu, počte si pěkné příběhy, ale ochudí se o podstatné věci. Druhá varianta je sice na čtení náročnější, občas se člověk ztratí v rozličném časovém sledu, někdy bude trochu tápat, kde a s kým se zrovna při čtení nachází, ale až dojde na konec, zaklapne knihu s pocitem, že získal většinu toho, co mu kniha může nabídnout. A že toho není málo.

J. Courtney Sullivan dokázala popsat několik rozdílných a zároveň propracovaných postav. Každou z nich můžete dokonale poznat a pochopit téměř veškeré její jednání. Někdy máte při čtení chuť postavu litovat a někdy zase obdivujete její konání. Přestože se příběhy udávají v jiném místě a většinou v jiné době, než která je vám blízká, máte pocit, že jsou vám postavy blízké. Řeší stejné problémy jako vy: s láskou, rodinou i s přemýšlením, jak se na ně dívá společnost, ve které žijí. Avšak i přesto, že jsou postavy a situace někdy vskutku reálné, povedlo se autorce sepsat originální román a to právě díky zajímavým postavám, historickému pozadí i drobných detailech, které na konci vytvoří kompletní celek.

Zásnuby jsou o mezilidských vztazích, svatbě, manželství, rodině a společnosti, ale rozhodně bych ho neškatulkovala jako klasický román pro ženy. Myslím si, že i mužské části populace má co nabídnout. Nečeká na ně žádná červená knihovna ani kniha plné kýče, ale zajímavý a propracovaný román, po jehož dočtení budete mít chuť si jej přečíst znovu a sledovat další drobné detaily, které s koncem nabírají nové rozměry. Nebýt toho, že se člověk občas ztrácí v čase a prostoru a čtení tím pádem není zrovna procházka růžovou zahradou, bylo by to dokonalé dílo.

J. Courtney Sullivan. Zásnuby. Překlad Lenka Adamíková. Brno : Host, 2014. 510 stran. ISBN 978-80-7294-955-7
Recenze původně sepsána pro e-zin Kultura21

19 komentářů

Write komentářů
Jan Švancara
AUTHOR
čtvrtek, března 05, 2015 delete

Mužskou část populace asi bohužel odradí název a obálka, ale možná právě tato recenze dokáže zvrátit první dojem.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
čtvrtek, března 05, 2015 delete

A já myslela, že se budeš vdávat! :D

Reply
avatar
Ciniminisek
AUTHOR
pátek, března 06, 2015 delete

Krásně napsané a mám chuť si to hned přečíst. :-) Skvělá práce, Basterko. :-)

Reply
avatar
pátek, března 06, 2015 delete

Po tvé recenzi si tuto knihu chci přečíst ještě víc :) Ale mám spoustu knih na čtení, tak to musí chvíly počkat. :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, března 06, 2015 delete

Bohužel ještě ne :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, března 06, 2015 delete

Děkuji všem, tahle knížka si dobrou recenzi zaslouží! :)

Reply
avatar
pátek, března 06, 2015 delete

Pěkná recenze. Líbí se mi, když do sebe zdánlivě nesourodé příběhy nakonec perfektně zapadnou.

Reply
avatar
Ivcca
AUTHOR
sobota, března 07, 2015 delete

Nevím, jestli by mi toto dílo padlo do noty. Každopádně moc hezky napsaná recenze! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, března 08, 2015 delete

Děkuji, přesně tak, líbí se mi, když to autor opravdu takhle pěkně promyslí :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, března 08, 2015 delete

Děkuji, věřím, že nepadne do noty každému :)

Reply
avatar
neděle, března 08, 2015 delete

Vida, zajímavý námět. Jen mám pocit, že trochu škodí obálka, která vyvolává poněkud jiný dojem. Píšu si ji. =)

Reply
avatar
MakyzPrahy
AUTHOR
neděle, března 08, 2015 delete

Velice zajímavá knížka která mně upoutala tvou recenzí.Rozhodně si ji v nejbližší době přečtu!
Monas

monas13.blogspot.com

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 09, 2015 delete

No já se taky nechala zmást, těšila jsem se na nějakou pořádnou romantiku, ale rozhodně jsem nebyla zklamaná, naopak :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 09, 2015 delete

Děkuji za komentář, jsem ráda, že knížka zaujala :)

Reply
avatar
Niky
AUTHOR
pondělí, března 09, 2015 delete

Moc pěkná recenze! Už předtím jsem se těšila, až si knížku přečtu. Teď se těším ještě víc! Věřím, že se mi bude líbit :-) Díky za recenzi ;-)

Reply
avatar
úterý, března 10, 2015 delete

Tak tahle knížka mi taky učarovala, můžu ji jen doporučit.

Reply
avatar
Sayury
AUTHOR
pátek, března 13, 2015 delete

Ach <3 Barunko...tvůj blog je prostě...no, pokaždé když sem zavítám a přečtu si nějakou recenzi, srdíčko mi zaplesá! Skvěle napsaná recenze, kniha mě vážně zaujala! Je to skutečnost, nebo fikce? Protože ať už slogan "Diamanty jsou věčné" vymyslel kdokoliv, měl pravdu a určitě nečekal, že to bude přetrvávat až dodnes :-).
Vzpomněla jsem si na jednu reklamu (už je hodně stará) na diamantové prsteny, která hlásá něco ve smyslu: není třeba se vdávat. Ale to už je mimo mísu :D

Reply
avatar
neděle, července 26, 2015 delete

Moc pěkná recenze a nejen tato. Celkově se mi blog velice líbí :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)