Svezte se na audio vlnách metra 2033

11:17:00 13 Comments A+ a-

První díl postapokalyptické série Metro 2033 si už před lety vydobyl vytvoření stejnojmenné počítačové hry, bylo tedy jen otázkou času, kdy se tato úspěšná série dočká také audio verze. Díky vydavatelství OneHotBook se teď můžete zaposlouchat do ponuré atmosféry Moskevského metra, které se stalo jediným vhodným místem k žití.


Dvacet let po jaderné válce, která zničila povrch země, přežívá několik desítek tisíc lidí v prostorách Moskevského metra, největšího protiatomového krytu. Mezi nimi žije mladý hrdina Arťom a bohužel také podivné temné potvory, nazývaní Ďáblové. Arťom se kdysi dopustil chyby, kterou se nyní pokusí napravit. Vydává se vstříc hlubinám celého Metra do uskupení stanic Polis, kde doufá, že nalezne pomoc. Myslíte si, že bezútěšný život v podsvětí lidstvo stmelí? Kdeže, tak jako na zemském povrchu se i stanice metra stávají líhní politických ideologií, náboženských fanatiků i zvrácených sekt. Arťomova cesta tedy rozhodně není procházka růžovým sadem.

Dmitry Glukhovsky vytvořil opravdu zajímavý a propracovaný podzemní svět, který místy až přehnaně reflektuje společenství lidí, jak jej známe. Autor v podstatě vzal prvky, které jsou osvědčené a povědomé (komunismus, nacismus, Svědci Jehovovi, obchodní stanice Hanza atd.) a obohatil je o poutavé prostředí a rozličné charaktery postav. Jediné, co výsledný dojem kazí, je samotný děj, který je až příliš jednoduchý. Hlavní hrdina se musí dostat odněkud někam, aby mohl zachránit svůj svět. Cestou musí překonat rozličné překážky v podobě nepropustných frakcí či mutantů a vyslechnout si řadu příběhů a legend o životě v podzemí i na povrchu, které mohou být někdy pravdivé více, než se zdá. Tím sice samotný příběh získává na pestrosti a různorodosti, ale zároveň způsobuje velkou kolísavost napětí. Při nezkrácené nahrávce v délce zhruba 17 a půl hodiny jsem někdy sama sebe přistihla, že některé pasáže poslouchám jen tak na půl ucha a u jiných téměř zapomínám míchat oběd.

Interpret Filip Čapka není v rámci audioknih žádným nováčkem, znám je například z Norského dřeva či Velkého Gatsbyho. Role vypravěče se tentokrát Čapka zhostil chladně až téměř odměřeně, což by v některých případech mohlo být ke škodě, avšak k bezútěšné atmosféře metra to báječně sedí. S přibývajícím napětím i on přidává na dynamice a udržuje tak dynamičnost celého příběhu. K dokreslení atmosféry slouží originální hudební doprovod v podobě melodií hraných na klavír či téměř vzdychajícího akordeonu a zvukové efekty, které dokonale znázorňují tajemné zvuky a ozvěny vycházející z tunelů.

Celkově se jedná o vcelku zdařilou audioknihu, kterou i přes některé nudnější pasáže stojí za to doposlouchat do konce. Ať už kvůli skvělému závěru či kvůli tomu, že i vy můžete v Metru v roce 2033 nalézt spoustu podnětů k zamýšlení.

Dmitry Glukhovsky. Metro 2033. Audiokniha. Interpret Filip Čapka. OneHotBook, 2016. Stopáž 17,5 hodiny.
Recenze pro knihkupectví Neoluxor.

13 komentářů

Write komentářů
neděle, června 26, 2016 delete

Na Metro se chystám, i když není mou knižní prioritou. :) Pěkná recenze. :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, června 26, 2016 delete

Děkuji. Jo takových knížek mám taky spoustu a pořád věřím, že se na ně někdy dostane :)

Reply
avatar
Lenka
AUTHOR
úterý, června 28, 2016 delete

Tohle nebude nic pro mě, zvlášť ne v audioverzi :D Z apokalyptických jsem takhle poslouchala Cestu od McCarthyho a měla jsem z toho noční můry :D
Jinak hezká recenze! A souhlasím, občas mě taky irituje, když je kniha postavená na příběhu "dostat se z bodu A do bodu B".

Reply
avatar
středa, července 06, 2016 delete

Musím říct, že to mám úplně stejně jako Vlasta :) Tzn. na knihu se do budoucna chystám, ale zase to pro mě není úplně prioritní záležitost, možná dám dokonce šanci i té audio verzi, nevím proč, ale žánry a knihy, které chci přečíst, ale ne nutně teď hned, opravdu obvykle spíše poslouchám. Možná je to tím, že mi nevadí pomalejší tempo, kdežto knihy, které mě opravdu lákají hodně, chci proletět, tak je radši čtu :)
Skvělá recenze, měj se krásně

Reply
avatar
pátek, července 08, 2016 delete

Metro 2033 mě pořád pronásleduje, všude na něj narážím. Spousta lidí už mi taky o knize vyprávělo, asi si jí budu muset fakt pořídit. Ta audioverze mě láká v tomhle případě možná trochu víc, uvidíme, na co to padne:)

Reply
avatar
Myanmar
AUTHOR
pátek, července 22, 2016 delete

Na Metro se chystám knižně, ale možná sáhnu po té audioverzi - na poslech k čtyřhodinovým cestám do Brna vypadá fajn :) Moc pěkná recenze! :)

Reply
avatar
pátek, července 22, 2016 delete

O knihach jsem nevedela, dokud nevysel ted ten posledni dil :-P Ale urcite bych to rada zkusila precist :-)

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
sobota, července 23, 2016 delete

Metro 2033 mě fakt bavilo, 2034 už méně a 2035 jsem teď odložila, což dělám málokdy, a mezitím zhltla jinou knížku (konkrétně Stoletého staříka, dokonale bláznivé!). Autor je sympaťák, byla jsem si všechny knížky podepsat, ale k dalším jeho dílům už se asi vracet nebudu..

Reply
avatar
Lenka
AUTHOR
čtvrtek, srpna 04, 2016 delete

Vďaka za tip, vyzerá to super :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
sobota, dubna 01, 2017 delete

Na Metro se chystám už VÁŽNĚ dlouho, hned po knihách do školy. :D Hezká recenze :)

Reply
avatar
Kristýna
AUTHOR
sobota, září 16, 2017 delete

Chtěla bych začít poslouchat audioknihy, ale Metro (všechny díly) mám zrovna doma čerstvě nakoupené. Možná, že si je i poslechnu, až je přečtu a udělám takové porovnání. Děkuji za tip :)

Reply
avatar
Buma Agda
AUTHOR
středa, srpna 05, 2020 delete

Môj príbeh TU JE SKUTOČNÝ A GENUINE. Volám sa Matta Agda Noah Vienna a som tu, aby som vypovedal o Veľkej matke, ktorá mi priviedla späť môjho muža, keď sa so mnou rozišiel kvôli inej žene, ktorú stretol na svojom pracovisku. Great Adeleke je veľmi silná, skutočná a jedinečná žena so zvláštnymi právomocami. Snažil som sa získať pomoc z mnohých miest a zdrojov, aby som priviedol späť môjho muža, ale nič nefungovalo, ale keď som kontaktoval Veľkú Adeleke, prinútila ma znova sa usmiať tým, že priviedla svojho muža späť ku mne so svojimi osobitnými právomocami. Ak máte nejaké problémy v Vaše manželstvo, vzťah a máte s tým podobný problém, obráťte sa na Veľkého doktora Adeleke, ktorý vám teraz pomôže. Tu je jej e-mailová adresa: (aoba5019@gmail.com) a môžete sa s ňou skontaktovať aj na vlastné číslo WhatsApp: (+27740386124) Môžete ju buď kontaktovať na svojom e-maile, alebo na čísle WhatsApp. Ďakujem Veľký Adeleke.

Reply
avatar
UNKNOWN
AUTHOR
neděle, září 20, 2020 delete

najlepším kúzelníkom kúziel do roku 2020 je Dr. Adeleke, veľký čarodejník z Afriky. Chcem mu pomocou tohto média poďakovať za to, že mi vrátil moju ženu, povedal mi iba to, aby som poskytol veci potrebné pre kúzlo a ktoré som urobil, a on mi povedal, že po dostal položky za 24 hodín, začnem vidieť výsledok a naozaj je človek podľa jeho slov, kontaktujte ho dnes a nechajte svoj problém vyriešiť. E-mail: aoba5019@gmail.com alebo ešte lepšie Whatasapp him on +27740386124

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)