Ten, který zabil draka je oplzlý prudil

14:18:00 9 Comments A+ a-

Vždycky jste jako první v novinách hltali sloupky z černé kroniky? Máte slabost pro sarkastické hrdiny, kteří minimálně pětkrát denně skloňují slovo vodka? Líbí se vám suchý strohý popisný styl? Pak je nová kniha od Leif GW Perssona přímo pro vás. 
67%
Zpočátku se zdá, že jde o obyčejný případ. Roznašeč novin nalezne zavražděného postaršího opilce, kterého pravděpodobně zabil nějaký stejně povedený hospodský parťák. Brzy se však objevují podivné okolnosti, které ukazují na souvislosti s jiným případem. Nově jmenovaná šéfka policie Anna Holtová, povolává k případu svérázného detektiva Backströma. Backström vypadá spíš jako typický antihrdina: oplzlý, vulgární a často naložený v lihu. Jeho sarkastickým poznámkám neutečou příslušníci jiných ras ani ženy. Vyslovit někdy nahlas všechno co si myslí, by v dotyčných osobách vyvolalo větší zděšení než kontroverzní 50 shades of grey. Naštěstí dostal Backström do vínku stejnou měrou také inteligenci a bez jeho vedení by případ pravděpodobně skončil jako nevyřešený. Navíc má s některými kolegy nevyřízené účty a kde najít lepší příležitost se na nich pěkně povozit.

Persson je v rámci severských detektivek často zmiňované jméno, pro mě však byl zatím stále velkou neznámou. Když se mi dostala do rukou kniha Ten, který zabil draka, rozhodla jsem se konečně podívat Perssonovi na zoubek. Samotný případ se mi zdá zajímavý, ze začátku to vypadá na obyčejnou vraždu starého opilce a postupně se proplétá klubko drobných detailů, které ústí v zajímavé rozuzlení. I hlavní postava vyšetřovatel Backström je zajímavá. S takovým člověkem bych si ve skutečnosti asi nerozuměla, ale baví mě číst jeho ironické poznámky a leckdy mu člověk musí dát za pravdu, i když tu pravdu hlásá dost svérázným způsobem. 

Co mě ale bohužel nenadchlo je autorův styl. Persson píše suchým strohým a popisným stylem. Při čtení jednotlivých kapitol máte chvílemi pocit, že čtete jednotlivé složky skutečného kriminálního případu. Svou roli v tom určitě hraje to, že Persson je profesorem Švédského Národního policejního výboru a má tak s kriminalistikou a zápisky bohaté zkušenosti. Na jednu stranu je to určitě zajímavá kombinace strohého popisu kriminálních procedur, zajímavého případu, suchého humoru i svérazného hlavního hrdiny, na druhou stranu jsem měla potíže se začíst a občas mi dělalo problém i pochopit, co přesně že se tedy stalo. 

Věřím, že pro někoho představuje Persson zajímavý a odlišný styl severské krimi, pro mě však celá kniha trochu postrádala na dynamičnosti a čtivosti a tím pádem mě příliš nenadchla.

Leif GW Persson. Ten, který zabil draka. Překlad Jaroslav Bojanovský. Brno : Moba, 2014. 404 stran. ISBN 978-80-243-6159-8.
Recenze napsána pro Nakladatelství Moba

9 komentářů

Write komentářů
Niky
AUTHOR
neděle, března 01, 2015 delete

O autorovi, ani knize jsem předtím vůbec neslyšela. Ale myslím, že podle tvé recenze to asi nebude to pravé čtivo pro mě :-)

Reply
avatar
neděle, března 01, 2015 delete

Děkuji za recenzi. Sice jsem si knížku chtěla přečíst, ale koukám, že když to ještě chvilku počká, tak se nic nestane :-)

Reply
avatar
Jana CM
AUTHOR
neděle, března 01, 2015 delete

Ty jo, o tom jsem ještě neslyšela...

Reply
avatar
Q.ee
AUTHOR
neděle, března 01, 2015 delete

Mně by se kniha asi líbila, ale strašně se mi nelíbí všechny názvy, které začínají - "něco a čárka" :-D Asi to fakt přijde jenom mě, ale já mám ráda Larssona a teď se s tím všude roztrhl pytel.

Reply
avatar
neděle, března 01, 2015 delete

Jéje, jak mě pobavil ten tvůj úvod k článku. =) Ani nevím proč - nejspíš proto, že jsem si u všeho řekla ne a pak jsem si článek stejně přečetla. A měla jsem pravdu, nebude to knížka pro mě. Tím spíš, že nejsem příliš detektivková. Ale dnes jsem dočetla Hedvábníka a byla jsem nadšená. =)

Reply
avatar
Orvokki
AUTHOR
sobota, března 07, 2015 delete

Od Perssona mám na poličke trilógiu Severské mysterium, ale odrádza ma tá dĺžka. Recenzie som naňho čítala všelijaké, ale stále nie a nie sa do niektorej jeho knihy začítať. To naopak Hjorth a Rosenfeldt, tí ma chytili okamžite, a ak si dobre spomínam, v knihe Hrob v horách Perssona aj spomínali.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, března 08, 2015 delete

No jo, každý máme rád něco jiného, já už jako malá chtěla být detektivem :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, března 08, 2015 delete

S tím naprosto souhlasím, hlavně když se to jmenuje Dívka nebo Muži nebo tak to mi přijde už opravdu hloupé :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, března 08, 2015 delete

Od těch jsem zase ještě nic nečetla já. Ale právě musí tě to chytnout, tuhle knihu jsem četla, abych věděla, jak to dopadne a protože se mi líbila hlavní postava, ale prostě mi to neodsýpalo vůbec :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)