Ostré předměty - rozhovor s Lenkou Krobotovou

19:19:00 6 Comments A+ a-

V mé Novoroční soutěži můžete jako jednu z cen vyhrát audioknihu Ostré předměty od vydavatelství OneHotBook ke stažení v mp3 z portálu Audiolibrix. Ostré předměty napsala jako svou prvotinu Gillian Flynnová, autorka zfilmovaného thrilleru Zmizelá. 
Právě Zmizelá byla ve své audio podobě velice úspěšná a vydavatelství OneHotBook se rozhodlo na tento úspěch navázat s Ostrými předměty. Na rozdíl od Zmizelé je příběh vyprávěn pouze jednou postavou herečkou Lenkou Krobotovou. Hlavní hrdinka novinářka Camille Preakerová je nucená vrátit se do rodného města, které neopustila zrovna v nejlepších vzpomínkách. V malém městečku Wind Gap došlo ke dvěma brutálním vraždám dvou malých holčiček a Camille dostala rozkaz napsat o tom články do chicagských novin. Jenže, jak už to na malém městě bývá, lidé nejsou moc sdílní, střeží si svá tajemství, odsuzují Camille, že strká nos tam, kam nemá a libuje si v této děsivé tragédii. Opětovné setkání s matkou, nevlastním otcem a dosud nepoznanou sestrou vyvolává v Camille staré vzpomínky a bolest, která ji dohnala až k sebepoškozování. Povede se jí vyrovnat se svou minulostí a vyřešit případ dvou mrtvých holčiček?



Hlavní hrdinka Camille je ostrá jako břitva, nebojí se kopnout do vosího hnízda ani použít ironii. Nakřáplý hlas herečky Lenky Krobotové se ke Camille hodí přímo dokonale. Lenka Krobotová vystudovala činoherní herectví na Damu a kromě působení v Dejvickém divadle jste ji také mohli vidět ve filmu či slyšet v rozhlasových adaptacích. Však má také herectví v rodině, její otec Miroslav Krobot je stejně známý herec a divadelní režisér. Určitě vás zajímá, jak si Lenka poradila s rolí nevyrovnané Camille i jak moc je rozdílné natáčení ve studiu oproti divadelní scéně. Herečku jsem vyzpovídala a v rozhovoru odpověděla nejen na tyto otázky.
Jak jste se vůbec dostala k načtení právě Ostrých předmětu?
Zavolala mi produkce pod vedením paní režisérky Jitky Škápíkové, z čehož jsem měla velkou radost, neb jsem dříve více pracovala v rádiu a práce s hlasem mi chyběla. Je to ale těžká disciplína, měla jsem z toho velký respekt. Myslím, že na mně také produkci dali tip kolegové z Dejvického divadla, kteří pro vydavatelství OneHotBook audioknihy často načítají.

Jste herečka zvyklá na televizní kamery a divadelní prkna, natáčení audioknih ve studiu je určitě trochu rozdílné. Jaké to pro vás bylo?
Bylo to velice těžké, když pusa "ztvrdne", je to boj. Díky velké zkušenosti a podpoře paní režisérky jsme nakonec našly cestu, která snad vedla tím správným směrem…

Četla jste knihu Ostré předměty předtím, než jste se dostala k nahrávání?
Předtím jsem se k ní nedostala, takže jsem ji četla až z textu, který mi poslali.

Jak se vám dařilo vžít se do role Camille? Myslíte si, že máte něco společného?
Její způsob vyprávění i ironický pohled na život mi byly vlastně docela blízké, navíc mám psychologické kriminálky tohoto typu ráda, takže žánrově jsem byla spokojená.

Hlavní hrdinka Camille je novinářka. I ve vašem okolí se jistě vyskytuje velké množství novinářů. Jaký k nim máte vztah? Komunikujete s nimi ráda nebo se jim spíše snažíte vyhýbat?
Vždy dám na instinkt a osobní sympatie. Jinak se to snažím brát prostě jako součást naší profese a říkám si, že pro mě může být přínosný i jejich odlišný pohled na věc.

Jaký máte vlastně vztah k audioknihám? Posloucháte je často?
Tento trend sama ještě objevuji, takže teprve začínám...

A jaká jste čtenářka? Čtete hodně nebo málo? Jaký žánr máte nejraději?
Čtení mě moc baví, ale času je málo a někdy je pro mě těžké se soustředit. V poslední době tedy čtu spíš málo, resp. mnohem méně, než bych chtěla. Nejraději mám psychologickou severskou krimi či biografie, jeden čas mě také dost zajímala židovská tématika.

Chtěla byste něco vzkázat čtenářům a posluchačům?
Když nestíháte číst, zkuste si v autě pustit alespoň tu audioknihu - vlastní fantazie je přece úžasná věc!

Obrázky poskytlo vydavatelství OneHotBook

6 komentářů

Write komentářů
Agnes
AUTHOR
úterý, ledna 13, 2015 delete

Ta hudba tomu dodává ten prazvláštní pocit mrazení po zádech. A Lenka má hlas, který se dobře poslouchá.

Reply
avatar
Jan Švancara
AUTHOR
středa, ledna 14, 2015 delete

Díky za pěknou recenzi obohacenou rozhovorem s "hlasem knihy" :)
Přiznám se, že vždycky, když slyším předčítat nějakého herce, obdivuju jejich řemeslo.
A pak se to samozřejmě snažím napodobovat, když čtu večer dětem :)

Reply
avatar
Markét R.
AUTHOR
středa, ledna 14, 2015 delete

Audiokniha je skvělá, nemohla jsem přestat poslouchat. I když příběh Zmizelé se mi zdál o krapet lepší. ;) Díky za rozhovor, tyhle dojmy ze zákulisí si ráda přečtu. ;)

Reply
avatar
Ivcca
AUTHOR
středa, ledna 14, 2015 delete

Skvělý nápad a zajímavý rozhovor! :) Takových bych uvítala víc.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, ledna 14, 2015 delete

Děkuji za komentáře, díky vaši kladné odezvě určitě ještě ráda nějaký rozhovor připravím :)

Reply
avatar
Berenika
AUTHOR
středa, ledna 14, 2015 delete

Rozhovor skvělý, ale v autě bych si asi audioknihu nepustila. :D Zní to pěkně nebezpečně.

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)