Co se stalo na Ostrově lhářů?

17:47:00 18 Comments A+ a-

Knihu E. Lockhart Ostrov lhářů provází zvláštní tajemný stín. Nikdo neví, o čem pořádně je, anotace je nicneříkající a ti, kdo knihu přečetli zarytě mlčí. Ani já vám nic důležitého neprozradím, protože bych vás připravila o to, co mě na celé knize zaujalo nejvíce.
79%

„Vítejte v báječné rodině Sinclairových.
V naší rodině nemáme zločince.
V naší rodině nemáme feťáky.
V naší rodině nemáme černé ovce.“

Každé léto se rodina Sinclairových schází na jejich soukromém ostrově Beechwood. Sinclairovi jsou dokonalá aristokratická rodina. Atletické postavy a věčné úsměvy. Sinclairovi neznají bolest a mají se všichni moc rádi. Na ostrově se také scházejí 4 kamarádi. Lháři: Cadence, Johnny, Mirren a Gat. Tak plyne rok za rokem v poklidné atmosféře letních dobrodružství, přátelství a lásky. Jenže pak se všechno změní roku patnáct. Cadence měla nehodu a ztratila paměť. Nepamatuje si skoro nic z roku patnáct. V létě roku sedmnáct se rozhodne vrátit zpět na ostrov a zjistit, co se jí stalo. Jenže to není tak snadné, nikdo jí nechce nic říct a když už, tak všichni lžou. Nebo všichni lhali už dávno předtím?

Ostrov lhářů je román, který se nedá tak snadno zařadit. Je psaný v rámci YA literatury, ale rozhodně se vymyká jak sofistikovaným a poněkud zvláštním stylem, kterým je napsán, tak i lehce mrazivým vyzněním. Musím se přiznat, že mi od začátku autorčin styl příliš neseděl. Lockhartová si na můj vkus až příliš hrála se slovy, metaforami i náznaky. Říkala jsem si že asi nejsem tak sofistikovaný člověk, aby mě zaujaly věty a slova, která téměř bez řádu plují po stránkách knihy. 

Ale čím dál jsem se v příběhu dostávala, tím víc mi dávalo všechno smysl. Posledních několik desítek stran mě za to naprosto učaroval. Vše je sledováno z pohledu Cadence a my čtenáři nevíme nic jiného, než sama Cadence. Spolu s ní tak postupně odkrýváme pravdy, lži a intriky chtivých lidí, touhu po penězích a moci i boj o přízeň. Autorka vystihuje z pohledu Cadence jednotlivé charaktery včetně jejich lepších i horších stránek. Cadence je trošku rozmazlená holka, která byla zkrátka v takovém prostředí vychována, ale neznamená to, že by neměla kapku svého vlastního rozumu. 

„Vítejte uvnitř mé hlavy.
Přes lebeční kosti a krční obratle právě projíždí obří náklaďák. Láme se mi páteř, mozek exploduje a vytéká ven. Do očí mě bodá tisíce blesků. Svět se houpe.
Zvracím. Zatmění.“

Ostrov lhářů je kniha, která vám může nabídnout napětí, tajemství, přátelství, lásku a velkou spoustu lží. Styl psaní je dosti neobvyklý, strohý, nevázaný, někomu může připadat zmatený a přespříliš originální, ale postupně si člověk zvykne a na konci teprve všechno správně zapadne. Ten konec... ten konec je totiž to, kvůli čemu stojí za to si knihu přečíst. A ne, tentokrát nelžu!

E. Lockhartová. Ostrov lhářů. Překlad Barbora Doležalová. Brno : Host, 2015. ISBN 978-80-7491-423-2.
Kniha vyšla v nakladatelství Host

18 komentářů

Write komentářů
čtvrtek, dubna 30, 2015 delete

O tuhle knížku zrovna teďka soutěžím, tak doufám, že se na mě usměje štěstí :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, dubna 30, 2015 delete

Tak držím palce! :)

Reply
avatar
berenika
AUTHOR
čtvrtek, dubna 30, 2015 delete

Túto knihu teraz vidím kade sa pohnem, ale tvoja recenzia ma na ňu dosť navnadila! Určite si u pri najbližšej príležitosti prečítam! :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
čtvrtek, dubna 30, 2015 delete

Moje nervy, ja si snáď tú knihu prečítam už len preto, aby som sa dozvedela, o čo v nej ide :-D Ten opar tajomnosti je parádny marketingový ťah, ale na druhej strane, ak je to podstatné na knihe tajomstvo na konci, keby to niekdo vyžvanil dopredu, pokazil by zážitok ďalším čitateľom. Hm, ale musím si ju zohnať ako e-knihu, v tých nelistujem na koniec, pri papierovej verzii to nedokážem zaručiť :-D

Reply
avatar
pátek, května 01, 2015 delete

Po téhle knížce pokukuji od chvíle, co byla vydána, možná ji koupím na Světě knihy, uvidím. :-) Já mám naopak hrátky se slovy ráda, takže třeba to tobě až tak nesedlo, ale pro mě to bude. :-)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pátek, května 01, 2015 delete

O koupi této knihy už nějakou dobu přemýšlím :) Velmi mě zaujal její příběh a poměrně zajímavý název :)
http://milujemekihy.blogspot.cz/

Reply
avatar
pátek, května 01, 2015 delete

Že by už recenze, kde se nelže? :) Pobavila mě první vlna recenzí, kde každá blogerka odkázala na recenzi té druhé:) (Musím říct, že čtyři recenze za sebou na jednz knížku jsem ještě nikdy nečetla.)
Ale určitě se na ni těším! Hodlám totiž konečně zjistit, o čem je! :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
pátek, května 01, 2015 delete

Knihu jsem četla a moc se mi líbila. Včera jsem na ni zrovna také dělala recenzi. :)
http://behindthebookshelfcz.blogspot.cz/

Reply
avatar
Sabča
AUTHOR
sobota, května 02, 2015 delete

Moc pěkná recenze! Už Jste mě spolu s Verunkou pěkně navnadily :D a dkyž jsem koukla na bux tak tam, že už není skladem?! No snad ji někde seženu :-)

Reply
avatar
Adelle R.
AUTHOR
úterý, května 05, 2015 delete

Moc mě to láká, jen ta česká obálka se mi nelíbí :( No uvidíme :)

Reply
avatar
Lauralex
AUTHOR
středa, května 06, 2015 delete

Popravdě mě tahle knížka moc nezaujala (jak už to tak bývá u věcí, kterých je všude plno a jsou "populární"), ale teď koukám, že to není špatný. Ještě o ní zauvažuju. :)

Reply
avatar
Sabca
AUTHOR
sobota, května 16, 2015 delete

Skvela recenze! Knihu mam uz take uspesne objednanou, doufam, ze prijde velmi brzy

Reply
avatar
Ľúbezná
AUTHOR
neděle, května 17, 2015 delete

kniha vyzerá zaujímavo, možno skúsim :)
letná giveaway
ľúbezná

Reply
avatar
neděle, května 24, 2015 delete

Ahoj Basterko! Dlouho jsem u tebe nic nepsala, ale sleduji fb a když mám čas, ráda si tu občas počtu. Po delší době jsem se rozhodla k blogování vrátit a určitě i opět více sledovat dění u tebe a dalších :) Nedávno jsem měla velice zvláštní okamžik, jakési prozření, kdy jsem si uvědomila, že nikdy za svůj život nemůžu přečíst všechny knihy, které bych chtěla! I proto asi bude trochu riskantní číst u tebe o dalších knížkách pravidelně, ale zase ráda objevím nové kousky, které připíšu na seznam a třeba za deset let se k nim dostanu :D

Reply
avatar
čtvrtek, května 28, 2015 delete

Úplně skvělý blog:)! Výborný to nápad. Kristýna x

www.FashionHouseCZ.blogspot.com

Reply
avatar
Ivcca
AUTHOR
pátek, května 29, 2015 delete

Moc pěkná recenze, Barčo. Metafory a celkově hravý styl psaní mě naopak na knize nejvíce zaujal a náramně mi sedl. Ale je jasné, že spoustě lidí to vyhovovat nemusí. Ale jedno se té knize upřít nedá - je jiná a to sakra dost! :)

Reply
avatar
Denyii
AUTHOR
pátek, července 24, 2015 delete

Ostrov lhářů je podle mě jedna z nejlepších knih, které jsem já četla. Autorka píše opravdu jinak, ale já jsem si skoro hned zvykla, a když jsem se dostala ke konci... no to jsem teda koukala :D
Fakt super kniha, a opravdu skvělá recenze :)

Reply
avatar
Bookeaterka
AUTHOR
středa, září 30, 2015 delete

Teď jsi mě vážně nalákala. Zní to ohromně zajímavě, mám ráda knihy, kdy toho víme jen tolik, co hlavní hrdinka (naprosto si mě tím získal Labyrint). Měla bych přestat číst recenze, můj seznam knih, které mám v plánu přelouskat se závratnou rychlostí prodlužuje. :D

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)