Je možné mít Dceru (ze) sněhu?

15:55:00 17 Comments A+ a-

Když jsem přišla s nápadem uspořádat společné čtení knihy Dcera sněhu v létě, někteří si ťukali na čelo. Já jsem ale věděla dobře, co dělám. Vzala jsem si knihu sebou k moři a ve třiceti stupňovém vedru jsem se nechala unášet krásným skoro až pohádkovým příběhem do krásné, ale drsné a chladné Aljašky, kde se starší osamělý pár snaží vypořádat se svou zoufalou touhou po dítěti, jenž nemohou mít. Najdou na drsné Aljašce konečně své štěstí?

90%

Jack a Mabel jsou starší manželský pár, hluboce se milují, ale jejich srdce je stále zasaženo těžkou ranou poté, co se Mabel narodilo mrtvé dítě. Oba nemohou snést věčnou starostlivost a šeptandu svých blízkých, jež navíc o děti nemají nouzi. Mabel se rozhodne, že život v divoké Aljašce je to pravé pro jejich poničené duše. V Aljašce, jež je dle všech zemí zaslíbenou a mlékem, medem, lososy a soby oplývající. Jenže Aljaška je stejně tak krásná, jako drsná a svých zásob se nevzdá snadno. Místo klidného života tak dře Jack sám na polích, Mabel čelí svému smutku sama ve srubu a jejich vztah se omezuje na tichou a smutnou domácnost.

Když se objeví první sníh, manželé po dlouhé době pocítí náhlý příval radosti, který vede k postavení malé sněhové holčičky. Druhý den je sněhulačka rozbořená, ani modrý kabátek a rukavičky po ní nezůstaly. Jediné, co zůstalo, jsou zvláštní stopy, které Jack začne sledovat. Brzy se mezi stromy začne pohybovat blonďatá dívenka ve sněhulaččině oblečení. Splnil se ubohým manželům jejich sen a poskytla jim divoká příroda konečně někoho, koho mohou milovat a opatrovat, nebo se jedná jen o přelud z drsné krajiny a nastávající zimy?

Je jasné, co je hlavním tématem této knihy - nenaplněná mateřská láska a porušený vztah mezi dvěma manželi. Ti se sice vzájemně milují, avšak neumí si poradit ani se svým steskem, natožpak umět pomoci tomu druhému. Raději se tak jeden druhému vyhýbají a nemluví. Příběh je vyprávěn především z pohledu Mabel, avšak nechybí ani občasný pohled Jacka, případně Garetta, syna jejich časem nalezených přátel. Autorka tento příběh zasadila do krásného prostředí Aljašky, které celou atmosféru dokresluje. Drsná práce na poli pro Jacka představuje jakýsi útěk před bolavým pocitem, který ho svírá pokaždé, když se vrátí zpět k Mabel na farmu. S postupným objevováním Dcery sněhu sice venku za okny přituhuje, ale zamrzlá srdce a duše manželů roztávají a znovu naplňují jejich vztah teplem. 

Líbí se mi, jak autorka krásně propojila reálný příběh Jacka a Mabel s tradiční ruskou pohádkou o sněhové dívce. Ivey krásně napojuje pohádku do příběhu a nechává nejen Mabel a Jacka, ale i nás na pochybách, zda je dívenka opravdu skutečná či se jedná o fantazii. Kniha je rozdělena do tří částí, přičemž každou část uvozuje právě malá ukázka z převyprávěných verzí této pohádky. Žádná z těchto verzí však nemá šťastný konec, dočkají se Mabel s Jackem šťastného konce?

Dcera sněhu se čte velice dobře, stránky utíkají stejně rychle jako roky v knize. Někdy uběhne mezi kapitolami krátká chvilka a někdy uběhnou celá léta. Ani to však nekazí celistvost příběhu, vše do sebe zapadá a vám po dočtení nezbývá, než zavřít oči a nechat na sebe dopadnout celý ten kouzelný příběh. Pro mě jedna z nejlepších knih tento rok, pro společné čtení jsem nemohla vybrat lepší volbu.


Ivey, Eowyn. Dcera sněhu. Přeložila Jana Middleton. Praha : Fortuna Libri, 2012. 391 stran. ISBN 978-80-7321-650-4

17 komentářů

Write komentářů
sobota, září 27, 2014 delete

Taky si myslím, že to byl výborný nápad; vzít si knížku na dovolenou, protože... Kdy jindy, než na dovolené a v létě číst Dceru sněhu? :D :)
Jinak to asi nebude knížka přímo pro mě. Já jsem spíše pro ty veselejší příběhy, oddechovky. :)

Reply
avatar
Ivcca
AUTHOR
sobota, září 27, 2014 delete

To musí být úplně protkané depresí a melancholickou náladou. Už z anotace mám skoro depku :D Dceru sněhu jsem si chtěla přečíst, ale určitě to odložím na jindy, protože momentálně potřebuji spíš nějaké ty veselejší příběhy :) Zmiňovanou ruskou pohádku vůbec neznám, ale mám ráda, když se autor něčím podobným inspiruje. Krásná recenze.

Reply
avatar
Petra H. L.
AUTHOR
sobota, září 27, 2014 delete

Právě čtu, je to skvělý příběh.

Reply
avatar
letterbworld
AUTHOR
sobota, září 27, 2014 delete

Tohle je jedna z nejlepších recenzí, jaké jsem za poslední dobu četla. Klobouk dolů, vážně se Ti povedla. Krásně si hraješ se slovy, lehce naťukáváš jednotlivé složky příběhu a tím lákáš další čtenáře :)

Reply
avatar
Eruvie
AUTHOR
sobota, září 27, 2014 delete

Krásná recenze, naprosto s tebou souhlasím. Pro mě je Dcera sněhu jednoznačně jednou z nejlepších knih roku, četla jsem ji v květnu a v zimě si plánuji dát re-reading, abych si lépe vychutnala tu atmosféru... :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
sobota, září 27, 2014 delete

Túto knihu odo mňa dostala mama na Vianoce. :) Veľmi sa jej páčila a ja od tej doby koketujem s myšlienkou, že si ju prečítam. Tvoja recenzia ma len utvrdzuje v tom, že je to dobrý nápad. Keď budem mať vhodnú náladu, určite po nej siahnem. Mimochodom, veľmi pekne napísané ;)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, září 28, 2014 delete

Přesně tak, číst to v zimě, tak umrznu :) Jo jo, to věřím, mně takové knížky nevadí, tahle nebyla vysloveně depresivní, spíš jen taková melancholická :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, září 28, 2014 delete

Melancholické to je, ale vysloveně depresivní zase ne, nebo jen ten začátek trochu, ale určitě si ji někdy přečti, opravdu moc pěkná kniha! Děkuji. Ruská pohádka vypráví o holčičce, kterou si staří lidé uplácají ze sněhu, ona pak obživne a je mi s nimi, ale pak většinou roztaje nebo tak.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, září 28, 2014 delete

Jsem ráda, že se také líbí! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, září 28, 2014 delete

Ach má milá B, to zní tak krásně, moc děkuji, i když to trošku přeháníš s tou chválou, moc mě to těší! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, září 28, 2014 delete

Děkuji za pochvalu. Také mám ten pocit, že je to jedna z těch knih, kterou ještě někdy vytáhnu, i když už to nebude mít takové kouzlo, ta atmosféra zůstane a člověk to uvidí jinýma očima zase :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, září 28, 2014 delete

Moc děkuji za pochvalu! :) Jsem ráda, že se Tvé mamce také líbila a snad se k ní dostaneš brzy i Ty, protože podle mě je opravdu moc dobrá! :)

Reply
avatar
neděle, září 28, 2014 delete

Tak tuto knihu si chci rozhodně přečíst :)

Reply
avatar
Ailin
AUTHOR
úterý, září 30, 2014 delete

Dcera sněhu je perfektní kniha :-)

Reply
avatar
madlenka
AUTHOR
neděle, října 05, 2014 delete

Krásná recenze! Opravdu jsi mě nalákala, doufám, že budu mít co nejdřív příležitost si Dceru sněhu přečíst :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
čtvrtek, února 05, 2015 delete

Tak tuhle knížku jsem si koupila jenom tak v Levných knihách za 30 Kč... Takže se velmi těším, až si ji přečtu, Tvoje recenze vypadá skvěle a navnadila mě na čtení :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 05, 2015 delete

Já kolem ní také dlouho chodila, až jsem narazila na pár recenzí, které mě zaujaly a bylo jasno :) Dej pak vědět, jak se Ti líbila :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)