Vánoční řetězovka-část první

10:51:00 2 Comments A+ a-

zdroj: Sue
Jsou tady Vánoce a tak jsem se i já rozhodla zapojit do této knižní řetězovky, kterou pořádá Sue.


1.  Co máš na Vánocích nejraději
Tu atmosféru. To že se sejdeme celá rodina a nehádáme se, držíme při sobě, máme se rádi, usmíváme se, zapálíme svíčky, krásně všechno připravíme, svátečně se oblečeme... Na Boží hod nebo na Štěpána se sejdeme celá rodina, ze všech stran, která se jinak pořádně nesejdeme. Člověk má takový hřejivý pocit, že jsme všichni spolu. Miluji vůni cukroví, stromečku, svíček. A samozřejmě mám ráda i dárky :)

2. Jaké máš v rodině vánoční zvyky?
Myslím si, že naše rodina docela dodržuje zvyky. Každou adventní neděli zapálíme svíčku, na Barborku (tedy na mě :) trháme "barborky", aby nám vykvetli do Vánoc. Na Štědrý den máme k obědu rybí polévku a k večeři kapra s bramborovým salátem. Před večeří se všichni svátečně oblečeme, pustíme koledy, rozsvítíme stromeček, připijeme si a sedneme si ke stolu. Nikdo nesmí vstát dříve než dojí všichni, jenom mamka, aby něco poddala (dřív se to tak dělalo, protože kdo vstal dříve, dříve také umřel). Během večeře nebo po večeři máme zapálené plovoucí svíčky v misce (zase má symbolizovat, jak dlouho kdo bude žít), také krájíme jablíčko, když se objeví hvězdička, budeme šťastní a zdraví po celý rok. Pak se jdeme jako podívat se sestrou nahoru a pak zacinká zvoneček a víme, že dárky jsou pod stromečkem. Jsme sice už velké, ale na tuhle chvíli se vždycky těším :) Pak si rozdáváme dárky, koukáme na pohádky a máme se hezky :)

3. Do kdy jsi věřila na Ježíška?
Tak to si moc nepamatuji, vím, že jednou už jsem byla větší a nevěřila jsem tomu, ale mamka tvrdila, že právě odletěl a já si vsugerovala, že jsem viděla kus nohy :) Ale kdy jsem na to definitivně přišla to už si nepamatuji :)

4. Jaké dárečky nejradši dostáváš?
Ráda dostávám dárečky od srdce, nezáleží na hodnotě finanční, ale hodnotě vnitřní. Nerada jsem dostávála dárky ve škole, pro všechny stejné, raději jsem dostala něco osobního nebo co bych si přála, i když to byla jen pěkná propiska od kamarádky, vím, že ona přemýšlela a dala mi něco, na čem jsem ulítávala, takové dárky mám ráda, promyšlené, že je vidět, že člověku na mě záleží a přemýšlí, čím mě potěšit a nekoupí první věc, to samé dělám já a ráda dávám dárečky, když vím, že jsem se snažila a něco se k tomu váže :) A přiznám se ráda dostávám dárky, o které si požádám, protože si je přeji, ale můj přítel to nechce pochopit, že pak nejsem překvapená :)

5. Jaký je Tvůj nejoblíbenější dárek z dětství?
Tak to si nepamatuji, ale já měla vždycky radost ze všeho ať to byla knížka, hra, oblečení, elektronika, hračky, nevím co bylo nejoblíbenější :)

Moc Vás prosím, když sem přijdete zanechte zde nějaký komentář, zeje to tu prázdnotou a mě to mrzí :) Děkuji

2 komentářů

Write komentářů
Vendula
AUTHOR
čtvrtek, prosince 01, 2011 delete

Já mám nejraději, když dostanu dáreček, o kterém vím předem..:) co kdybych dostala něco, co by se mi zrovna moc nelíbilo? :( Nechtěla bych toho, kdo mi dárek daroval zklamat..

Reply
avatar
kaja
AUTHOR
sobota, prosince 03, 2011 delete

wow, toľko zvykov :D my z toho čo si menovala dodržujeme asi len to vstávanie od stola :D
a aj ja mám na vianociach najradšej tú atmosféru. to je vlastne to jediné, čo mám na vianociach rada :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)