Mrtvý posel již nepromluví

12:41:00 6 Comments A+ a-

Historika a spisovatele Vlastimila Vondrušku asi není třeba příliš představovat. Tento autor vydal již desítky studií, článků i románů. Oblíbené jsou především jeho historické detektivky. Letošní novinka Mrtvý posel je právě jednou z nich. Formálně jde sice o devátý díl série Letopisy královské komory, avšak jako vždy se jedná o samostatně stojící případ s drobnými odkazy na díla předchozí, jejichž neznalost vás však o hlavní pointu nepřipraví.

V Mrtvém poslovi se (opět) setkáváme s královským písařem Jiřím Adamem z Dobronína. Ten u svého domu nalezne umírajícího muže, jenž před svým skonem vyřkne slova: Podvedli mě. Shodou okolností jde o stejného muže, který v posledních dnech několikrát sledoval písařova pomocníka, a především přítele, bakaláře Petra a jeho ženu Rozárku. Kdo je onen mrtvý zrzavý muž, proč musel skonat zrovna před jeho dveřmi a co s tím mají společného Petr s Rozárkou? Jiří ví, že musí smrt ryšavého muže tajit do té doby, než zjistí, o co v tomto případě jde. Mocní nepřátele se totiž nezaleknou žádné špinavosti. Jaké štěstí, že má Jiří také oddané přátele, kteří jsou pro něj ochotni riskovat i vlastní krk.

Tak jako ostatní díla Vlastimila Vondrušky je i Mrtvý posel taková čtivá chuťovka, kterou smlsnete na pár soust. Čte se velmi příjemně. Navíc Vondruška umí za ta léta psaní dobře dávkovat napětí, takže chcete číst pořád dál a dál. Jeho hlavní postavy jsou také znační sympaťáci. Moudrost, spravedlivost a jistou vážnost Jiřího Adama z Dobronína doplňuje vlídnost přítele Petr a jeho laskavé škádlení se zvědavou, ale odvážnou Rozárkou. Tentokrát se věnuje dost pozornosti také příteli Ulrichovi z Jenštejna. Tyto postavy však bohužel zaberou veškerý prostor a na ostatní postavy již téměř nic nezbývá, což je na škodu především u podezřelých. Samotný případ je vcelku zajímavý, rozhodně nebude nouze o vzrušující a nebezpečné situace, ani o kapku humoru, kterou do příběhu vkládají dialogy Jiřího s přáteli.

6 komentářů

Write komentářů
úterý, dubna 05, 2016 delete

S Vlastimilem Vondruškou se stále chystám začít a tohle vypadá jako dobrá startovací pozice... Asi ho díky Tvému tipu tedy konečně zkusím :) Děkuji! Hezký večer :)

Reply
avatar
středa, dubna 06, 2016 delete

Já se do toho Vondrušky už musím taky konečně pustit. Potřebovala bych přestat prokrastinovat a ještě se naklonovat - pak bych možná (možná!) stihla přečíst vše, co bych chtěla :)
Super recenze, měj se krásně :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, dubna 06, 2016 delete

Od Vondrušky bych možná začala těmi staršími kousky, přijde mi, že byly o malinko lepší než tyhle novější, co vychází v posledních třech letech :) Když tak se zeptám mamky, kterou by ti doporučila, ta ho jede pořád dokola :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, dubna 06, 2016 delete

Jo Hani to mi mluvíš z duše, ta prokrastinace je děsná mrch :D Paradoxně, když toho mám nejvíc a nestíhám, tak jsem nejkreativnější :D Děkuji, měj se taky moc krásně a ať se ti daří číst alespoň trochu! :)

Reply
avatar
sobota, dubna 09, 2016 delete

K téhle Vondruškově sérii jsem se ještě nedostala, ale je to jen otázka času. Momentálně mám rozečteny všechny zbylé. :D

Reply
avatar
úterý, dubna 26, 2016 delete

Detektivky s nádechem historie se mi v poslední době dost zalíbily, díky za tip na dalšího adepta. Navíc od českého autora, od těch čtu poměrně málo.

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)