TAG: Liebster award

20:30:00 7 Comments A+ a-

Pravidla:
  • Řekněte o sobě 10 věcí.
  • Odpovězte na 10 otázek blogerky, která vás nominovala.
  • Vymyslete 10 otázek pro ty, které budete nominovat.
  • Nominujte 5 blogerů, kteří mají méně než 200 pravidelných čtenářů. 
  • Informujte blogery o tom, že jste je nominovaly.  

10 věcí o mě:
1) Jsem šílený závislák na kafi. Každý týden si říkám, že se ho musím odnaučit pít, ale stejně ráno vstanu dám si kafe, jdu do práce koupím si kafe, po obědě na trávení koupím si kafe a dřív jsem si dala kafe i večer, ale jelikož blbě spím i tak, dokázala jsem se aspoň večerního kafe vdát :D
2) Mám své vlastní ex-libris s buldočkem, ale ještě jsem se nedostala k tomu ho použít do svých knih :D 
3) Jsem Vodnář a v charakteristice znamení se dokonale vidím, až na jednu maličkost, když si někoho pustím k tělu, těžko ho opouštím a bohužel (nebo bohudík) rozhodně nejsem nezávislá :)
4) Knihy čtu od malička, moje mamka i babička hodně četly a tak jsem to po nich převzala nebo spíš jsem to ještě povýšila o pár levelů výš :)
5) Strašně ráda používám smajlíky, bez nich by psaný text přijde takový suchý a leckdy dochází k nepochopení :)
6) Vlastním stařičkou čtečku Pocketbook pro 602, která se mnou leckdy už moc nemluví, ale stejně jí mám ráda :)
7) Knihy miluji, ale jelikož je pořád někde vláčím a čtu všude možně, občas podle toho vypadají, na druhou stranu, aspoň je vidět, že jsem je četla :D (Prosím vy co opatrujete knihy jako zlato neukamenujte mě :D)
8) Mám ráda svůj blog a všechny lidi, co sem chodí a přispívají komentáři, dává mi to velkou sílu do života
9) Nejoblíbenější spisovatelka je pro mě stále Agatha Christie, srdeční záležitost, která mě dokopala po dlouhé době znovu číst a po které sáhnu vždy, když potřebuji uklidnit. Miluji Hercule Poirota a ty jeho hlášky a miluji jak Jane Marplová vždycky hraje starou a hloupou stařenku.
10) Moje sestra objevila můj blog a práskla ho veřejně, a tak si teď většina lidí v mém okolí o mě myslí, že jsem blogová celebrita (zase až tak moc jim to nevyvracím :D)


Otázky od Martheen:
1.  Co tě od knihy dokáže dokonale odradit?
Dokonale odradit nevím, nemám většinou nic konkrétního, co mě odradí, jednou je to obálka, jednou anotace, jednou nesnesitelné postavy, ale většinou mě od knihy neodradí ani horší začátek a snažím se jí dočíst do konce
2. Tištená kniha nebo e-book?
Tradiční otázka :) Já jsem zástance obou forem. Samozřejmě, že raději mám klasickou tištěnou knihu, její vzhled, vůni, omak a všechno, ale na druhou stranu, koho by bavilo tahat do školy a práce už tak těžkou tašku a pak ještě třeba mega Hru o trůny :) V této chvíli se e-bookům nebráním, protože na chvilkové cestování metrem nebo tak je to úplně ideální :)
3. Co ty a audioknihy?
Audioknihy mám ráda, protože od mala poslouchám něco s moji mamkou, vždycky když jsme vařili, pekli cukroví, uklízeli vždy pouštěla nějaké mluvené slovo, ať již Cimrmana nebo detektivky, takže k tomu mám velmi kladný vztah. Často si audioknihy beru na dovolenou, protože třeba v autobuse nebo letadle není čtení moc pohodlné, takže audiokniha je ideální volba :)
4. Na jakou knihu ses nejvíc těšil/a a ona byla největším zklamáním?
Nejvíc jsem se těšila na knihu Marta v roce vetřelce, protože o autorce Soukupové jsem slyšela vždy jen chválu, ale kniha mě opravdu velmi zklamala.
5. Existuje kniha, kterou všichni vychvalují a ty jsi jí nepřišel/šla na chuť?
Ano, ne že bych jí nějak vysloveně nepřišla na chuť, ale neměla jsem z ní tak silné a nadšené pocity jako ostatní. A to z knihy Polibek pro Annu, byla hezká to ano, ale občas mi myšlenky hlavní hrdinky nějak unikaly.
6. Kdo je tvůj oblíbený autor a proč?
Viz bod 10: Nejoblíbenější spisovatelka je pro mě stále Agatha Christie, srdeční záležitost, která mě dokopala po dlouhé době znovu číst a po které sáhnu vždy, když potřebuji uklidnit. Miluji Hercule Poirota a ty jeho hlášky a miluji jak Jane Marplová vždycky hraje starou a hloupou stařenku.
7. Zkoušel/a jsi někdy napsat nějaký příběh? Jak to dopadlo?
Ano zkoušela, v mých asi 14 letech jsem napsala "román" asi na 180 A4, ale jaksi mi pak odešel počítač včetně mé zálohy. Napsala jsem i pár povídek, které také zmizely z povrchu zemského. V poslední době jsem napsala akorát tři kapitoly detektivky, ale pak se událo spoustu nepěkných chvil v mém osobním životě, že jsem dál nepokračovala. Ráda bych se k tomu někdy vrátila, ale asi až přijde ten správný čas :)
8. Četl/a jsi za poslední dobu něco od českého autora nebo jen od zahraničních?
Ano četla jsem od Martina Vopěnky Spící tajemství, ale ještě nebyla schopná napsat recenzi, nevím stále co si o knize myslet
9. Jaký je tvůj největší zlozvyk při čtení?
Číst víc knih najednou a občas se podívat na konec :D
10. V křesle nebo v posteli?
V posteli, křeslo bývá obsazené :D

Otázky od Katie: 
1. Jakou nejstarší knihu máte doma? Z jakého je roku? (Můžete přidat i foto.)
Tady v Praze v bytě asi knihu Pan učitel od Boženy Němcové z roku 1920, jinak máme nějaké starší kousky i na chalupě 
2. Země, ve které by jste chtěli bydlet?
 To je těžká otázka. Česká republika mě hrozně štve, ale přesto tu mám domov a přátelé a nechtěla bych se stěhovat. Kdyby někdy ano, tak někam na sever, je tam sice zima, ale krásně a úplně jiná mentalita, která mě zajímá.
3. Kafe nebo čaj?
Přes den kafe a večer čaj :) Kafe nejradši banánové capuccinno a čaje bylinkové nejlepší léky na nespavost a bolavý žaludek.
4. Kolik knížek máte doma? (Alespoň přibližně.)
Já osobně asi 200 knih, plus asi dalších 250 v obýváků plus asi tak dalších 200 na chalupě :)
5. Jaký předmět ve škole vám nejvíce jde/šel? (Nemusí to být váš nejoblíbenější)
Tak to těžko říct, mě šly skoro všechny stejně :D Ale kdybych měla vybrat tak asi němčina a kupodivu jsem neměla ani problémy s matematikou, na střední jsem byla dokonce za hvězdu, protože mezi knihkupci, kteří šly na tento obor, aby se vyhnuli matematice, jsem byla rozený talent. Jak se říká mezi slepými jednooký králem :D
6. Čím si zakládáte knihy?
Většinou záložkami, ale když nemám tak vším co je po ruce, většinou lístky, účtenky, vstupenky a v jednom případě dokonce toaletním papírem, nepoužitým samozřejmě :D
7. Čtete více knih najednou?
A jéjé to je můj nejhorší zlozvyk, dokonce mám teď několik knih rozečtených a nedočtených. Jenže ono tahat těžkou knihu do školy a práce nechci a tak čtu něco jiného v mobilu, ale pak zase potřebuji dočíst tu první a pak si koupím novou knihu a je tak krásná, že se do ní pustím a průšvih je na světě. Pak strávím půl dne přemýšlením, kterou teda číst dřív :D
8. Máte nějaký hodně neobvyklý koníček?
Nevím, co se považuje za neobvyklé, ale nejspíš ne :) 
9. Nejoblíbenější film/seriál?
Tuhle otázku nesnáším podobně jako nejoblíbenější kniha. Je tolik krásných filmů, že se nedá určit jen jeden. Ale mezi ty hodně oblíbené patří Schindlerův seznam, Nepřítel před branami, Zelená míle, Lovci myšlenek a 10 důvodů proč Tě nenávidím (to mi zůstalo z mých pubertálních let) a Amelie z Monmartru
10. Máte nějak vysněné povolání, o kterém ale víte, že je absolutně nereálné? 
Chtěla jsem být redaktorka, bavila mě čeština, bavila mě gramatika a každého jsem opravovala, chtěla jsem jít na žurnalistiku, ale všichni mě odradili, že je to nemožné a já jsem celkem ráda, asi bych na to nebyla dostatečná drzá a kreativní :)

Otázky od Aynnara Tulrgar
1) Kdyby se svět chýlil ke konci, nešla by elektřina, netopilo by se a jediným zdrojem tepla by byly přeplněné knihovny s knihami, kterou knihu, by jsi nikdy nenechal/a spálit?
Žádnou která je moje :DAle kdybych měla vybrat jen jednu tak asi Smrt na Nilu od Agathy Christie, jak jsem psala výše srdcová záležitost, ale třeba přitápět Shakespearem by mi asi urvalo srdce taky :D
2) Jáký žánr máš nejraději a proč?
Nebráním se téměř žádnému žánru, ale nejraději mám krimi, romance a klasiku a proč ani nevím, detektivky mě uklidňují a ráda hádám, kdo za vším stojí, romance protože prostě ááách musím se občas dojímat a klasika, protože jsou to knihy léty prověřené a baví mě objevovat myšlení lidí z různých časových období
3) Podařilo se ti někdy nějak knihu poškodit?
Opatrovatelé knih nečtětě: Některé moje knížky jsou trošku poškozené, většinou malinko odřené, případně trošku zvlněné od vody, sem tam i nějaký flíček, ale vysloveně zničené to ne, akorát když se do nich pustil náš pejsek jako štěnátko, myslela jsem, že jí zabiji, když mi rozkousala celou sbírku gamebooků od Steve Jackson, byly na vyhození :D
4) Se kterým knižním hrdinou/hrdinkou bys chtěl/a žít?
Popravdě asi s žádným, já mám ráda reálné lidi a navíc většina těch, co by za to stála jsou v knize zadaní a to bych jim přece nemohla udělat ;)
5) Skupuješ knihy ve velkém nebo raději chodíš do knihovny?
Oboje, stala jsem se opravdu posedlým bookoholicem, takže mám potřebu vlastnit co nejvíce knih a nikdy neodolám si nějakou nekoupit. Ale do knihovny chodím také a moc ráda, většinou si tam půjčuji odborné knihy nebo když mě něco zaujme, pak také když dostanu chuť na nějaké drama či poezii
6) Co ty a audio knihy?
Již bylo výše, ale dám ještě jednou: Audioknihy mám ráda, protože od mala poslouchám něco s moji mamkou, vždycky když jsme vařili, pekli cukroví, uklízeli vždy pouštěla nějaké mluvené slovo, ať již Cimrmana nebo detektivky, takže k tomu mám velmi kladný vztah. Často si audioknihy beru na dovolenou, protože třeba v autobuse nebo letadle není čtení moc pohodlné, takže audiokniha je ideální volba :)
7) Která kniha tě v poslední době zvedla ze židle? (líbila se ti nebo tě zklamala?)
Jak možná někteří vědí v poslední době mě hodně zvedla ze židle kniha Než jsem Tě poznala, protože mi velmi bolestně připomněla osobní zkušenost a opravdu jsem se v hodně částech knihy viděla.
8) Trpíš nějakou fobií nebo se něčeho strašně moc bojíš?
Ano trpím fobií z bzučícího hmyzu především vos a včel, když mi bzučí kolem ucha ztuhnu a div neomdlím :D Ale občas překonám svou fobii a lehce mávnu rukou, abych je zahnala a pak zdrhám :D
9) Sportuješ?
No jak se to vezme, dřív jsem hodně sportovala, hrála lakros, pak pár zdravotních obtíží a bylo po srandě. Teď jsem začala pracovat na sobě a chodím občas do fitka a doma posiluji :)
10) Co dalšího, kromě čtení, děláš?
Všechno možné, ráda poslouchám hudbu, sleduji filmy, ráda chodím na hrady a zámky (teď mi skončila sezóna :(, ráda chodím s přáteli ven a v poslední době ráda vařím, peču a cvičím :)
Nominované blogy
Jelikož většina knižních blogů už nominována byla případně mě nikdo nenapadl nominuji i blogy z jiné sféry, ať se náš TAG posune i do jiných komunit :)

Tess
Wulfrion
Mynewspecialworld
Ettelëa
Lenny 

10 otázek pro nominované
1) Co pro Tebe znamenají knihy? 
2) Jaký máš vztah ke klasické literatuře?
3) Se kterou knižní hrdinkou/hrdinou by jsi se chtěla potkat?
4) Co pro Tebe znamenají fotografie?
5) Podle čeho se rozhoduješ, kterou knihu si přečteš?
6) Chodíš do knihovny? Co se Ti tam líbí, co Ti tam chybí?
7) Sbíráš něco? Knihy, záložky, pohledy, známky, samolepky, plyšáky :)
8) Kdyby sis mohl vybrat, v kterém historickém období bys chtěl/chtěla žít?
9) Sleduješ nějaké seriály?
10) Která postava z filmů či knížek Ti lezla nejvíc na nervy?


7 komentářů

Write komentářů
neděle, listopadu 03, 2013 delete

Je to šílenství, ještě jsem neviděla nic šířit se po blogu tak rychle a v takové míře.. pokud teda nejde o kolektivní nenávist kohokoliv :D Závislost na kafi ti schvaluji.. on by člověk klidně měl pdoobnou závislost na kakao, ale poctivý dobrý kakao neseženeš všude! :D Ale jinak jsi toho v těch faktech o tobě moc nového nepráskla.. vlastně jsi různými způsoby řekla, že miluješ knihy, což tu všichni víme :D Nějakou tvou povídku bych si hrozně ráda přečetla.. románu je škoda, 180 je slušný číslo! Ale nejvíc se mi stejně líbí tvoje odpověň na "Se kterým knižním hrdinou/hrdinkou bys chtěl/a žít?". Říct, že to bys jim nemohla udělat, to prostě nikde nevidíš.. skutečně dobrák od kosti! :)

Reply
avatar
Katie
AUTHOR
neděle, listopadu 03, 2013 delete

Knížky zvlněné od vody, odřené, nějaký ten flíček, ... Jako kdybych viděla mojí knihovnu.:-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, listopadu 04, 2013 delete

Taky jsem Tě chtěla nominovat, ale nakonec jsem dala přednost spíš knižním blogům :) Jo to je fakt dřív jsem byla závislá na kakau, ale nebavilo mě to připravovat, kafe mám hotový hned a nejlépe si koupit někde nějaké dobré, na tom moje peněženka pláče nejvíc hned po knihách :D Mám v plánu až dokončím školu a odstěhuji se od našich a budu mít víc klidu něco zkusit napsat, tak jestli do té doby se mnou ještě vydržíš, tak se možná dočkáš :) A no jo celá já dobrák od kosti, ale uznej sebrat někomu jeho polovičku, když spolu prošli už celou knihou prostě nemůžu :) Obzvlášť, když je mi i ta holka sympatická :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, listopadu 04, 2013 delete

Vážně, tak to jsem ráda, že nejsem jediná, mě to sice netěší, ale prostě jindy není čas, tak holt to chudinky občas odnesou :)

Reply
avatar
Monika
AUTHOR
pátek, listopadu 08, 2013 delete

No tu tvou detektivku mi ani nepřipomínej, doteď na ni čekám!!! A to banánový cappuccino zní fantasticky. Slyším prvně a zaujalo

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, listopadu 08, 2013 delete

Omlouvám se, ale prostě víš jak, poslední asi dva roky stojí fakt za houby a jsem ráda za chvilku volného času na čtení a výjimečně na blog, ale slibuji, že hned jak s odstěhuji k přítelovi a dodělám školu, tak na ní budu myslet a zkusím jí dopsat, v hlavě jí mám stále :) A jo já ho miluji je to obyčejné cappuccino s banánovým sirupem, ale jednou jsem ochutnala a už mě nepustilo :)

Reply
avatar
Monika
AUTHOR
neděle, listopadu 10, 2013 delete

To se nedivím. Hele, s tou knihou neměj výčitky. Kolik takhle já mám rozepsanejch věcí. Dokonce mě štve Clare, která rozepsala takovou dobrou a nic :D A například ani nemůžu najít tu Shailleen, jak měla web, tak se mi taky její věci líbily, i když je nikdy nedokončila :D

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)