RC recenze: Nechtěj nic vědět (Jackson, Lisa)

0:27:00 4 Comments A+ a-

Autor: Jackson, Lisa
Název: Nechtěj nic vědět
Originál: You Don't Want to Know
Jazyk: český jazyk (org. anglicky)
Překlad: Marie Čermáková-Frydrychová
Žánr: krimi, thriller, psychologický
Nakladatel: Domino
Rok vydání: 2013 (org. 2012)
Počet stran: 517

Přišla matka zmizelého dítěte o rozum, anebo jí opravdu všichni lžou?
Život Avy Garrisonové skončil toho dne, kdy se ztratil její syn Noah. Jsou to už dva roky a Avinu mysl stále halí mlha žalu, kterou se marně snažil rozehnat ošetřující personál psychiatrické léčebny. Noahovo tělo nebylo nikdy nalezeno a všichni se domnívají, že utonul po pádu z mola. Vlastně si to donedávna myslela i Ava...
Po návratu domů začnou Avu trýznit znepokojivé vjemy: slyší křik z Noahova pokoje, pak ho zase zahlédne, jak bloumá na břehu jezera... Rodina, psycholožka i manžel se začnou obávat, jestli nadobro nepřišla o rozum. Anebo se bojí spíše toho, co by Ava mohla zjistit?
Ava už sama netuší, co je vlastně pravda. A čím hlouběji se do svých vzpomínek noří, tím mrazivější strach ji svírá. Teď už ví, že synovo zmizení nebyla nejhorší událost jejího života. Tahle noční můra skončí až tehdy, kdy Ava pozná celou děsivou pravdu... (z webu Dominoknihy.cz)



Thriller, který obsahuje vše důležité. Trocha mysteriózního, trocha napětí, trocha psychologie, trocha romantiky, velká spousta skrytých tajemství, nějaká ta vražda, výrazné postavy a postupný vývoj hlavní postavy. Co víc si přát.

Ava Garrisonová měla všechno. Vlastnila téměř celý ostrov, rozlehlé stavení a měla chytrého manžela a milované dítě. Jenže pak přišla o bratra při nehodě na výletě, ke kterému ho přemluvila, a její sestřenice kvůli ni skončila na vozíku. Když se srovnala s touto ztrátou, přesto však pronásledována pocitem viny, přišla ztráta ještě horší. Jednoho dne se její syn Noah ztratil. Byly mu pouhé dva roky. Jelikož se nikdy nenašla žádná stopa ani tělo, usoudili všichni, že se utopil. Ava se zhroutila a skončila v psychiatrické léčebně. Nyní se vrací zpět na ostrov, avšak pod prášky a neustálým dohledem psychoterapeutky i svého manžela Wyatta. Ava stále nechce věřit, že její syn jen tak zmizel a již jej nikdy neuvidí. Slýchá jeho hlas, vídá jeho postavu i naráží na jeho věci. Pochybuje střídavě sama o sobě, svém manželi i ostatních příbuzných. Je opravdu blázen, jak se jí všichni snaží tvrdit, nebo se jí o tom jen někdo snaží přesvědčit? Kdo je záhadný krásný tajemný muž, kterého Wyatt najal, aby se staral o koně a který jí několikrát zachrání život? Je najatý, aby jí hlídal nebo se mu dá věřit? Podivných věcí kolem Avy přibývá a dokonce dochází i k nejedné vraždě. Kdo se snaží hodit všechnu vinu na Avu a proč? Nebo vážně trpí paranoiou a schizofrenií?

Knihu od autorky Lisy Jackson jsem četla poprvé a hned jsem se do stylu jejího psaní zamilovala. Obavy, že se bude jednat o další obyčejný thriller s matkou, co se jí ztratí dítě, se mi po pomalejším rozjezdu rozplynuly záhy. Napětí se stále stupňovalo a já spolu s Avou odkrývala všechna tajemství, která měla zůstat skryta, až do samotného konce. Ten mě velmi překvapil, avšak na můj vkus proběhl příliš rychle a trochu jako z amerického filmu. Nejprve bylo také složité se vyznat ve velkém množství postav, které byly představeny na pár stránkách, ale postupně se člověk orientoval a dokázal postavy charakterizovat. Příběh je psán ve třetí osobě z pohledu Avy, ale občas se podíváme na pohled i někoho jiného, což nám dává možnost lépe proniknout do děje. Celková atmosféra knihy byla velmi blízká mysteriózním příběhům ať už z moderní doby či ze staré gotické Anglie.

Postupně vyplývá najevo, že Ava dříve byla možná dost cílevědomá žena, nelítostně si jdoucí za svým, ale prožitým traumatem se postupně mění z nelítostné ženy do osudem a prášky zničené trosky, která přemýšlí o své příčetnosti, až dospívá do ženy, která je rozhodnutá stůj co stůj přijít věcem na kloub, najít svého syna a začít znovu svůj život. Je to postava, která ve Vás vzbuzuje nejprve lítost a rozpaky a následně jí musíte obdivovat za odvahu a chytrost, kterou v sobě i přes bolest nachází. Další výraznou postavou byl koňák Austin Dern, krásný, tajemný a přitažlivý. Stejně jako Ava jsme téměř po celou dobu nevěděli, zda mu věřit či ne a jeho role byla dlouhou dobu velká záhada. I ostatní postavy byly dobře vykreslené a svá tajemství odhalovaly postupně a každá postava hrála v knize svou více či méně důležitou roli. Třeba sestřenice Jewel-Anne byla opravdu neskutečně protivná postava, která neustále jen šmejdila a šmírovala, ale přesně taková měla být. 

Závěrečné hodnocení

Skvělý thriller, který se po pomalém rozjezdu odvíjel postupně dál a odkrýval všechna důležitá tajemství přesně v tu správnou chvíli. Konec proběhl, trochu v rozporu s celým stylem knihy, příliš rychle. Postavy jsou výrazné a plní svou důležitou roli. Hlavní hrdinku si po počáteční lítosti zamilujete pro její odvahu a nejedno srdce zaplesá nad tajemným zachráncem. Jeden z mála skvělých thrillerů na téma "ztratí se dítě a matka se zblázní". Hodnotím čtyřmi a půl hvězdičkami a doufám, že to byla jen má první, nikoliv však poslední kniha, od Lisy Jackson. Doporučuji milovníkům krimi, napětí, tajemství a také psychologie postav.

Děkuji za recenzní výtisk nakladatelství Domino, na jejichž stránkách můžete knihu najít.


4 komentářů

Write komentářů
středa, listopadu 27, 2013 delete

Miluju tvůj vkus!! :D Máš ho téměř identický jako já a navíc nemůžu přestat obdivovat tvou knihovnu :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, listopadu 27, 2013 delete

Ooo to moc děkuji za pochvalu to mě moc těší. Tak snad Ti aspoň přináším dobré tipy :) A počkej moje knihovna teď konečně dostane nový rozměr, když mi konečně přišly nové knihovničky :)

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
čtvrtek, listopadu 28, 2013 delete

Tak já se tedy budu řídit tvým doporučením a píšu si, zní to přesně jako kniha, kterou si musím přečíst!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, prosince 03, 2013 delete

Lily zkus věřím, že se Ti bude líbit :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)