I všednost má své Kouzlo

17:44:00 16 Comments A+ a-

Zamilovanost je to nejkrásnější období vztahu, tají se vám dech, podlamují kolena a srdeční rytmus dosahuje závratné rychlosti. Popisuje se snad ve všech romantických knížkách. Hrdinové se právě poznali a zahořeli po sobě touhou. Málokdo však už řeší, jak je to s nimi dál, za rok, za dva, po svatbě, po dětech... Málokdo, kromě Táni Keleové-Vasilkové. Ve své knize Kouzlo všednosti dává nahlédnout pod pokličku vztahu, který se po letech dostává do další zatěžkávací fáze.



Magda a Adam. Dva mladí manželé, kteří když se poznali, věřili, že právě jejich vztah bude ten, který bude stále jako na začátku. Jenže dny ubíhají, roky plynou, peníze ubývají a děti přibývají. Všednost a stereotyp se vkrádá i do tohoto manželství. Magda na mateřské dovolené, Adam celé dny v práci. Jednoho dne se Magda rozhodne, že ačkoliv jsou Kristýnce jen dva roky, vrátí se aspoň částečně do práce, aby se rodinný rozpočet zvedl a mohli Kristýnce dopřát pobyt u moře. Najde si práci v časopise o bydlení, kde jí alespoň trochu vyjdou pracovní dobou vstříc a ačkoliv je to s dětmi pořádná dřina, má Magda pocit, že se konečně zase může někde uplatit. Adam už tak nadšený není, zvykl si na domácí servis a pohodu a nyní se těžko vyrovnává se změnami v domácnosti. Pro oba nastává těžké období a snaha skloubit, práci, domácnost a mateřství. Zbývá jim vůbec ještě čas na lásku? A nemají některé všední dny přeci jen svoje kouzlo?

Táňa Keleová-Vasilková je zkušená slovenská autorka. Ačkoliv se o jejich knihách píše jako o knihách pro ženy, nejedná se o žádnou červenou knihovnu. Táňa si bere na paškál události a starosti, které mohou potkat kteroukoliv ženu. Píše o lásce, manželství, mateřství, osobních touhách i každodenních starostech. Někomu přijdou její knihy nudné, někdo v nich však vidí kousek svého života či svých starostí. 

Přesně tak je to i u Kouzla všednosti. Hrdinové jsou zkrátka všední, Magda trochu impulzivní, sebe lítostivá, někdy trošku závistivá, Adam zase tvrdohlavý a málomluvný. Táňa věrohodně popisuje Magdiny obavy a myšlenkové pochody. Ačkoliv jsem s ní třeba v některých věcech nesouhlasila, v jiných jsem se zase poznávala. Člověk musí v životě dělat každý den spoustu drobných rozhodnutí, někdy stačí jen malý omyl, špatná nálada a všechno se rozběhne úplně jiným směrem, než si přejeme. 

Vyprávění všedních dní, nelze číst hltavě, čte se pomalu, poklidně, pro někoho možná místy i nudně, ale zkrátka takové už tempo všedního života bývá. U psaní povětšinou věrohodného a přesvědčivého příběhu si Táňa na pár místech musela trochu pomoci "falešně náhodným" zásahem, přesto však dokázala stvořit další dílo, které nám nelže do kapsy, že vztahy jsou jen tak krásné, jako nám ukazují autorky červené literatury. Ačkoliv mi tenhle příběh seděl o trochu méně než Manželky, především asi v menším osobním rozporu s hlavní postavou Magdou, dokázala mi Táňa, že tenhle styl literatury pro ženy mě baví a rozhodně se s ním nescházím naposledy.

Knihu doporučuji: těm, kteří už mají se životem a mezilidskými vztahy jisté zkušenosti. 
Rozhodně nedoporučuji: milovníkům Harlekýnek, knih Rosamundy Pilchnerové, young adult literatury a těm, co právě prožívají svojí první lásku (přeci jim nechceme kazit iluze!)

Táňa Keleová-Vasilková. Kouzlo všednosti. Překlad Draha Smutná. Bratislava : Noxi, 2015. ISBN 978-80-8111-243-0.
Výtisk k recenzi poskytlo nakladatelství Noxi.


16 komentářů

Write komentářů
čtvrtek, července 16, 2015 delete

Tohle zní jako kniha pro mě! :D

Reply
avatar
Ad-Libri
AUTHOR
čtvrtek, července 16, 2015 delete

S přítelem teď v červenci budeme spolu tři roky. Oba už víme, jaké to j, když vyprchá zamilovanost, jak vypadají dny, kdy přijdeme oba z práce, dáme si pusu, plácneme sebou na gauč a jsme rádi, že se vysíme do dalšího pracovního dne. U mě bylo probuzení se ze zamilovanosti fackou. Nicméně se oba snažíme o to, abychom si maximálně vše užívali, protože až ty děti přijdou, tak po téhle knížce sáhnu, jako po útěše, že to je všude stejné. :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pátek, července 17, 2015 delete

Potvrdzujem ze to je vsade rovnake :-D Najhorsie je ked sa nabudime ze ideme vybocit zo stereotypu, robime si plany co vsetko budeme robit a nakoniec zistime ze sa nam to vlastne nechce tak zostaneme na tom gauci :-D

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pátek, července 17, 2015 delete

Ja Vasilkovu mozem. Pri jej poslednych knihach mam uz sice pocit, ze sa opakuje, ale napriek tomu je to take mile pohodove a nenarocne citanie :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, července 17, 2015 delete

Já si říkala, co to znamená :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, července 17, 2015 delete

Holky jsem ráda, že v tom nejsem sama, jsme spolu tři roky, z toho přes půl rok spolu bydlíme trvale a přesně, přijdeme z práce, najíme, umyjeme a jdeme spát :D Ale tak to asi zkrátka časem dopadne všude :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, července 17, 2015 delete

Já četla zatím jen dvě, Manželky byly opravdu skvělé, hlavně asi tou různorodostí postav. Doporučila bys mi prosím nějaké ty, které byly podle tebe nejlepší, ráda bych si přečetla od ní i další :) Děkuji :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pátek, července 17, 2015 delete

Manzelky boli super ;-) Mne sa najviac pacili Mama pre Veroniku, Pozlatka a Slzy a smiech - tie som citala dokonca viackrat, co ja vacsinou nerobim :-D

Reply
avatar
Nasťa
AUTHOR
pátek, července 17, 2015 delete

O knize slyším vůbec poprvé, ale musím říci, že nevypadá vůbec špatně, třeba jí i zkusím.. :))

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, července 20, 2015 delete

Děkuji za tipy mrknu se po nich :)

Reply
avatar
mimi
AUTHOR
středa, července 22, 2015 delete

od Táni jsem toho četla uz ví a na další knihy se urcite chystam , tuto mam doma ale jeste jsem necetla , me se na ni strasne libi jak si na nic nehraje a je to opravdu takové jaké to v manzelství je , zadna pohadka , hrozne realné , zadna preslazena romantika ale pravdivý příběhy ve kterých se normální ženy poznají :)

Reply
avatar
Ivcca
AUTHOR
středa, července 22, 2015 delete

Krásná recenze :) Proto jsou YA tak oblíbené, lidé hold rádi plují na obláčku a věří ve velkou lásku. O to víc osvěžující musí být takovéto dílo. Jen to není zrovna můj šálek kávy :)

Reply
avatar
Miti
AUTHOR
středa, srpna 05, 2015 delete

Zní to dobře, ale asi by to nebylo nic pro mě, no :/ :D možná do budoucna ;)

Reply
avatar
Myanmar
AUTHOR
čtvrtek, srpna 06, 2015 delete

Ta kniha mě ani trochu nezaujala, než jsem si tu recenzi přečetla. Vypadá ale moc zajímavě - mezilidské vztahy jsou věčné téma a neharlequinkovské pracování je jedině plus :) Děkuji za tip!

A moc pěkná fotka, mimochodem! :)

Reply
avatar
Amelie
AUTHOR
pátek, srpna 07, 2015 delete

Vypadá zajímavě.

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)