Zakázaná přitažlivost pro plyšáky neplatí

14:26:00 12 Comments A+ a-

Českou autorku Kateřinu Petrusovou určitě nemusím nijak představovat. Zhruba před měsícem vyšla již její čtvrtá kniha Zakázaná přitažlivost. Již potřetí se tak setkáváme s rodinou Bavettových a lidmi okolo nich. Tentokrát přišel na řadu svalovec a bručoun Henry. Jedná se o první knihu, kterou autorka psala cíleně jako knihu, nikoliv jako povídku na internetu. Přichází tak na řadu otázka, jestli to knize neuškodilo a neklesá tak oproti předchozím dílům. Můžu Vás uklidnit, i tentokrát si Katka drží laťku. O tom svědčí asi 40 fotek z mobilu, protože jsem ty hlášky prostě musela nějak uložit, když zrovna nebyl po ruce papír. Katky humor a styl je mi zkrátka opravdu blízký a odpustím jí tak i to, že je to celé jako příběh z amerického filmu.

80%


Emily je dcera senátora. Ne že by to nepřinášelo spoustu výhod v čele s kapsou, no tady spíš s kreditkou, plnou peněz. Jenže jak už to tak bývá, není všechno zlato co se třpytí. Jako dceři vlivného člověka ji hrozí nebezpečí a za patami ji neustále slídí nejen hejno agentů, ale také vlastní otec. Rozhodne se z dusného prostředí utéct do New Yorku. Zkusit žít svůj vlastní život. To se otci nelíbí, takže díky jeho lidem je brzy nalezena a má se vrátit zpátky. Senátor je však nejen významná osobnost, ale především otec, který samozřejmě neodolá prosbám a smutným kukadlům své milované dcerky. Smí zůstat v New Yorku pod jednou podmínkou, že bude mít svého vlastního bodyguarda Henryho. Henry se sice tváří jako obrovský zlý bručivý medvěd, ale pod tvrdou slupkou se spíš skrývá medvěd plyšový. A Emily je tak sladká... Samozřejmě, že se to všechno pořádně zkomplikuje, taky díky nechtěnému dárku, který Emily dostala a věřte, rozhodně to nebylo nic, z čeho by skákala radostí. Jak to ovlivní vztah Emily a Henryho? Není Henry pro Emily moc starý? Kdo se snaží Emily vyděsit a proč? Jak se asi vyrovná s Henryho mafiánskou minulostí? To už si přečtěte sami.

Opět se budu opakovat, Katky styl psaní mě zkrátka baví. Není nic lepšího, než po těžkém dni v práci a ve škole si lehnout do postele a přečíst si pár stránek, kde je vkusný vtip za vtipem. Ano, je to romantika, je to trošku přitažené za vlasy, ale komu to vadí, když se i tak může skvěle bavit? Mě ne, já si ordinuji knihy od Katky jako lék na těžké dny a blbou náladu. Pokaždé mi ji opravdu zvedne. Navíc dokáže vytvořit tak pěkné postavy, že se v nich občas vidím. Můj přítel jako bručoun Henry, co nadává a já coby Emily ho škádlím a dělám si z něj srandu.

Mám ráda, když to mezi hlavními hrdiny pořádně jiskří a nemyslím jen v sexu (samozřejmě ani po výboji elektrickým proudem), ale v dialogu. Není nic lepšího než ostrá a humorná slovní přetahovačka mezi hlavními hrdiny. I když pravda, Henry toho moc nenamluví, většinou jen něco zamručí, ale když už něco pronese, stojí to většinou za to. Pohledy obou hrdinů se tradičně střídají, avšak plynule navazují tam, kde předchozí skončil. Napojit dva rozdílné pohledy tak, aby to nevypadalo jako slepované vánoční cukroví, je vcelku obtížné, ale Kateřina si s tím vždycky poradí bravurně a nenechá Vás jen tak odtrhnout oči od čtení.

Znovu se také setkáváme se starými známými. Hlavně Robertem a Jo, Kevinem a Johnym. Tahle parta se vážně hledala. Jejich krycí názvy alá názvy kapel či filmů mě opravdu dostávaly do kolen. Pak je tu také hospodyně Theresa alias generál v sukních a poprvé se seznamujeme s rodinou Emily. Především její bratři byli taky pěkná šídla a jejich sourozenecké potyčky knihu příjemně osvěžovaly. Děj plyne rychle, nikde žádná hluchá místa a dočkáte se i firmy Bavettovi v akci.

Shrnutí

Třetí díl z volné série Bavettových není o nic horší ani lepší než ty předchozí. Je zkrátka velmi dobrý. Mezi Emily a Henrym to jiskří po fyzické i psychické stránce, a tak není nouze o jiskřivé a vtipné dialogy. Příběh je sice trošku přitažený za vlasy, ale Katky styl a humor je tak skvělý, že by Vám bylo jedno, i kdyby se příběh odehrával na Marsu. Všichni plyšáci ordinují jako léčbu na špatné dny či jen tak na oddych.

Kateřina Petrusová. Zakázaná přitažlivost. Praha : Fragment, 2014. 304 stran
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.

12 komentářů

Write komentářů
Katie
AUTHOR
pátek, dubna 04, 2014 delete

S focením se ti vůbec nedivím, hlášky tam byly naprosto neuvěřitelné.:-)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
pátek, dubna 04, 2014 delete

Super recenzia, je jasné, že v určitom slova zmysle sú tie knihy predvídateľné (minimálne vieme, kto s kým skončí ;) ), ale to im na kvalite vôbec neuberá. Je to príjemná, vtipná, oddychová literatúra, ktorá dokáže spoľahlivo nechať odpočinúť hlavu. Ako si tú recenziu čítam, mám hroznú chuť sa hneď na Zakázanú přitažlivost vrhnúť. :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, dubna 04, 2014 delete

Jo jo to byly hlášky :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, dubna 04, 2014 delete

Děkuji. Přesně tak je to předvídatelné, ale vůbec mi to nevadí :) Určitě vrhni :)

Reply
avatar
Jana CM
AUTHOR
pátek, dubna 04, 2014 delete

Já chci nějakou hlášku! Pořád ještě jsem Petrusovou nedotčená, začínám se stydět...

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
sobota, dubna 05, 2014 delete

Teď ji nemám u sebe, ale až budu doma, tak nějaké napíšu, i když nevím, jestli zrovna Tobě přijdou tak super jako mně, máš trošku víc vytříbený vkus oproti mně :)

Reply
avatar
Charrlie
AUTHOR
sobota, dubna 05, 2014 delete

Úplně jsem na tu knížku dostala chuť! :) Bavettovic příběhy mě opravdu baví, ty knížky mají opravdu všechno, takže i tu předvítatelnost jim člověk odpustí (a lepší než do toho zamotávat nějaké nesmyslné trojúhelníky a strachovat se, jestli opravdu tady ta skončím s tímhle tím, nebo raději s tam tím. Moc se mi taky líbí, že jsi jako fotku obálky použila vlastní. Já se sem tam pokusím nějakou tu obálku vyfotit, ale většinou to dopadá tak, že se mi někde něco leskne, tam mi chybí roh a já se na to vždycky vykašlu :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, dubna 08, 2014 delete

Tady je kdyžtak ukázka tam je toho víc jsou tam tři stránky tak stačí překliknout na další :)
http://www.bux.cz/knihy/nahled/155698-zakazana-pritazlivost.html?page=0

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, dubna 08, 2014 delete

Mně se taky ne vždycky povede ji vyfotit pěkně, ale když jo, tak tam dám raději svojí :) A ano přesně to se mi taky líbí na Bavettovic :)

Reply
avatar
Niky
AUTHOR
středa, dubna 09, 2014 delete

Jé, Plyšák :)) Mám chuť si knížku přečíst ještě jednou. Vlastně celou sérii! :D Moc pěkná recenze ;)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)