Jak krásná Kleopatra ke zkáze přišla

21:09:00 16 Comments A+ a-

Za vším hledej ženu, neboť jen láska k ženě je největší slabostí muže. Své o tom ví i sličný a učený Harmachis, v jehož hrobě se nalezly svitky vyprávějící o jeho vzestupu i pádu. První vydání bylo v originále již v roce 1889, v českém překladu pak o deset let později. Teď po více než sto letech vyšla kniha znovu pod vedením nakladatelství Omega. Vychází právě z prvního překladu od Josefa Bartošky. Až na úpravy pravopisu a současného spisovného úzu, ponechává autorovy jazykové a stylistické zvláštnosti. Pojďte a slyšte příběh z Egypta, kouzelné to starověké zemi. Příběh o nádherné, chytré, ale lstivé královně Kleopatře. Příběh o lásce, moci, intrikách, naději, pomstě a především zradě. Neb ten, kdo miluje, může být zrádcem i zrazeným zároveň.

85%

Tam, kde rozprostírá se řeka Nil, sličný Harmachis se narodil. Jeho matka těsně po porodu předpověděla, že Harmachis je potomkem faraonů a že v jeho rukou leží budoucnost Egypta. Právě on může svrhnout dynastii makedonských Ptolemaiovců a navrátit tak Egypt zpět do rukou králů egyptských. Je seznámen se všemi tajemstvími a uměním božským. Po mnoha letech učení vydává se do Alexandrie, vloudit se do přízně královny Kleopatry. Má s pomocí sestřenice Charmiony přivodit Kleopatřinu smrt, nastoupit na její místo a dopřát své rodné zemi opět svobodu od cizinců. Jenže, Kleopatra je především krásná žena, která nešetří medovými slůvky a jejíž kráse podlehl i samotný Caesar. Uspěje Harmachis se svým úkolem či zůstane uvězněn v síti, kterou Kleopatra tak ráda splétá? Zradí svou zemi kvůli lásce k této obdivované ženě? Jaké neštěstí může způsobit jiná žena, jež miluje a jejíž láska není opětována?

Při čtení této knihy nemusíte cestovat do Egypta, abyste si vychutnali jeho krásy. Autor H. R. Haggard totiž nešetří popisy této starověké země. Stačí jen číst a otevřít svou fantazii, brzy budete spolu s Harmachisem plout po řece Nil až do nádherné Alexandrie. Kniha se skládá ze tří částí, přičemž každou Vás provází postava Harmachise. První část se týká počátku jeho života a především jeho vzdělávání a seznamování se s náboženskými zvyklostmi a praktikami. Tato část je na čtení trošku složitější, kdo nikdy neslyšel o Božstvu starého Egypta bude trošku ztracen, ale to hlavní pochopíte i tak. Druhá část pojednává o samotném seznámení Harmachise s Kleopatrou, o jejich vztahu, o lásce, zradě i politice. Třetí část pojednává o pomstě a konci krásné Kleopatry a jejího milého Marca Antonia.

Největším plusem tohoto příběhu o královně Kleopatře není jen dokonalý, starý, uctivý a kouzelný styl a popis krás Egypta, ale také úžasně vykreslené postavy. Jak Harmachis a Kleopatra, tak i Charmiona a Marcus Antonius byly nejen krutými vládci či neohroženými bojovníky proti nadvládě cizinců, ale také obyčejní lidé se svými slabými i silnými místy. Kleopatra není jen krutá žena, nýbrž skvělá královna, jíž opravdu leží na srdci blaho Egypta.

„Zda mohl být v celém světě ještě jiný muž tak ponořený v strast, jako já dnešní noci? Zajisté žádný. Kam se mám obrátit? Co mám počít? A i bouří mého rozervaného srdce volal hlasitě hořký hlas žárlivosti. Neb já jsem miloval tu ženu, jíž jsem dal všechno, a ona v tom okamžiku – byla – Ach! Nesměl jsem na to pomyslet, a v mém neskonalém zoufalství propuklo srdce moje v řeku slz, jež pláčou se tak hrozně!“

Shrnutí

Dílo, jež ve starém jazyce popisuje úžasným stylem krásy a tajemství Egypta, jeho královny Kleopatry i učeného Harmachise, jež měl Egyptu navrátit svobodu. Dílo plné lásky, intrik, lží, naděje i bolesti. Dozvíte se zajímavé informace o náboženství starověkého Egypta i o příběhu, jež nedá spát umělcům celá staletí. Díky zachování starého jazyka se začátek knihy čte hůře, ale brzy si zvyknete a už Vám nic nebrání se díky několika stránkám přenést do doby dávné a čarovné.

H. R. Haggard. Kleopatra. Praha : Dobrovský v edici Omega, 2014. 256 stran. ISBN 978-80-7390-109-7
Za poskytnutý recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega, kde můžete knihu zakoupit.

16 komentářů

Write komentářů
pondělí, dubna 28, 2014 delete

Krásná a naprosto výstižná recenze!! :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
pondělí, dubna 28, 2014 delete

Pekná recenzia :) Síce neviem, či by som sa na knihu vrhla hneď - momentálne sa nedokážem sústrediť ani na modernú češtinu - ale niekedy na dovolenku, keby som mala kopu času, by som sa nechala preniesť do Egypta:)

Reply
avatar
Katie
AUTHOR
pondělí, dubna 28, 2014 delete

To vypadá skvěle, hrozně ráda čtu o Egyptě.:-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, dubna 28, 2014 delete

Děkuji, moc mě to od Tebe těší :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, dubna 28, 2014 delete

To chápu, jestli je to občas trošku složité pro mě, pro Tebe to musí být ještě horší, ale třeba se někdy podaří :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, dubna 28, 2014 delete

Tak potom si myslím, že je to určitě pro Tebe, já mám také Egypt ráda :)

Reply
avatar
úterý, dubna 29, 2014 delete

Vždy mne přitahoval Egypt a vše okolo něj. Myslím si, že tato kniha stojí za přečtení a dosti o tom uvažuji, jen mne od toho odrazuje styl jakým je kniha napsána. Jinak pěji ódu na tvou recenzi ....moc se ti povedla a je zajímavá :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, dubna 29, 2014 delete

Přiznám se, že nejdřív mě ten styl také trošku odrazoval, ale po té první části mě to strhlo a ten styl mi naopak k tomu skvěle seděl! :) Děkuji moc za pochvalu, snažím se :)

Reply
avatar
úterý, dubna 29, 2014 delete

Krásná recenze, moc hezky jsi to všechno popsala :-) Kleopatra mě láká, mám ráda starověk :-)

Reply
avatar
Jana CM
AUTHOR
úterý, dubna 29, 2014 delete

Já to mám podobně, knih o Egyptě a starém Římu není nikdy dost :-)

Reply
avatar
Owlie
AUTHOR
úterý, dubna 29, 2014 delete

O Kleopatře jsem uvažovala, nakonec jsem sáhla po Dámě s Kaméliemi :) Tvoje recenze je ale perfektní, a láká mě :)

Reply
avatar
Rachel Roo
AUTHOR
čtvrtek, května 01, 2014 delete

viz Owlie, já jsem o Kleopatře uvažovala a sáhla jsem po Faustovi :-D recenze moc pěkná zlato

Reply
avatar
sobota, května 03, 2014 delete

Vypadá to zajímavě, myslím, že se po téhle knize podívám :)

Reply
avatar
Niky
AUTHOR
pátek, května 09, 2014 delete

Pěkná recenze, knížka vypadá zajímavě, ale nevím jestli by mi zrovna sedla... Ale pokud se mi někdy dostane do ruky, tak ji zkusím :)

Reply
avatar
Jeannette
AUTHOR
úterý, května 13, 2014 delete

Moc hezká recenze, po knížce jsem už párkrát pokukovala a teď jsi mě přesvědčila, že si ji musím dát do wishlistu. :) Mám moc ráda Egypt a starý jazyk mě láká, sice je ze začátku těžší se začíst, ale je to požitek. :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)