Letem kulturním světem: Nechte se rozehřát Zimním příběhem

16:45:00 9 Comments A+ a-

Fantasy / Drama / Mysteriózní / Romantický
USA, 2014, 118 min

Režie: Akiva Goldsman
Knižní předloha: Mark Helprin
Scénář: Akiva Goldsman
Kamera: Caleb Deschanel

Hudba: Hans Zimmer, Rupert Gregson-Williams
Hrají: Colin Farrell, Russell Crowe, Jessica Brown Findlay, William Hurt, Will Smith, Matt Bomer, Jennifer Connelly, Kevin Durand, Kevin Corrigan, Lucy Griffiths, a další.

Oficiální anotace: V mýtickém prostředí New York City se více než jedno století odehrává příběh filmu „Winter's Tale" plný zázraků, neblahých osudů a odvěkého konfliktu dobra a zla.

Film podle knihy, která u nás teprve vyjde (nejspíš v prosinci), ačkoliv originál byl vydán již v roce 1983! Ráda bych si jí přečetla, protože po shlédnutí filmu mám v hlavě trošku

19. století lékařská prohlídka manželského páru a malého děťátka. Vstup zakázán z důvodu plicní embólie. Proč a kam si musíte domyslet. Jelikož se vzápětí objeví loď a velké město, nejspíš se manželé snažili marně dostat do New Yorku. Spouští tedy alespoň maličkého syna Petera Lake (Colin Farrell) v lodičce za lepším životem. Najednou se ocitáme v New Yorku o několik let později, Peter prchá před zlými muži v černých oblecích. Už už má namále, když spatří bílého koně, nasedne na něj a ujede, lépe řečeno uskočí. Kůň totiž přeskočí asi dvoumetrovou bránu a v klidu pokračuje v útěku. Ano, není to jen tak obyčejný kůň, nýbrž Pes, jak se mu říká a ve skutečnosti to není ani kůň ani pes nýbrž Anděl. A Petera Lake nehoní nikdo jiný než Démon jménem Pearly Soames (Russel Crowe), který slouží Luciferovi (Will Smith). Pearlymu sloužil Peter jako zlodějíček, jenže málo škodil a tak si Pearlyho proti sobě poštval. To se však dozvídáte až v průběhu filmu, prvních několik desítek minut zíráte na obrazovku a vůbec nevíte, která bije. Kromě toho, že zjistíte, že Colin Farrell má tak šílený účes, že i takovému krasavci jako je on, to ubírá sexappeal.

Po tomto začátku jsem měla chuť to zabalit a jít domů, ale jsem ráda, že jsem vydržela, neboť teprve postupně to začalo aspoň trošku dávat smysl. Peter se na útěku rozhodne vyloupit jeden zdánlivě osamělý barák, kde se však schovává umírající kráska Beverly (Jessica Brown Findlay) trpící souchotinami (tuberkulóza). Nedá mi to nezmínit fakt, že na to, že trpí souchotinami vypadá daleko lépe než většina lidí, které znám a trápí jí především šílená horečka, kterou se snaží všemožně zchladit. Nikdo jistě nečeká, že se tyhle dva do sebe na první pohled zamilují a budou utíkat před Pearlym spolu. Ale ano stalo se a vztah těchto dvou byl to nejhezčí na celém filmu. Jiskření mezi nimi fungovalo naprosto dokonale a já jim tu lásku vážně baštila. A teď přichází hlavní myšlenka filmu, že každý člověk, který  umře se stane hvězdou na obloze a každý člověk má možnost 1 zázraku pro osudem určenou osobu. Je jeho osudovou bytostí právě Beverly? Povede se jí zachránit život? Proč se na konci filmu ocitneme opět v New Yorku tentokrát o rovných sto let později? Stane se Beverly i Pearl také hvězdou na nebi? A proč ho stále honí Pearly a snaží se překazit jeho zázrak?


Hlavní myšlenka filmu a samotné vyřešení bylo podle mě vymyšleno skvěle. Každý člověk má právo na lásku i na to stát se hvězdou a svítit na cestu svým milovaným pozůstalým. A přiznám se, byla jsem chvílemi opravdu velmi dojatá. Herecké výkony také nebyly špatné, líbila se mi především právě Jessica Brown Findlay v roli Beverly. Nádherná hudba od Zimmermana krásně stupňovala celý zážitek z filmu. Filmové prostředí a kulisy byla precizní a některé scény byly opravu krásné a magické. Skoro by se dalo říct úžasný romantický film s pěknou myšlenkou, jenže...
Kdyby vynechali všechnu tu zbytečnou omáčku o Andělech a Démonech, z které byly všichni akorát zmatení, možná by z toho byl opravdu úžasný romantický film. Nebo naopak, kdyby scénárista (nebo za to může autor knihy?) tuto linii více propracoval a od začátku trochu lépe a detailně vyložil, byl by to úžasný film, který by umně překračoval hranice romantického žánru, takhle to zůstalo někde uprostřed a to je škoda.

Celkově se mi film líbil, ale zůstalo ve mně několik otázek a rušivých prvků, že nemohu říct, že to byl skvělý film, ale určitě stojí za zhlédnutí.

50%


Zdroje: ČSFD, Lidovky

9 komentářů

Write komentářů
Owlie
AUTHOR
středa, března 12, 2014 delete

Neslyšela jsem ani o knížce, a doteď ani o filmu. Nicméně se obávám, že film nebude nic pro mě. Nejspíš si budu muset počkat na knížku! :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
středa, března 12, 2014 delete

Ja mám vo všeobecnosti problém s filmovými adaptáciami a slúžia mi hlavne na to, aby som sa ich prostredníctvom zoznámila s knihami :D Takže...Film veľmi pravdepodobne neuvidím, ale ďakujem za tip na knihu. :)

Reply
avatar
Polgara
AUTHOR
středa, března 12, 2014 delete

Hmm, slyšela jsem o tom a hodně zaujalo a určitě se podívám. Tvoje recenze dost zaujala. A hudba od Zimmera je o to větším lákadlem, on je v tomhle prostě bůh. :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
středa, března 12, 2014 delete

Mne sa film veľmi páčil, tak na 80% a tí démoni - hlavne v podaní Russelal Crowea - sa mi páčili, boli takí správne vyšinutí. Ináč súhlasím s tým, že najkrajší bol na tom ten ľúbostný vzťah. Trochu mi vadilo, že tá druhá časť odohrávajúca sa v súčasnosti bola taká nijaká, podľa mňa to bolo príliš rýchlo pozliepané. Myšlienka sa mi páčila, ale vzhľadom k tomu, že tá línia v minulosti bola dosť dobe rozvinutá, tak sa mi tá súčasnosť zdalo byť príliš stručná :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
středa, března 12, 2014 delete

Film se mi líbil - bylo to krásná pohádka a už předtím než jsem na něj šla, jsem se poohlížela po knize. Původní zvěsti byly, že česky má vyjít na jaře a teď čtu, že až v prosinci. Čeští nakladatelé tentokrát opravdu zaspali.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
středa, března 12, 2014 delete

O filmu jsem slyšela teprve nedávno a pak teprve až o knížce :), ale když jsem viděla trailer na film tak jsem si řekla že to musím vidět a že to musím přečíst, sama jsem proto zvědavá jaký na to pak budu mít názor :).

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, března 12, 2014 delete

Děkuji za všechny komentáře. Trošku jsem se lekla, že jsem byla příliš zlá, když jsem dala.jen padesát procent, ale cítím to přesně mezi skvělým filmem a spoustou drobností. Když jsem teď koukala na jiné recezne filmových znalců zjistila jsem, že jsem byla mírná, protože se mi film i přesto celkem líbil, všude ho chudáka kritizují mnohem více. Já věřím, že v knize bylo víc informací, které tradičně ve filmu chybí a právě proto působí tak podivně slepeně. Vydání jsem hledala všude možně, taky jsem myslela, že má vyjít teď v březnu, ale teď jsem našla ba databázi knih prosinec, ačkoliv nedávno tam byl také březen ani jsem nenašla vydavatele. Zkusím se ještě někoho zeptat :)

Reply
avatar
čtvrtek, března 13, 2014 delete

Na tenhle film mi přišla pozvánka a já jsem ho totálně "zabednila". Ukázka z něj se mi moc líbila, ale je pravda, že ta často bývá zavádějící (a velmi často je v ní to nejlepší z celého filmu a člověk se pak tluče do hlavy, že na to zase skočil. :)) )
Ale jak o tom píšeš, přijde mi to docela zajímavé, ale spíše si mě naladila na knihu. :) Jinak jsem se upřímně pobavila u Tvých "hlodů" jako zmínka o vlasech Colina F. a popisu Beverly. :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, března 13, 2014 delete

Skoro ve všech odbornějších recenzí píšou, že trailer byl to nejlepší na celém filmu :D Zajímavé to je určitě, ale kniha má 800 stran, tak věřím, že je to v ní vysvětleno trošku více podrobně :) Děkuji, snažila jsem se to vzít taky trošku humorně, já jsem veselý člověk a přijde mi, že píšu někdy až moc robotově, tak jsem jednou popuzdila uzdu své "odbornosti" :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)