Květy z půdy už nikdy pořádně nepokvetou

20:33:00 13 Comments A+ a-

První dl pentalogie Květy z půdy vyšel v originále již v roce 1979, u nás vyšel v roce 1993, ale v současné době bylo skoro nemožné jakýkoliv díl ze série sehnat. Květy z půdy tak v novém vydání od nakladatelství Moba přichází, aby nám ukázaly příběh o tajemství, krutosti, zradě, ale také o naději, lásce a svobodě.

90%

Tento příběh vypráví Cathy, starší dcera milovaného tatínka Chrise a maminky Corinny. Spolu se svým starším bratrem Chrisem a dvojčaty Corym a Carrie žijí ve spokojené rodině, která se díky otci nemusí moc ohlížet na peníze. Rána přichází ve chvíli, kdy se tatínek Chris nevrátí z práce domů, měl autonehodu a zemřel. Rodina se tak rázem ocitá ve finančních problémech, matka nikdy nepracovala a rozhazovala kde mohla, nemají tak z čeho by v budoucnosti spláceli bydlení. Matka napíše dopis své matce, kterou patnáct let neviděla. Děti jsou nadšené a těší se na svou "babičku" a "dědečka", jenže kvůli něčemu hříšnému, co Corinna s Chrisem kdysi provedli, s ní její otec nemluví a dokonce jí vyškrtl z dědictví. Těžko přijme Corrinu, natožpak, aby snesl ještě jejich čtyři malé děti. Děti tedy strčí do pokoje u půdy, kde budou schovaní, než se mamince povede "dědečka" přesvědčit. "Babička" jim sice nosí jídlo, ale ani pohledem o ně nezavadí a hezké slůvko pro ně nemá. Vidí v nich ďábelská stvoření, nakazuje jim všemožnými pravidly a ponižuje je, seč může.

Maminka děti chlácholí, nebude to trvat dlouho, než nemocný "dědeček" zemře, pak budou mít peníze a budou moci žít, kde budou chtít. Děti jsou plné nadšení, vidí se s penězi, Cathy bude baletka, Chris doktor, Cory bude rozvíjet svůj hudební talent a Carrie si bude hrát se svými panenkami. Jenže dny plynou, maminka stále jen slibuje a naděje pomalu mizí. Cory a Carrie jsou ještě křehoučké děti, nudí se, vyvádí, Cathy s Chrisem postupně musí převezmout roli matky a otce, vytvořit z hnusné zaprášené špíny útulné místo k hraní a nějak život na půdě přežít. Jenže matka stále jen nosí drahé hračky a dárky nebo sladkosti, objevuje se čím dál méně a na kratší dobu. Cathy už dávno tuší, že něco není v pořádku, ale Chris mamince stále věří. Ze starších sourozenců se stávají dospívající mladí lidé, kteří potřebují lásku nejen sourozeneckou, ale i fyzickou. Objevují své první ochlupení, rostoucí prsa a první touhu. Zatímco velké květy z půdy rostou v muže a ženu, malé kvítečky Cory a Carrie chřadnou. Postupně vyplývají na povrch dávná a krutá tajemství. Dostanou se děti někdy z půdy? Pomůže jim konečně maminka? Objeví v sobě zapomenutý mateřský cit nebo je navždy opustí?

Krutost. To je to, co vystihuje tuto knihu. Malé děti naivně věřící své matce. Každou chvíli se zdá, že je naděje opouští a že utečou a postaví se na vlastní nohy, ale vzápětí se vždycky znovu rozplynou jejich obavy a znovu se do jejich srdcí navrátí naděje. Bolí číst příběh očima dvanáctileté dívky, která se postupně mění v ženu. Která místo tlachání s kamarádkami, nahrazuje svým malým sourozencům mámu. Stále věří tomu, že láska hýbe světem ne peníze, ale někdy jsou lidé pro peníze čehokoliv. Tak jako jejich matka Corinna, od začátku bylo vidět, že své děti miluje, ale místo aby přijala jakoukoliv práci a uskrovnila se, raději se snažila vetřít do přízně umírajícího dědečka a získat jeho peníze.

Virginia Cleo Andrews opravdu umí psát. Jen jsem otevřela první stránky, věděla jsem, že její styl mi nedá vydechnout. Různě jsem četla, že se jedná o příběh podle skutečných událostí, ale nikde jsem o tom nenašla nic pořádného. Líbí se mi, jak autorka myslí na veškeré detaily ať už jde o chování postav či o prostředí. Postavy si nemůžete neoblíbit. Cathy je obyčejné dospívající děvče, které je najednou hozené do role, kdy nemůže plakat v koutě, ale musí se tvářit statečně a dělat náhradní mámu. Chris je dospívající čtrnáctiletý kluk, který leží v knížkách a chce studovat na doktora, místo toho teď musí plnit roli hlavy rodiny, být nad věcí, vymýšlet lumpárny, aby zabavil mladší sourozence a být schopný si poradit se vším, co by správný otec měl. Cory je inteligentní chlapeček, který se nehne od svého dvojčete Carrie a dal by za ní i ruku do ohně, mluví málo, ale když už, dost často překvapí svým rozumem. Carrie je typická čtyřletá rozmazlená holčička, chce si hrát s panenkami, fňuká a vzteká se. Ale co by Cathy s Chrisem dali za to, kdyby nechřadla a dál jen fňukala, než aby mlčela a dívala se na ně s očima plnýma beznaděje.

Tahle kniha je úžasná a přitom neskutečně depresivní. Člověku nezbývá než jen číst a číst a stejně jako naše děti z půdy doufat, že se brzy stane zázrak a konečně budou zase volní, zase ucítí světlo slunce a vlhkost trávy. Se smutkem v duši sleduje, jak děti místo aby rostly a bavily se jako malé děti, chřadnou a trpí a přesto pořád doufají. Konec byl naprosto zničující a mě i přes drobné chybičky nezbývá než přiznat, že tohle je kniha, kterou z hlavy jen tak nedostanu.

Virginia Cleo Andrewsová. Květy z půdy. Přeložila Jana Pacnerová. Brno : Moba, 2014. 383 stran. ISBN 978-80-243-6055-3.
Za poskytnutý recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba

13 komentářů

Write komentářů
pátek, září 05, 2014 delete

Krásná recenze :) Knihy musí být opravdu úžasné, jak píšeš, protože je chválí hodně lidí a to témě je... mírně řečeno zajímavé a poučné? Nevím jak to říct, ale dost mě to zaujalo a určitě si to budu muset přečíst. Podobné příběhy mě vždy zasáhnou a to mám ráda :)

Reply
avatar
průvodčí
AUTHOR
pátek, září 05, 2014 delete

Úžasná recenze.
Strašně se na knížku těším.
Zatím mám rozečteno pouze prvních pár stran, ale autorčin styl je zatím vážně skvělý...

Reply
avatar
pátek, září 05, 2014 delete

Moc hezky napsané, opravdu! :)
Já netuším, jestli bych něco takového mohla číst, protože bych si příběh pustila moc pod kůži a byla bych z dětí pak hrozně nešťastná. Ale musí to být úžasný příběh, který musí vzít za srdce! :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
pátek, září 05, 2014 delete

Skutočne emotívna recenzia, ale toto aj je kniha, ktorá vzbudzuje veľké emócie. Čítala som celú pentalógiu dosť dávno (máme doma vydanie z toho roku 93) a vtedy ma naozaj dostala. Jednotka najviac, kvôli tomu zúfalstvu a beznádeji, ktoré celú knihu prestupovali. Ostatné diely mi pripadali už príliš prekombinované a ako keby skĺzli k snahe šokovať za každú cenu. Ale je to nič nemení na skutočnosti, že sa čítali hrozne dobre, a aj keď som si o niektorých dejových zvratoch myslela svoje, nebránilo mi to v tom, aby som knihy zhltla všetky. A viackrát. :) Tak som zvedavá, čo na ne budeš hovoriť ty.

Reply
avatar
letterbworld
AUTHOR
pátek, září 05, 2014 delete

Úžasná recenze. Knihu jsem nečetla, ale zní to opravdu neuvěřitelně. Myslím, že to asi chce docela odvahu se do toho ponořit, ale určitě to za to stojí :)

Reply
avatar
MishyV
AUTHOR
pátek, září 05, 2014 delete

Baruuu musela si me takhle nalakat?!

Reply
avatar
Natalie S.
AUTHOR
pátek, září 05, 2014 delete

Nedávno jsem viděla film a dost se mi líbil, vůbec jsem ale nevěděla, že je to podle knihy! Naprosto dokonalá recenze, knihu si budu muset přečíst :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, září 05, 2014 delete

Moc vám děkuji za komentáře a pochvaly, ta kniha mě opravdu dostala, tyhle věci si zkrátka beru příliš k srdci, hlavně když se jedná o děti :)

Reply
avatar
sobota, září 06, 2014 delete

Baru, hezky napsaná recenze! Všech pět dílů jsem kdysi četla (krátce po porodu) a každý díl byl pro mě dost náporný na psychiku. Ale tyto knihy by si měl přečíst každý a o to více bychom si měli vážit milující rodiny.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
sobota, září 06, 2014 delete

Děkuji Moni, věřím, že pro Tebe jako pro mamku to muselo být ještě mnohem náročnější na psychiku, ale jak říkáš, aspoň nás to utvrdí, každý někdy chybuje, ale tohle bylo opravdu otřesné!

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
neděle, září 07, 2014 delete

Tyhle knížky má mamka ve své knihovničce ještě ve starém vydání. Vím, že jsem si je kdysi chtěla přečíst, ale úplně jsem na to zapomněla, takže děkuji za připomenutí... :)

Reply
avatar
Ailin
AUTHOR
neděle, září 07, 2014 delete

Pěkně napsaný článek :-). Pro mě to knihy asi nebudou, ale věřím, že se spoustě lidem líbí ;)

Reply
avatar
Niky
AUTHOR
úterý, září 09, 2014 delete

Skvěle napsaná recenze! Tahle knížka mě už dlouho láká, ale zatím se do ní nemůžu donutit. Tohle téma... no nebude zrovna lehké čtení. Ale přečíst si ji určitě chci, tak snad časem :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)