Doktor Proktor a prdící prášek (audiokniha)

21:33:00 8 Comments A+ a-

Že je Jo Nesbø skvělý spisovatel, o tom žádná. Že si poradí i s knížkou pro děti, dokazují kladné ohlasy na jeho knihu Doktor Proktor a prdící prášek. Ale jak si s knihou, kde hraje hlavní roli ráčkující a šílený doktor Proktor poradí David Novotný v audioverzi od vydavatelství OneHotBook?
83%
Hlavními hrdiny této namluvené knihy jsou dvě děti, jeden tak trochu potřeštěný doktor vynálezce, 1 anakonda, 1 Rattus norvegicus neboli potkan, tři pořádní záporáci a velká spousta prdícího prášku. Kluk jménem Bulík se právě přistěhoval do jedné čtvrti v Oslo, kde žije hodná ale smutná dívka Líza, zrovna se jí odstěhovala nejlepší kamarádka a ona tak nemá žádného pořádného kamaráda. Jak je Vám asi jasné, Líza s Bulíkem si okamžitě padnou do noty. Bulík se také seznamuje s prazvláštním doktorem Proktorem a jakmile zjistí, že profesor pracuje na dalším vynálezu, okamžitě se se svou roztomilou drzostí pasuje na jeho asistenta při testování proti prdícího prášku.

Proti prdící prášek však nefunguje a tak společně vymýšlí, že by mohly naopak vyrobit prdící prášek. Určitě by se našlo široké využití a navíc děti by se po něm mohly utlouct. Které dítě by nebylo nadšené z prdící zábavy? Jenže o vynález stojí také trojice záporných hrdinů ze stejné čtvrti. Pan Trán, který sehraje v příběhu důležitou roli, byť již dávno z minulosti, a jeho dva synové Truls a Trym, kteří se zcela evidentně potatili.

Když si člověk poslechne celou audioknihu, skoro by těžko uvěřil, že knižní předlohu napsal právě Jo Nesbø. Ten je známý především svými thrillery o tvrdém a alkohol milujícím Harry Holeovi. V této knize oproti tomu vsadil na vtip, humor, dialogy, postavy a ironii. Když si k tomu připočtete skvělý zvukový a hudební doprovod, vyjde Vám z toho příjemná a humorná audiokniha, která je sice především pro děti, ale věřím, že si k ní cestu najdou i dospělí.

Největším tahákem příběhu není dle mého tolik děj, ten je vcelku i jednoduchý, i když rozhodně ne nudný, avšak především postavy. Jo Nesbo vtiskl každé postavě určité rysy i styl mluvy. Postavy ještě více vyniknou v podání Davida Novotného, který rozhodně není žádným nováčkem a který ke každé postavě volí také rozdílný hlasový fond. Dokážete tak rozlišit Lízin měkký a skoro až sametový jemný hlásek, energický a rychlý hlas věčně ukecaného Bulíka, který svými průpovídkami každého dokonale odzbrojí, i hlasy našich tří záporných hrdinů, kteří mají hlasy hluboké a zadrhávající.

Nejvýraznějším hlasem disponuje jednoznačně postava doktora Proktora. Doktor Proktor je opravdu trošku ulítlý a navíc ráčkuje, tudíž to byla pro Davida Novotného rozhodně výzva. Přiznám se, že v prvních pár kapitolách jsem byla zděšená a říkala si, že už jsem na takové blbiny a protahující šílené hlasy stará, jenže po chvíli jsem si na hlas zvykla a při příjemném poslechu se vrátila o několik více let zpátky, kdy jsem pouštěla uječeného Hurvínka stále dokola. Věřím, že pávě pan doktor Proktor bude pro děti nejoblíbenější postavou.


Co se mi také líbilo, bylo, že je základní linie příběhu prošpikována různými narážkami na Norsko, jeho kulturu, zvyky a tradice. Uctívání 17. května mi připomínalo naše dřívější šílenství okolo 1. máje . O této audioknize se rozhodně nedá říct, že je hloupá, dozvíme se také něco o anakondě a norské Rattus norvegicusa apod. Věřím, že i samotná kniha může být velmi dobrá a oblíbená navíc s pěknými ilustracemi, přesto však má audiokniha několik plus navíc.

Již zmíněné skvělé a charakteristicky namluvené postavy doplňuje také bohatý zvukový a hudební doprovod. Dovedete si představit číst knihu o prdění bez prdů? Audiokniha Vám je ráda poskytne, většinou to sice zní spíše jako shození bomby (upouštění nafouklých balónků), ale malým dětem to jistě přijde víc než zábavné. Já se přiznám, že i mně občas zacukaly koutky, ačkoliv jsem z dětských srandiček už dávno vyrostla.

Když k tomu všemu připočteme hudební doprovod v podání písně Na krásném modrém Dunaji hrané na hřeben či dokonale rozladěný dølgenský školní orchestr, vyjde nám z toho příjemná, oddechová, vtipná i lehce poučná zábava nejen pro děti a jejich rodiče, ale i pro všechny ostatní.

Jo Nesbø. Doktor Proktor a prdící prášek. Překlad Jiří Vyorálek. Čte David Novotný. OneHotBook, 2014. Délka 4 h 35 minut.
Za poskytnutí MP3 kopie k recenzním účelům děkuji vydavatelství OneHotBook. 
 
Zdroj obrázku: Nakladatelství Jota, Zdroj ukázky: Soundcloud

8 komentářů

Write komentářů
Anonymní
AUTHOR
úterý, července 22, 2014 delete

Mám pocit, že viem, čo kúpim synovi na Vianoce :-D Ten práve prišiel do veku, kedy ujíždí na prdiacom humore, ale zároveň je dosť inteligentný na to, aby ocenil nové informácie. :) Doktor Proktor ma veľmi lákal už ako kniha, ale po tvojej recenzii na audio asi ešte výber formy prehodnotím. Asi by som nemala nervy napodobňovať pri čítaní prdenie vždy, keď sa v knihe vyskytne :-D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, července 22, 2014 delete

:) Tak záleží na tom, co by pro něj byla lepší forma, jestli by víc četl nebo poslouchal :) Těch prdů tam není zase tolik, ale myslím, že tohle je zrovna dobré jako audio :)

Reply
avatar
středa, července 23, 2014 delete

Vypadá to úžasně. Ještě nikdy jsem audioknihu neposlouchala, ale myslím, že je tohle dobrá volba jako začít. Už z ukázky jdou poznat krásné intonace a zvuky hlasů. A taky se mi líbí, že jsou věty hodně rozmanité, a vtipné. :) Krásná recenze na tuhle audioknihu. :)

Reply
avatar
středa, července 23, 2014 delete

Moc se mi líbí ukázka :-D Asi neodolám a koupím to synovcovi (a při té příležitosti si to samozřejmě poslechnu i já :-D)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 23, 2014 delete

Děkuji za pochvalu :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, července 23, 2014 delete

Když se Ti líbí ukázka, přesně v celém duchu se nese i zbytek a koupit synovci (potažmo sobě) je skvělý nápad :D

Reply
avatar
Infinity
AUTHOR
středa, července 23, 2014 delete

Ta ukázka zní úžasně, pro děti to musí být naprosto skvělá kniha! :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, července 24, 2014 delete

Já si myslím, že pro děti to musí být úplně perfektní :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)