Jak Ajax v roce 1969 k Nonstop knihkupectví přišel

17:20:00 6 Comments A+ a-

Když zhruba před rokem vyšla u nakladatelství Host kniha Nonstop knihkupectví pana Penumbry, byla jedna polovina čtenářů nadšená lehkým příběhem, kde se snoubí staré knihy a nové technologie, a druhá polovina zklamaná, že příběh není zrovna příliš akční a hodně se věnuje právě novým technologiím v čele s Google corporation. Ať tak či onak, věřím, že téměř každý, kdo knihu četl, si oblíbil postavu charismatického, ale záhadného knihkupce Ajaxe Penumbru. Po dočtení se nabízela otázka: kdo vlastně je pan Penumbra a kde se vzal? A přesně na to odpovídá tenoučká novelka vydaná pouze v elektronické formě. Vezme nás na výlet do San Francisca za Ajaxem Penumbrou 1969.  
79%

San Francisco, rok 1969
Léto se blíží ke konci, lidé s dlouhými vlasy tráví večery za zvuků Led Zeppelin a město pulzuje mohutným rozvojem. Mrakodrapy rostou do nebe, stavitelé lezou do podzemí, kde chystají tunel pro metro a počítače se stávají menšími a dostupnějšími. Do tohoto města přichází mladík, který má za úkol nalézt a přivézt výtisk knihy Techné Tycheon, jejíž poslední stopa vede právě do San Francisca. Prošel už všechna známá knihkupectví, ale bezúspěšně, všichni na něj koukají jako na blázna a nabízejí mu místo toho výtisk Duny. A pak se to stane. Během večerního courání po zapadlých a slepých uličkách objeví světlo, které ho dovede do nikdy nezavírajícího knihkupectví. Ten mladík je Ajax Penumbra a Nonstop knihkupectví mu pomůže najít nejen ztracenou knihu, ale i sám sebe.

Ajax Penumbra 1969 je lákavá kraťoučká jednohubka. Může sloužit jako delikátní předkrm pro ty, jenž nečetli Nonstop knihkupectví pana Penumbry nebo jako lahodný zákusek po příjemném hlavním chodu pro ty, jenž už Nonstop knihkupectví za sebou mají. Tento prequel nemá za cíl vyprávět úžasný příběh plný děje, nýbrž jen navodit atmosféru a trochu blíže poznat pana Penumbru. Sloanův styl je svěží, stručný a příjemný. Zbytečně nepoužívá květnaté věty ani sáhodlouhé popisy. Pomocí pár slov dokáže vykouzlit i ty nejmenší detaily.

Sloanova hlavní síla tkví také v jeho umění popsat postavy tak, abychom si je oblíbily, ale zároveň pro nás stále zůstávaly tak trochu záhadou. Postavy jsou výstřední, vtipné a výřečné a my bychom je rádi poznali ještě o něco více. Znalejší čtenáři navíc v knize objeví spoustu drobných historických a kulturních odkazů a také zajímavý seznam doporučené četby, ať již v textu či v přiloženém seznamu Mo doporučuje. 

Ajax Penumbra 1969 zkrátka nenabízí nic převratného, jedná se opravdu jen o krátkou, ale chutnou lahůdku, kterou smlsnete za chvilku a možná pocítíte lehké zklamání, že autor přeci jen příběh trochu víc nerozpracoval.

Robin Sloan. Ajax Penumbra 1969 [e-kniha]. Překlad Petra Jelínková. Brno : Host, 2014. 77 stran. ISBN 978-80-7491-292-4. Formát PDF
Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host. 
E-knihu zakoupíte např. na Palmknihách

6 komentářů

Write komentářů
Šárka S.
AUTHOR
úterý, prosince 02, 2014 delete

Souhlasím s tebou ve všech bodech. :) Knihu jsem čelta asi před měsícem a půl a líbila se mi. Ale přesně jak říkáš, je to jenom taková jednohubka, nic převratného.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
úterý, prosince 02, 2014 delete

Knížku jsem nečetla, tak nemůžu posoudit, ale vypadá fakt zajímavě. Super recenze!

Reply
avatar
úterý, prosince 02, 2014 delete

Jo ty seš ale mazná, já si říkám, že opět fotka bez dortíku a ty nám dáš jednohubky, předkrmy i dortíky přímo do recenze. Šikovná :) O téhle novele jsem uvažovala víc, než o samotné knize, jen jsem nevěděla, jestli to má význam to číst jako stand alone. Tak díky za informaci, dávam na seznámek :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
úterý, prosince 02, 2014 delete

Ahoj, založila jsem nový knižní blog a chtěla bych tě poprosit o jeho shlédnutí, jsem ve světě blogování nová a moc nevím, jak svůj blog zviditelnit, budu moc ráda, za jakoukoliv radu, komentář atd. předem moc děkuji :) http://milujemekihy.blogspot.cz/

Reply
avatar
Melinda
AUTHOR
středa, prosince 03, 2014 delete

Krásná a chutná recenze :) Nonstop knihkupectví se mi moc líbilo a na tuhle jednohubku se moc těším :) Snad se k ní dostanu brzy, ještě než úplně zapomenu, jaké Nonstop knihkupectví bylo a o co tam šlo :)

Reply
avatar
středa, prosince 03, 2014 delete

Kámo (jestli tě můžu považovat za kamaráda *smutně kouká*), tohle je super čuper článek! Přečetla jsem ho celý a s takovou chutí, že si to jdu zopakovat ještě jednou.
Heh. Snad ti moc nenaroste ego. -_- :D

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)