Cukroví (Vánoce jsou zase tady 4.)

22:37:00 4 Comments A+ a-


Tento projekt pořádá Niklaus z Life Full of Books. A cílem je utvářet vánoční atmosféru a psát každý týden nějaký článeček na zadaná vánoční témata. Jelikož já Vánoce miluji, tak jsem se musela hned přidat, i když vždycky publikuj se zpožděním :) Další téma je

Cukroví
Vánoční tabule bez cukroví je jako kniha bez písmen. Nevím, čím bych se cpala, přestože budu přejedená od večeře a nevím, po čem by mi pak bylo neuvěřitelně těžko :)

Já peču cukroví každý rok s našima. Mamka vždycky říká, že to nebudeme nějak přehánět, uděláme pár druhů a žádné experimenty a nakonec děláme spoustu druhů a experimentujeme s novými recepty. Letos je takové smutnější období. Už nemáme babi a dědu, pro koho by jsme je dělali, sestra už bydlí s přítelem dlouhou dobu, takže se zdrží jen na svátky a jelikož se mamka pořád ještě úplně nesrovnala s mým přítelem, tak i já letos poprvé 26. 12 také odletím z rodinného hnízda. Ani moc času na to není letos, takže proto jsme letos dělali opravdu méně druhů i menší množství.

Máme upečeno: citronové linecké, vanilkové rohlíčky, myslivecké knoflíky, kokosky a letos jen jeden experiment a to slepovaná oříšková kolečka. Ty se nám úplně nepovedly, na vrchu měl být ten krásný hrubý velký cukr, koupili jsme tedy krystal a on byl stejně jemný jako krupice. Ale chuťově je to dobré a to je hlavní :) Jelikož mamka a ani já nejsme zrovna šikovné a trpělivé na nějaké tvoření a zdobení, nemáme cukroví nějak krásné. A vůbec nám to nevadí, moje teta má třeba krásné cukroví, je na to opravdu šikovná, ale stejně mi chutná víc to naše obyčejné, protože to její je už takové chuťově moc přeplácané, samé polevy, zdobení, krémy atd.
Ještě jsme o víkendu "mlátili" vosí hnízda, která máme ze všeho nejradši. Mlátili proto, že se občas to těsto ve formičce zasekne, a pak s tím musíte mlátit a mlátit, dokud nevypadne. Vždycky jich půlku sníme už při výrobě, ale letos jsme se krotili :) Pečení je u nás doma takové tradiční každý rok, pouštíme si u toho koledy, Cimrmana a vždycky se u toho trošku "prdneme", tedy většinou taťka s mamkou :) Příští rok se chystám dělat ještě medové perníčky, na které mám recept a doporučení od kolegyně z práce, tak jsem zvědavá, jak to dopadne, protože moje zdobení bude jako od desetiletého dítěte :D

A co vy, už máte upečeno a co pečete? Chystám se přidat recepty, sice už je docela pozdě, ale tak třeba příští rok :)

PS: Fotky jsou nic moc, takhle když je pořád tma, tak můj foťák si nějak neví rady s zářivkami a podobně a dělá strašné fotky, ale to snad nevadí :)

4 komentářů

Write komentářů
Marmeli
AUTHOR
pondělí, prosince 17, 2012 delete

Aaaaa, koukám, že tu má někdo rád včelí úly! No já jsem specialistka na rumové cukroví, jsem jím pověstná u všech známých, protože mi pokaždé "ujede omylem" ruka při odměřování rumu... ups... takže stačí jeden a jste v náladě. A tak to podle mě má být... ještě je pak polévám čokoládou a bohatě zdobím takovými barevnými bonbonky, vypadá a chutná to úžasně. Věř mi.

U nás se peče každoročně, akorát tento rok jsme to nějak zanedbali, protože nikdo z nás nemá čas. Já maturuju, tak jsem musela narychlo dodělávat maturitní práci a na cukroví bude čas až od středy, tak se na to hodlám s plnou vervou vrhnout!

Jinak mám ráda, když se dodržují vánoční tradice aspoň v podobě stromečku, večeře, vánoční hvězdy (ta květina červená) a cukroví. Protože to je to, co si na Vánocích pokaždé užívám...

Sama řeším tajně (a dopředu hodně) dilema, jak to budu s přítelem poté dělat na Vánoce já - jestli budeme každý u své rodiny nebo spolu. Naštěstí nemáme problémy s tím, že by nás rodiče druhého neměli v oblibě.

Hlavně přeju, aby se to se vztahy u tebe vyřešilo a mohli jste si užívat Vánoc takových, jaké bys chtěla ^^

Reply
avatar
Ajka
AUTHOR
úterý, prosince 18, 2012 delete

Cukroví vypadá móc dobře.... vosí hnízda naštěstí mlátit nemusím, mám rozevírací formičky:-))
Ajka

Reply
avatar
Mima
AUTHOR
středa, prosince 19, 2012 delete

Ja tiež nemusím tie polevy, náplne a podobne :) v jednoduchosti je krása :) u nás nemáme čas na nejaké zdobenie i keď ja by som sa s tým vyhrať vedela, ale proste nie je kedy :)... už sa teším ako mi bude zle z toho ako sa prežeriem :D :D

Reply
avatar
Vendy
AUTHOR
středa, prosince 19, 2012 delete

Cukroví máš jednodušší, ale vypadá moc dobře a určitě dobře chutná. Musí to být pěkné, mít rád vánoce a chystat se takhle na ně. Tak ať vám to vyjde i letos!

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)